Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DNES

Výběr: Rabb
19. 06. 2003
13
3
2611
Autor
Bossman

 

  Slunce vyšlo už před třemi hodinami, ale zem teprve začala usychat. Město začínalo žít a já se skryl do ústraní. Sám na dětském hřišti schovaném za plotem. Jen jedna cesta vede dovnitř, jen jedna cesta vede ven. Všude kolem jen stromy a květena. Nebylo nic víc než jen já a staronové dětské hřiště. Seděl jsem uvnitř vyschlého betonového bazénu opřen o záda a pozoroval společnost. Byly jí ptáci, veverky a mravenci. Odtrhl jsem z krabičky cigaret celofán a zapálil si dlouhou Startku. Vytáhnul jsem z batohu knížku od Bukowskiho a začal hltat každý její řádek za vůně páleného tabáku.

  Vzpoměl jsem si když jsem se ještě v tomhle bazénu koupal. Bylo mi asi pět a byl jsem tu se sestrou, matkou a jejím milencem. Otec byl v práci. Uklouzla mi noha, chytil mě nějaký proud a já se začal topit. Dostal jsem se z toho sám. Jen jsem měl žízeň, ale naše jediný pití matka upustila šokem na zem a vylilo se.

  Asi v půlce knížky jsem začal přemýšlet nad životem. Shodil jsem mravence z ramena a vytáhnul další cigaretu. Dneska ráno jsem našel 3500 korun v trafice. Leželi tam na zemi a nikdo si jich nevšímal. Zvedl jsem je a s přáním hezkého dne je podal prodavačce. Nevím jestli je dala do kapsy nebo bude pátrat po majiteli. Nepřemýšlel jsem nad budoucností. V ten okamžik pro mě byly bezcenný. Ale hlavou mi pořád létalo to slovo. Třitisícepětset, třitisícepětset, ..... Když jsem nad tím začal přemýšlet zmohl jsem se jenom na nadávky směrované k sobě. Ty peníze by přesně vyplnily mezery v mých potřebách. Do koruny. Zase jsem vypnul mozek a pohltil se do knížky.

   Asi po šesti stránkách jsem se zasmál. Vždyť jsem udělal nejspíš konečně něco dobrého. Vždyť kolik lidí by se dokázalo takhle vykašlat na třitisícepětset korun? Snad už konečně začínám žít jako slušný člověk.

   Ale tak proč nejsem teďka ve škole? Proč sedím tady v betonovém bazénu, poslouchám ptáky, kouřím cíga za poslední peníze a čtu knížku s názvem Všechny řitě světa i ta má?

 

  I přesto je Helena Zeˇtová pěkná ženská. Viděl jsem ji na obálce Cosmogirl v trafice.

 

  Asi bude pršet. Šel jsem domů a doufal, že jsou rodiče pryč.

3 názory

Taková pohoda...dřepět v bazénu, pokuřovat a číst si knížku:-))

Kandelabr
21. 01. 2006
Dát tip
příjemná momentka s dobrou atmosférou. hezky to plynulo. čas čtení bukowského už je pryč, ale tohle je poctivě zmrazený kousek času. ten rozbor co s prachama bych taky vyšktnul, lepší by bylo nic nevysvětlovat (a nemachrovat :) ), ale je mi jasné, že se v tom už nechceš vrtat. t.

Rabb
15. 01. 2006
Dát tip
Krásná pocitová momentka.. takové mám rád... T!P + Výběr + Nej..

Bossman
30. 12. 2005
Dát tip
Andul, už to měnit nebudu. Je to celkem starý a ty pocity jsou pryč. Každopádně moc děkuju

Andulka
30. 12. 2005
Dát tip
to je ok...jenom poctive rikam svy pocity...:-)))

Pisces
21. 12. 2005
Dát tip
hmmmmmm jo *

Andulka
15. 12. 2005
Dát tip
Kurna....dneska jsem to cetla po treti.....Osobne bych vyskrtla ten odstavec na konci, kde se vracis zase k tem penezum, co by si.....Podle je uz naznak par odstavcu pred tim, a kazdy vi, co by on mohl s temi penezi udelat. To je jako placani sam sebe po rameni...tak trochu...:-) Jinak se mi to znovu libilo. Ja vzdycky zapomenu, ze jsem to cetla....pak to ctu jako neco noveho....a pak vidim svoje vyzblebty pod kritikou....a rikam si, ze mam treba neco na mozku, ze si nic napamatuju....Moje maminka mi rikala....ze to je starnuti...:-)))

Andulka
29. 11. 2005
Dát tip
dneska jsem si to precetla znovu.....a libi se mi to uplne...:-))))*

LaMouette
10. 11. 2003
Dát tip
jo... líbí..*

Andulka
12. 10. 2003
Dát tip
byl jsem tu se sestrou, matkou a jejím milencem. Otec byl v práci.....tahle veta je genialni... Libilo, ale chtelo by to trosku jeste zpracovat. Nektere info vyhodit, nektere vety vyhodit, jine zkratit....Ale jsi na spravne ceste...* Mimochodem, nasla jsem penezky dve, v jedne 5 tisic, a v druhe asi dvacet.....taky jsem to vratila....s prosbou k Panu Bohu, ze az jednou ztratim tu svoji, aby ji nasel zase nejaky trouba jako ja....:-) Penezku jsem ztratila asi tyden pote, co jsem nasla tu druhou. Nekdo ji nasel a polozil ji na kapotu auta ( asi mi musela vypadnout, kdyz jsem z neho lezla ven). Lezela tam cele odpoledne....a ani petnik se neztratil.... Ja opravdu verim, ze jak ty k Zivotu, tak on k tobe!

Katčenka
21. 06. 2003
Dát tip
*

geper
20. 06. 2003
Dát tip
Dobrý...s tipem!

Krel
20. 06. 2003
Dát tip
!*

chicoria
19. 06. 2003
Dát tip
Když člověk začne moc přemejšlet, vždycky to špatně skončí. Líbí.

fungus2
19. 06. 2003
Dát tip
Tak to se mi taky líbilo. TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru