Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příroda

10. 06. 2003
4
0
1713
Autor
Aaria

......

 

Je mi na blití. Hledala jsem ve své, řekla bych bohaté, zásobě dost slov, ale žádné jiné můj nynější stav nevystihuje. Zvracet se mi zdálo až moc bez náboje.

Jak je možné, že veterinář, který bez umrtvení odřeže motorovou pilou krávě rohy, je téměř osvobozený ještě před soudem, jenom proto, že tento případ je v rozporu se zákony na ochranu zvířat? Zvířecí roh je stejně živý jako náš prst. Je součástí zvířete a odřezán má být jen v případě, že je zvíře agresivní. Bylo vážně 150 krav najednou agresivních? Pokud ano, tak co způsobilo agresivitu celého stáda? Na to se nikdo neptá. Je jednodušší vzít pilu a říznout do živého masa. Kolik by měl asi pan veterinář prstů, kdyby se mu řezali pokaždé, když je naštvaný až agresivní. Nejspíš by jich přes polovinu ztratil už v dětství.

Novodobá společnost má velký problém. Ztratila pochopení pro živou přírodu. Dnešní člověk chápe jen sebe a myslí si, že víc nepotřebuje. Časem mu snad dojde, že příroda není jen jeho dům, zahrádka a výlet k rybníku. Jednou snad najde pochopení a pokoru svých předků a pochopí, že svět počítačů je dobrý, ale bez zdraví přírody úplně k ničemu. Je to přesně jako s člověkem samotným. Homosapiens sám o sobě mnoho dokáže, ale pokud chybí zdraví, pak chybí i síla a elán. A až najde onu pokoru v přírodě, uvědomí si snad, že zvířata nejsou na žebříčku hodnot pod ním, ale že jsou mu rovna. Neumějí sice číst a psát, ale mají něco, co člověk moderní doby ztratil. Mají instinkt a dar lásky bez nároku na odplatu.

150 krav trpělo úplně zbytečně, kvůli lidskému rozmaru. V první řadě bychom se měli ptát jak to, že takový člověk pracuje s živým tvorem. V druhé řadě si položme otázku, co by člověk musel udělat, aby mu všechna týraná zvířata odpustila.


rainman
23. 05. 2004
Dát tip
jednou nám to příroda stejně podtrhne a sečte...

Junkie_23
28. 01. 2004
Dát tip
zvířata... úprimnosť... nestratili... človek im može tisíckrát ublížiť a oni ho nakoniec budú znovu milovať ak o to bude stáť... ovšem nám nejde o ich lásku ale o ich maso... maso, kúži, srst... aspon pri niektorých urcite... tak ako ani nie každý "ľudský" doktor miluje ľudí tak ani nie každý veterinár miluje zvieratá... a už vobec nemusí s nimi cítiť ich bolesť, smútok, trápenie... za to ho nikto nezaplatí... no jo keď medicínsky zásah prekročí úžitkovú (alebo neviem akú)hodnotu zvierata tak čo s ním ??? kto nám to zaplatí... ...vychováme brojlera za 40 dní !!! radujme sa... je to hnus... je to tak... a verím že sa to dá zmeniť... ps: a inak vieš akú hodnotu majú dvaja ludkovia? 7 miliónov kurčiat...

Aaria
13. 01. 2004
Dát tip
A nejen krávy..

_kxk
12. 01. 2004
Dát tip
V tomhle světě nejsou krávy živý tvorové ale věcii..věci pro člověka...smutnýý

clovrdik
11. 01. 2004
Dát tip
pravda pravda ... zařazuju do klubu

beda
12. 12. 2003
Dát tip
Také se mi z toho dělalo špatně. www.ohz.cz znáš ? *

Aaria
12. 12. 2003
Dát tip
Jé, tak to neznám, ale určitě se tam podívám.-) Díky za Tip (na www)

Andulka
11. 12. 2003
Dát tip
ja zase trochu poopravim Aaronix....ze i v minulosti bylo dost lidi, kteri meli zvirata radi, meli k nim vztah...a nemuseli mit z nich ani uzitek...:-)....a dneska je tech lidi hodne, moc....i kdyz porad malo...:-)*

Aaronix
09. 12. 2003
Dát tip
Ne že bych nesouhlasil se základní myšlenkou, akorát musím jednu věco opravit - ani v minulosti se člověk se zvířaty dvakrát nepáral. Ošetřoval je a pečoval o ně pouze tehdy, když to pro něj bylo výhodné. Osobně si myslím, že dnes se většina lidí chová k zvířatům lépe než dřív. Dříve bylo běžné rafinovaně týrat nejen zvířata, ale také lidi (kolik koní padlo ve válkách? Kolik lidí bylo brutálně umučeno?)

IVANOL
11. 06. 2003
Dát tip
Máš pravdu, je to na blití.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru