Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cizinec v parném květnovém dni

11. 05. 2003
11
0
1629
Autor
Feeling

nějak mě to jarní vedro, co mělo přijít až v létě, zmáhá ;-)taková blbůstka jen tak pro radost...

*

 

se šourám, jazyk vyplazený,

horký vzduch je jako stěny

stěny, co mě strašně tlačí,

jsem strom sevřený v květináči

 

kapky potu tančí čelem

slizké vedro zmítá tělem

hledám krapet vody chladné

sic to dobře nedopadne

 

a už na mě  zlostně vříská

zdejší lepá policistka

kde jste viděl, drahý pane,

lidi v kašně vykoupané!?

 

*

 

pro turisty z Grónska není

v téhle zemi pochopení!

 

*

 

 


johanne
07. 09. 2004
Dát tip
skvělej název a výbornej konec :) přestože jsou vedra v tahu, pobavilo 8)

guy
14. 06. 2003
Dát tip
Tak bych chtěl vidět, co by ti Gróňané dělali v těhle dnech - asi by se vlámali do nějakých mrazíren ***

Notreal
12. 06. 2003
Dát tip
:-)) to vedro bereš dostr pozitivně :-)*

Helča
27. 05. 2003
Dát tip
:) *

Rowenna
21. 05. 2003
Dát tip
:-))))

PS
21. 05. 2003
Dát tip
:o))) Vida, vidím, že je třeba vážných kritik!!! :o) Se sicnou to má fakt nový rozměr, i když tohle slovo ve zkrácené verzi neznám (ale v Brně jsem byl všehovšudy 2x v životě + přestupy na autobusáku :o). gASK: Tak to bude rozhodně tím stavem! :o))) Pokud čistě spočítáš počet slabik na jednotlivých řádcích v první sloce, tak nedojdeš ke stejným číslům. Rytmus funguje pouze a jedině tehdy, čteš-li první jednoslabičná slova nepřízvučně (tj. se a jsem). Čili pokud si to v duchu zpíváš, problém nejspíš nemáš, ale v poezii k tomu nemůžeš čtenáře nutit. To je právě pak síla té básně, když rytmus slov přesně zapadá (vzpomeň třeba klasiky od E.A.Poea Havran - tam se ten rytmus zase stupňuje až vygraduje - a proto je to vynikající a proto je to klasika). (Mno, to bylo přece jen drsné porovnání. :o))

gASK
21. 05. 2003
Dát tip
PS: Tím stavem byl myšlen stav předmaturitní:) Skláním se před tvými znalostmi poetické teorie, já v ní tak zběhlý nejsem, kupříkladu co to je daktyl, jamb a trochej jsem zjistil sotva před týdnem v rámci přípravy k maturitě, leč rytmus mi byl dán do vínku..což se mi hodí nejen při tanci, ale i při psaní a čtení poezie - a pokud v básni nedejbože rytmus kulhá, je to pro mě nepříjemné.. Možná, že problém je skutečně v tom mém čtení, avšak musím přiznat, že pokud si zkusím tu první sloku maličko poupravit (srovnat počet slabik), zní to o poznání lépe..ale nemohu si pomoci - takhle to také nezní špatně.. O Havranovio není sporu, tam je rytmus vskutku strhující..jedno z mých nejoblíbenějších..ovšem to nemůžeš srovnávat:)

PS
21. 05. 2003
Dát tip
gASK: Jsem říkal, že je to drsné porovnání... :o) A jak vidno - je to tím stavem! :o))) (A rytmus už neřeš - neživíš... (vždyť víš) :o))) (Já sice živím, ale už taky nebudu řešit.)

gASK
21. 05. 2003
Dát tip
PS:Drsné jak havraní peří..:)..svatá pravda.. (Rytmus už neřeším a zatím neživím:)

papouch
18. 05. 2003
Dát tip
:-)))

PS
17. 05. 2003
Dát tip
Tak popořadě: s_b: Přesně takto se to slovo původně používalo. Že se teď používá i jinak jsem sice viděl, ale zatím nepochopil. Sqělé, že se s gASKem tak rozplýváte, ale v první sloce rytmus kulhá a zasloužila by si dopracování (tedy asi bych měl říct přepracování). Jinak VELMI oceňuji pointu a autor si za takto pojaté (a napsané) dílo ode mě jednoznačně zaslouží Ť.

papouch
17. 05. 2003
Dát tip
sic = v brněnským hantecu "sedadlo na motorce", nebo též sicna (z německého sitzen - sedět) :-) ale tady je to dobře :-) S tím koupáním - v Norsku jsme se koupali nahatý ve fjordu a policajti na nás dávali jenom pozor, abysme se neutopili, když jsme vylezli, tak nám jenom vesele zamávali a odjeli :-)) (ona ta voda měla asi tak +4 stupně :-)

Feeling
17. 05. 2003
Dát tip
Děkuju za názory, milí Písmákové a přeju pěkný, nikoli horký, den.:-)

gASK
17. 05. 2003
Dát tip
PS: Nevím čím to je, leč mě tam ten rytmus nějak ne a ne kulhat..a že já jsem jinak na tohle dost háklivej...hele, čtem my vůbec stejnou báseň? A čtem ji ve stejnym stavu:)? papouch: Pokud jsem dobře pochopil, tak sedadlo na motorce dobře nedopadne? Ta báseň dostala hned nový rozměr:) To Norské koupání ti závidim, hned bych si dal říct..já to zatim zkoušel jenom v jarní bouři (+8°..přesně:)...ale taky nahej:)

cup_of_tea
12. 05. 2003
Dát tip
Jeee, libi... ma to vtip i pointu a musim rict, ze se tak dneska citim taky. *

soňa
12. 05. 2003
Dát tip
:)***

gASK
11. 05. 2003
Dát tip
.....(kývkýv)... Odkývávávávám(?!) názor spící_krásky...nádherné, vtipné, rytmické a vůbec...*t (dle mého skromného názoru lze "sic" takhle použít...a když ne, tak s ním můžete třeba podepřít stůl:)

ALoDIRuK
11. 05. 2003
Dát tip
.-)*

Gunhead
11. 05. 2003
Dát tip
taky se rád cachtám v kašně a taky mě pak za to nadávaj...a to jsem prosím domorodec ! navozuje to skoro letní atmosféru... :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru