Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

na vsi

04. 06. 2003
4
0
1133
Autor
DV_SWAN

kostelní zvonicí tepaný rým

tlukotem kompozitních srdcí

nad rudnoucím hřebínků střech

němým komínům vystoupal dým

 

kohoutek tiše klečí nový den

lasice upíjí kuřátka skořepin

kočka z prachu kolny fouskatá

v podvečer namáčí opatrný čeň

 

po břehu říční kormorán

blátem buje pařát do sandál

slámkou zobanu šnorchluje

rybám němotu zbránit ztečí

 

za hřbitovní zdi v zářezu kříže

skelety bezhmotně složené tíže

zmlčelá zuřivost průrvy slov

jak trsy jmelí kulatí špice tújí
letuška
31. 12. 2003
Dát tip
ó, to mohu:-)*

g_morr
25. 07. 2003
Dát tip
nad rudnoucím hřebínků střech? fakt si zatím stojíš? tak rozepisovat tej věty větnej vzorec, to bych teda nechtěl :-)) teda taky nevim, co je čeň, ale to jsem asi jenom magor, neznepokojuje mě to. ale toto... lépe: kdo/co je ten/to "rudnoucí"? jedině že by to bylo jedno z těch "kompozitních srdcí" ale máš tam hodně pěkný hračky zas... zmlčelou zuřivost třeba průrvy slov a vůbec, je pozdě jdu spat.

DV_SWAN
25. 07. 2003
Dát tip
No jo ... zkus si ale podle klasické větné stavby "nad rudnoucími hřebínky střech" a vyleze jen banalita, která tě nasměruje na prvoplánový obraz z reklamy pro Bramac "rudnoucím" v tomto případě nedetrminuje jednoznačně a není určeno ani pro střechy ani srdcím, ale stojí si samostatně. Ne všechny sovy jsou tím, čím se zdají být :-) "čeň" = "čenich" to je jeden z těch pseudoarchaismů. Díky za Tvoje poznámky, alespoň vím, že Ti to stálo za přemýšlení.

g_morr
25. 07. 2003
Dát tip
jasně, může to bejt rudnoucí ("cosi") hřebínků... když budem přehánět, může to být i někdo :) ale je už to těžký, protože to okolí – aspoň mne – strhává k tomu najít tomu slovu nějakýho ředitele, jsou tam věci, které bývají červené a které můžou být ještě červenější... a tak si každej řekne, že jsou to vykloubený vazby... tož, hodně zdaru. a popřemýšlej, jestli budeš přemýšlet o čtenářích... protože máš pravdu, ale málokdo ji bez vysvětlování bude ochoten chápat...:)) g

DV_SWAN
25. 07. 2003
Dát tip
jo jo přemejšlím ... dík

DV_SWAN
06. 06. 2003
Dát tip
Row: Máš pravdu trošku jsem si začal hrát s lámáním běžných výrazů do archaizující podoby nabo tam postavit nějakou bariéru na rozbití toku textu (třeba šnorchlování) a uvědomuji si, že se mi nepodaří vždycky přesvědčit o důvěryhodnosti záměru, což je vposledku totéž jako by to byla jen bezděčná nešikovnost. Ale třeba "Nad rudnoucím hřebínků střech" za tím si stojím - je to průnik červených střech, podvečerní oblohy, kohoutích hřebínků jako symbolika ohně (požární zvony, němé komíny, dým). Moc děkuju všem za sdělení pocitů z básně, zpětných vazeb je mi třeba.

Carrie
03. 06. 2003
Dát tip
pěěěkná! lasice upíjí kuřátka skořepin kormorán blátem buje pařát do sandál skelety bezhmotně složené tíže stipem :-)))

Rowenna
03. 06. 2003
Dát tip
Velice zajímavé a pěkné obrazy, ale mi trochu vadí takový slovosled jako: nad rudnoucím hřebínků střech, kočka z prachu kolny fouskatá apod. Přijde mi to trochu křečovité. Možná to je záměr, ale na mě to působí tak, že se ta slova za každou cenu snažíš napasovat do nějaké formy, a tak je ohýbáš a znásilňuješ. Jinak *** tip

guy
03. 06. 2003
Dát tip
viz: Carrie - a taky ještě hodně i to šnorchlování ... a celý fajn ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru