Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Půlnoc ve Studni duší

05. 06. 2003
3
0
2834
Autor
Kodynie

Tuhle knihu jsem četla už před pár lety. Nedávno jsem se prohrabovala svými poznámkami a výpisky a přitom našla pár citátů z téhle knihy. Chalker je spisovatel spíše žánru sci-fi a fantasy. Mám tenhle žánr radši než rádoby realistickou literaturu ze současnosti. Už hrozně dávno jsem totiž zjistila, že v tomhle žánru se skrývá spousta zajímavých filozofických myšlenek, kdežto v realistické literatuře je spousta myšlenkového balastu o ničem. Tak a teď už budu tiše jako myška, ať za sebe mluví sám autor žánru zvaného všeobecně uznávanými kritiky jako pokleslý.

CHALKER, Jack L.  Půlnoc ve Studni duší -  z anglického originálu přeložili J. a J.J.J. Oščádalovi -  Nakladatelství: Ivo Železný, Praha - Rok vydání: 2000.

 

Život sám není nesmyslný. Nesmyslné jsou jenom všechny ty velkolepé plány. Záleží pouze na tobě, zda má tvůj život smysl. Většina lidí na to bohužel nedbá.

 

..........

 

Láska neznamená jen milovat, ale probudit lásku v druhých. To je nejvyšší smysl života.

 

..........

 

Chovali se jako nesmírně bohatý člověk vládnoucí celé planetě, který cokoli, každou hmotnou věc, jakou si dokážeš představit, může získat pouhým lusknutím prstů a přesto ho jednoho rána najdou mrtvého, protože si podřízl hrdlo. Všechny jeho sny se splnily a náhle se ocitl na vrcholku, jenže sám. Aby se tam dostal, musel se zbavit všeho, co má skutečnou hodnotu. Zničil v sobě své lidství, svou duchovnost. Dokázal milovat – a mohl si koupit, co miloval. Ale lásku, po níž tak dychtil, si koupit nemohl, pouze něčí služby. Jakmile se na ten vytoužený vrchol dostal, zjistil, že ve skutečnosti nemá vůbec nic.

 

..........

 

K čemu je člověku získá-li celý svět, ztratí-li přitom svou duši?


POMNĚNKAa
29. 06. 2003
Dát tip
***

StvN
14. 06. 2003
Dát tip
Já bych si teď měl doporučit spíš nějaký skripta.

Merle
13. 06. 2003
Dát tip
StvN: nebýt toho, že další díly Alvina tvůrce vůbec (pokud vím) nevyšly, doporučil bych ti to... ale ten zbytek se skutečně s filosofickou rovinou Endera atd. nedá srovnávat. přesto je to pořád velmi slušné čtení...

StvN
12. 06. 2003
Dát tip
Říkal jsem, že mě Xenocida zpočátku štvala, ale vydžel jsem a udělal jsem dobře.

Kodynie
12. 06. 2003
Dát tip
StvN, jsi hrdina, když ses prokousal suchopárných a nudným začátkem knihy a nakonec se dobral skutečného příběhu. Já přeskočila jednu stránku, dvě, pak tři a stále se tam nic nedělo, tak jsem radši zbaběle zdrhla, co kdybych nakonec zjistila, že se celý příběh odehrává až na poslední stránce knihy a na to jsem neměla nervy.

StvN
12. 06. 2003
Dát tip
Věděl jsem, že Card je dobrej a že bude stát za to to číst. Ale chápu tě.

Kodynie
12. 06. 2003
Dát tip
I dobří autoři mají slabší chvilky a slabší díla. Stateční jsou čtenáři, kteří přečtou věrně svého oblíbeného autora, i když z posledních duševních sil.

StvN
12. 06. 2003
Dát tip
Já od Carda nečetl nic jinýho než celou pentalogii Enderovy hry a myslim si, že všechny díly jsou dobrý. Ale na žádnou jeho další knihu chuť nemám. Zkoušel jsem už nějaký jeho povídky a tak.

Kodynie
12. 06. 2003
Dát tip
No vidíš, i Ty jsi vybíravý. Každý člověk je vybíravý jinak..

StvN
10. 06. 2003
Dát tip
Nepřekrucuj, jo?

Merle
10. 06. 2003
Dát tip
StvN: souhlasím s tebou, snad jen s rozdílem, že já mám rád i ten brak (což jeho brakovost nemenší).

StvN
10. 06. 2003
Dát tip
Já vim. Člověk nemůže číst jenom kvalitní literaturu. Zajímalo by mě, co říkáš na Carda.

Merle
10. 06. 2003
Dát tip
StvN: Card je jeden z nejlepších... sice postupně filozovatí, a jeho hrdinové a víc sebehnípou, ale pořád je to skutečně kvalitní pisatel. hodně ho odlišuje to, že používá i takové nápady, které by jiný běžně označil za šílené (zrada), a taky propracovanost a vnitřní život postav. moje nejoblíbenější je Mluvčí za mrtvé a těsně za ní Enderova hra... BTW: literaturu, která je jen kvalitní, ale ne zábavná nečtu vůbec. škola hrou :))

StvN
10. 06. 2003
Dát tip
Po Mluvčím mám Xenocidu, jeho filozofování se mi docela líbí. Co čtu mě musí bavit, byť by to bylo nejkvalitnější dílo století.

Merle
10. 06. 2003
Dát tip
no... do Xenocidy jsem se přiznám ještě nepustil... Děti ducha mě od toho docela odradily... ty se mi vlastně nelíbily skoro vůbec. a Enderův stín mi přišel jen paralelou hry, ale bez jejího náboje... ale asi se do té Xenocidy nakonec pustím :)

StvN
10. 06. 2003
Dát tip
Ono je to taky pěkná bichle, to se musí nechat. A je docela složitá, zpočátku mě neuvěřitelně štvala. Ale jestlis četl ostatní čtyři díly, tak neváhej.

Merle
10. 06. 2003
Dát tip
oki :)

Kodynie
10. 06. 2003
Dát tip
Tak mládeži, člověk se jede na chvilku na celé dopoledne školit a když se vrátí, zjsití že se mu tu rozvinula pěkná debata o jeho oblíbeném tématu. Pro StvNa: Mám také ráda Carda a nejradši jeho Enderovu hru, zato Xenocidu jsem po pár stránkách vzdala. Možná jsem toho od něj četla více, ale kdo si to má všechno pomatovat. Pro Merleho: Už jsi se duševně připravil, že Ti budu občas dělat průvan v Tvé knihovně? Jo a abych nezapomněla. AŤ ŽIJE BRAK !!! Do takového braku se dá elegantně zabalit spousta myšlenek, které jsou nestravitelné, když se podají skutečně vážnou a odbornou formou. Mám radši čtivou a zábavnou formu než mentorování.

Merle
10. 06. 2003
Dát tip
kody: jak jsem řekl, tak udělám. duševní přípravu provádím předtím, než řeknu :)

Kodynie
10. 06. 2003
Dát tip
Tak ď, Merle. Jsi můj člověk, já také provádím duševní přípravu dříve než něco slíbím, aspoň se předem sama od sebe dozvím, jestli něco přežiju nebo ne.

StvN
09. 06. 2003
Dát tip
S prologem taky souhlasim, ale ty citáty ho docela shazujou. Snad až na ten poslední. Já mám asi nejradši Carda. Jinak si myslim, že většina sci-fi je stejnej brak jako většina fantasy a stejnej jako většina ostatní litaratury.

Kodynie
09. 06. 2003
Dát tip
StvN,Tys to teda rozškrtl. Fakt. Pokud nechceš být nakažen brakem, bude lepší když přestaneš číst úplně, pak bude vše jen krásné a ušlechtilé, protože se budeš pohybovat jen ve svém snovém světě.

Drago
08. 06. 2003
Dát tip
jéé, tak to promiň... jestli chceš, tak to zasejc můžu oddělat...(i když nerad...) hele, já Ti tam udělám Tvou kategorii a to už nebudeš mazat vůbec - co Ty na to? :oD

Kodynie
08. 06. 2003
Dát tip
Jak myslíš Drago, jestli si myslíš, že Kodynie si v Tvém klubu zaslouží přímo celou svou kategorii, tak jí můžeš vytvořit, bude to pro moc velká čest a když myslíš, že tohle dílečko patří do Tvého klubu, tak ho tu holt nechám ale asi se přesune do kategorie Kniha. Nebo myslíš že bych ho měla v kategoriï Citátů?

Drago
08. 06. 2003
Dát tip
já bych to nechal jako citát... a s tou kategorií ještě popřemýšlím... Kdody, nechceš se nakonec do FŇ přihlásit? rád Tě tam uvidím... :o)

Kodynie
08. 06. 2003
Dát tip
Já nevím Drago. Ještě jsi mi neodpověděl na otázku, co znamená FŇ, pokud je to skutečně filozofické ňufání, tak popřemýšlím a možná se k vám přidám. Nejsem moc klubová, spíše vlčice samotářka a když to tak vezmu do důsledků, tak vlastně váš klub má právě tyto lidi sdružovat, aby se více dostali mezi lidi.

Drago
08. 06. 2003
Dát tip
FŇ se dá vyložit i jako Filosofické Ňufání... :o) a mě se toto označení líbí velmi moc tak že ho možná i zakomponuji do názvu... ;o) Ale i vlčice samotářka potřebuje občas společnost - jinak by se zbláznila... já su sice taky samotář, ale na písmákovi to očividně není moc vidět :o)

Kodynie
08. 06. 2003
Dát tip
Tak jo, Drago, dej mi chvilku čas na rozmyšlenou a já se k Vám nakonec možná taky přidám. Ale jsem už v Klubu jedno(d)uchejch a to už mi připadá že jsem se rozšoupla až až. Popřemýšlím, jo. Zatím se měj hezky.

Drago
08. 06. 2003
Dát tip
i Ty... a těším se na možné "souklubí" :o)

Drago
07. 06. 2003
Dát tip
4/5+T+K

j_i_r_i_k
07. 06. 2003
Dát tip
Tak jsem dočet kritiky a už nevím, o čem bylo dílko, jenom vím, že South park fakt stojí za to vidět :)... A teď se du mrknout na dílko... Aha... Jo, ta dvojka - je v ní pravda, ale je to fakt blbě formulovaný, se nedivim, jak to tu bylo napadáno :)... Trojka - tu cítím, nedala mi nic nového... No, suma sumárum asi se na Chalkera nevrhnu :)...

Kodynie
07. 06. 2003
Dát tip
Jiříku, nejsou to klasické citáty z Chalkera, Chalker je vlastně o něčem jiném. Ale to neva. Drago, co mi to děláš, chtěla jsem tu upoutávku na knihu v blízké budoucnosti smazat a Ty jsi mi to šoupl do klubu a tak teď nemohu. Ach jo. Co se dá dělat. Že to není teď v knihách tak jen proto, že mne o to Wopi požádal kvůli Lyrykově zprávě a tak to mám teď v Citátech. Budu se teď bát změnit to zpátky na kategorii Kniha, až budu zase moci.

Merle
06. 06. 2003
Dát tip
kodyny: naprosto souhlasím s prologem, ale zrovna Chalkera si moc necením... a ty citáty mi taky nepřijdou zrovna objevný nebo vystihující mám radši Gemmela a třeba jeho: je to čaroděj... co budeme dělat? přesně to co říká.

Kodynie
06. 06. 2003
Dát tip
Ta Tvá definice je nějaká divná. Nerozumím jí, ale hlavně že jí rozumíš Ty. Připadá mi, že Tvá definice je o něčem jiném. Ta definice z mé knihy je jen o tom, že kdo chce brát musí i dávat, nic víc a také nic méně. Promiň, Ireo, asi my dvě žijeme v jiných světech a neber si to osobně.

Kodynie
06. 06. 2003
Dát tip
Merle, já jsem se u Chalkera vždy dobře pobavila, umí dobře psát dobrodružné sci-fi říznuté fantasy. Samozřejmě že tohle dílko není o lásce a mne samotnou více osloví citát o pánovi světa, který si podřízl hrdlo než různé definice lásky. Abych pravdu řekla, mám toho načteno v oblasti sci-fi a fantasy spoustu a tak bych Ti teď mohla vyjmenovat autory, kteří mne oslovují mnohem více, třeba za klasiky Ray Bradbury, za humoristickou fantasy Terry Prattchet, za křížence sci-fi a fantasy Piers Anthony atd. a ze všeho nejradši mám knihu od Strugackých Pondělí začíná v sobotu, tu jsem četla nejméně desetkrát zhruba před patnácti lety a došlo to tak daleko, že jednou jsem jí zaklapla na konci a chtěla jí číst hned celou znova od začátku (ovládla jsem se, protože jinak bych až do dneška bloudila v tomto sice hezkém, ale přece jen literárním světě). Citáty z knihy Půlnoc ve Studni duší jsem tenkrát vypisovala pro jednoho neznalého kamaráda (protože jsem pár podobných citátů potřebovala a tuhle knihu jsem zrovna četla, mohly to tedy být nakonec citáty ve stejném duchu z úplně jiné knihy) a on stejně asi neporozuměl, co jsem mu těmito slovy chtěla sdělit. Dnes už to není důležité a pro mne samotnou oslovují spíše ty poslední dva citáty. O objevnosti nebudu diskutovat, protože máš pravdu, četla jsem tyhle myšlenky už nejméně stokrát v různým podání. Je to tak důležité?

Merle
06. 06. 2003
Dát tip
kodyny: z fantasy jsem četl 80% u nás vyšlých a ze scifi tak nejmíň 50... z těch kvalitních snad všechny a to ne jednou (většinu mám doma). Chalkera samozřejmě dobře znám, ikdyž tohle jsem od něj nečetl, a zrovna u něj mi přijde, že příliš zjednodušuje. jo píše poutavě, ale jeho postavy mi přijdou schematické bez skutečné hloubky, jeho nápady slabé a přesto do podrobností rozpracované. nesou punc ideality a nereálnosti. pro mě je mnohem cenější Sapkowski se svým intuitivním vhledem do oblastí, o kterých skoro nic neví a se svou dokonalou znalostí lidství, nebo třeba náš Šlechta hýřící nápady a tvořící "reálné" světy, či například Zelazny s jeho schopností vtáhnout do chaotického děje snad magickou... asi jediný oblíbenec, na kterým se shodnem, je Prachett :)

Kodynie
06. 06. 2003
Dát tip
Merlíku, myslím že by jsme se shodli na společné oblibě více autorů tohoto žánru, já čtu taky skoro všechno, co mi příjde pod ruku a tváří se to, že to nebude jen kosmická střílečka nebo něco podobného, kde teče jen krev. U Chalkera mám ráda právě tu jeho jeho jednoduchost, ale třeba Sapkowski mne taky svého času okouzlil. Gemmela a Šlechtu neznám, protože nemáme tady v knihovně od nich nic a bohužel do knihkupectví radši nechodím, protože bych jim byla schopná vykoupit všechny regály právě s toutou literaturou a tak jsem omezena jen na perly, které objevím v naší knihovně.

Merle
06. 06. 2003
Dát tip
kody: taky už jsem na sebe uvalil knihkupeckou klatbu... ale nějak... no... marně :)))) v knihovnách nemají skoro nic...

Kodynie
06. 06. 2003
Dát tip
Já vím, že v knihovnách je toho pomálu, právě proto že i u nákupčích knih převládá názor, že nemáme čtenáře zavalovat pokleslým žánrem a tak je zavalují beletristickými rádoby realistickými besstsellery. Já tu úpím, ale aspoň si přečtu to, co sem dorazí a proč se omezovat jen na jednu knihovnu, co nemají v jedné najde člověk v jiné, občas si připadám jako zlatokop.

Merle
06. 06. 2003
Dát tip
já si zas připadám jako zlatokup :)) průměrný měsíc dám za SF&F tak 1500 až 2000, a to zdaleka nekoupím všechno... což mě občas později mrzí, když už se to nedá sehnat.... njn

Kodynie
06. 06. 2003
Dát tip
Kdybych si to mohla dovolit, tak taky utrácím jako zběsilá za nové knihy. Asi jsem to podědila po tatínkovi, ten taky skupoval každou chvíli knihkupectví ve čtvrtek když chodívaly novinky. Ten měl ale zálusk více na odbornou literaturu z různých oborů a samozřejmě na zajímavé beletristické skvosty té doby. Měli jsme doma obrovskou domácí knihovnu.

Merle
06. 06. 2003
Dát tip
až se budu stěhovat, mám se na co těšit... :)) už je nemám kam dávat, ale... to není důvod přestat, že ;))) peníze naštěstí zatím jsou

Kodynie
06. 06. 2003
Dát tip
Fakt Ti Tvou knihovnu moc závidím, určitě bych tam našla spoustu perel na čtení pro mne. Ach jo. Dej si pozor, až Tě někdy potkám v temné uličce, tak Tě zavraždím a půjdu Ti vykrást celou knihovnu. Cítím se jako diskriminovaný čtenář veřejných knihoven.

Merle
06. 06. 2003
Dát tip
:)) občas bych ti něco půjčil, ale musela by ses mi zaručit nejmíň úpisem na nesmrtelnou duši už se mi jich pár nevrátilo :(

Kodynie
06. 06. 2003
Dát tip
Hele, když já přisahám, že něco vrátím, tak to vrátím i kdybych se dostala na smrtelnou postel. Nejdřív z ní vyskočím a vrátím vše, co jsem si kde popůjčovala a pak teprve spokojeně umřu. A kdybych náhodou už se nemohla hýbat, tak svým dědicům nadiktuji seznam pohledávek, co mají kam vrátit a kdyby to nechtěli udělat, tak bych jim pohrozila, že je budu chodit v noci strašit a to tak dlouho, dokud nesplní mou čestnou přísahu, že bude vše v pořádku vráceno, jak bylo půjčeno. Předběžně tedy děkuji za Tvou ochotu, že mi umožníš si přečíst i to k čemu se nemohu jinak dostat a přitom bych to četla až bych brečela.

Merle
06. 06. 2003
Dát tip
mkej :)

Kodynie
06. 06. 2003
Dát tip
Co je to mkej? Jsem trochu natvrdlá a tak mi odpusť, jestli jsem tuto Tvou asi jednoduchou poznámku hned nepochopila.

Merle
06. 06. 2003
Dát tip
jestli jsi nevidela film South park, tak bys to mela napravit :)) je to vlastne takove oukej...

Kodynie
06. 06. 2003
Dát tip
Merle, dostals mne. Já jsem si říkala že by to mohl být okej a že jde o překlep, ale m je hodně daleko od o a tak jsem si myslela, že jako překlep je to velmi nepravděpodobné. Přiznám se bez mučení, že film South park jsem neviděla, ale chtěla jsem ho vidět a tak to v budoucnu někdy napravím. Tak tedy mkej, jsme domluveni, OK.

djPes
05. 06. 2003
Dát tip
Láska neznamená jen milovat, ale probudit lásku v druhých tedy Láska znamená probudit lásku v druhých filosofie kladivem!!!

Kodynie
05. 06. 2003
Dát tip
K čemu Ti bude, když Ty sám budeš milovat, ale nebudeš milován? Vždy to musí být oboustranné, jinak je to na nic a kladivo tam nevidím.

nin
05. 06. 2003
Dát tip
To s tou láskou je tady řečeno dost nešikovně. Takhle je to jako "Láska znamená probudit lásku" - a to je dost nelogický. Mimochodem, oboustraný to skutečně být nemusí. A ty ostatní citáty mi nepřijdou nikterak objevný, našla bys určitě totéž mnohokrát vyřčené i mimo žánr sci-fi - sorry.

nin
05. 06. 2003
Dát tip
oboustranný - jsem se přeťukla

djPes
05. 06. 2003
Dát tip
díky nin, ušetřila jsi mi ťukání

Kodynie
05. 06. 2003
Dát tip
Myslím mládeži, že jste tam přehlédli to JEN a to je z celého citátu nejdůležitější. Nevychází z toho tedy Láska znamená probudit lásku, ale TAKÉ probudit lásku v druhých. Nepřu se o jednostrannosti a oboustrannosti lásky, ale myslím že jednostranná láska je dost stresující pro nositele téhle lásky. Jestli ostatní citáty nejsou objevné, to pro mne není důležité, já si to vypisovala před lety za jistým učelem a ne pro sebe.

nin
05. 06. 2003
Dát tip
Láska znamená také probudit lásku je úplně stejně nelogický! Tahle myšlenka se dá vyjádřit třeba: Lásku nestačí jenom cítit, je třeba ji i probouzet v druhých. Už mi rozumíš? :)

nin
05. 06. 2003
Dát tip
avi češtináři Wopimu :)

Kodynie
05. 06. 2003
Dát tip
Nin, já to dílo nepřekládala, ale Ty jsi to volně přeložila stejně, jak ta myšlenka vyzněla i mně a jak to určitě nevyznělo djPsovi.

nin
05. 06. 2003
Dát tip
Pse, poraď, jaks to kruci myslel? :)

djPes
05. 06. 2003
Dát tip
jako definici kruhem Láska znamená také probudit lásku Ale to už jsi vysvětlila

Kodynie
05. 06. 2003
Dát tip
Zapomněl jsi ale podat důkaz o Tvé definici kruhem, byla zajímavá, ale nevyplývala z původní definice. Já vím, že byla autorem (nebo jen překladateli) kostrbatě podaná, nešlo ale o samotná slova, ale co se za nima skutečně skrývalo.

Irea
05. 06. 2003
Dát tip
Já mám nejradši Peckovu definici lásky: "Láska znamená umožnit milovanému člověku rozvíjet se.. " Má to výhodu, že to platí nejen pro vztah muž-žena a není v tom žádné podmiňování a vlastnění...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru