Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vlčí město X

24. 05. 2003
20
0
8559
Autor
Kandelabr

Přitiskli se ke stěně.

“Vypadá to…” šeptnul mrtvole, “na nějakou poradu nebo tak. Každopádně, můj šestej smysl mi říká, že tohle je kurevsky moc vlkodlaků a že bysme se jim měli sakra vyhnout.”

“To řekni sobě, ty chceš jít přímo mezi ně.”

“Já do toho baráku musim.”

“A proč? Teď můžeme krásně utéct.”

“Doprdele, přece se na to nevybodnu, když už je to jenom kousek. A hele!”

Dav se rozestoupil a odhalil postavu v černém plášti a kapucí se zlatým lemem. Postava zvedla ruce a pak začala mluvit, podivnou hrdelní řečí s příměsí zvířecích zvuků, ze které běhal mráz po zádech. Celé vlčí město mu naslouchalo.

“Eště že mu není vidět do ksichtu.” zašeptal s odporem. “Proplížíme se kolem. Všichni čumí na něho. Je to tamten barák.”

“Vždyť nás ucítí.”

“Neucejtí. V lidský podobě nemaj takovej čich. A navíc sou docela zranitelní.”

“Jak to víš?”

“Myslim si to. A je jenom jeden způsob jak to zjistit.”

Pomalu, kousek po kousku, se sunuli podél stěn domů, snažili se nadělat co nejmíň hluku a přitom stále sledovali zakuklence v černém a jeho nehybné posluchače.

“To není dobrý. Není to dobrý.” říkal si téměř neslyšně.

Byli asi patnáct metrů od domu. Řeč zahalené postavy nabírala na intenzitě. Téměř křičela.

“Kurva tohle mě děsí. Honem dovnitř.”

Těžké dubové dveře byly trochu otevřené, stačilo do nich jen mírně strčit a octli se uvnitř domu.

“A teď doleva, po schodech do sklepa, au kurva, bacha na hlavu! No a teď mě vodvaž.”

Sklep byl malinký, s kamennou klenbou a všudypřítomným pachem hniloby. Spousta krámů a harampádí, všechno co nebylo potřeba, skončilo tady.

“Měla by tu bejt velká kovaná truhla. Ale kde kruci…”

Z venku doléhal stále onen hrůzu nahánějící hlas, zapáleně křičící v šíleném tempu.

“Není to tohle?” řekl mrtvý a ukázal na velikou bednu, zpola zaházenou plesnivějícím dřevem.

“Jo to je vono!” křikl a opřel se do bedny. Musíme to šoupnout.”

Oba se zapřeli a s funěním truhlu posunuli. Ihned klekl na zem a zašátral. Našel malý dřevěný poklop, nadzvedl jej a…

“Kurva, Krysáku,…” rozesmál se, ” ty hajzle starej, doufám, že se vo tebe v pekle pěkně staraj! Nekecals!” rozzářil se, opatrně sáhnul do otvoru a pomaličku vytáhl velký oválný předmět.

“Je to, co si myslím, že to je?” zeptal se mrtvý.

“To si kurva piš! CHA CHA, mrtvoláku, mám pro co sme přišli, padáme!”

“Aby se nerozbilo.” Řekl starostlivě mrtvý, když viděl jak předmět balí do kusu hadru a opatrně strká do batohu, ze kterého předtím vytáhl lano s hákem.

“No musíme s ním zacházet jako v bavlnce! Rychle vodsud!”

Skočil mrtvole na záda, vyběhli po schodech a nakoukli ven. Na náměstí všichni leželi. Házeli sebou, cukali se a zmítali jako při padoucnici.

“Do prdele! Voni…rychle pryč, voni se měněj!”

Vyrazili a za zády jim znělo táhlé vytí tří stovek znovuzrozených vlkodlaků, hladových a toužících drásat maso a drtit kosti.

Tři sta metrů ke stěně. Sebemenší zaváhání, klopýtnutí či uklouznutí znamená smrt. Mrtvý utíkal jak jen mohl a on jen křičel a křičel. Otáčel se a viděl ty neúprosně se přibližující drápy a stovky krutých očí. Zahodili meče. Byly zbytečné.

Dvě stě metrů. Téměř cítili horký zkažený dech na svých zádech. Zeď byla stále tak strašně daleko.

Padesát metrů. Může se to podařit. Může. Ale to se budeš muset dědku trefit hákem na první pokus. Jeden pokus. Víc jich není.

Tři srdeční tepy a hodím.

Jeden.

Dva.

Tři.

Hák mu obloukem vylétl z ruky. Nekonečně dlouho visel ve vzduchu, pak začal pomalu padat. A s tichým cinknutím se zakousnul do zdi.

Mrtvola se odrazila, vyskočila co nejvýš, ve výskoku se chytila lana a začala rychle šplhat nahoru. Ve stejném okamžiku ke stěně doběhli první vlkodlaci. Sekali drápy a klapali čelistmi a vrčeli a kvíleli. Skákali a snažili se na ně dosáhnout. Marně.

Podařilo se. Seděli na vrcholku hradby, popadali dech a pot se z nich jen lil.

“Kurva…tohle teda…bylo…hodně těsný. Jestli mi neprasknou plíce tak už fakt nevim.”

Jeden ze stovek vlkodlaků se chytil visícího provazu a pokoušel se šplhat nahoru.

“Vodřízni ho, doprdele vodřízni ho honem!”

Mrtvý rychle řezal nožem, lano se přetrhlo a vlkodlak spadl dolů mezi své druhy.

“Bezva. A jak teďka, kurva slezem dolů?”

“Budeme muset skočit.”

“Kurvafix. Věděl jsem to.”

Odvázali se

“Běž první” řekl mrtvole, hodím ti pak batoh.

Mrtvý seskočil bez problémů. Pak batoh. A pak on. Dopadl s hlasitým čvachtnutím.Ležel na hromadě hnijících odpadků, funěl a usmíval se. Dlouho. Beze slova. Pak se posadil.

“Zvládli jsme to, kurva zvládli!”

Otočil se na mrtvého.

“Díky. Vopravdu.”

“Není zač.” řekl mrtvý a praštil ho kamenem do hlavy.

 

Tma.

 

Když se probudil byla noc. Všechno ho bolelo.

Jeden oční důlek byl prázdný. Mrtvý si vybral svou odměnu. Ležel tiše na zádech a mžoural do hvězd. Na prsou mu ležel balíček s tabákem. Dračí vejce v jeho batohu se pomalu začínalo klubat. A to oko, které bylo v druhém důlku mělo šedý zákal.

 

 

KONEC

 


Perchta
30. 09. 2005
Dát tip
**

MeTB
16. 09. 2004
Dát tip
Bravo. :-) Dvacet dobře strávených minut. Bezva povídka, smál jsem se z plného mozku! Nádhera. :-) TIP za všech deset dílů (udržel jsi kvalitu vtípků na úrovni, některé slovní hříčky a obraty jsou kouzelný). Tom

Elanor
22. 06. 2004
Dát tip
Tak tohle je výborný dílo! Právě jsem strávila asi dvě hodiny přilepená u kompu s pár přestávkama akorát na cigarko a hltala tvé epesní příběhy... Jsou hodně v pohodě, co příběh to bezvadný humor. i když se přiznám, že jsem fandila mrtvole a tak mě ten konec dobře vyndal.. máš ode mě jeden velkej tip za všechny tyhle vlčí města, nechceš je dát do jedné sbírky? aby to bylo přehlednější?

h_a_r_r_y
29. 01. 2004
Dát tip
To je super! Podobný pribehy mám hrozne rad, tzn. jen tak dál! _Birkoff_ - díky za avízo! TIP

hurvinek
09. 06. 2003
Dát tip
tak jsem zradu cul spravne ale to proc tam sli me vazne dostalo

JASAN
26. 05. 2003
Dát tip
Ten závěr je dobrej

Cirilla
25. 05. 2003
Dát tip
*******************************************************************************

Plopez
24. 05. 2003
Dát tip
Nedovedu si představit, jak by vypadala symbióza Drak - vlkodlačí mužstvo s kapucňákem v čele, eště že ho vynes. Jo mrtvolák je jednoznačně miláček celýho příběhu, ten, kdo ho přivedl k životu dal světu nový literární typ. Celkově máš za těch deset dílů můj obdiv. Taky jsem chtěl psát na pokračování, ale je těžký udržet zajímavost a přitom se nedržet stále stejnejch prostředků. Ale jakmile ti postavy jednou obživnou žijou si svym vlastnim životem a takový ty kecy, jenže to ti stejně nepomůže, když tě to najednou přestane uspokojvat...obdivuju lidi, co dokážou kdykoli sednout a říct si "tak a teď napíšu povídku" to podle mě nejde. mě trvá povídka třeba i rok a když jí sem pak hodim, nechápu, že nikdo nepozná, že sem jí slepil z tří rozepsanejch adresářů ve wordu, protože se k sobě hodily a bylo tam pak víc koření. Děláte to takhle někdo taky? ***

Gunhead
24. 05. 2003
Dát tip
Huh ,v těch komentářich je snad víc textu než v celym díle... při téhle větě jsem poprskal monitor :"“Není zač.” řekl mrtvý a praštil ho kamenem do hlavy":))) seš holt dobrej, esli neznáš Jiřího Kulhánka, tak to je mistr tohodle stylu a vřele doporučuju...kdyžtak bych na požádání dodal i v dat.formě... :) ***************************************************************************

katugiro
24. 05. 2003
Dát tip
hezká pointa se šedým zákalem :) * dohromady to bylo fajn, příjemně se to četlo, i když musím říct že z celkového pohledu to je pořádná slátanina :)

Grip
24. 05. 2003
Dát tip
Naprosto souhlasím s katugirem. Také jsem pro pokračování, ale na druhou stranu doufám, že se nevyhraníš a budeš psát i jiné typy povídek. Možná bude někdo proti, ale mně se víc líbila tvá předešlá díla. t* Už teď se těším na tvé nové dílo:)

Onkel_A
23. 05. 2003
Dát tip
No tak abych se teda taky vyjádřil, tak musím říct, že sem se dobře bavil :-) Akorát některé ty hlášky byly trošku moc šroubované a komplikované na to, jaký tam byl šrumec (wow, šrumec!). Každopádně je z toho celkem dost poznat, kolik giga comicsů se ti válí na harddisku. Jako bych to viděl: "Pan Mrtvolák se poprvé objevil v krátké povídce v roce 2003, kde si získal velkou popularitu, zejména u svého autora, a netrvalo dlouho a na světě byla pětisešitová série Šrumec Pana Mrtvoláka". Jo a zaplaťpámbu že ta pointa byla taková rozumná a v mezích slušnosti a ne něco smrtelně překvapujícího a za každou cenu originálního.

Jaký dračí vejce????? Kde se tam vzalo????? Já si teď musim znova přečíst začátek! :-)))))

alina
22. 05. 2003
Dát tip
jůůůůůůůůůůů ..... a já furt byla děsně zvědavá, pro co tam jde :o) .... A kde se tam to vajíčko vůbec vzalo? ...... A proč bylo schovaný zrovna u Krysáka? :o)))) ....a plooš ....a plooš ....a ploooš ???? ......... A jináč, celý se to četlo moc dobře. Bylo to napínavý a dobře kořeněný humorem! Bez něj bych tenhle typ literatury byla ochotna čísta tak cca na 20 řádek, víc ne :o)) *o*

alina
22. 05. 2003
Dát tip
a vůbec ... s tim smutným koncem si kecal :o) ...mně to celkem přišlo jako happyend :o))

Kodynie
22. 05. 2003
Dát tip
Dobrý konec. Ale co bude dělat s tím drakem a na co ho potřebuje? Takže konec??? Celkově se mi to líbilo, až na pár zbytečně rozvleklých krvavých scén. Jinak to mělo švih a spád. Mimochodem a kdo byl vlastně ten zakuklenec, který vedl plamennou řeč k vlkodlakům? Jo a ten mrtvý byl nějaký divný, nedokážu ho zařadit do žádné příšerologie.

Carrie
22. 05. 2003
Dát tip
“Vypadá to…” šeptnul mrtvole, “na nějakou poradu nebo tak..." A to oko, které bylo v druhém důlku mělo šedý zákal. :-))))))) Bude toho draka chočit??? To je na další ságu, člověče! Bylo to napínavý, dobře se četlo, mrtvolák je odteďka moje oblíbená literární postava :-)))))))

StvN
22. 05. 2003
Dát tip
Myslim, ze tohle nepotrebuje zadny dalsi vysvetlovani. Ucel to splnilo. Bavil jsem se a konec me nezklamal. Mam chut to zaradit do klubu, teda do dvou, ale to uz by bylo asi moc, ne?

Kandelabr
22. 05. 2003
Dát tip
StvN: Díky! Kluby zvaž sám, já proti rozhodně nejsem :)

StvN
22. 05. 2003
Dát tip
De o to, ze jses uz ve trech, no a ja mam dva dalsi, ale to jsou tak trochu mrtvy kluby, no, mozna bych je mohl trosku ozivit. Doufam ze je to neskoli, tech deset dilu. Uvidime.

Jinny
22. 05. 2003
Dát tip
Rozhodně se mi to líbilo.* Jenom škoda, že to bylo pro internet, takže sis nemoh dovolit se víc rozepsat. A jak už tu padlo, klidně bych si přečetla i další pokračování. Mám slabost pro draky ;-) Zkus něco vymyslet, prosíííííííííííím.

Kandelabr
22. 05. 2003
Dát tip
Jinny: díky! jsem rád že se ti to líbilo...já bych se i rozepsal, což o to, ale musel jsem to ukončit, protože jsem nemohl dělat nic jiného než psát nebo na to myslet :) ale rozhodně ještě něco podobného napíšu...ale nevím kdy :( nejraději bych začal dneska :) ...nějaké nápady už jsou...uvidíme...

Kandelabr
22. 05. 2003
Dát tip
všem nepřátelům pokleslých krvavých obrázků: SORRY!!! :))

Jinny
22. 05. 2003
Dát tip
Kandelabr: Já taky každej den aspoň chvilku přemejšlím o nějakým příběhu. Vlastně se cejtím divně, když pár dní nenapíšu ani řádku :-)

Kandelabr
22. 05. 2003
Dát tip
Jinny: a jsi schopná mimo to dělat i nějaké jiné věci? já jsem byl na všecko strašně nesoustředěný...potřeboval bych pustý ostrov :)

evina
22. 05. 2003
Dát tip
“Díky. Vopravdu.” :-) moc hezky se to četlo, až někdy jednou vyrostu tak doufám že budu třeba mít aspoň z 1/10 talent jak ty :o)

StvN
22. 05. 2003
Dát tip
Když člověk píše, tak nemůže prostě libovolně přepnout, na školu třeba, to je zhola nemožný.... To roztomilé štěňátko má nádherné a zdravé zoubky, copak asi mělo k obědu....

Kandelabr
22. 05. 2003
Dát tip
StvN: no právě, to mě štve...jinak bych to roztáhnul do románu :))) ad štěnátko: ať spapalo cokoliv, dopřálo si k tomu hooodně kečupu :)

StvN
22. 05. 2003
Dát tip
No jo, na kečup si člověk rychle zvyká, hlavně když je teplej a zaplní ti celou pusu, každičký místo na jazyku a pod ním, i na patře a jak je sladkej....až vyrostu, chci být vlkodlakem. Když přemejšlim o tom, že bych něčeho napsal víc, třeba útlou knihu, tak ztroskotám na tom, že se mi všechna témata zdají moc malicherná a hloupá na to, abych o nich tlachal na sto stranách.

Kandelabr
22. 05. 2003
Dát tip
StvN: jo jo...autocenzura-to je svinstvo. jak by byl člověk štastný kdyby jenom mohl psát jakýkoliv blud a sám si do toho nekecal :)) až umřu chci být zombíkem :)

StvN
22. 05. 2003
Dát tip
To co si napíšu jenom tak, prostě že sednu a píšu bez přípravy, to putuje rovnou do koše, protože mám akorát tendenci psát takový ty kecy - dneska zase nevim o čem psát a pod. V mým případě chce všechno nějakej prvotní impulz, tuhle mě něco napadlo, když mi kolem ucha probzučel komár. Hele, tak až ty bude zombíkem a já tim vlkodlakem, tak dáme foto a prsknem to sem na písmáka, ne?

Kandelabr
22. 05. 2003
Dát tip
nová kategorie-obludárium :)

Humble
22. 05. 2003
Dát tip
Tenhle poslední díl mi přišel vyloženě povedený - akční, vtipný, závěr překvapivý. “Není zač.” řekl mrtvý a praštil ho kamenem do hlavy. Tahle věta je dokonalá - i v kontextu s předchozím chováním mrtvoláka. :o))) Mimochodem, taky jsem byl strašidelně zvědavej - pro co tam jde. Akorát že teď nejsem o moc moudřejší, protože o dračích vejcích nevím zhola nic. Vyloženě si koleduješ o to, aby Tě někdo taky praštil kamenem, jestli nebude pokračování... :o)))K*

Kandelabr
22. 05. 2003
Dát tip
Humble: díky :) ottův slovník naučný říká: dračí vejce : velký oválný křehký předmět. klube se z něho drak. A nebo je z něho skvělá omeleta :) pokračování....snaaaaad možná....někdy :)

Kodynie
22. 05. 2003
Dát tip
Kandy, ale ten Tvůj mrtvý není přece regulérní zombie. Jo a abych nezapomněla, já budu v příštím životě drakem, tak snad se tam v tom dalším světě zase potkáme. Jo a do té dračí ságy by ses měl určitě pustit a nezapomeň tam přibalit i toho svého podivného mrtvého. PS: Já píšu prostě jak mne to napadne a zničehonic mi to samo spadne na papír. Mám to dobré, mne myšlenky na tvorbu vůbec neruší při práci. Jsem podvědomý chrlič písmenek, když mne to popadne, tak sypu dílka z rukávu v sériích.

Humble
22. 05. 2003
Dát tip
Kandelábr: Není zač. Kdybych to tak nemyslel, tak bych to nepsal. Kodynie: Mně osobně teda Písmák a všechno kolem docela v práci ruší :o))))

Kandelabr
22. 05. 2003
Dát tip
Kodynie: on mrtvoláček není žádný regulérní nemrtoch-dělá si co chce a tak. právěže to mě docela baví, že všichni jsou navyklí na to, že mrtvoláci se bojí slunka, nedýchají nepotí se atd. Divím se, že se nikdo neozval, že vlkodlaci se po smrti přemění zpátky na člověka atd. Jsem rád, když můžu něco zamotat, překroutit a nevysvětlit. huráá :)))

Kodynie
22. 05. 2003
Dát tip
Kandy, jsi dobrej a plnej novejch a neotřelejch nápadů. To já už vím přece dávno a proto Tě jako autora uznávám. Humble: A kdo tu mluvil speciálně o Písmákovi? Já mluvila jen o své tvorbě. Písmák je jiná kapitola.

Humble
22. 05. 2003
Dát tip
Já to mám docela propojené :o)

Kodynie
22. 05. 2003
Dát tip
Humble, Humble, já mám teď odpoutávací období od Písmáka, takže se tu potuluji jen aby se neřeklo, ale abych pravdu řekla, tak na Písmákovi mne nejvíce zlobí šťouraví kritici a tak teď od nich odpočívám.

Humble
22. 05. 2003
Dát tip
Třeba Humblové, ti jsou ze všech nejhorší :o)))

Kandelabr
22. 05. 2003
Dát tip
kandelábři jsou taky dost svině :))

Kodynie
22. 05. 2003
Dát tip
Humble, že jsi kandidát na nesmiřitelného kritika, to jsem se dozvěděla až teď. To jsou věci, to jsou věci. (Nevěřícně kroutím hlavou). Kandy, o Tobě to vím už dávno, ale na Kodynii jsi poslední dobou nějak moc dlouho hodný, už jsi pořádně nesepsul ani nepamatuji.

Peggy
22. 05. 2003
Dát tip
Bylo to fakt dost dobrý!!!! Jen mi to chvilkama moc nenavazovalo, ale teď si nevzpomenu kde, protože v tý rychlosti, jakou sem to hltala to snad ani nešlo postřehnout!!!!! Nejradši bych ti dala těch tipů/* snad deset!!!!

Kandelabr
21. 05. 2003
Dát tip
děkuji všem, kteří dočetli až sem a doufám, že jste se při čtení bavili tak jako já při psaní a vymýšlení.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru