Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

L'Autunno

02. 06. 2003
20
2
3813
Autor
StvN

V tomhle oboru nemám moc zkušeností. Čekám poučné kritiky.

 

Mám ráda procházky noční přírodou. Většinou se ale musím spokojit s parkem za Českou televizí. Dnes je zvláštní den. Od rána mám pocit, že na něco čekám. Na něco, co změní můj život.

 

Zepředu jsem zaslechla pomalé kroky. Nikoho nevidím, protože tady pouliční osvětlení neslouží, ale podle šouravého rytmu hádám na staršího člověka. Náhle proti mě ze tmy vyběhl dlaňový psík. Skotačící chlupáček pojal za dobrý nápad očuchat mé boty. Pozornost mu oplácím drbáním za ouškem. Hopká kolem mých nohou, škádlí mě a poštěkává.

Zvedla jsem zrak a spatřila milého stařečka s jiskrou v oku. Nevšimla jsem si, co schovává za zády. Chtěla jsem se zvednout, ale ještě než jsem se narovnala, mě něco udeřilo do hlavy.

 

Žádný sen. Jen tma. Do nosu mi vniká nepříjemný zápach. Zřejmě kouř otevřeného ohně a nějaká pečeně. Nezbývá mi než líně otevřít oči. Hned je ale musím zase zavřít, protože toho překvapení bylo nějak moc najednou. Vím, že mi to tak docela nedochází. Je to přesně ten pocit, jako když zjistíte, že zrovna když jste byli nakoupit deset rohlíků a půlku chleba, se váš otec utopil ve vaně. Je to blbost. Nemožný. Je to smutný a děsivý, ale nejvíc ze všeho to je komický.

Smějete se a tečou vám slzy, stále více slz a více smíchu, řehot a škytání z toho jak si zoufáte nad vlastním rozumem, který ne a ne....a můžete pořád dokola zavírat a otevírat oči, ale výjev se nezmění, protože tohle už není sen, tohle je skutečnost a ten jekot nezní jen ve vaší hlavě, ale taky v plicích a rozkmitává vaše břišní svaly. Pak se rozkuckáte, protože vdechnete až moc velké sousto kouře a kuckáte a nemůžete si pomoct rukama, protože je máte svázané za zády a celkově jste přivázaná k topení v nějaké garáži snad, podle absence veškerého nábytku a okýnka těsně u stropu, a ten pach z pečínky stoupá jen kousek před vámi a když znovu otevřete oči, vidíte, že tou pečínkou je vaše lýtko, které se vyjímá jako z Dálího  obrazu nad rozžhaveným dřevěným uhlím. Sedíte přivázaná k topení v ubohé garáži a nevěříte vlastním zraku ani tomu pánovi v obleku, který vaše lýtko pomazává nějakým sajrajtem na rožnění a pobrukává si zpěvnou melodii.

?Vykřičela jste se?? Říká to tak příjemně, až vás to vytáčí.

Chtěla bych mu nadávat do zkurvysynů, chtěla bych mu vyhrožovat, co mu provedu já a mí vlivní kamarádi. Zatím ale brečím a rozdírám si zápěstí o provaz, kterým mě přivázal k topení. Dlaňový psík mi zase očuchává nohy. Pravou mám položenou před sebou a přivázanou k ocelovému oku v zemi. Levá je naprosto necitlivá, v klidu se opéká na rožni. Proč mi jí sakra neuřízl? Proč mě nezabil? Ten hajzl.

Z toho smradu se mi zvedá žaludek. Do pusy se mi dostalo něco kyselých šťáv, které plivu na zem vedle sebe a pak si uvědomím, že jsem je měla dávno plivnout na něj.

?Nebudeme si povídat??

?Jděte do hajzlu.? Víc neřeknu ani slovo. Sakra co to je za blbost? Jak mi může opékat nohu, úchyl jeden zkurvenej. Do prdele.

Nadávání mi asi moc nepomůže. Ani nevím, jestli si chci pomoct, vždyť je ze mě mrzák. Co tomu řeknou lidi? Panebože lidi, do háje s lidma. Já chci žít.

 

Každé pouto se dá roztáhnout a uvolnit, každý uzel se dá rozvázat. Chce to jen práci, překonat bolest, nemyslet na důsledky, jen na to, že se odsud musím dostat. A já se odtud chci dostat a to co nejdřív, kdoví co se mnou tem magor zamýšlí.

Konečně. Povedlo se mi to. Chlapík si mě moc nevšímá, před chvílí mi zase napatlal na nohu ten ksindl a odešel ven. Co tam pořád dělá? Lítá tam a zpátky, jako by připravoval kdovíjak náročnou cestu do budoucnosti.

            Rychle odvázat nohu, odvalit se od horkého rožně a najít nějakou zbraň. Je tu jen pohrabáč na rozhrnování uhlí. Taková nic moc tyčka. Snad se mi podaří vstát a počkat na něj za dveřmi. Dá to hodně práce, celou levou nohu mám totálně nepoužitelnou. Lýtko je obřezané a celé zpečené až dočerna. Copak neví, že je to karcinogenní? Navíc mě připravil o chodidlo. S pravou naštěstí nic není. V rukou je taky síla. Až na zkrvavená zápěstí jim nic není, ale to je v tuto chvíli detail. Ale ta hlava. Točí se mi a jdou na mě mdloby. Nadýchala jsem se moc kouře a po té omračující ráně mě bolí krk, jako bych odjakživa nosila okovaný obojek. Sakra, tak kde seš?

Kroky na schodech, klika, dveře, pohrabáč a nos a oko a ucho a čelist a ?Ty sráči zkurvenej!!!? Řvu jako pominutá, mlátim do něj i když dávno leží na zemi, obličej k nepoznání. Psík to schytal taky. Zakousl se mi do opečené nohy. Teď je z něj jen chomáč chlupů, jako by někdo vysypal pytlík z vysavače. Sakra práce už ani ty slzy netečou. V hrdle sucho, jen bezmocnej sípot. Vlasy padají do obličeje, lepí se na zpocené čelo a všechno tak odporně smrdí a nejvíc moje opečená noha.

Na co sakra čekáš? Hni se! Opatrně do schodů. Co schod to skok a plesknutí zohaveného zbytku levé nohy. Akorát mi překáží. Mlátí do schodů a taky do druhé nohy.

Závan nezkaženého vzduchu. Málem nejde unést, jakej je to rozdíl oproti podzemní kuchyni. Jsem celá zpocená. Klepou se mi ruce na kterých mám ještě krev. Neměla jsem si sahat do vlasů, a stírat pot z čela, určitě mám celý obličej od krve. Další schod. Ještě dva. Hop. A hop. Dveře a zahrádka. Čtyři schody dolů, levá noha mě sere čím dál tím víc. Pořád mi pleská o pravou, takže musím skákat hodně opatrně, abych se nesložila. Zastavit se nemůžu, protože bych se tutově zhroutila. Kdo by to řekl, že seskákat ze schodů bude obtížnější než na ně vyskákat. Na každém schodě se mi podlomilo koleno a na posledním jsem to už neustála. Válím se v prachu a písku, lepí se mi do vlasů a na obličej, na dlaních mám nános jako bych se celý odpoledne hrabala v provlhlé zemi. Akorát to bahýnko je červené.

V noze mi škube, ruce se klepou. Připadám si, jako by mi někdo otočil oči a já se dívala do vlastní hlavy. Plazím se po hmatu k brance. Natáhnu se po klice, už se ani nesnažím zvednout. Branka se pomalu otevírá a já pronikám na ulici. Kroky, tuším silnější postavu, ženu. Ve vzduchu máchám jednou rukou; pokud se jí nedotknu, nevšimne si mne. Držím ji za nohu. ?Pomoc.?

 

Sen. Do nosu mi vniká nepříjemný zápach. Zřejmě kouř otevřeného ohně a nějaká pečeně. Nezbývá mi než líně otevřít oči. Tentokrát je už nezavřu. Tohle je komedie a včera se mi táta utopil ve vaně, zrovna když jsem byla nakoupit deset rohlíků a půlku chleba. Není důležité, aby mozek přijal realitu jako skutečnost.

 

Ležím na zádech, necítím ani jednu nohu. Nemám levou ruku a podle toho, že vidím přes hrudník, nemám už ani prsa. Pravá ruka se mi pár centimetrů od obličeje rožní nad dřevěným uhlím. Dívám se na ní jako na zlobivou panenku, která si usmyslela, že přestane mrkat. Nade mnou stojí asi deset nebo patnáct lidí ve večerních šatech a oblecích. Popíjejí šumivé víno, povídají si a uždibují kousky lahodného masa co mají na talířcích.


2 názory

StvN
05. 10. 2008
Dát tip
Dík za tájem. Málokdy se tu vidí, že se autor, kterého já čtu a snažím se mu pomoci svými neurvalými kritikami, podívá také na mé texty. Předpovídám ti velkou budoucnost:)

Řekl jsem si, že si od tebe přečtu jednu náhodně vybranou povídku a narazil jsem na tohle. Budování atmosféry výborné, myšlenkové pochody hlavní hrdinky uvěřitelné, naturalismus tam nevidím, jediný závěr mě trochu zklamal...přišlo mi to jako v Texaským masakru, když se ukázalo, že jsou do toho zapleteni všichni členové rodiny. Ve výsledku ale kurevsky dobrá věc! Takže určitě tip. Btw, škoda, že tohle není klasika tvé tvorby (jak sám říkáš), přesto si zkusím přečíst další díla.

Alojs
17. 06. 2005
Dát tip
Trochu jiný StvN, než znám. Líbí. Sice dost rozdílné oproti dalším dílům ve sbírce, ale... kdo říká, že se mi právě tohle nelíbí. Jsem zvědav, s čí vytasíš v posledním textu. *

StvN
17. 06. 2005
Dát tip
Poslední je tak trochu slavnej, protože na něj navazuje ta sbírka s Kamilou, menuje se Nad sebou.

Vespa
07. 10. 2004
Dát tip
Hooodně moooc...

StvN
07. 10. 2004
Dát tip
To abych se bál. Zatim se krotíš dobře, ale co já vím, co teprv přijde.

Vespa
07. 10. 2004
Dát tip
Vždyť už dlouho mám zálusk na tvoje ruce...

StvN
06. 10. 2004
Dát tip
Docela bych se hádal. Fakta nepostrádám, víš? Kolik jsi snědla lidí?

Vespa
05. 10. 2004
Dát tip
Na začátku jsem z toho roztomilého malého psíka a z těch roztomilých stařečků málem pozvracela monitor, já vim, že ty zdrobněliny tam byly pro dotvoření atmosféry následujícího textu, ale... Zbytek je fajn (až na to pokulháváni ve faktech, na to já jsem tak trochu alergická, takže než něco začnu psát, vyhledam si na netu nebo tak co nejvíc odbornejch informací). Někdy tam máš trochu provařený zvraty, ale to je jedno. Rozhodně si se nesnažil bejt nechutnej a to tě ctí. Takže tip, když zapomenu na pár takovejch detailů, co se životních funkcí týče.

Tragicus
02. 05. 2004
Dát tip
zajimave... dostal jsem chut... nevim co maji lide proti lidskemu masu... maso jak maso... :

StvN
03. 04. 2004
Dát tip
To je škoda.

ssalpy
02. 04. 2004
Dát tip
Zvedl se mi žaludek.... nedočetla jsem to

maia
03. 12. 2003
Dát tip
Uz si zacinam na Tvoju zalubu v morbidite zvykat. Davam Ti tip.

StvN
03. 12. 2003
Dát tip
Nekdo rika, ze je snazsi psat osklive veci.

maia
03. 12. 2003
Dát tip
To nedokazem posudit. Je fakt, ze napor negativneho je na psychiku v tomto svete dost silny a taketo dielka su zvycajne sposobom ako ju zo seba vyplavit. Osobne by som takto nedokazala pisat. Neviem to takto vidiet. Nie je to vo mne. Skor zironizujem situacie ako zhororujem. :-)

Seregil
18. 11. 2003
Dát tip
To teda jo...

StvN
17. 11. 2003
Dát tip
Šichta, co?

Seregil
13. 11. 2003
Dát tip
Uf... tak todle jsem trávil.....

StvN
17. 08. 2003
Dát tip
Snad bych si ani nemohl přát vnímavějšího čtenáře.

Krel
17. 08. 2003
Dát tip
tak to je hustý..:-)

StvN
17. 08. 2003
Dát tip
I tak se to dá říct.

katugiro
16. 08. 2003
Dát tip
je naprosto jasné, že to nepsala žena, protože je nad tím napsáno StvN a ten dosud psal jako muž, takže hned pochopitelně všichni vidíme, že žena by to napsala úplně jinak... :) Povídka je fajn, nikoliv mé gusto, ale dobrá. Nebaví mě vlastní úvahy o tom, že má slečna dávno otravu krve, jak ji mohl stařeček odtáhnout až domů, proč si do sklepa zavedl topení... "Co tomu řeknou lidi" atd. je pěkné.

StvN
20. 07. 2003
Dát tip
Je to pokus, ale máte pravdu, kdyby to psala holka, nikdy by to nedopadlo tak dobře. Stejně si nemyslím, že by to bylo úplně mylný.

Semeno
20. 07. 2003
Dát tip
Co tom má bejt? Tytytytytyty....jeden..... !!! Uf To se vsaď že seš úplně vedle. :o)) už nemůžu jinak

StvN
20. 07. 2003
Dát tip
Tak to napiš, jak cítíš ty a uvidíme, dřív ti věřit nebudu.

Semeno
20. 07. 2003
Dát tip
Kdyby to psala holka, tak by to dopadlo hůř? To abys věděl, kdyby to byla ona Ona, co má opečenou nohu a bůh ví co ještě, tak bych si nebylo zas tak jistý tvou vynikající suverenitou. A nemylný je to pouze v případech, když užíváš sprostý slova a nemluvíš za ní. Ale, neni to jedno? Ty se tak rád hádáš! (právě seš donucen říct, že ne! ) :o)

StvN
20. 07. 2003
Dát tip
Hádám se rád. Ha. No, myslim, že ani ty neznáš všechny holky a všechny jejich myšlenkový pochody a reakce. Dokonce si myslim, že holkám víc rozumí kluci a chlapům zase holky. Bez prdele.

Semeno
20. 07. 2003
Dát tip
Ok. Sou mi ukradený jejich myšlenkový pochody. Jenomže tady de o něco jinýho, malinko nepopsatelnýho, styl rukopisu. Musel by ses od toho odpoutat víc, aby to bylo ono. Mm, no, já nevim proč ti to vysvětluju, když je ti to stejně jedno. je jedno, kdo komu víc rozumí. Rozumí a nerozumí si spousta lidí unisex. Kde si vzal Helgu? ta helga, co jí znám, to je celkem, ..ehm, silná osobnost. Utrpení knížete Sternenhocha, chudák.

StvN
20. 07. 2003
Dát tip
Styl rukopisu. To je jasný, ženský maj svůj styl. Píšou jinak, obecně, ale to mluvíme o způsobu, jakým se kdo ujme případu, ale ne o tom, zda jsou jejich postavy mylné a já si myslim, že moje žena je žena. Akorát se ti nehodí, jak je to napsaný, styl nesedí postavě, ale psychologicky je to korektní. Vážně se mi teď zdá, že rejpeš trochu nesmyslně. Pro začátek mi zkus dát konkrétní příklad, abych věděl, kde moje žena není ženou. Díky.

turandot
19. 07. 2003
Dát tip
uffffffffííííííííhauuuu!!!!!!!!!!!! SSSSSSssss.* „Nebudeme si povídat?“ „Jděte do hajzlu.“ Víc neřeknu ani slovo. Sakra co to je za blbost? Jak mi může opékat nohu, úchyl jeden zkurvenej. Do prdele. To rozhorlený vykání mě teda dostalo, jako postřeh je to geniální!!!.. Jinak, jak už tady řikalo Semínko(dík za avi Semíí), je do očí bijící, že to nepsala holka. Proč jsi to vlastně psal z pohledu holky?

Semeno
13. 07. 2003
Dát tip
Líbí se mi, že si to zbytečně neznechutńoval víc, než bylo nutný, v nechutnostech ses nevyžíval, tímpádem to nebylo zase až tak tvrdý a člověk za čtení mohl pořádně a neivlivněně uvažovat. Ačkoli je pravda, že některý důležitý popisný části ti tam chyběj, tak aby si čtenář mohl tu situaci opravdu živě představit. A další , řekněme nedostatek : Je tu děsně vidět, že tohle nepasala holka. .."sedíte přivázaná k topení".. zní blbě. Ale to jedno. :o) *

StvN
13. 07. 2003
Dát tip
Který části ti tam chybí?

Semeno
13. 07. 2003
Dát tip
Který? Protože tam nejsou nemůžu být konkrétní (šlo by dost blbě řikat že ti vypadlo těhle šest slov, když ještě neexistujou). Rozhodně na méně podstatném začátku si toho člověk vybaví opravdu málo a čte jenom slova. Dál pak málo odhaluleš vstupy do vědomí a pocitů oné osoby, příliš nejasně vyjadřuješ, v jiné chvíli tak vzrušující děj. Popisy. Většinou jich bývá příliš, protože se píšící člověk snaží vystihnout veškěré podrobnosti, které mu jeho fantazie v obrazech nabízí, kdežto ty necháš příliš mnoho prostoru, který je najednou prázdný.., bílý místa v textu. :o)

StvN
13. 07. 2003
Dát tip
Chápu. Je sice těžký si to konkrétně představit, ale vim co máš na mysli.

Semeno
13. 07. 2003
Dát tip
Tak fajn :o) jak málo stačí ke štěstí, a oni si chtějí stěžovat, že je ho málo

no at žije naturalismus, trochu míň nohy a víc vo těch lidech, a vo pejskovi. Ale jinak se to líbilo

Cirilla
05. 06. 2003
Dát tip
:) chm, no, pobavilo, takdle k ránu

StvN
04. 06. 2003
Dát tip
Klubík neuráží. Erin - Všechno, co si dokážu představit je možné.

Carrie
03. 06. 2003
Dát tip
no, půjdeš do klubu, sekce Dekadentní a horrorovej hnus... to je lichotka!!!! ;o))))

Plopez
03. 06. 2003
Dát tip
Dle mého názoru jsi tam mohl víc popsat, jak je noha nad rožněm uchycená, zkoušel jsem si to představit, ale ne a ne uvěřit tomu, že by jí nemohla posunout mimo plamen. Jako povídka hodně kvalitní! To s tim snem mi přijde trochu v zajetí pointy.

StvN
03. 06. 2003
Dát tip
Carrie - koukal jsem, že ta kategorie patří téměř výhradně kandelabrovi a navíc je tak prázdná - je to pro mně pocta, díky

j_i_r_i_k
03. 06. 2003
Dát tip
Tak tohle je geniální, vůbec nevím, proč všichni řikaj hnus a tak... No, ale v tomhle jsem nějakej divnej, se nějak nedokážu pohoršovat... Dovolím si klubík, jo?

Tak...ježiš :-))))) Podle mě je tam zbytečně furt dokola ta noha. Jinak dobrý dost dobrý :-) *****

StvN
02. 06. 2003
Dát tip
Asi máš pravdu.

to nevim :-)

Gunhead
02. 06. 2003
Dát tip
asi pudu blejt... *

fungus2
02. 06. 2003
Dát tip
Safriš. To je síla. No myslim, že je to dost povedené. TIP

Kandelabr
02. 06. 2003
Dát tip
tak mě napadá, co takhle založit klub přátel povídek ze záhrobí a hitchcocka? :) napsané je to dobře, líbilo se mi to jak hrdinka realisticky hodnotila situaci. dokonce i ten fórek ze snem, ač veleznámý, tady akceptuju. hodí se přesně do toho záhrobního stylu. když jsem se probíral nechutnotma, o kterých bych mohl psát, kanibalismus mě taky napadl, vyfoukls mi téma sákryš :))) tip za to.

Kandelabr: to je zajímavý, já o tom přemejšlim už asi týden :-))))) Tak to sepiš, já to taky sepíšu a potom to dáme dohromady :-)))

StvN
02. 06. 2003
Dát tip
To klidně podepíšu.

Chtěla jsem dnes našim navrhnout, abychom si opekli nějakého buřtíka. No...sama vím, že už nic jíst nebudu. Je to pro mě docela hustý nepoživatelný sousto. Ze začátku bych čekala všechno...tohle ne. Ale na druhou stranu musím říct, že se to doopravdy pěkně četlo a bylo to o něčem. *

Kačírek
02. 06. 2003
Dát tip
Dost naturalistický, jestli tě k sepsání tohoto vedl nějaký neurčitý žážitek nebo sen, mám pocit, že to ukazuje paranoidní sklony. Jinak dost efektní, ale na nechuťárny si moc nepotrpím. :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru