Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Modrofialová oplzlost

Výběr: Lyryk, kalais, sleeping_beauty
29. 05. 2003
6
0
2297
Autor
Javert

Milostnou poezii, jak jsem poznal, píše trojí druh lyriků. Nejdříve ti, kteří ještě nejsou pořádně zamilovaní a po lásce prahnou. Pak autoři, kteří jsou zamilovaní, bohužel neštastně. A posléze ti, kteří na lásku nemohou zapomenout a intensivně na ni musí vzpomínat. Lidé zamilovaní štastně pijí dobré vínko z pohára a o lásce nepíší. Jaroslav Seifert

Navždy_Tvůj zveřejnil svou milostnou sbírku nazvanou Modrofialová.

 

Autor je - jak se zdá - šťastně zamilovaný. Nezdá se, že by měl od kopaček modrofialové oko, a snaží se zářit na všechny strany. Jenomže Seifert měl pravdu: zamilovaní si mají užívat své lásky a neztrácet čas psaním. I touto sbírkou byl čas ztracen.

 

Sedm básní na dvojné téma: Milostná I. - IV. a Slzami Tě miluji I. - III. V Milostných se Navždy_Tvůj snaží popisovat (snad jsem se příliš nezmýlil) milostný akt, snaží se nás balamutit jakousi poetikou toho, že my víme, a on ví, že my víme, ale nebudeme přece explicitní. Dlouho to ale nevydrží.

 

Před očima se nám tedy míhají ňadra a polibky, v horším případě se otvírají studánky, a pochopitelně se útočí, dobývá a hoří. Jenomže to je jen chlouba, co dává každé básni konečný tvar, nikoli láska. A tak se dozvídáme, že včera to bylo dokonce třikrát (!) a možná by to mohlo být i víckrát, že správný pohyb je tam a zpátky, jak má autor dlouhé prsty, kdo má co jak rozevřené a podobné oplzlosti.

 

Slzami Tě (sic!) miluji už je zábavnější. Hned v prvním díle je v centru dění kapka spermatu, která osamoceně bloudí bezedným dívčím tělem, jenomže hráz je pevně sevřená... Naštěstí hned v dalším díle už tu máme celou řeku spermií, fikaně naznačenou dětmi, které kladou věnečky (jak dvojsmyslné!). Poslední báseň je už jen odpočinkem po namáhavém výkonu, velmi nadějná a působivá první sloka však sklouzne k banalitám a (tentokrát) rozklenutosti.

 

Ano, pane Seiferte; nebýt toho ztraceného času, mohli včera uhořet i čtyřikrát...

 


katugiro
30. 05. 2003
Dát tip
zní to velmi zajímavě, abych mohl ohodnotit, musím se nejprve dostak ke sbírce... :)

Rowenna
29. 05. 2003
Dát tip
Protože jsem sbírku nečetla, zatím se tady jen usměji. :-))

Lyryk
29. 05. 2003
Dát tip
máš chlape famózní styl .-)

Rowenna
29. 05. 2003
Dát tip
No, neviděla bych to tak prudce oplzle. :-)) Přečetla jsem si celou sbírku, básně zcela evidentně oslovily hodně čtenářů, kteří v tom oplzlost nenašli. Možná to vnímám jako hodně přeslazené. Ale oplzlé snad ne. Mi osobně se líbila báseň Slzami tě miluji III. :-))

Rowenna
29. 05. 2003
Dát tip
Nechci tady polemizovat o úrovni jednotlivých děl. Ale když se někdo programově hlásí k romantikům, a dá si nick Navždy tvůj - dá se tušit, o čem bude psát, a jak bude psát, že ano? :-))

Javert
29. 05. 2003
Dát tip
Rowenno, ty reakce pod básněmi mě také fascinovaly, ale zdálo se mi nefér o nich pojednávat spolu se sbírkou. A pokud se v těchto reakcích čtenáři svěřují s tím, že se červenají, čímpak to asi bude? Přeslazeností jistě ne. :-)

Sleepy
29. 05. 2003
Dát tip
Něco mi říká, že kritice se málokdy dostane zaslouženého uznání, což jen ostří ostří :) její šavle pro další potyčky s našim špatným vkusem. Ta tvá je nabroušena skvěle a sekáš stejně tak (stylově i obsahem)! *

JRR
29. 05. 2003
Dát tip
Nemůžu odepřít kritice její vybroušenost, nemůžu se sice vyjádřit ke sbírce, již jsem nečetl, nicméně musím vyjádřit zásadní nesouhlas s ústředním textem kritiky, citací Seiferta. Podle téměř neznatelné, každopádně postřehnutelné definice J. Seiferta by pak neexistovalo opravdu zamilovaného člověka. Zamilovanost přehlížející nedostatky rozhodně není opravdovou láskou a na druhé straně zamilovanost s perspektivou přežití a možné transformace v druh lásky potřebný pro soužití (zde bych se rád odvolal na Dr. Plzáka, nevím však noc konkrétnějšího, jelikož se citoval v rozhovoru v příloze deníku MFDnes, jinak ho nečtu:) ), pak se nesmí přehlížet možné neshody, nedostatky a další, kde se už ovšem jedná zároveň o podněty k např. hádkám, případně depresi, či pouhé špatné náladě, která již může být pro básníka dostatečným důvodem k psaní. Pochopil jsem, že Navždy Tvůj si sice vybírá asi stavy z opačného konce náladového spektra, nicméně mnoho velkých básníků ,včetně sama Seiferta, o lásce píše. Kdo však může rozsoudit, zda oni milují, případně milovali, opravdu... Hofk:-) A když si na to vzpomenu, až budu někde, kde mi nebude stále padat okno s Písmákem, tak si tu sbírku možná i přečtu a napíšu i sem něco vážnějšího:-)

Nanthei
29. 05. 2003
Dát tip
výborně napsaná kritika *

pegasík
29. 05. 2003
Dát tip
:))))) vyborne napsana kritika krasne se rozjizdi, jako vlak z nadrazi, pridava a pritvrzuje, takze ctenar ktereho pohorsi nadra se zastavi a dale necte a tak se uz ke studankam a rozevreni nedostane :) :) mas u mne bod, kémo

pegasík
29. 05. 2003
Dát tip
tak jsem si to precetl :) a opet nemhu nebodovat :)) tentokrat za Tvoji fantasii, Q. :)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru