Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoce

23. 06. 2003
32
0
6503

 

„Nesnášim Vánoce! Nejsou vůbec k ničemu! Doma se gruntuje, všude je maglajz, furt se musí lítat po nějakejch nákupech, aby se nakoupily dárky příbuznejm, který vidíme jenom o Vánocích, ty šílený fronty, co se musej všude stát, tlačenice, furt samá návštěva, člověk se musí slušně voblíct a dělat, že se raduje. Řikám, nejsou vůbec k ničemu.“

Tak tyhle názory na Vánoce jsem nikdy nechápala. Vánoce byly nejkrásnější období v roce a milovala jsem je. Když jsem byla malá holka, provázelo Vánoce množství rituálů. Peklo se cukroví. Směla jsem pomáhat a moc mě to bavilo. Chutnalo mi syrový těsto. A potom marmeláda, kterou jsem slepovala všecky ty linecký kolečka, kočičí oči a kartičky. Nejedlo se na Štědrej den maso, aby se vidělo zlatý prasátko. Nikdy jsem žádný neviděla a když mi babička řikala: „Nejez to, neuvidiš zlatý prasátko!“ tak jsem nějak tušila, že ho stejně neuvidim, ale i to: „Nejez to!“ byl vánoční rituál a já se vrhala po prvních usmažených porcích ryby, abych to slyšela. Na Štědrej den ráno se zavřel obývák a jedlo se v ložnici. Byl tam velikej stůl, vždycky krásně, slavnostně prostřenej, bylo navaříno, napečíno, moje babička byla na hostiny mistr. Okolo pátý hodiny, když jsme nikdo neviděl zlatý prasátko, jsme si všichni sedli ke stolu. A nebylo nás málo. Babička, dědeček, já, moje matka, její sestra Věra, Věřin manžel, jeho bratr s manželkou a jejich matka a pak ještě každej rok někdo, jak se to zrovna přihodilo. Nejdřív jsme dostali na stůl mušle, což jsou ulity škeblí naplněný masem, zasypaný strouhaným sýrem, zapečený a potom pokapaný citrónem a je to bašta.  Pak přišla babiččina rybí polívka, která nemá konkurenci. A nakonec nejskvělejší babiččin bramborovej salát a smažený ryby. Nesnášela jsem to šíleně dlouhý menu, nenáviděla jsem každýho, kdo si přidal ještě jednu porci kapra, protože teprve, když všichni dojedli přišel Ježíšek a zazvonil na zvoneček. A pak se otevřely dveře mezi ložnicí a obývákem a já uviděla ten obrovskej strom se spoustou kouliček a ptáčků a doutníků a svíček a prskavek a pod ním tu záplavu dárků….. Tu atmosféru saju ještě teď, ač je to tak dávno.

A pak jsem se přestěhovala k matce a Vánoce byly chudší. Chudší ne ve smyslu méně dárků a jídla, ale ve smyslu méně lidí a tudíž lásky. Máma tu atmosféru, jako babička neuměla a taky k nám nejezdili lidi a dědeček umřel. Přesto jsem Vánoce milovala, možná z nostalgie, možná proto, že o Vánocích jsme byly samy, protože mámin přítel, kterýho jsem nenáviděla byl se svou rodinou, možná proto, že jsme vždycky dostaly obrovskej strom, se kterým jsme si nevěděly rady a já ho musela strojit ze štaflí, který se viklaly. Máma pak s pečlivostí uvařila a upekla všecko to, co k Vánocům patřilo. Všecko jsme snědly a pohoda u nás nebyla nikdy. Přesto jsem na Vánoce nezanevřela.

Když jsem poznala mýho manžela, Vánoce dostaly novej rozměr. Teď jsem to byla já, kdo konal přípravy. Já jsem pekla, já jsem nakupovala dárky a organizovala sešlosti příbuzenstva. Moje Vánoce musely bejt vždycky dokonalý a je pravda, že mě to stálo spoustu peněz. Úsilí nepočítám, protože mě to bavilo. Nebavily mě manželovy kecy. Ale zohledňovala jsem je. Jeho přispění skončilo na tom, že se oblík a účastnil se sešlostí. K tomu jsem dospěla po jedněch Vánocích, při kterých jsem se nechala inspirovat Halinou a v půl jedenáctý v noci 24.prosince jsem měla stromeček v kýblu na chodbě, an rozmrzal, protože jsem nepodlehla shonu a manžela jsem nenutila do příprav. A tak jsem absolvovala několikery Vánoce. Nakupovala jsem s radostí dárky pro mou rodinu, která o mně celý rok nevěděla, nakupovala jsem s radostí dárky pro dvacet cizích dětí a těšila jsem se, že jednou budu nakupovat pro ty svoje. A vánoce jsem milovala, milovala jsem balíčky pod stromečkem, který ladily s výzdobou bytu, milovala jsem o Vánocích mýho manžela, kterej roztál tou spoustou jídla a byl milej, dokud si nespočítal, kolik to stálo.

A pak se něco stalo. Jednou v létě jsem začala krvácet, odvezli mě do nemocnice a tam mi řekli, že jsem potratila. Ani jsem nevěděla, že jsem těhotná, tak rychle se to seběhlo. A když potom přišly Vánoce, jen setrvačností jsem vyrazila na nákupy a nakupovala jsem ty dárky pro příbuzný, který maj děti a vnoučata, nebo je čekaj, nebo je jednou jistojistě budou mít a brečela jsem. Balila jsem dárky pro dvacet cizích dětí a brečela jsem. Strojila jsem stromeček a v koutě jsem viděla prázdnou dětskou postýlku a brečela jsem, protože tyhle Vánoce jsem mohla prožít těhotná a těšit se na to, že na jaře porodim miminko.

A pak jsem to pochopila. Najednou jsem věděla, že moje manželství není k ničemu, protože jsem v něm setrvávala jen proto, že jsem chtěla děti. Pochopila jsem, že sejít se na Vánoce s příbuznejma, který celej rok nezavolaj, aby řekli: „Už jsme tě dlouho neviděli, poklábosíme…“ je na hovno. Ale tyhle Vánoce jsem ještě přežila v iluzích, nebo v očekávání, že někdo přijde, otočí prstenem a bude všecko tak, jak si to představuju. Ty další už ne.

Odmítla jsem Vánoce jen vzít na vědomí! Seděla jsem doma ukřivděná a okradená a posílala jsem do prdele každýho, kdo mi poslal pitomou SMS se slovy: „Šťastný a veselý“.  Muj manžel koupil stromeček a třicet kilo vlašáku  a na štědrej večer si ke mně sedl a zeptal se mě, jak to s náma bude. Řekla jsem mu, že mu nebudu dávat žádný planý naděje, že nechci a nemůžu. Sebral se a odešel. Byl Štědrej večer a já seděla sama doma, měla jsem stromeček a třicet kilo vlašáku a do vrásek pod očima se mi zahryzávala sůl z těch vyplakanejch i z těch nevyplakanejch slz. 26.prosince odjel muj muž ke svojí rodině na Slovensko a já ožila, jako mávnutím kouzelnýho proutku. Zavolal mi kamarád, že potřebuje nutně dát pivo a jestli ho zachránim. Tak jsme šli na večeři a bylo to fajn. 27.zavolaly kamarádky z chatu, takový moje dvě pusinky, který miluju absolutně nekritickou láskou a tak jsem jim koupila lososa a připravila jsem jim lukulský hody a bylo nám fajn. 28.přišla kamarádka se synem, kterou taky miluju absolutně nekritickou láskou, ležely jsme na gauči, pily, Vojta nám skákal po hlavě a bylo to moc fajn. 29.přišel přítel, se kterým jsem již delší dobu měla dobrý vztahy, hráli jsme karty, pouštěli jsme si muziku a celou noc se milovali a bylo to fajn. 30.se vrátil muj muž.

A pak přišel datum 3.2.2003. Stála jsem v kuchyni, krájela jsem cibuli a cítila, jak mi něco teče na nohy. Pak jsem udělala krok a uklouzla jsem v lepkavý louži. Začala jsem krvácet…..

Nenávidim Vánoce. Nejsou vůbec k ničemu. Člověk lítá, jako šuspajtl, aby nakoupil dárky, který nakoupit musí, pro někoho, komu dát dárky musí, stojí to spoustu času, peněz a pátýho ledna si na to nikdo ani nevzpomene, jenom sem tam zanadává, když otevře skříň a vypadne na něj nějakej zbytečnej dárek. Odmítám Vánoce a nehodlám je brát na vědomí. Za ty minulý jsem zestárla o deset let.


gASK
16. 12. 2003
Dát tip
Tak tohle je úžasný, takovej krásnej výlev, jak citovej tak obrazovej:) Tímhle ses mi dnes vážně zavděčila, když jsem to začínal číst tak jsem nějak neměl náladu a nic se mi nechtělo dělat, dokonce ani to dočíst, ale pak mne to vtáhlo a bylo to tak silný, že mne to dotáhlo až do konce a nakoplo do tohohle dne:))) Díky Ti, čekanko.....takový krásně autentický dílko***

dyk je to smutný!!!!!

gASK
16. 12. 2003
Dát tip
No právě:))) To je nejlepčejší a nejčekankovitější, no ne snad?;)))

No moje to je :-)))

gASK
16. 12. 2003
Dát tip
No dyk:)

Jéééééééééééééééééé!!!!!!!!!!!!!!!! Vánoce by MOHLYYYYYYYYYY! Sorry

JMC: Dyk je to citama přímo nacvakaný!!!!! :-) A nikdy jsem se vánoční optimismus nesnažila předstírat.

J_M_C
18. 07. 2003
Dát tip
cekanka no sice jo, ale pusobi to prirozene, neni to zbytecne nasobeny, to je na tom dobry. dalo by se to popsat mnohem hur (Teda bylo by tam citu stejne, ale popsanych tak, ze by jeden ....) nema to smysl rozmazavat, proste to tak vidim, a rozhodne jsem tim nechtel rict, ze by v tom bylo malo citu.

JMC: No, dobrá, tak jo :-) takže v podstatě jsi chtěl říct, že se ti to líbí. :-)))))

J_M_C
17. 07. 2003
Dát tip
jo, je to dobry, uz jsem cetl od tebe vic veci takzvane ze zivota, k nekterym jsem se i vyjadril, ale tohle na me pusobi dobre. dost realisticky a zbytecne se to nesnasi vytvaret nejaky pozy ci pouceni. zadnej zbytecnej optimismus, ani prehnany city ci tak. jinak vanoce rad nemam, ale tak jsem rad obcas doma a ty vanoce jsou jeden z duvodu, proc tam jezdit, tak ze bych je nesnasel se rict neda. proste jen nemam ten blbej optimismus co maj vsichni, nebo se ho aspon snazej predstirat.

Aki
14. 07. 2003
Dát tip
máš recht, vánoce sou vůl, já se je snažím ignorovat už pár let... ale úplně to nejde.........*

Aki: No, ono to neni o Vánocích, ale o lidech. Jako ostatně všecko. Miluju Vánoce. Takový, jaký by mohli bejt.

Pivicko
05. 07. 2003
Dát tip
Ježiš, to je samý drásající, nemáš něco optimistickýho, ať tu neupadnu do depresí ze strašnýho světa. Ber to jako kompliment. Blbá povídka by člověkem takhle nezahýbala. Je to opravdu autobiografický?

No, já veselý asi neumim :-(((

Morney: Děkuju, bomba mě hodně těší :-)

stav se, 19-86! A proč ses vůbec smazal?Ztratil ses zničehožnic, ani ses nerozloučil a to se nedělá!

Don´t: No tak dobře.....asi se ti fakt daří :-)))))

Anonyme B.H., bejvám ráda sama, ale ne osamělá, potřebuju vědět, že je někde někdo, kdo na mě myslí a kdo by se mnou chtěl bejt, kdyby to šlo :-) a s kym chci bejt i já

Morney
29. 06. 2003
Dát tip
Sice je léto, ale já měla pocit, že je spíš prosinec, když jsem si pročítala tvou skvělou povídku. Je to moc super !! Mám v sobě spoustu pocitů ale nejlíp to asi vyjádří jedno slovo: BOMBA ! ****

Já Ti nevím. Chvíli tu nejsem, mrknu na své oblíbené autory a co to: milionkrát přečtěné, přesně tak i ohodnocené. Skorem se mi to nechtělo číst a udělat smajlík a hodit tip. Prostě stereotyp. Naštěstí, že to nedělám. Tak, jako můžeš krásný dárky rozdávat krásným lidem po celý rok, tak se můžeš přetvařovat na své příbuzné. Je taky od Tebe velmi dobrý, že to dáváš v červnu a ne v prosinci. Chceš objektivní názor, ne aby byl každý stržen atmosférou z Tvého dílka a ještě tou, která je doma v tu dobu. Je to smutné, je to upřímné ... je to perfektní, ale přesto ne. Promiň, já vím, že ti to nic nedělá. Tak. :)

Don´t: No, hezky ses mi tu rozepsala, ale já vůbec nepochopila, co mi chceš sdělit! :-)))))

čekanko, dobže. Jindy pochopíš a nebo nechápej. Pokouším se mít teď vygumovanou hlavu a nějak se mi daří. :)

Yfča
27. 06. 2003
Dát tip
Fajn. :o))*

Yfča: Prdlajz, problém s fabulací, čtenář není vtažen do děje, místy připomíná úvahu na dané téma, půlka povídky nudný popis a hodnocení vánoční atmosféry, chybí nadhled, jsi v tom až po uši (ich forma není jen prostředek), problém s jazykem (místy až úřednickým, pokud si odmyslím žargon) a stylizací, psáno stylem jednoduché ženy, která neví, co se s ní děje, a vylévá si srdce v dopise kamarádce. No vidíš.

Yfča
27. 06. 2003
Dát tip
Nejlepší je dávat dárky po celý rok. Když máš potřebu někomu udělat radost. Já osobně si klidně uprostřed léta pustím Rybovku nebo koledy. Také jsme si jednou v srpnu ozdobili na zahradě smrček a udělali jsme si letní Štědrý večer. Bylo to docela fajn, i když na nás sousedi koukali jako na exoty - jim vyřvávala z baráku Lucina Bílých, my jsme drnkali na kytaru koledy... :o)))

Yfča
27. 06. 2003
Dát tip
cekanka: ;o))

Yfča: Jéééééééé, to je krásný, že smim bejt v nejlepším klubu!!!!! Díky! :-))))) Já vim, já chtěla dělat Vánoce v Motorestu a lidi se na to moc těšili, v srpnu :-) podmínka byla, že by museli přijet na lyžích - nebo aspoň vstoupit do sálu a mít na hlavě kulicha. A to jsem přemejšlela, že postavim po cestě kontroly, aby ho měli už z domova. Ale pak jsem dostala strach, aby mi nepopadali, jako hrušky :-)))

Hody
25. 06. 2003
Dát tip
Začínám chápat tvůj pseudonym ... (slovo nick se mi příčí) P.S: Já ale nemám s Velikonocema nic společnýho..:-D

Hody: A jak ho chápeš? :-))) Zoro: Děkuju. Ještě, kdybys mi tak řekl, jak to zlepšit :-)

Žíně
24. 06. 2003
Dát tip
Po delší době něco, co se mi u tebe opravdu líbilo. ***

RadeX
24. 06. 2003
Dát tip
Zasáhlo. ******* (Posílám sedm hvězdiček +TIP.)

warren
24. 06. 2003
Dát tip
a další jsou tady zas přesně za půl roku... fakt vopruz..., *

fungus: dík :-) Plopez: to jsi trošku špatně pochopil. Oni maj jistě taky důvod nenávidět Vánoce, ale já jsem to nedocvedla pochopit. Teď už to chápu a neodsuzuju :-) Standa: Je to napsaný ve Wordu :-))) Myšlenka: ď Zly: Tak od tebe mě to OPRAVDU těší MOC :-) a vůbec ne proto, že tě standardně miluju :-))) jiřík: A teď jsem tě nepochopila. Kde je chyba? A proč? Žíně: Já vim, slibuju, že už jsem skončila :-) RadeX: A sedm znamená co? Velký vůz? :-))))) warren: Je mi líto, že lidi nemaj Vánoce rádi. Na tom je něco moc špatně.

To už tu mám takovou ohavnou pověst, že tě milá odpověď překvapí? Budu o tom muset asi začít přemejšlet :-))) Mo, je fakt, že jsem teď měla takový divný období :-) tak KUK, Stáníku! :-)))

No, asi je mi souzený na vás házet moje střeva :-) mimochodem, kontrolovala jsem se, původní verze byla mnohem naturalističtější :-)))

nin
24. 06. 2003
Dát tip
nechceš sem plesknout i původní verzi? :))

Nechci, nemám ji zaznamenanou :-))) ale nebojte se, já získám odvahu a jednou to udělám, zatim trénuju :-)))

nin
24. 06. 2003
Dát tip
SV: nojo, ale zase jak ty u některých děl pleskneš 3 verze, tak jeden pak neví, která se mu má líbit víc a je z toho zmatenej!

Ne ne, nasranej čtenář, dobrej čtenář :-))) ale u Standy jsem ještě neviděla několik verzí!!!!! Nebo jsem sklerotik?

nin
24. 06. 2003
Dát tip
ale jo, párkrát sem něco dal dvakrát nebo jsem už TOTÁLNĚ zmatenej čtenář :) sakra, zmatená jsem permanentně, takže dobrej Standův čtenář, ale čekance se dneska nezavděčím, páč za pár hodin jdu na koncert Sepultury, takže mě nic nenasere a jsem blažená :)

Ty posloucháš Sepíky? :-))))) Tak to je silná káva i na mě :-))))) Ale každopádně maj hezký tetování :-) užij si to

nin
24. 06. 2003
Dát tip
já poslouchám úplně tichoučký a pomaloučký věci a na druhou stranu takovýhle :) před deseti lety jsem chtěla vytetovat ten jejich emblém, esko z kostí, jsem ráda, že ten kamarád, co mi to měl províst, pak odjel někam do ciziny, tak z toho sešlo :))) dneska fakt po kérce nějaký kapely netoužím :)

To je dobře, viděla jsem jednu slečnu, takovou maličkou něžňoučkou holčičku a měla na rameni....tyjo, už si nevzpomenu, jak se to jemnuje, vypadá to, jako značka zákazu stání a v ní chlap vraždí ženskou kudlou. No, vypadalo to příšerněm vypadalo by to příšerne a na obrovský pracce motorkáře, ale na tý křehrý ručičce.....no, asi jsem stará škola :-)

nin
24. 06. 2003
Dát tip
já jsem tenkrát chtěla mít pokérovaný obě ruce odshora dolů :), už mě to přešlo, teď bych chtěla akorát takovou mrňavou věc, která má pro mě hodně osobní význam (takže předpokládám, že by ji nikdo neměl), ale na nenápadným místě :)

MAKARBE, nebo tak nějak :-))) Jo, třeba se mi líbí tetování, co má Kačenka Kornová. někdy prostě jo :-)

nin
24. 06. 2003
Dát tip
co to je za slovo? :))

To je ta kapela, aspoň myslim, někoho se zeptej a dej mi vědět, já už jsem zpřetrhala nitky na informátory :-)))

nin
24. 06. 2003
Dát tip
já to teď zadala na netu a vyjel mi nějakej maďarskej a pak italskej text, nevypadá to na název kapely :) se zeptám svýho chlapíka a dám ti vědět

Zeptej se, protože jak jsem kdysi loni chodila s kamadŕádem do toho rockovýho klubu, tak tam po tom dost šíleli :-))) jenže ten kamarád se mnou nemluví a ten druhej taky ne, vzhledem k tomu, že jsem dost konfliktní, nemám tam s kym chodit :-)))))

nin
24. 06. 2003
Dát tip
choď tam se mnou, mě hrozně baví chodit do klubů, jenomže jich strašně ubylo :) (jsem dost ráda, že m. poslouchá stejný věci, páč jednu dobu jsem byla s někým, kdo měl rád úplně jinou muziku i prostředí, takže jsem se musela poflakovat po nocích bez dohledu a to nejni dobrý, páč si každou chvilku někdo myslel, že jsem sama, a přisával se ke mně :))

Můžeme zajít, když vyjde čas :-) taky jsem si kdysi myslela, že když chlap neposlouchá stejnou muziku, jako já, tak ho nemůžu, taky jsem si myslela, že muziku nikdy nepřestanu poslouchat a taky jsem si myslela, že budu furt poslouchat muj milovanej rock a nikdy se nesnížim k žádným ústupkům. Muj muž neposlouchá stejnou muziku, jako já a je to úplně fuk, protože i mě přestala muzika zajímat na hodně dlouhou dobu, když se moje priority vydaly jiným směrem :-) Ale nikdy jsem se nezpronevěřila mýmu milovanýmu rocku a když se moje priority manželskýho života zhroutily, tak to byl rock, kterej mě z těch sraček tahal. Nedokážu si představit, že bych se léčila Kájou a Helenkou :-)))))

j_i_r_i_k
24. 06. 2003
Dát tip
No, to jako že kde je chyba tak to mělo být na včerejší zepsutí Tvých děl :)... Prostě nejsou veselá :)))...

Jiřík: A to vadí, že to neni veselý? Já neumim psát nic veselýho, nejsem veselej člověk, jsem nasranej člověk, smutnej člověk a to, že jsem zrovna zamilovaná je dobrý akorát k tomu, že se bojim!

j_i_r_i_k
24. 06. 2003
Dát tip
Mno, bych řekl, že máš trochu špatný přístup, to je jak já s tou zkouškou zítra, si tam půjdu pro trojku, tak nic lepšího dostat nemůžu, známka je z velké části tvořena očekáváním - když jsem chtěl z minulé zkoušky jedničku, tak jsem si ji vykecal a profesor mi odkýval něco, co neplatí a jde to snadno nahlédnout, nicméně jsem to tvrdil sebejistě a bez zaváhání... No a když budeš tvrdit, že být zamilovaná je dobrý akorát aby ses bála, jak to může skončit?

des_te_meer
24. 06. 2003
Dát tip
hm, tady vsichni pisou strasne dlouhe oslavne ody, staci, kdyz ja napisu jen to, ze se mi moc libilo, jak je to napsany? :) ***

chicoria
24. 06. 2003
Dát tip
Je to fakt super.

Hody
24. 06. 2003
Dát tip
Tedy...bezva čtení...ovšem..leží mi to na srdci..kroutí a převaluje se..nemohu se nezeptat: JE TO PRAVDA?????????????? ... ... No tak vidíš, jak jsou ti lidé neohleduplní. Ale já nechci, aby takovýhle věci byli pravda... .. Zcela okrajově ve stínu příběhu...Tip (rád je dávám:)

des: stačí :-) Zoro: To je sice pěkný a máš na to jistě právo, ale neřikám tomu konstruktivní kritika. Chicoria: ď :-) Hodyhodydoprovody: Taky nechci, aby takový věci byly pravda, ale jsou, jsem toho živým důkazem

Rowenna
23. 06. 2003
Dát tip
***

Rowenna
23. 06. 2003
Dát tip
Tohle je moc smutný příběh. Působí autenticky. Myslím si, že je výborně napsaný.

Dejf
23. 06. 2003
Dát tip
Výborné. Už jsem si myslel že ses vrátila ke vzpomínkám, ale tohle asi realita nebude, co? Moc hezky napsané, plné upřímných autentických pocitů. Prostě stabilně kvalitní čekanka. TIP Chybka - "polívka, který nemá konkurenci"

Rowenna: fakt????? Ale fakt fakt????? :-))) Dejf: No comment :-)))

Rowenna
23. 06. 2003
Dát tip
Ano, je to syrové, vášnivé, nementorující. Je to plné smutku, který procítěn, dává možnost taky být procitěn. Takhle to vnímám. :-)))

R: Děkuju :-)

nin
23. 06. 2003
Dát tip
Jo, tak tohle se ti povedlo nejvíc ze všeho, cos napsala za poslední dobu ******************** o chybce jsem ti napsala soukromě, je to jen detail

chybku jsem nenašla, nějak se nesoustředim na čtení, kde to přesně je, prosim tě?

Už to je opravený :-) Děkuju :-)

guy
23. 06. 2003
Dát tip
***

Guy: Neboj se a vyjádři se, slibuju, že dneska nejsem podrážděná :-)

Olina
23. 06. 2003
Dát tip
jo, je to fantasticky napsaný, syrový, překypující emocema ... nemám slov .... fakt ne ************************************************** nej

Děkuju, děkuju, děkuju!!!!!!

JASAN
23. 06. 2003
Dát tip
Vánoce jsou takovej krutej, nespravedlivej zesilovač. Ty šťastný se cítí ještě štasnější a ty nešťastný ještě nešťastnější.

Olina
23. 06. 2003
Dát tip
ano, s tím bych souhlasila, co píše JASAN

JASAN: No ano, tak to je :-) ale někdy ti něšťastní na Vánoce zapomenou na smutek a trošku se usmějou :-)

i Oli :-)

Olina
23. 06. 2003
Dát tip
jsem sem něco psala a ono to tu není - psala jsem, že jsem teď už několikeré Vánoce naprosto uchechtaná, když jsem si zvykla neuklízet a nepect 16 druhů cukroví pro širší příbuzenstvo:)

Olina: Víš, to závisí na každým extra. Někdo to překousne, někdo ne. Já bych to nepřekousla, já si radši všecko udělám sama, ale musí to bejt :-)

yoyo
23. 06. 2003
Dát tip
:-( ****

Hester
23. 06. 2003
Dát tip
Už to všichni všechno řekli, a já bych to stejně tak pěkně neřekla, prožila jsem to jednou a nevím, jak bych to přežila podruhý, posílám hvězdičku* a srdíčko (to neumim).

Děkuju za oboje, posílám ti kolečko :-))) °

fungus2
23. 06. 2003
Dát tip
Hm. Co dodat? Povedené.TIP

Plopez
23. 06. 2003
Dát tip
Líbí se mi to sakumprásk, působí to uležele, a teď v létě... Kdybych si to přečetl o vánocích, asi bych se tě pokusil kontaktovat a osobně ti poblahopřát, když už ne k pitomejm vánocím, tak aspoň k perfektní "christmas story". Ten úvod je fantastickej, jak píšeš že odmítáš takový ty bezdůvodně líný misantropy, co okázale nenávidí vánoce. Ty buď máš, nebo nemáš důvod vánoce nesnášet. To se mi líbí, ta bezprostřednost a hodně.

Myšlenka
23. 06. 2003
Dát tip
tip

Zly
23. 06. 2003
Dát tip
* no jo/ měl jsem strach, co to bude/ ale tohle je dobrý/ příběh je dobrý, fakt že jo

j_i_r_i_k
23. 06. 2003
Dát tip
A pomohlo se vypsat? Už jsem na to přišel, kde je chyba, to ten programovej optimismus nebo jax to nazvala... Třeba v tomhle je moc osobní bolesti, moc nostalgie, moc... V těch předchozích to bylo prostě kydání hnoje a já to fakt nějak nemusim, zjišťuju, že mi to čím dál víc vadí, co se to se mnou jen děje? :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru