Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ZA FRONTOVOU LINIÍ

13. 09. 2004
0
0
2045
Autor
fungus2

TATO POVÍDKA NEPŘÍMO NAVAZUJE NA POVÍDKU:STÍHACÍ DUEL. BŘEZEN-1945.ČÁST PRVNÍ

Bylo pravé poledne. Na obloze bylo velké množství šedivých mraků, skrz které místy prosvítala modrá obloha. Hluk motorů prozrazoval, že mezi oblaky se pohybuje větší počet letounů. Piloti v nich obezřetně sledovali vše,  co bylo k vidění ve vzduchu a na zemi.

 Seržant Ken Brichta ve svém letadle P-51 Mustang také pozorně propátrával široké okolí. Krajina,  nad kterou letěli,  byla zvlněná zalesněnými kopci a tu a tam byla k vidění vesnice.

„Na třech hodinách je nějaká kolona. Vypadá to na vojenskou kolonu!“ ozvalo se mu  pojednou ve sluchátkách. Ken  se okamžitě podíval v udaný směr. V dálce v malebné krajině uviděl klikatit se silnici, na které jelo velké množství vozidel převážně nákladních. Odjistil kulomety a jako ostatní stočil letadlo k oné silnici. Zanedlouho přes dvojici před ním letících letounů zahlédl, jak z několika nákladních vozidel začínají překotně vyskakovat postavy. Koutkem oka postřehl, že jeho wingman Charles Smith letí vedle něho po pravé straně.

  Palec pravé ruky spočinul na horní části řadící páky, kde se nacházela spoušť kulometů. Mustang vlevo před ním zahájil střelbu. Zahlédl, jak zpod křídel mu vylétávají vystřelené nábojnice. Trasírky střel dopadly vzápětí na okraj silnice, kde se objevilo velké množství zvířeného prachu. Ve zlomku vteřiny kulky zasáhly i jedno vozidlo. To explodovalo.

Natočil letoun podél silnice. Přitom mu neuniklo, jak se do příkopu vrhá větší počet německých vojáků. Poněkud srovnal let. V zaměřovači se mu objevilo hned několik náklaďáků. Zahájil palbu. Současně s tím se ozvala i odvetná palba ze země. Proudy olova se zaryly hned do několika vozidel. Jedno vzplálo a zahalilo se černého kouře. “Postavil“ Mustanga na křídlo a obratně stoupal do výše. Na silnici nalétávala další letadla. Provedl velký oblouk a znovu nalétl na kolonu. Postřehl, že z několika koreb nákladních vozidel střílí kulomety. Dostal do rozsvíceného zaměřovače jeden náklaďák.Korba a na ní odhrnutá plachta se v zaměřovači zvětšovala velmi rychle.

  Vzápětí bílé čáry střel na plno zasáhly korbu vozidla. Postava za kulometem rozpřáhla ruce a přepadla přes okraj na zem. Pak proletěl těsně nad oním náklaďákem. Přitáhl řídící páku k sobě. Ve stoupavé zatáčce pohlédl na silnici. Na ní hořelo hned několik vozidel a do výše stoupal černý dým. Útok stíhacích letounů pokračoval.

Viděl, jak dvojice Mustangů nalétává těsně nad silnici. V křídlech se jim zablýskalo, jakmile zahájili piloti palbu. Z motoru jednoho letadla se vzápětí vyvalí bílý proužek kouře, který houstne. Pilot okamžitě přerušuje útok. Stáčí letoun do strany vedle silnice. V přední části Mustanga se objevují plameny. Výskok padákem nepřichází v úvahu.

„Sedej na pole!“ ozve se v éteru.

  Vše je dílem několika vteřin. Hořící letadlo zavadí levým křídlem o povrch pole. Náraz následuje vzápětí mohutná exploze. Ken prolétá poté několik metrů od místa dopadu. Otřesen hledí na hořící trosky, které jsou rozmetané po poli.

„Tak ještě jeden průlet a pak padáme. Tohle za nás dodělají Thunderbolti,“ zvolal do éteru velitel perutě.

Prostřílená hořící vozidla a mrtví vojáci to byl výsledek útoku Mustangů. Ken naposledy nalétává. “Pokropí“ střelbou skupinu německých vojáků u silnice. Když vyrovnává let,  vytřeští očí. Před sebou uvidí vysoký topol. Strhne letadlo prudce do strany. Je to však marné. O zlomek vteřiny později vlétá do koruny stromu. V další vteřině vidí jen zelenou tmu. Pak se mu naskytne pohled na pole. Letoun se na něho řítí. Přitahuje řídící páku. Otáčky motoru jdou dolu. Vyrovnává let. Letí několik metrů nad polem. Snaží se stoupat. Nejde to. Dochází mu, že nemá šancí doletět zpátky na základnu.

„Kene! Co se stalo?“ ptá se po éteru Charles Smith a jeho Mustang se poté objevuje u něho.

„Prolítnul jsem topolem. Budu muset sedat!“ odpoví mu. Přitom v ještě menší výšce přelétne několik střech stavení. Hned na to jde na nouzové přistání. Nedaleko malého rybníku dosedá. Trne, když Mustang jede po spodku po nerovném terénu ke stromům na okraji lesa. Zastaví se však před nimi. Odpoutává se a vyskakuje. Charles zakrouží nad ním. Zvedne palec na znamení, že je v pořádku a pak ukáže na své letadlo. Je to smluvený signál. Běží do lesa. Zakrátko jeho wingman přesnou střelbou zasahuje na zemi Mustang a ten začne hořet.

KONEC PRVNÍ ČÁSTI


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru