Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zvoní!

01. 06. 2000
1
0
1785
Autor
Sandra

Zvoní! Zvoní. Na hodinu, na přestávku, na hodinu, na přestávku, na hodinu, ... Pořád dokola. Nezasvěcenému by se mohlo zdát každé zvonění stejné. Ale není to pravda! Zvonění se dělí podle oblíbenosti do několika druhů. Nejméně oblíbené zvonění zazní ráno v osm a potom celý den oznamuje začátek hodiny. Naopak na druhém konci stojí to, které vyučování o půl druhé ukončí. Bezkonkurenční postavení si v tomto směru vybudovalo zvonění v pátek odpoledne, které slibuje vysněné víkendové zážitky. A co zvonění na konci druhé nebo třetí hodiny? Takové zvonění má na žebříčku oblíbenosti vyhrazeno místo někde uprostřed. Jednou skoro nahoře, podruhé o pár stupínků níž. To podle situace. Zvonění-kamarád ukončí hodinu nečekaně rychle. Většinou to ale bývá v případech, kdy je látka zajímavá, nezkouší se nebo nehrozí písemka, takže to vůbec není potřeba. Horší je tzv. zvonění nepřítel. Přichází pomalu, neochotně, vychutnává si svou převahu a dává všem na vědomí, kdo je tady pánem. To se potom ve třídě šeptem ozývá otázka "Kolik ještě?" a nešťastníci, co si v ranním shonu zapomněli hodinky doma na stole, si pod lavicí významně klepou na zápěstí, aby se od spolužáků dozvěděli jedno číslo, které je zase o kousek přiblíží k vytoužené přestávce. Na lavicích nebo na okrajích sešitů (které jsou pro podobné případy pečlivě vyznačeny) se objevují záhadné sloupce čísel .......... 30,24,17,14,10,6,4,3,2,1,KONEČNĚ!!!!!!!!! Další hodina za námi a prázdniny jsou zase o něco blíž. Tak si netrpěliví jedinci krátí čekání a čím víc se zvonění blíží, tím jsou nedočkavější. Jediná situace, kdy si přejeme zvonění oddálit, nastává při písemce. Většinou to bývá nějaká důležitá čtvrtletka, kterou přináší profesor se slovy: "Se zvoněním sbíráme." Taky bych neměla zapomenout na ...... Jé, zvoní! Je to zvláštní, ale za celých čtyřicetpět minut, co přemýšlím o zvonění, jsem si vůbec nevzpomněla na otázku: "Za kolik?"
kindly
04. 03. 2004
Dát tip
To já se zvoněním problém nemám-u nás na škole nezvoní :). Přesto je pěkné..*

Sandra
04. 03. 2004
Dát tip
kindly dík:-)

Sandra
15. 10. 2003
Dát tip
Tak to souhlasím - střední byla ráj ..... a to v mnoha směrech.

Sandra
08. 10. 2003
Dát tip
Jo tak teď už bych mohla, protože střední mám za sebou ............. a na té vysoké to někdy trochu chybí. Mělo to cosi do sebe co říkáš?

Lancelott
08. 10. 2003
Dát tip
Jednoznačně...hned bych se vrátil...člověk si vždycky říká, že hůř už být nemůže, ale pak zjistí, že ve škole bylo nejlíp... a s dovolením bych upřednostnil střední:o))

Lancelott
07. 10. 2003
Dát tip
Pravdivé...jen na vysoké už nezvoní... A mohla bys tam přidat ještě jeden zvláštní paragraf o "Posledním zvonění":o)

Pěkné. A ze života (nás chudáků - otroků vzdělání)

Sandra
05. 06. 2000
Dát tip
Merle: Dík za první kritiku!

Merle
02. 06. 2000
Dát tip
není to špatný

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru