Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Aaaj, žol, žol, žol mi budě. V

Výběr: Albireo, kalais, Monty_Python
23. 05. 2003
28
0
5314
Autor
Rowenna

Je krásné, když je ženě skoro padesát. Z mnoha důvodů. Mohu se usmívat na vojáčky na pouti, aniž bych byla podezřívaná z flirtování. Aspoň v to, probůh, doufám.

 

Zase po roce

pouť přijela

maringotky stojí

na louce za městem

jako už tolikrát

a můj syn se bude usmívat

na slečny ve střelnicích

a jen tak, mimochodem,

se zeptá, jestli opravdu nechci

růži, když už ji dostala

Káča, Petra, Klára, Pepina.

 

Smějí se na mě ve váze

ty elegance krepové.

 

            I když, jela jsem své neteři na svatbu, a všichni mě zrazovali od nočního příjezdu do Ostravy - hlavní nádraží. Elegance nádraží mě ohromila. O čem to mluví všichni, dumala jsem, když jsem v davu elegantních lidí procházela tou krásnou, nejkrásnější nádražní halou. A pak všichni ti elegantní lidé nastoupili na tramvaje, trolejbusy, jen já zůstala sama u zástavky autobusu do té vesničky na Prajské, kde mě měli čekat. Těsně vedle nonstopáče stála ta zastávka. I mě, baby, si všimli. A lákali na buřta, na pivo. Na ubikačku. Stála jsem jako typická středostavovská panička, tiskla k sobě kabelku a svatební dary, a takovým tím hnusným středostavovským hlasem kníkala: „Přestaňte mě, pane, laskavě, obtěžovat.“ Sama sobě jsem si zněla trapně, a kdybych se tolik nebála, že mě na tu ubytovnu zatáhnou i bez souhlasu, asi bych se smála.   Pak na zastávku přišel kluk ve věku mého syna. Okamžitě jsem k němu přisedla a obtěžovači odpadli, a já jsem zklidňovala rozklepaná kolena a „vedla“ řeči s tím klukem, mým zachráncem. Jestli se nebojí. A takové ty inteligentní řeči, které vedou náhodní lidé někdy po půlnoci. Od kluka to kníklo stroze: „Ne.“ Většinou bývám sympatická všem kamarádům svých dětí, synovce, neteře. A jsem sympatická své neteři a synovci. A doufám, že i svým dětem.  I takoví hodně zhulení, anarchističtí, skinheadští, punkerští mladí na mě koukají s důvěrou. Nějak jim dobře voním. Ač nezhulená. Ač ne anarchista. Ač ne skinhead. Snad, že cítí, že agresivně neodsuzuji. A tak jsem s důvěrou zaváděla řeči s vrstevníkem mého syna na ostravském nádraží. Po půlnoci. Než jsem pochopila, že on se domnívá, že jsem se právě vrátila z té ubikačky, a že jsem taková ta... A že se mě bojí zrovna tak, jak jsem se bála předtím já. No, ale to byla skutečně výjimka. Celou dobu v autobuse jsem tiskla k sobě kabelku a dary a čučela sveřepě z okna, a modlila se, ať nezná mou neteř, a nepovykládá jí verzi o tom, jak ho na nádraží v Ostravě „balila“ taková nějaká ..., co z ní na hony páchla „ubikačka“.

 

Hééj, madame

co se tak ksichtíte?

Tak co si dáte? Tohle pivo

je prostě mňam, proč vůbec

nechcete? Já jsem ňáký

štrámák, tudle Jarda

vám to řekne.

Onehdy jsem přefik

za noc dvě.

A obě byly

spokojené.

Hej, madame

tudle noc ale budu

jenom váš

 

vrátný na ubikačce

na chvilku přivře očka.

Vrrrr, haf, haf, haf.

 

            Ale jinak můj věk přináší spoustu zjednodušení ve vztazích. Která ženská nezná tu hrůzu, aby nějak nepatřičně neprojevila přízeň muži, aby si to nevysvětlil jako signál k obtěžování. Tisíc nocí jsem si přála jen ležet v mužově náručí. Nechat se objímat, jen objímat. Tisíc nocí to muž pochopil  jako signál k sexuální aktivitě, jako projev souhlasu. Naučila jsem se plakat po nocích sama. Bylo to občas pohodlnější, než budit muže. A probouzet jeho účast přes sex.

 

vraní oko se usmívá

z talíře zdobeného

 

milý můj

tohle mám večeřet

snídat? tohle je ta

zatracená láska

sešmajdaná ohlodaná

od myščat, od krysat?

Tak o tomhle

 jsem snívala?

 

            Šla jsem onehdy po ulici, a najednou se za mnou ozval hvizd. Automaticky jsem se otočila. Hurá, za mnou šla vysoustruhovaná mladá blondýnka. Ten hvizd nepatřil mi, ale jí. A já jsem si uvědomila, jak pohodlně si žiji. Opravdu, můj věk přináší spoustu zjednodušení.

 

Ram, ram, ram

upalte mě, vdovu

po mužích, upalte mě

vdovu po sobě. Jak vrata

bezzubá vržu ve veřejích.

 

            Když mi dnes někdo řekne: „Moje milá“, vím, že dnes už to patří mi, jako ženě. Nebo, daleko přesněji, jako člověku. Že  člověk nevnímá mé křivky, ochlupení v klíně, prsa, že vnímá mě. Že jsem skutečně milá. Pokud jsem milá. Že pokud na mě někdo vrčí, je to proto, že jsem ho zklamala jako člověk.

 

Tisíce vajíček strakatých

jsem za život snesla

jen tři jsem vyseděla

já slípka nahatá

 

a zobáček obracím

s díkůvzdáním k nebi

když peříčka přepestrá

tiše k zemi padají.

 

            Jela jsem na služební cestu s mladou asertivní kolegyní. Ač z mého pohledu hodně půvabnou, ne dosti pohlednou z pohledu jejího. Povzdechla si, že pokud nás zastaví dopravní policie, má smůlu, že není natolik atraktivní, aby jí odpustila pokutu. Zasmála jsem se s nadhledem ženy, která už na tyhle finty nespoléhá ani náhodou. Reagovala: „No, tobě tu pokutu nedají ze soucitu.“ Ha ha ha.

 

Na vratech hřbitova

to dojemné

pomni člověče

 

vždyť i tahle žena

kdysi svítila

v nocích jako

měsíční lampion

a koupala se

v hadím mléce

aby se odlíčila

než přijde chvíle

odlupování

mateřských znamének

všech pih falešných

jen pro efekt

 

až sama sebou

v té misce mléka

stane se.

           

            Onehdy, no, asi, před deseti lety, mě vezl jeden kolega z práce domů, a typicky českým způsobem mě lákal nejdřív na   Macháčkův palouk, to je místní randěcí místo. Povzdechla jsem si, že než se naučím na tyhle řeči reagovat, nikdo je ke mně nebude pronášet. Tenkrát jsem si myslela, že by mi to snad mohlo scházet. A přišla jsem na překvapující zjištění. No, že neschází, to snad ani není tolik překvapující objev. Ale to, že si bez mužů připadám daleko ženštější, než s nimi, než kdykoliv předtím, to pro mě překvapující je. Nikdy jsem si nepřipadala ženštější, než teď, osamělá, stárnoucí ženská. Zjistila jsem, že ženství nespočívá v konfrontaci s mužským světem. Že právě naopak, takhle sama, jsem si nejkrásněji ženou za celý svůj život. Snad, že nikdo na mě nesyčí, že jsem ssslepice, že nikdo nevykládá o hloupé ženské logice. Miluji být ssslepice, miluji svou zvrácenou ženskou logiku. Miluji mluvit o menstruaci a o všech podobných trapných ženských věcech. Miluji bulení u filmů, aniž bych byla stíhána ironickými pohledy. Miluji být taková, jaká jsem. Miluji tu svobodu cítit to, co skutečně cítím, bez jakékoliv cenzury.

            A rozkvétám pocitově do takové ženské šíře, jako nikdy dříve. Nikdy předtím. Protože vařit denně teplé večeře, prát čísi ponožky, i když s láskou, zavářet litry okurek a třešní a jahod, pulírovat sporáček do vysokého lesku, to dnes zvládám jaksi mimochodem, anebo nezvládám, ale není to podstatné. Je něco nad tím, milí pánové, nad tím, co, my ženy ledabyle stíháme. Ty čisté nařasené záclony v oknech, to není naše vizitka. Naší vizitkou jsou ty noci, kdy pláčeme v koutcích postele pro cosi, pro cosi, co asi s naší logikou nepojmenujeme, ale co byste měli milovat.

 

přemrzlé trnky okusuješ

a jsou tak sladce trpké

jako život ženy

tak jak jej žije

nežije

vede

nevede..........***


rainman
14. 06. 2003
Dát tip
je to super***

Barbar
30. 05. 2003
Dát tip
Proč i trpká pravda působí tak krásně když ji píše pro nás, ta co píše básně Tip od BARBARA A není to za to, že jsem se poprvé podíval do výběru, ale je to poprvé, kdy se mi to v tom výběru líbilo.

Kačaba
28. 05. 2003
Dát tip
Tohle jsem četla včera, když jsem koukala, co mamka bude mít novýho na svých stránkách. Moc se mi to líbilo. Už se těším na to až mi bude taky skoro padesát. :-))))

Rowenna
28. 05. 2003
Dát tip
Kačabo: Tak to jsem se zasmála. :-))) Nikam nespěchej. :-))

Yfča
28. 05. 2003
Dát tip
Dívám se, co za skvosty kde Kačabka zanechala... :o) Rowenno, nevěř jí, kecá! (To platí o té padesátce...)

Je to moc hezký textík, tvoje prozaické věci mám snad i o chloupek radši než poezii - snad proto, že poezie není moje parketa - líbí se mi, že si na nic a nic na nikoho nehraješ. Jsi svá. Zůstaň. :o) *

Dejf
26. 05. 2003
Dát tip
to je zajímavé, že každý lidský rozhovor vždycky skončí u chlastu, sexu nebo jídla ... pokud se jimi tedy už nezabýval :-)))

No, to je proto, že to jsou tři lidský slasti, kterejm podléhá každej. Pro tebe může bejt slast sbírat známky, ale o tom si s tebou nepokecám já :-)))))

bor_uvka
26. 05. 2003
Dát tip
Je to tak nádherná zpověď. Musíš bejt úžasná "baba". Líbí se mi jak se na sebe díváš. Sakra dobrá práce *

Evička
24. 05. 2003
Dát tip
Tak si můžeš dát jemné ženské pití na tři (R.U.M.)!:-)))

ble :-))))) nepiju alkohol :-) piju jen nealko, jestli to nevadí :-)

Zly
23. 05. 2003
Dát tip
Nezlob se, jsa místy chlap jadrný: kurva, to je dobrý. Moc dobrý. Hééj redaktůrci. Hypervýběr!

Flegmatik
23. 05. 2003
Dát tip
velmi prijemne cteni!

Rowenna
23. 05. 2003
Dát tip
Kalais? Můj druhý výběr od tebe, hurá. :-)) Inu odlišnosti jsou tu proto, aby byl svět zajímavější. Aby se to víc mlelo a pralo. :-))

odezdikezdi
23. 05. 2003
Dát tip
**************taky tisknu na doma

egil
23. 05. 2003
Dát tip
*********

Bakchus
23. 05. 2003
Dát tip
Před chvílí jsem odložil svého milého Camuse a ponořil se do tvého dílka. Vůbec jsem ten přechod nezaznamenal. Sevřený a čistý styl, stejná upřímnost, hloubka a jasná krása.*

to je nááááádhera.tleskám a Tííííp

Yfča
23. 05. 2003
Dát tip
Také už na mne za rohem číhá ta potvora Padesátka. Přidávám se k potlesku ostatních a házím si do oblíbených... :o)

Já mám tuhle sbírku v avízech, abych ji měla neustále poruce :-)

Dejf
23. 05. 2003
Dát tip
Vyspělá poezie všedního života o příjemném a zvládnutém stárnutí s nadhledem, kterou mi ani nepřísluší hodnotit - tak snad odpustíš, že ti drze dávám TIP :-)

Evička
23. 05. 2003
Dát tip
Zdá se to být nakost upřímné, jsi opravdu ohromně statečná!???? Já bych musela, abych to všechno řekla, jak to líčíš! Určitě čím je žena starší, tím si uvědomuje víc a víc svou cenu a osobitost a přestává se stylizovat kvůli mužskejm a vychutnává život a měla by milovat sebe takovou, jaká je, tak jak to podle mne dělají muži! Ti v noci nepláčou! Žijou si svůj hodnotnej život, maj většinou sebevědomí a jdou si za svým - máme se taky od nich ještě co učit!!!**********************************************

Dejf
23. 05. 2003
Dát tip
Evička: Otázka je, jestli by se ale neměli taky něco učit chlapi od ženskejch ... teď ty asi vypadá, že sem feminista, co?

Evička
23. 05. 2003
Dát tip
D.Navzájem, určitě! Možná, že budeš z nový generace chlapů, která už bude moudrá (ne mačistická) a bude se od žen učit - vstřícnosti a snaze porozumět a neřešit věci tupou silou! Co se máme učit my, to jsem už napsala! Bude toho ještě hodně - vzájemného k učení! - Díky R. za podnětný čtení!

Já bych se neučila nic, nechala bych to, jak to je, prostě se budeme dál hledat, abysme se doplnili. Já nevim, jestli by se mi chlapi líbili, kdyby byli jiní. :-) A že my se chlapům jiné nelíbíme, to už víme :-)

Evička
23. 05. 2003
Dát tip
To víš, že to bylo, je a bude věčný hledání, to je to krásný, ale chlapi se měněj, potřebujou se měnit - ten jejich patriarchát se ukazuje hovenní, zhovadilý!

mně teda vcelku nevadí :-) já se ráda podřídim :-) jsem taková antifeministka :-))) i když to asi neni nijak znát :-)))))

Evička
23. 05. 2003
Dát tip
Nejsem feministka, ale to vidíš a srovnáš zdravým selským rozumem, že to nefunguje normálně - kolik prachů vrazej do zbraní, musíme mít supeeer stíhačky,....a každej den chcípaj děti hlady po mnoha tisících....atd. Tak co je to za svinstvo! A furt si hrajou na vojáčky! Jestli se nás nechce matka příroda takhle zbavovat, tak fakt nevím...Ale chlapy miluju! Ale úplně jinde!.-)))))) Asi se ale nesmí plodit tolik dětí......:-))))))))))))))

Když v tom to je, já si nejsem jistá, jestli kdyby vládly ženský by to bylo lepší. Ženský jsou dobrý v tý záloze. Ale v čele.....jestli by to nebylo horší. A děti se plodit určitě maj :-) ale ne jako povinnost :-) s láskou a z lásky :-)

Evička
23. 05. 2003
Dát tip
Nechci, aby vládly ženský, proč ne společně, bez řevnivosti! A plodit děti ano, jak jinak než s láskou, ale abysme nezamořili svět svým plemenem - co už jsme z lásky udělali!!!- pak se chováme sebedestruktivně. Jo, rozum a cit dát fajně dohromady! Muže a ženu! Jsem idealistka! Zavilá! :-))))

No, já zase optimistka :-))))) nemyslim si, že to je dokonalý, ale myslim si, že to je nejlepší, jaký to bejt může, když vezmeme v úvahu lidskej faktor :-)))))

Evička
23. 05. 2003
Dát tip
haha Čo ja viem! Může bejt líp, může bejt hůř, proč to nechtít přece jen lepší - pro nás ženský! Před sto lety jsme ještě neměly volební právo! Už je to lepší - to ale musel někdo máknout, to prozíravý ženský vybojovaly! A ženský nestudovaly a byly zabedněný slepice masově! No, bylo to snad pohodlnější!:-))))))

Pohodlnější jistě. A lepší pro děti.

Evička
23. 05. 2003
Dát tip
Jo, to je na dlouhej hovor. Pudem někdy na pívo, coccococococo? Tady už je necháme napokoji! :-)))))))))) Kdo si počká, ten se třeba jednou i dočká.....:-)

pivo sice nepiju, ale mám chuť na cigáro :-))))) a zařekla jsem se, že budu kouřit jenom při takových příležitostech :-))) takže beru .-)

Evička
23. 05. 2003
Dát tip
K pivu si dám taky sem tam cigáro - jako správná něžná žena! Jo, kouření se musí trénovat! :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

jenže já nepiju to pivo :-)))

guy
22. 05. 2003
Dát tip
tomu dobře rozumím, asi jsem taky trochu zženštilý (odborně se tomu myslím říká vyšší hladina progesteronů nebo tak nějak) ***

nin
20. 05. 2003
Dát tip
chtěla bych jednou umět psát o všem, co vidím, tak jako Ty - a zbytek napíšu do Zpráv - ********************************

A krásný moudro :-) ráda bych ti dala ještě jeden tip, škoda, že to nejde :-)

Perchta
16. 05. 2003
Dát tip
jo, je to pěkný * taky jsem "stará" Šla jsem loni přes přechod, Paříž, bulvár, nikde nikdo, jen proti mně muž, elegantní, úředník z banky, asi třicet, míjeli jsme se. Líbila jsem se jeho údu, udiveně se na mě podíval. A já jsem se smála, v duchu, aby mu to nebylo líto až tak. A vzpomněla jsem si na svoji babičku, když mi vyprávěla, že za ní se teda v Paříži chlapi otáčeli, zatímco já bych měla zhubnout. Nevěř na padesát. :-))

sidi
16. 05. 2003
Dát tip
Celé je to moc dobré, ale ten postřeh že si bez mužů připadáš ženštější je skvělý. Má veliký obsah, dovolím si jej zapamatovat.

Wopi
16. 05. 2003
Dát tip
moudrá krása

Hester
15. 05. 2003
Dát tip
*** ---´-,-´-@) Líp tu růži neumím... z krepáku bych Ti umotala hezčí.

Carrie
15. 05. 2003
Dát tip
a cvak ho tam :-))))))

Rowenna
15. 05. 2003
Dát tip
No jo, já jsem věčný nespokojenec. Ani slůvko navíc? :-))

Carrie
15. 05. 2003
Dát tip
jsem ti napsala slůvka na T už ;o)))))

Bobísek
15. 05. 2003
Dát tip
Moc líbí! *

To je moc krásný.Odkrytí soukromí já tady moc často nevidím.Nemyslím to intimní,ale třeba jak se bavíš s cizími lidmi,jak uklízíš...ukazování slabších i sinějších stránek...Jedno z pro mě nejpůsobivějších dílek tady.

Doufám, že až mi bude pade, tak si vojáci moje pohledy budou vysvětlovat, jako flirtovací :-))))) a tisíc nocí jsem toužila po obyčejným sexu a muj muž mě jen obejmul a usnul :-))))) tady je tipanec jako Brno úplně jasnej :-)

Rowenna
14. 05. 2003
Dát tip
Když já byla vždycky v tomhle směru natvrdlá. Padesátiletá ženská, flirtující s vojáky, ehhmmm, to bych si připadala opravdu jako směšný diblík. :-))

nemusíš s nima flirtovat :-))))) stačí přece jeden pohled, ty diblíku :-))))) já kdybych byla chlap, začínaj pro mě ženský až v padesáti :-)))

Wiki
14. 05. 2003
Dát tip
přemrzlé trnky okusuješ a jsou tak sladce trpké jako život ženy tak jak jej žije nežije vede nevede..........***

Albireo
14. 05. 2003
Dát tip
Rowenno, jak jsi skvělá, tak tady jsi sama sebe ještě o třídu překonala. TIP, Výběr, Nej

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru