Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

nic konkrétního

01. 06. 2003
3
0
1018
Autor
evina

něco málo o mých rodičích

 

Když se táta s mámou potkali v mlíčňáku, řekli si, to je ale doba, co jsme se neviděli, co pořád děláš. A máma řekla, budu se asi muset vdávat. A táta řekl, proč muset a proč asi, a máma řekla, muset, protože nechci, a asi, protože to asi udělám. A táta řekl, manželství je překonaná instituce, pojď se mnou do kina. A máma řekla, seš moc hodnej, ale já fakt nemám čas. Tak šli.

A za týden máma řekla, honem pojď na dvě deci, já jsem strašně zbabělá a schovávám se před Jardou, a sama nevydržim, jak jsem zbabělá.

A za týden dodělala vysokou a řekla, to se mi ulevilo, že s nikým nechodim, a táta řekl, to bude asi nějakej omyl, chodíš se mnou.

A za měsíc řekla máma, kde jsi byl, hledala jsem tě, a táta neřekl nic a potom řekl, byl jsem na chatě s kámošem. Máma mlčela a pak řekla,chtěla jsem ti ukázat tohle, a vyndala kalendář. A táta na něj koukal a řekl, s tim musíme něco dělat.

A máma řekla, ty si dělej co chceš příteli, a vstala. Táta řekl, už jsem to všechno skončil, na chatě nic nebylo, a máma řekla, nemusel sis dělat násilí, a šla pryč.

Potom vytočila číslo a řekla, ahoj Květáku, poď na dvě deci, a on řekl, pro tebe všechno má dávná lásko, a šli. On něco říkal a díval se na mámu, a máma se usmála a on řekl, holka, ty seš na tom moc špatně, koupím láhev a pudem ke mně. A máma řekla, jsem husa, promiň že jsem tě vytáhla, já sem strašná husa. A on řekl, rozmysli si to, a máma řekla, je mi špatně zvenčí i zevnitř, nezlob se. A šla ven brečet.

Potom šla domů a přede dveřmi stál táta a kýchal a řekl, nesmíš se takhle toulat po nocích, nebo se nám dcera nastydne. A máma řekla, nestarej se, a táta řekl, tak už se na mě nezlob, jsme přece oba dospělí. A máma řekla, ty máš do dospělosti ještě hodně daleko a můžeš se uklidnit, jenom jsem tě zkoušela. A táta řekl, jsi hrozně hloupá, škoda že jsem si toho nevšiml dřív, a odešel. Máma stála před domem a začalo pršet. Potom šla telefonovat a řekla, ahoj Evo, půjč mi prosim tě nějaký věci po tvý holce, budu svobodná matka. A Eva řekla, jsi cvok, jedu k tobě, přijela a řekla, proč jsi ho takhle urazila, a máma řekla, protože neví co dělá, a je lepší se starat o jedno dítě než o dvě. Eva dlouho mluvila a máma řekla, nelituj mě, já to zvládnu, a Eva řekla, nelituju tebe, ale to děcko, v jedné místnosti se záchodem na chodbě, moc si o sobě, holka, myslíš. A máma řekla, za takovouhle pomoc ti pěkně děkuju, a Eva řekla, jsi víc než praštěná, a šla pryč. Pořád pršelo a  máma dlouho nemohla usnout a ráno přišla pozdě do práce.

Za týden přišla dvacetiletá slečna z fotky z chaty a řekla, Arnošt miluje mě. A máma řekla, gratuluju, i když mě to vůbec nezajímá. A ona řekla, tvrdí, že se budete brát, ale já vím, že to není pravda, já ho znám, chodíme spolu půl roku. A máma řekla, chápu, že se ti to zdá hrozně dlouho, ale mě to ještě pořád nezajímá. A ona řekla, závidíte, protože vám je skoro 26, ale přebrat mi Arnošta se vám nepodaří. A máma řekla, to ne, protože se o to ani nesnažim, a pozdravuj ho, a otevřela dveře.

Potom si zapálila cigaretu a někdo zaklepal na dveře a vešel táta a řekl, nekuř, nebo se nám dcera udusí, kde je. A máma řekla, netrap svou přítelkyni, stihneš ji na schodech. A táta řekl, poslala ji sem moje matka, oznámil jsem, že se budeme brát. A máma řekla, že o tom nic nevim, táta řekl, právě ti to jdu sdělit, máma se nadechla a táta řekl, mluvil jsem s Evou, máma se nadechla a táta řekl, můžeš být ráda, mohlas tou svou pitomostí všechno zkazit. Máma řekla, tohle je moje věc a nic od tebe nechci. A táta řekl, další důkaz, že jsi prdlá, tím spíš musím být dceři na blízku. A máma řekla, nic nemusíš a bude to kluk. Potom dlouho mluvili a máma řekla, jak to bude dál a táta řekl, dál to bude normálně, a máma řekla, já nemám šaty.

Potom jela domů a řekla, budu se vdávat, a babička řekla, už jsi jednou vdaná byla. Máma řekla, čekám dítě, babička řekla, jak myslíš, dědeček řekl, bůh s tebou, a odešel. A máma řekla, tak se mějte, bereme se v dubnu, pošlu vám oznámení a odjela.

Za týden táta ležel na zemi a kreslil a říkal, chce to zavést plyn a vodu a udělat sprchový kout, máme do července co dělat. A máma řekla, myslíš, že se sem vejdeme, a táta řekl, když ta holka nebude moc veliká, tak jo. A máma řekla, my se vlastně vůbec neznáme, to je divný, že se nebojim. A táta řekl, na tom není nic divného, protože nekoušu, a na sbližování máme fůru času. Máma mu řekla, miluju tě, dala mu pusu, a ještě řekla, mám štěstí, že jsem tě potkala.

Za týden někdo zaklepal a vešel Jaroslav a sedl si a řekl, doufám, že neruším, vypadáš báječně, a nabídl mámě cigaretu. A máma řekla, děkuju, nekouřím, co bys rád. On řekl, chtěl jsem tě jenom vidět, máma mlčela a on řekl, slyšel jsem, že s někým chodíš, doufám, že to není nic vážného, máma mlčela a on řekl, dej na sebe pozor, člověk takového formátu by neměl zkysnout u plotny, a máma řekla, není to vážné, je to veselé, čekám dítě a budu se vdávat. On řekl, jsi naivka, porodit dítě dovedou i králíci, ale specialistů ve tvém oboru je málo. Potom řekl, seženu ti doktora, můžeme to dát zase dohromady, a máma řekla, děkuju, ale nechci. A on řekl, vím, že nejsem vždycky roztomilý, ale musíš pochopit, kolik má muž mého druhu starostí, na nějaké romantismy nemá čas. Máma mlčela a on řekl, mám už podrážděné nervy, protože jsem na všecko vždycky sám a nemůžu být pořád roztomilý, to prostě musíš pochopit, proto tě mám. Máma řekla, nemáš, a on řekl, nebuď hloupá, jako se mnou se nebudeš mít s nikým a nedělej drahoty, to já nemám rád, ty víš moc dobře, že to nemám rád. Máma řekla, vím, a on řekl, tak vidíš, já chci mít čisté košile a nejsem ochoten žrát konzervy, protože žena píše román. A máma řekla, říkal jsi něco o plotně, a on řekl, nechytej mě za slovo, ty mě vždycky chytáš za slovo a to mě rozčiluje, tak mě nerozčiluj a tu svoji avantýru si klidně nech, i tu nepříjemnost jsem ochoten zlikvidovat. Vidíš, další starost, a zapálil si cigaretu. Máma řekla, jak je možný, že jsem s tebou vydržela skoro rok, a on řekl, to já jsem vydržel s tebou a jsem ochoten to vydržet dál, protože to potřebuju, to přiznávám, potřebuju tě. Ale nedělej drahoty, takový poklad zase nejsi a já si klidně seženu náhradu, i když to jsou další peníze a další čas. Máma řekla, fuj. A on řekla, nedělej citlivku, na to ti neskočím, nazývám prostě věci pravými jmény a jsem ochoten se o tebe postarat, říkej si tomu třeba LÁSKA. A máma řekla, to by mě ani ve snu nenapadlo, jdi pryč. A on řekl, jak chceš, v tom případě ale nezapomeň, že jsem to Chorvatsko platil já a visíš mi čtyři tisíce. A máma řekla, mám opravdu víc štěstí než rozumu, ty peníze dostaneš, zmiz. A on řekl, jsi obyčejná slepice, divím se, že jsem tě měl svým způsobem rád, nicméně ti přeji lehký porod, a odešel.

A máma brečela a smála se, volala tátovi, a táta řekl, je to sprosťák, slíbil, že za tebou nepřijde, byl tu předevčírem. A máma řekla, miláčku, dneska jdeme místo úklidu na večeři, syn touží po bifteku. A táta řekl, pro dceru všechno, ale když jsme u toho, možná, že za tebou přijde ještě tetička Julie. A máma řekla, ááááááha. Táta řekl, buď k ní shovívavá, ona se vždycky těšila, že mi najde nevěstu a my jsme ji jaksi obešli. A máma řekla, ááááha. A táta řekl, možná, že nepřijde, řekl jsem jí aby tě nechala na pokoji. A máma řekla, áááha,hmmmm.

A za tři dny přišla padesátiletá dáma a řekla, jdu se podívat, kdo mi bere mého jediného syna. A máma řekla, prosím, posaďte se. A ona řekla, můj syn je ještě dítě, nemáte právo mi ho brát. Máma se nadechla a ona řekla, berete mi mého jediného syna, jste prohnaná, o dva roky mladší a rozvedená, jestli se nemýlím, ale jsem ochotna se s vámi dohodnout, a vytáhla peněženku. A máma zčervenala a řekla, takhle se nedohodneme, prosím, posaďte se. A ona zůstala stát a řekla, nemusíte se stydět, zřejmě jste si zjistila, z jaké je Arnoštek rodiny, jinak byste si ho nevybrala, a kdybyste věděla, kdo byl jeho otec, ani byste k tomu neměla odvahu. A máma řekla, neposadíte se, a ona řekla, Arnoštek sotva dostudoval, musí si vybudovat postavení, musím chránit své dítě. A máma řekla, na Arnoštově dítěti vám nezáleží ? A ona řekla, je opravdu jeho? A máma řekla, nevím jak vy madam, ale já – ona řekla, vyprošuji si urážky od nějaké – a máma řekla, je mi líto, že vás okrádám o váš drahocenný čas, a vstala. A ona řekla, Arnoštek si taky není zcela jist, vím to. A máma řekla, sbohem, a otevřela dveře. Potom seděla s hlavou v dlaních a pak zavolala Jardovi, ale on nebyl doma.

Z práce šla pomalu, koupila si lístek do kina, ale zahodila ho, potom chodila po ulicích a dívala se do výkladů a na lidi a vešla do obchodu. Řekla, chtěla bych šaty, nějaké, co by mi zvedly sebevědomí. A prodavač řekl, ale to vy přece nepotřebujete, mladá paní – máma si zkusila dvoje šaty, řekla, vypadám jako porce zmrzliny, a šla pryč. Zavolala Jaroslavovi a ten řekl, já věděl, že si to princezna rozmyslí, a máma řekla, jenom částečně, potřebovala bych toho doktora. A on řekl, vidíš, dostáváš rozum, stavím se zítra, máma řekla, ano, a zavěsila.

Večer přišla domů, tam čekal táta, řekl, nic mi nepovídej, mluvil jsem s tetičkou. Máma řekla, ona má pravdu, ty nevíš, co děláš, rozmyslela jsem si to. A táta řekl, nesmysl, jste obě padlé na hlavu, pozítří má přijít chlap na plyn a já zůstanu tady, a nafoukl matraci. A máma se nadechla a táta řekl, mrzí mě, že se necháš takhle vykolejit, ale vyčtu ti to až po šestinedělí, do té doby vařím, a rozbalil šest chlebíčků. A máma zašeptala, ty jsi blázen, a táta řekl, to je omyl, já jsem tu jedinej normální. A máma řekla, už jsem si domluvila doktora, a táta řekl, ještě jednou uslyšim takovouhle pitomost a udělám něco nepředloženého. A máma řekla, já tě miluju, a táta řekl, zatím to tak nevypadá, máma řekla, já jsem šťastná, a táta řekl, tak to koukej nezvorat, až na tebe je zatím všechno v pořádku, teď půjdeme provětrat dceru, četl jsem,že musíš chodit na vycházky. A máma řekla, bude to kluk, a šli na procházku a pak přišel instalatér a pak šli na oběd k novojičínské babičce a pak malovali a zavedli plyn a vodu a potom šli na radnici, ale táta si zapomněl občanku, tak šli jindy, ale přišli o hodinu později a pak máma řekla, já se v peleríně vdávat nechci, a táta řekl, máš pravdu, dyť je to jedno.

A potom maminka ležela v sále se zelenými kachličkami a potila se a přišel doktor a řekl, já jsem jenom ortoped, ale vedu vám návštěvu, a přišel táta v bílém plášti a řekl,držte se, holky, musím hned pryč, aby mě tu s Honzou nenačapali, a stiskl mámě ruku.

A za dvě hodiny řekl jiný doktor, ještě – táááááák --- výýýborně – máte dceru.

Umyli mě, popsali, změřili a zvážili a ukázali mi mámu. A máma řekla, jééé, ta je krásná, můžu si na ni sáhnout ? Jmenuju se Eva.

 


guy
27. 06. 2004
Dát tip
je to bezva čtení ... škoda, že tu tak dlouho od tebe není něco nového ... :-)*

Albireo
28. 06. 2003
Dát tip
Píšeš skvěle, další tip na Tvou adresu.

Humble
27. 06. 2003
Dát tip
Je to roztomilý - sice trošku delší, i překlep jsem zaregistroval, ale četlo se to jedním dechem. Pobavilo, tip :o) P.S. A četli tohle rodiče???

evina
27. 06. 2003
Dát tip
dík dík :-) a jo jo četli to

evina
05. 06. 2003
Dát tip
nejsem prvorozená... a jinak to je celkem podle pravdy,žijí spolu dodnes:o)

yoyo
03. 06. 2003
Dát tip
Hezký, ale zajímalo by mě, jestli to tak skutečně bylo, či zda je to jen smyšleno, popřípadě jak ten vztah funguje teď. tip

Medjídek
01. 06. 2003
Dát tip
tip*

0/5 těší mě :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru