Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Návštěva

17. 05. 2003
4
0
2173
Autor
racek

 

Návštěva

Vlak se skřípěním zastavil a Lenka vystoupila na perón. Po špinavých schodech a nevábným podchodem prošla do haly a rozhlédla se. Na ni tu ještě ni nikdo nečekal. Ani Bětka, její sestra, ani švagr Honza nebyli v dohledu. Neteř Lucku ani nečekala:  co začala studovat v Praze, nudné víkendy  v malé vesnici  ji moc netáhly.

   Lenka dala dohromady drobné, u automatu si  koupila kávu a vyšla před nádraží. Za ten půlrok, co tu nebyla, se v Kostelci na první pohled nepohnulo nic. Snad i ten jezevčík, uvázaný před bufetem, byl stejný jako tenkrát v létě. Jedinou viditelnou změnu zařídila příroda. Když tu Lenka byla naposled, stromy měly listí, kdežto teď bylo mezi jejich holými větvemi vidět až na kostelní věž.

   Lenka odhodila kelímek od kávy a začínala být nervózní, Bětka většinou chodila včas. Pro jistotu zkontrolovala mobil : Běta nenapsala. Zavolala by do hájovny sama, ale  před třemi dny jí při SMS dohadování s Davidem došel kredit – a ještě si ho nestačila dobít. David byl její přítel, no už expřítel, ušklíbla se v duchu hořce, počítačový grafik. Půl noci Lence vysvětloval, jak pro ni není perspektivní – až z něj vylezlo, že svou budoucnost vidí v mladičké  performerce s hustými dredy.

   Lenka by čekala cokoliv, ale tohle ne. Původně na Davidovi oceňovala zejména, že není žádný lamač ženských srdcí. Za ty dva roky se  zřejmě mnohé změnilo, aniž si toho Lenka všimla…. Zaskočilo ji to, město už nebylo přátelské, rohy ulic ji sevřely jako past,  potřebovala za každou cenu vypadnout z Prahy.  Proto teď stála na nádraží, které nebylo ani velké, ani malé a netrpělivě vyhlížela sjednaný  odvoz.

   Podupávala, nohy ji zábly. Ještě deset minut a půjde pěšky. Na  hájovnu k sestře nebylo daleko, takových pět kilometrů, ale z větší části do poměrně strmého kopce. V létě hezká procházka.

   Konečně se za mostem v zatáčce objevila starší žlutá škodovka. Lenka vzala tašku a pomalu se vydala naproti. Auto se s houpáním zastavilo u Lenky, Bětka  vyskočila a objala  sestru.

-         Lenko, Lenko, to je dobře, že jsi tady! Pojď, pojď, dej si tu tašku dozadu, pojď povídat, co je novýho. U mě nic, znáš to: Honza pořád v lese, Lucina přijede tak akorát pro peníze…Bětka  pozorovala sestru s nelíčenou radostí: holka, holka, tobě to sluší…, no jo, to je ta Praha, taky se tam budu muset rozjet….

-          Ač sestry vyrostly ve velkém městě, Běta neváhala s odchodem na venkov ani vteřinu. Lenka sestru obdivovala, ona by na odchod neměla žaludek, nezvykla by si. Z města plného světel  odejít do vesnice, kde jediný místní obchod zavíral ve čtyři odpoledne/a ve středu míval  zavřeno celý den/, do vesnice, kde po deváté večerní byla jediným světlem mdlá záře TV obrazovek…

Ale Alžběta, řečená Běta, byla vichřice. Už odmala. Když něco chtěla, nic ji nezastavilo.

-         A Honzu chtěla. Aspoň ze začátku asi hodně. Do svého budoucího muže vrazila jako devatenáctiletá v Máji. Čerstvý absolvent lesnické fakulty právě popíjel mléko ze sáčku. Zbrusu novou lesnickou uniformu měl politou a mokrou. Lenka s Bětkou a rodiči  bydlely tehdy nedaleko, v Betlémské ulici, takže za deset minut po této příhodě se Honza objevil prvně v životě u nich na prahu. Trochu v rozpacích, trochu překvapený, ale Bětě nemělo už tenkrát smysl odporovat. Uniformu si musel svléci, ihned putovala do pračky. Jenže pak musela ještě uschnout,  to a ono, a Honzovi ujel poslední vlak. Chtě nechtě musel zůstat na noc. Druhý den ho Bětka šla doprovodit  na nádraží, za měsíc odjela k Honzovi na víkend…a za půl roku byla svatba a z Alžběty se stala paní na hájovně v Horním Dole..

      Mezi horami vítr ustává, ale Běta vichřice se nezklidnila. Nic ji nezlomilo, zůstala dál větrem, který se chtě nechtě neustále dotýkal rtů místních drben.

-            Bětka vždy, narozdíl od Lenky, ráda vařila, ráda hostila, milovala návštěvy. Teď měla příležitost: jako žena hajného hostila každou návštěvu, která přišla za jejím mužem, domácím pečivem, dorty, bábovkou, chlapům nabízela i výtečné domácí víno…V hájovně se za chvíli dveře netrhly.

-         Památná byla návštěva ministra zemědělství…Protože místní kulturák opravovali a z restituované hospody byl second-hand, pozvali místní ministra k jednání do hájovny.. Běta neznala trému: přivítala a pohostila ministra tak, že být na něm, asi by neodjel nikdy. Říkalo se, že pak osobně do hájovny několikrát volal, zásadně, když nebyl hajný doma, ale nikdo to nemohl dokázat a Alžběta sama to nikdy nepotvrdila, ani nevyvrátila. Vědělo se jistě jen to, že způsob života nezměnila, tak šel jeden hlas, že papaláše z Prahy  odmítla.

-         A nejen to: sotva se ve vesnici trochu rozkoukala a Lucka se naučila chodit, začala Bětka vichřice s novinkami v obci dosud nevídanými. Zorganizovala  v obci společenský život : každoroční vánoční besídky, velikonoční koledování, na začátku a konci sezóny pro místní i chalupáře společenské večery s hudbou a tancem. Začátky byly těžké: několik roků vesnice vzdorovala: většinu návštěvníků tvořili majitelé víkendových usedlostí.  Ale po pěti letech houževnaté výdrže přicházeli ve stále větším počtu i místní.

-             Sotva Běta se škodovkou vymanévrovala po úzké cestě  z plácku před nádražím, starostlivě se zeptala:

-         Lenko, Lenko…co je s tebou?…Něco s Davidem?

-         Našel si jinou…Sama Lenka byla překvapena, jak klidně tu novinku Bětce oznámila/do telefonu nic nevysvětlovala/.

-         Alžběta se na sestru rychle podívala: jinou? Je to vůl, Leni,  jestli si našel jinou, je to magor, lepší než ty ta jiná  nebude…Neboj, zítra mají v Ostrově hasiči bál…půjdeme…to by bylo, aby nebylo…, povzbudivě se usmála a odbočila na silnici, vedoucí k Hornímu Dolu. Minuly odbočku ke starému mlýnu, z něhož teď byla výletní restaurace, projely kolem baráčku s napůl probořenou střechou, ve kterém žila stará Blažková a jejích dvacet koček, minuly ještě pár zhruba dvacetiletých okálů – a už Bětka brzdila před hájovnou.

-         -Tak jsme tady, koukej, Honza  čeká…, prohodila Bětka a vylezla z auta. Švagr na Lenku vždycky čekal – a vždy ji vítal objetím o něco delším, než by mělo být. I dnes, zatímco Bětka zajížděla se škodovkou do dvora, svíral Lenku v náručí…tak nějak jinak, než jen příbuzensky. Nebylo jí to nejpříjemnější. S Bětkou si byly dost podobné, ale splést si je nikdo nemohl. Nevěděla, proč to Honza dělá a s Bětou o tom z pochopitelných důvodů nikdy nemluvila. Když se Lenka konečně vymanila, ustoupil, aby  mohla vstoupit do hájovny.

-            Než přešla těch pár metrů chodbou ke dveřím do kuchyně,  stačilo se jí o nohu otřít asi pět koček.  Psa na hájovně neměli, kočky ano. Vešla do kuchyně a posadila se ke stolu. I tady se snad čas zastavil – navzdory tikotu obrovských pendlovek na zdi. Z hrnců na plotně se kouřilo a za oknem se procházel holub. Holubi byli Honzovou pýchou, účastnil se s nimi nejrůznějších zemědělských výstav a přeborů. Dokázal o nich mluvit celé hodiny, věděl o nich opravdu hodně. Holubi byli švagrovou vášní největší, a jak si Lenka občas pomyslela, zřejmě  nejspíš jedinou.

-            Během oběda, který byl  jako vždy výborný – nudlová polévka, králík na smetaně a  voňavá domácí bábovka, stačili probrat všechny rodinné novinky: staré auto tety Milady, novou manželku bratrance Vény, Lucku  a její studium…Po obědě se Honza rozloučil s tím, že jde do lesa. Zatímco Lenka myla nádobí, Běta namlela na  dřevěném ručním  mlýnku po babičce na kávu. Nikde jinde nechutnalo Lence kafe tolik jako u sestry v kuchyni.

  Sotva dopily, zavelela Běta rezolutně: - jdeme zkoušet…

- Co chceš zkoušet?

-         Probuď se, Lenko,  šaty přece, když zítra půjdeme na ples.…

-         Lenko,  a Bětka  položila sestře ruku na rameno, David se na tebe vykašlal, ale přece se kvůli němu nebudeš dlouho trápit…Není jedinej na světě. Čím ses zkazila, tím se naprav. Nejlepší lék na lásku je zase láska…, prohlásila.

 – Pro tebe taky?, škádlila sestru Lenka…

- Nebuď zvědavá, budeš brzy stará, teď řešíme tebe, vyhnula se Běta odpovědi a už strkala Lenku do obývacího pokoje.  

.  Následující dvě hodiny přišly Lence ne nepodobné nakupovacím scénám z Pretty Woman. S tím rozdílem, že tohle nebyl Hollywood. Ze zkušenosti věděla, že je zcela zbytečné Bětce odporovat, proto si téměř bez odporu vyzkoušela  sestřiny sváteční kusy oděvu  a různé jejich kombinace. Postavy měly dost podobné, i když…tam, kde Bětě látka splývala, Lence překáželo nějaké to deko navíc… Bětka si nedala říct , a přiměla Lenku vyzkoušet i růžové šaty s flitry, které by se podle Lenky hodily spíš na madam od střelnice, než na vesnický ples. Bětčiny nejoblíbenější…nakonec  Běta rozhodla, že růžová barva nejde Lence  k vlasům a navlékla se do růžových šatů  sama. Jako blondýna v nich vypadala rozhodně líp, než hnědovlasá Lenka -  jenže  Bětka měla ale dar vypadat dobře v čemkoliv. I pytel od brambor by na ní vypadal jako model z Paříže. Pro Lenku nakonec našly na dně skříně černou sukni a černou krajkovou halenku: nebylo to nic proti ničemu, tak souhlasila.

   Když Běta  po dvou hodinách konečně zamykala skříň, řekla: Tak –a zítra večer z nás budou královny plesu. Rozhodnost v jejím hlase Lenku polekala. Když ale večer usínala v parádním pokoji, dá se říct, že na sobotní večer byla rozhodně zvědavá.

-            V sobotu byla plotna studená, Bětka nevařila: mohla si to dovolit: Lucka na víkend nepřijela a  Honza šel už ráno pryč. Do lesa a pak jako dobrovolný hasič pomáhat s posledními přípravami plesu. K snídani si sestry namazaly chleba s máslem, ovšem ještě s nedojedeným krajícem v ruce startovala Běta škodovku. –Jedeme do Lipnice, udělat hlavy, zavelela…Nic neboj, Božka je šikovná…

   Kadeřnictví pro Lipnici a okolí  sídlilo v garáži rodinného domku. Když vešly dovnitř, Lenka poprvé zapochybovala o úsudku své sestry. Protože firma s honosným názvem HAPPY DAY sloužila zároveň jako půjčovna šatů PRO VÁŠ NEJŠŤASTNĚJŠI DEN, jak stálo na reklamním letáčku s motivem holubiček, byla místnost vyzdobena poněkud kýčovitými obrázky dvojic, líbajících se v západu slunce,  a také spoustou panenek ve svatebních šatech. Ne vždy se vyplatí dát na první dojem: když se viděla  v zrcadle, musela uznat, že paní Božena má opravdu zlaté ruce a takový účes by nesvedli ani v Praze.

  Po návratu od holiče vykouzlila Běta ze spíže masový nářez, nakrájela chleba a  obě sestry se daly do jídla.

  Do kuchyně svítilo odpolední slunce, u kamen spala kočka, všude byl klid a mír. Lenka si poprvé od rána vzpomněla na Davida. Až dosud si od plesu neslibovala víc, než rozptýlení, teď ji napadlo, že by se vlastně nějaký ten hasič docela hodil. Od místních, jak soudila, se dalo rozhodně čekat leccos, ale asi ne , že by odcházeli za performerkami s hustými dredy a tetováním. V její situaci ji to smiřovalo s osudem. A přesto…snad to ticho…klid a mír…přivolalo vzpomínky na Davida… v Lence se otvírala černá díra smutku.

    V hodinách hrklo a vyletěla kukačka. Lenka se lekla. Teprve to jí připomnělo, že ticho bylo nějak dlouhé. Podívala se na Bětu: měla hlavu v dlaních, plakala?.

-             Bětko,  co je ti, co se stalo…bolí tě něco?, Lenka si přisedla blíž k sestře a objala jí kolem ramen…Běta jí položila hlavu na rameno a otevřela své krásné zelené oči: Lenko…neplakala, ale oči se jí leskly…Lenko, my  budeme královny plesu, ale se mnou nikdo tancovat nebude…

-         Bětu,  s tebou?!!!??? Půjdeš z ruky do ruky…

 - Pomalu zavrtěla hlavou: nebudou Lenko. Mě se bojí.

-         Bětu, kdo se tě bojí?! Kdo? Proč by se tě kdo bál,  vždyť tě mají rádi…

-         Mají mě rádi … jenom někdy,   Bojí se mě, nepatřím sem, Honza jo. Připadám si hrozně sama…

-         V tom bouchly dveře, Honza vracel z lesa. Běta  se narovnala, otřela oči, prohrábla vlasy, než došel její manžel do kuchyně, už by na ní nikdo nic nepoznal.

-         -Tak, Lenko,  jdeme na to. Jdeme se oblíkat. Honza nás odveze, ale musí tam být dřív. V pokoji si vzala sestru do práce: měla úžasně hbité prsty, nebýt toho, že rodiče chtěli, aby obě dcery měly maturitu, nejspíš by z ní byla kosmetička.. Běta se líčila sama,  Lenka jen pomáhala: tu přidržet vlasy, tu podat vatičku…, nic víc by si ani netroufla. Potají sestru  pozorovala: i když si byly dost podobné, vždy Bětu pokládala za  hezčí z nich dvou.  Pořád byla hezčí…Vlnité vlasy jí padaly do tváře a když se smála, měla ve tvářích dolíčky. Matka dospělé dcery, a pořád vypadala trochu jako holčička.

   Před sokolovnu v Ostrově dojeli s předstihem, nicméně i tak bylo parkoviště  už ze dvou třetin zaplněné. 

   Než došli ke vchodu, byla Lenka představena snad celému kraji, s každým si musela potřást rukou a každému třetímu odmítnout prozatím pozvání na skleničku.  U šatny odložili kabáty a  poté vešli do sálu sokolovny.  Ostrovští a hasiči si s výzdobou vyhráli: od stropu visely girlandy papírových růží,  na  pečlivě nažehlených bílých ubrusech byl zatím jen sem tam mokrý flíček/k půlnoci už na většině stolů ubrusy chyběly/ a na pódiu stály  připraveny nástroje SKUPINY SLÁVY BABOUKA, jak stálo na velkých stříbrných reprobednách.    

   Jak sestry s Honzou procházeli sálem ke svému stolu, muži tichli a ženy začínaly šeptat.

   Bětka  měla  částečně pravdu. Ne obě, ale ona byla bezpochyby královnou plesu. Ve svých růžových šatech a s blond vlasy vyčesanými do rafinovaného drdolu vypadala jako oživlá ilustrace z Harlekýna, mnohem víc jako hollywodský sen, než jako manželka hajného odvedle. Zářila jako baterka. Snad až příliš. Vedle ní chyby a nedostatky jiných vypadaly hned větší. Jako reflektor nasvěcovala  příliš malé šaty na příliš kyprém těle, hned vedle její světlo dopadlo na podomácku udělanou trvalou, která ovšem spíš než účes nápadně připomínala hrnec, odhalila i střevíčky se sešlapanými podpatky, zařezávající se průramky šatů neurčitých barev, střihů a materiálů, dederonový kostýmek paní školní ředitelové…

  Bylo to špatně. Bětka byla jiná. Přišla z města, navíc z Prahy. Přestože tu žila tolik let , nikdy by si nedala z vlasů spáchat hrncovitou trvalou. Přestože ji každý z přítomných mužů stokrát viděl v zástěře, teplácích nebo gumácích, byly příležitosti, kdy dokázala vypadat jako královna. Tím se tolik lišila od jejich manželek: většina z nich vypadala, že mají na nohou gumáky i teď.

  Lenku neblahá předtucha, začala se o sestru bát.

     I poté, co se pohledy odvrátily a šepot přehlušila hudba, trvalo několik skleniček vína, než Lenku opustil podivný pocit nebezpečí a začínalo se jí na plese líbit. Se všemi si potykala, smála se, bavila, jak vína v lahvích ubývalo,  častěji tančila, než seděla. Smířila se už s tím, že vyhovujícího hasiče dnes nepotká: jejími tanečníky byli většinou zasloužilí tátové od rodin. Zato Běta, jak si Lenka s údivem všimla, tancovala pouze jednou, zezačátku, a to s manželem. Nezdálo se ale, že by jí to vadilo, vesele se  bavila s celou partou kolem stolu.

 

   Před půlnocí vytáhli rozjaření pánové z organizačního výboru plesu  Bětu s Lenkou na pódium, aby losovaly tombolu.

    Pro Lenku to byl jeden z nejbáječnějších večerů v životě…

Do chvíle, než kohosi neplánovaně napadlo vyhlásit královnu plesu..V davu pod pódiem začali muži, posilněni alkoholem,  křičet jeden přes druhého: Mařka Novotná, ne, Dana Machová… Hrncovité trvalé zaujaly bojovou formaci . Najednou kdosi  překřičel všechny ostatní:  královna tam už stojí! – a ukazoval na pódium- už tam stojí…Běta, Běta, hajná, hajná, halekal a ostatní se k němu přidávali.

-            Bojová formace trvalých se přiblížila.

-         Lenka koukala na svou sestru vichřici. Dole se právě rozpadala manželství, zakládalo se na historku, vyprávěnou dalším generacím…a Bětka  jen stála. Nehnutě, jako růžová socha -  s přimhouřenýma a pozornýma očima.

-         Starý Novotný se prodral k mikrofonu a zařval: Královnou plesu je hajná Alžběta! Prosím manžela Honzu, aby jí pogratuloval. Postrčil ho dopředu a vnutil mu šampaňské, které zbylo z tomboly.

  Kdykoliv potom na tu chvíli Lenka vzpomínala, viděla ji kousek po kousku, rozfázovanou jako políčko filmu.

-          Honza zatřepal láhví, odšpuntoval šampaňské a proud vína namířil přímo na svoji ženu. Mohlo to vypadat jako neopatrnost, ale Lence bylo jasné, že Honza se právě v té chvíli Bětce pomstil.  Za politou uniformu, za to, že je z města, za legendu o ministrovi, za to, že by si na hlavu nikdy nedala udělat hrncovitou trvalou, za to, že nebyla stejná jako ženy, mezi nimiž žil od narození.

   Bětka tu stála celá mokrá, z vlasů jí kapalo, nicméně v tváři se jí nehnul ani sval. Lenka se k sestře vrhla a začala jí utírat kapesníkem.

-         Bětka jí odstrčila, otočila se směrem ke kapele, luskla prsty: hrajte a  do ticha začala tančit. Nikdo se nepřidal. Okolo mokré a tančící královny plesu byl prázdný kruh.

-           Alžběta  tančila deset vteřin, půlminuty,  pak se jí zvrtla noha, spadla na zem a zůstala ležet.

-         A zakletý zámek se probudil. Bojová formace se změnila v hejno poplašených kvočen, radících, co by se s Bětkou mělo udělat. Z nejbližšího stolu stáhli chlapi ubrus a hajnou  na něj položili. Chvíli ležela jako mrtvá, pak otevřela oči a pomalu se posadila. Shodila z nohou boty, a kulhajíc, odcházela středem sálu. Černou kabelku na dlouhém řetízku vlekla po parketách za sebou.

-            Lenka pospíchala za ní. Bětko, Bětko…., ale ta se zastavila až u auta: jedeme…A co Honza?, zeptala se Lenka .- Však on ho někdo doveze…

-            Druhý den ráno se Běta s nohou v obinadle otáčela kolem plotny jako dřív. Pomaleji, trochu kulhala.  Růžové šaty se vyprané sušily v koupelně.  Honza se ani neukázal, jen podle toho, že z věšáku zmizel lesnický kabát, poznaly, že je pryč.

-           Když odpoledne přišel, poprosila ho, aby jí odvezl na nádraží. Vyhověl téměř bez jediného slova. Bětka zůstala doma, s poraněnou nohou si za střízliva řídit netroufla.. Stála na zápraží a mávala Lence tak dlouho, dokud auto nezmizelo v zatáčce.

 Honza ještě Lence odnesl tašku až do čekárny,ale na vlak s ní nečekal. Nic se nezměnilo – jako obvykle se rozloučil objetím poněkud delším, než mělo být.

 

 


Zvěruška
12. 08. 2004
Dát tip
zajímavé, ale... já nevím, nějaké takové, prostě nevím, co si z toho mám vzít...

Okeya
20. 05. 2003
Dát tip
Smutne. Udelalo to na mne dojem ...

Rowenna
20. 05. 2003
Dát tip
***Mezi horami vítr ustává, ale Běta vichřice se nezklidnila. Nic ji nezlomilo, zůstala dál větrem, který se chtě nechtě neustále dotýkal rtů místních drben.*** Možná příliš dlouhé, ale přečetla se zaujetím. ****

racek
19. 05. 2003
Dát tip
Ta polita uniforma se vztahuje k tomu seznameni pred lety v Maji. Polmckove odstavce jsou technicka chyba.

racek
19. 05. 2003
Dát tip
Ahoj, diky, tak rok do toho textu sahat nemuzu, kdybych to chtela moci mermo zkratit, zkazila bych to. Masem:-))), no proti gustu zadny disputat, ja nejsem vegetarianka, tak ani moji hrdinove maso neresi. Co se tyce gramatiky, diky, jsem rada, kdyz si pohlidam shodu:-)))Je pravda, ze po sobe nectu moc pozorne, anebo uz jsem pravidla carek z vetsiny zapomnela, uz jsem ze skoly dlouho venku:-)))To neni omluva. Jeste jednou diky. Zora

Žíně
18. 05. 2003
Dát tip
To bylo opravdu dobrý. Ta první půlka by možná unesla bejt trochu kratší, ale ta druhá polovina od toho holiče - to bych neměnil ani čárku. To bylo fakt výborný.**

Albireo
17. 05. 2003
Dát tip
Tradičně dobré, ale nepochopil jsem tu zmínku o polité uniformě. A ty pomlčkové odrážky před některými odstavci. Za obsah ovšem tip.

katugiro
17. 05. 2003
Dát tip
myslím, že to bylo místy příliš zdlouhavé... ale jinak vcelku dobré :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru