Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Setkání

23. 05. 2003
3
0
1416
Autor
Xerostomus

Tato povídka byla napsána čistě účelově. Měla to totiž být seminární práce z psychologie na téma \"Vztah prožívání a chování v autentické životní situaci\". Proto vnitřní monology jsou psány kursivou a všechny psychologické pojmy jsou podtrženy, avšak místo požadovaných dvaceti je jich tam jen osm. :-)

Setkání

Už ani nevím, čím se zaobíral, když hleděl z okna tramvaje, v níž hustota obyvatelstva (dva až tři lidi na metr čtvereční) překonávala i přelidnění Mexika City. Rovněž ani rekonstrukce události nám nevnese jasno do otázky, proč se rozhlédl kolem sebe - chvilkový rozmar či pátrací aktivita, faktem však je, že uviděl Davida.

David byl jeden známý, který kdysi spával na přistýlce u něj na koleji a se kterým vedl sáhodlouhé diskuse o smyslu filosofie. Neviděl ho snad sto let. Oči se už setkaly a zvednutá obočí prozradila, že se vzájemně poznali.

Začal se drát směrem k němu, David rovněž naznačil jistou tendenci se k němu dostat. Napadlo ho, že je do dost blbý nápad, když by se setkali právě přede dveřmi, kde by do nich při výstupu naráželi cestující, kteří se sice za jízdy drží, ale pak ukončují nástup a výstup tak neurvale, že měl někdy chuť jim ukopnout hlavu. Nicméně dnes neměl potřebu ukájet svou agresivitu, jelikož již stál u Davida:

"Nazdar, tebe jsem už neviděl."

"Ahoj. Já taky. Já jsem tě nemohl zprvu ani poznat."

Pomyslil si, že je to zvláštní, on ho poznal okamžitě.

"Čoveče, jak žiješ?"

"Dobře, fakt opravdu moc dobře." - To je divná odpověď, takovou by od Davida nikdy nečekal.

"Tak co, stále děláš tomismus?"

"Částečně."

"Co to znamená částečně? Už to není tak žhavý, co? A co děláš jinak?"

"Žiju, jak se dá."

Trochu jej překvapil spád řeči. "David je ňákej dobře naloženej." pomyslel si, kromě toho též ucítil pach piva z jeho dechu. "Tři čtvrtě na dvě a David už v lihu, to jsou mi věci."

"Já taky, letím se teď najíst, aby mi nezavřeli, a pak jedu zase hned učit. Co ti budu vyprávět, lítám jak špinavý prádlo ve větru."

Pozoroval, jak je jeho přítel zarostlý, dlouhé vlasy pod čepicí. "To už mu stačily narůst? A vůbec je ňák divně voháklej."

"A kde si byl?" zeptal se David.

Už mu to došlo - tohle není David, takovou přiblblou čepici by si přece nevzal na hlavu.

"Ale lítám celý den po knihovnách." odpověděl.

"No jo, kudrnatý vlasy taky neměl." konečně se na něho podíval nezaujatýma očima. S hrůzou zjistil, že je to někdo úplně jiný. Představa, že šáhlej intelektuál se omylem baví s nějakým zakomplexovaným hipíkem, mu vůbec nepřipadala směšná, naopak, deptala jej.

"A sehnal si něco?" nedal si pokoj jeho 'starý' známý a otravoval s otázkami, jež už zdaleka nebyly na místě.

"A víš, že jo! Sehnal jsem ti jednu skvělou knihu o kognitivní psychologii." musel provizorně udržovat radostný tón rozhovoru, než vymyslí co dál.

"Co teď s ním?" hnalo se mu hlavou. Marně hleděl z okna hledaje tam odpověď, i když nezaujatému pozorovateli je jasné, že ji tam nenašel. Představil si to nemožný omlouvání:

"Jéje, to bude asi omyl."
"Asi jo."
"Ty nejsi David, že ne?"
"Ne."
"Já jsem si tě nebo spíš vás s někým splet'."
"Já taky."
"Vy jste totiž hrozně podobnej jednomu mýmu známýmu."
"Vy taky."
...

Takhle vyhlídka konce rozhovoru se mu naprosto hnusila.

"Bude se pokračovat." rozhodl se řídě se (k velké radosti moralistů) pravidlem menšího zla.

"Mohl bys mi ji ukázat?" naléhal ten cizí chlap.

"Radši ne." ukázal na knihami nabitou tašku, "Já, když to jednou otevřu, tak pak bych to už těžko zavíral."

"A kdo to napsal?"

"Ále, ňákej Piaget."

Konversace uvázla na mrtvém bodě. Nějak se nikomu nechtělo mluvit. Ticho však tíží. "Tak teď budeme trapně mlčet, koukat vyhýbavě z okna a nakonec si řekneme bodře: "Ahóój". To je stejně blbý jako: "To bude nějakej omyl, asi jo ..."" Horečnatě vymýšlel nějaké téma přátelského rozhovoru.

"Mluvíš s Davidem, mluvíš s Davidem." autosugesce měla být poslední záchranou - nebyla. Byl nervózní.

"Jsem strašně nervózní," řekl omluvně za to ticho koukaje se významně na hodinky, "víš, abych stihl ten oběd." dodal na vysvětlenou.

Zase ticho, zase temno před očima.

"Tak si toho užij přece." domlouval si, "Jednou potkáš Davida, přítele, tak se bav."

Ticho.

"Lidi zlatý," pomyslel si, "k čemu je ti 130 IQ, když není schopný vyprodukovat jediný slušný téma?!"

A sláva, hlava se umoudřila a vyprodukovala jedno ze svých geniálních konversačních témat:

"Kde vystupuješ?"

"Na vojenské nemocnici, jdu tam za jednou známou, až jí skončí pracovní doba." rozhovořil se známý - neznámý, zřejmě potěšen, že může mluvit o svých "samčích" úspěších, a nebo, že má čím zaplnit to trapný ticho. Bůh ví, co mu teď plynulo hlavou.

"Sláva už příští zastávku." zaplesal tiše.

"Já až na Petřinách." navázal opět v dobré náladě, "Právě sebou musím hodit, abych stihl ten oběd." dodal už poněkud monotématicky.

"Trala la, trala la, už to mám za sebou." křičel 'hop', dokud nepřeskočil, ale osud mu byl milostiv:

"Tak já jdu." pravil PseudoDavid. "Jsem rád, že jsem tě viděl."

"Já taky, doufám, že se zas někdy potkáme." (skrytá ironie)

"Tak ahoj."

"Čau."

"Čus." dodal suše pro sebe.

Staří známí se s úlevou rozešli, aby se už 'nikdá' nesešli. (= Pseudoúčelová věta - to jen tak na konec.)


Xerostomus
25. 05. 2003
Dát tip
tak jo... :-)

katugiro
25. 05. 2003
Dát tip
měl jsem pocity jako StvN, že to mohlo být lepší - ale na druhou stranu i takhle je to dobré, no a když to bylo psáno účelově... :) *

Xerostomus
24. 05. 2003
Dát tip
no na seminarni praci to prave nestacilo :-( ona to v podstate ani nebyla seminarni prace, to byl jen takovy ukol z hodiny na hodinu pro Brichcina. (Jen tak na okraj - miluju nasilne vecpany vety. Ja vim, ze to neni stylovy, ale proste vstup autora do textu dava jasne najevo, ze se jedna o vytvor jeho hlavy.) "Ale ta první věta, ta je teda hustá - už ani nevím, čím se zaobíral, jako bys to někdy věděl" - No, nekdy - tenkrat - jsem to vedel, alespon zcasti, ale uz si to nepamatuju ani zcasti. Asi jsem musel byt hodne zamyslenej, kdyz jsem si pletl lidi. :-)) Kazdopadne diky za reakce, potesi. :-)

StvN
24. 05. 2003
Dát tip
oki

Xerostomus
24. 05. 2003
Dát tip
Jeste jedna vec me napadla. Ono to neni az tak spatny napad chtit po studentech, aby dokazali pojmenovat sve prozivani odbornymi terminy. V te dobe to vsechny studenty stvalo, ze to musi psat, ale v praxi se s tim setkaji u pacientu a pak nevi, ze ten jev oznacuje odborny termin, ktery se kdysi ucili. Napriklad hypervigilita (zvysena bdelost) - termin z obecne psychopatologie - kdo si pod tim dokaze predstavit skutecny prozitek? Kdo dokaze z povidani klienta odhalit, ze to co on neurcite popisuje jako divny pocit, by mohla byt hypervigilita. Kdyz identifikuji hypervigilitu, tak si taky vzpomenou, ze byva spojena s absenci denniho sneni a je predchudce deprese. To jsou uz informace, ktere je mohou varovat a podle toho mohou smerovat terapii tam ci onam. Proto je dobre ty terminy nejen znat podle definice, ale i umet je identifikovat u sveho prozivani a potazmo i u klientu. Skoda jen, ze Brichcin pro toto nedokazal studenty nadchnout. :-(

Nu, koukám, žes opravdu nelhal a psýcha Tě zajímá. Alespoň vím, na koho se obrátit, až se zhroutím z nějaké negativní kritiky...

No není ouplně k zahození, semo tamo násilně nacpaná věta, ale veskrze čitelné. Jen mě zaráží, že tohle stačí na seminární práci. Co jsi za ročník ?

fungus2
23. 05. 2003
Dát tip
No. Dobře se mi to četlo. Líbí.

Tohle už jsem někdy někde četla. Jestli on to jednou Standa nepřinesl domů tištěný...:o)

StvN
23. 05. 2003
Dát tip
V podstatě by z toho šlo vydolovat mnohem víc, ale přiznám se že, ačkoli jsem se zpočátku trochu nudil, začetl jsem se a docela mě to vzalo. Ale ta první věta, ta je teda hustá - už ani nevím, čím se zaobíral, jako bys to někdy věděl.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru