Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Živel

09. 05. 2003
2
0
2477
Autor
StvN

Začalo to docela nenápadně. Byla to první kapka. Byla to přesně ta nevinná kapička, která, když vás netrefí přímo do oka, tak si jí ani nevšimnete.

 

Šlapal jsem v tempu, kterým člověk uhání v pátek po práci domů. Každý den jezdím jinou cestou, na pátek přichází ta nejkratší. Ovšem také nejnáročnější. Ale já jsem od přírody takový masochista, že když mám k vytouženému cíli poslední krůček, udělám si ho co nejvíce nesnesitelným.

 

Trefila mě do oka. Dodnes nepochopím, jak se dostala přes mé brýle. Po ní se na mne snesla další a další, bombardovaly mne jako o život. Než jsem se stačil vzpamatovat, začalo pravé peklo. Řekl bych to asi takhle.

 

Šlapete si svou masochistickou cestou. Kolo vám zběsile poskakuje po kostkované silnici, oba blatníky drnčí, řidítka drnčí, nosič taky drnčí, máte co dělat, abyste udrželi řidítka v přímém směru. Sedět se nedá. Šlapete do kopce a po zádech vám stéká první pot. Tu se do vás opře náhlý poryv větru doprovázen prvními kapkami deště. Oblohu rozčísne blesk, zahřmí, dirigent dá povel k útoku. Zepředu se na vás snáší symfonie všemožných triků, které má počasí v rukávě. Vítr se předhání s deštěm. Házíte hlavou ve snaze zbavit se k tvářím a přes oči přilepených pramenů vlasů, ale nikam to nevede, protože se vám na ksicht z druhé strany jiné přilepí ještě nesmyslněji. Kopec roste k nebi, v silnici chybějí kostky. Zdá se, že už se ani nepohybujete a v tom se vše uklidní. Vítr vám dopřeje hluboký nádech, déšť laskavě smyje špínu z obličeje. To stojí za pořádný úsměv. Vrátíte se do tempa, šlapete ostošest, zase si to drnčíte svou masochistickou cestou k domovu. Ještě před rozcestím do vás uhodí blesk a sundá vám dlouhé vlasy do krátkého sestřihu. Očekávaný hrom strhá špinavé a záplatované šaty a oblékne vás do čistého obleku s bílou košilí. Nestačíte se divit, ale šlapete dál, protože tady na vás čeká poslední úsek cesty a ten je z kopce. Se zaváháním se přehoupnete přes vrcholek a opřete se do pedálů. Avšak dirigent dal povel k druhému útoku, ještě silnějšímu a ještě nemilosrdnějšímu, zdá se, že vám to nejede už ani z kopce. Musíte si stoupnout do šlapaček a zavřít oči před smrští pichlavých kapek. Obličej se vám kroutí v křeči, mezi pevně semknutými zuby profukuje vítr, dýcháte až ze žaludku. Je to souboj s přírodou. Souboj muže proti živlům. Skandujete si v duchu a za chvíli dokonce nahlas až do křiku. Tak kdo tady zvítězí? Z kopce jedete po úzkém chodníku, který zahýbá prudce vlevo k domovním dveřím. A přesně v té chvíli se vše zase utiší a vy se vlastní silou mrštíte zatáčkou v přímém směru do keříků nevykvetlých růží. A přesně v té chvíli, kdo ví, čí silou, se váš pohled zatoulá k jednomu z oken v sousedním domě a za ním, tichá a spokojená, přímá a elegantní, s lascivním úsměvem na rtech stojí Ona.

 

Probudil jsem se v růžích. Prohrál jsem. Podlehl jsem živlu. Zvítězila láska.


mně se to docela líbilo, ta cesta, dobře se to čte, ale ten konec tomu teda nasadil korunu, promiň.....děs :-) Kdyby tam nebylo "Zvítězila láska" bylo by to skvělý celý

StvN
22. 05. 2003
Dát tip
Aha. Tak nic, tusil jsem, ze to na nekoho bude trochu moc.

Promiň, ale je to, ajko bys Moně Líze dal do náručí plastovýho zahradního trpaslíka :-)

StvN
22. 05. 2003
Dát tip
Rikam, ze jsem to tusil, nepovedlo, vim kde se stala chyba, to je v oukeji.

Tak jo :-) nakonec je to jen muj názor :-)

StvN
14. 05. 2003
Dát tip
I krátký můžou mít děj. Ale jestli chceš, dám sem něco delšího.

Carrie
13. 05. 2003
Dát tip
Pokud je to o něčem jiném, než o čem to je, jsou další významy velmi dovedně skryté...

StvN
13. 05. 2003
Dát tip
No ne, je to o lásce, ale to až do konce nevíš, takže si myslíš, že je to o nějaký cestě na kole, ne? Takže to neni o cestě na kole, o který to samozřejmě taky trochu je, ale o tý lásce, o který poznáš, že to je až na samým konci, nebo se mýlím?

Carrie
13. 05. 2003
Dát tip
a proč jsi teda psal to o tom kole??? :-)))))

StvN
13. 05. 2003
Dát tip
Ach jo.

StvN
11. 05. 2003
Dát tip
Proti gustu....díky za názor.

katugiro
10. 05. 2003
Dát tip
tak nevím... ta cesta mě nudila a když se pak člověk dostane konečně na konec, tak na něj kouká závěr z jiného světa a čtenář se naštve... pak se snaží pochopit, co to vlastně mělo znamenat, ale nevidí nic tak velkýho, aby to ospravedlnilo tu námahu... :) tak mě se z toho nejvíc líbil ten bicykl

Alespoň že si skončil v růžích, mohlo to dopadnout mnohem hůř (betonový sloup, mazda 323 nebo belhající se důchodce, v ruce držící ešus s horkým obědem) Píšeš trochu o všední věci, jako bys nevěděl že Láska přece vždycky zvítězí. Neznáš heslo: Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. :o) Ten začátek je celkem slušnej, ale ten závěr jako by tam spadnul z nebes - ale vzhledem k dlouhému popisu podivuhodného počasí to byl možná závěr. Kdo ví!

StvN
09. 05. 2003
Dát tip
Záměr. Celý je to o něčem jiným, než o čem to je.

Takže to není o pocitech, které s člověkem cloumají když se zamiluje?

StvN
09. 05. 2003
Dát tip
Chyby opraveny, díky za ně. No jo, byla to ironie, když jsem si to šlapal domu, bohužel jsem asi tisíc věcí, který mě při akci napadly, zapomněl. Jojo, je to o lásce, ale podle mě není všední. Trochu nedorozumění. Ale nenalžeš mi, žes to věděl hned od začátku.

Gunhead
09. 05. 2003
Dát tip
Líbí se mi jenom konec, ten začátek už míň, ale člověk se ke konci musí nějak dopracovat, že jo... jednou na vandru jsem vyvinul takovou hlášku : Jsem proti kopci!

StvN
09. 05. 2003
Dát tip
To mě vždycky nadchne. Jednomu se nelíbí začátek, druhýmu konec, takže to asi smažu celý.... Jo, kopce jsou nan nic, když chceš jít dolu, tak se musíš vrátit.

Gunhead
09. 05. 2003
Dát tip
klid, má to něco do sebe a všem se stejně nezavděčíš...jestli ti teda o to jde... a masochystický trasy nebrat...

Ale já přece neřekl, že se mi nelíbí závěr - jen tam spadnul jaksi na plocho, místo aby tam zacouval! Vim, že to zní strašně, ale lepší slova momentálně nemám. Proč bys to mazal? I tak to má svoji kvalitu, kterou si ostatní čtenáři určitě najdou.

StvN
09. 05. 2003
Dát tip
Nesnažte se mě uchlácholit. Jen mi to přijde zajímavý.

Cirilla
09. 05. 2003
Dát tip
Bodejž, dycky musí vyhrát. Ačkoli to tak někdy nevypadá.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru