Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

monáda

08. 05. 2003
3
0
1496
Autor
Bakchus

 

Hovoří s bohem,

pro mě tu není,

dává mi sbohem,

a toho si cením…

 

Divé dítě,

vidí skryté,

a mlčí zavile,

ve své ulitě.

 

Máš pravdu Leibnizi-

monády nemají okna...

 



blekota
15. 05. 2003
Dát tip
To je skvěle vysvětleno. Připomnělo mi to časy, kdy mi jeden intelektuálě založený člověk vysvětloval, že bych ke svým básničkám měla dávat slovní doprovod-něco jako vysvětlivky. Asi to myslel takhle:o). Báseň je to fakt úžasná a tohle mě ohromě pobavilo:o).

blekota
12. 05. 2003
Dát tip
*** skoro k slzám, jak je to ...

mila_hanska
12. 05. 2003
Dát tip
Tvé dílko šimrání bych považoval za zdařilé a docela bych řekl, že jsme na podobné struně. Avšak toto za tak zdařílé nepovažuji. Uznávám, že máš k němu jistě nějaký vztah, ale já to nějak nevycítil. Možná mi k pochopení pomůže informace od Tebe kdo je jistý Leibniz a co, popřípadě kdo jsou zmiňované monády. Docela mě to zajímá.

Bakchus
12. 05. 2003
Dát tip
Leibniz-filozof. Možná jsi slyšel o jeho vizi nejlepšího ze všech možných světů (doporučuji ti Voltérova Candida-ten ti ho osvětlí lépe), myšlence předzjednané harmonie a konečně jeho slavné monadologii. Kouzelná metafyzická pohádka. Monády jsou jednoduché bytosti-intelektuální entity,soběstačné-zrcadlí ale podle Leibnize celý vesmír. Bůh má podle Leibnize nekonečně očí-monád. Problém je, že monády nemají takříkajíc okna-tj. nemohou nic přijímat z okolí, nic do nich nevstoupí ani nevystoupí. Je to metafyzická konstrukce, ale krásná konstrukce.:))

Tibeťanka
11. 05. 2003
Dát tip
ach... ***

Tibeťanka
11. 05. 2003
Dát tip
jejda, nějak jsem zapomněla dát *t*i*p*.... tak ho dávám teď

Dramatické*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru