Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jamsession s Václavem Hrabětem

09. 06. 2000
2
0
2594
Autor
Špuntík
Vito
04. 08. 2003
Dát tip
Text: Nahodou jsem na tohle "dilko" kapnul, koukam, ze asi 3 roky od posledniho kritika... ;-) Me se to ta bohuzel taky moc nezamlova, mozna clovek neni uplne objektivni, kdyz ma skutecneho Hrabete tak octeneho... Nicmene, to, v cem on byl mimo jine mistr, tj. rytmus basne, ve tve verzi naprosto odumira a pri srovnani s originalem to je naproste fiasko. Sorry. Jo, a ten odkaz... Hrabetovy basne muzete najit krome jineho na nasem Literarnim doupeni (http://ld.zde.cz). Na internetu uz koluje spousta plagiatu, ktere ode me ostatni "prevzali", co nadelate... Ale na Lit. doupeti najdete i spoustu jinych del, takze navsteva urcite stoji za to.

suva
23. 08. 2000
Dát tip
Promiň, že se ptám, ale nějak mi unikl ten odkaz na Hrabětovu stránku. Můžeš mi s tím pomoct? Mám jeho tvorbu dost v oblibě, ale na Internetu jsem s ním ještě neměla tu čest, ale ráda bych. A možná nejsem sama. Dík za upoutávku.

Lasy
20. 06. 2000
Dát tip
Mas pravdu - tohle je jamsession jak gdyz vysije a mylsim ze se ti podarilo evokovat tu spravne Hrabetovskou atmosferu, dik Lasy -TIP-

Špuntík
17. 06. 2000
Dát tip
Amadeus: co mám říci na svojí obranu. Snad jen to, že jsem rozhodně nechtěl slyšet to, že bych to napsal lépe. Nestál jsem ani o tipy. To, že jej sem Stevenson dal je jeho čistě osobní názor. Přiživit jsem se na Hraběti rozhodně nechtěl, chtěl jsem připoutat lidi na jeho dílo, ne na svoje. Kdo si mne chce přečíst má tu možnost bez toho, abych musel používat nějaký plagiát něčeho. Jamsession je o variacích i improvizaci, nepoužil jsem název Variace, protože se to nehodilo, proto jsem použil to obligátní slovo Jamsession. Václava Hraběte ani z nikoho z básníků, jejichž tvorbu obdivuju nechci předělávat či nějak kopírovat k obrazu ještě dokonalejšímu (v mnoha případech to ani nejde, viz i tato báseň). Rozhodně ve svých 22 letech také netrpím křečemi, ani tvůrčími. Pokud si myslíš, že jsem nedosáhl kvality díla, co je uvedeno vlevo, je to tvůj osobní názor (rozhodně nebyl můj cíl se tím nějak přiživit), chtěl jsem jenom vedle sebe postavit dvě básně, postavené na stejném základě s poněkud odlišnými styly lyrické poezie. Doufám, že se z té sluje ve zdraví vrátíš a já budu moci se před tebou a tvými názory obhájit. Děkuju Špuntík

Špuntík
17. 06. 2000
Dát tip
-

Špuntík
16. 06. 2000
Dát tip
Tak na vysvětlenou: Jamsession či jak to chcete každý nazývat je o tom, že mezi jednotlivými muzikanty (tady básníky) musí být určitá shoda, to znamená jednotná téma, jednotný podkres. Rozhodně nejde o to si každý jet to své solo a nekoukat na to, co ten druhý hraje. Nechtěl jsem nijak překonávat Václava Hraběte, kterého si velice cením nejen pro tuto básničku, která je spojena s osobou Vladimíra Mišíka a ETC. Vzhledem k tomu, že se ta básnička jmenuje Variace na renesanční téma, tak to měla být variace nad tou básničkou. Něco jako když si dva muzikanti sednou nad písničkou jeden hraje jazz druhej blues či rok, jak chcete, mají před sebou písničku s danými notami a teď si ukazují, jak by to, který napsal. Co mě k tomu vedlo? Bylo to dílo básníkovo Blues, a hlavně djPsova upoutávka na stránku, kde najdete poezii Václava Hraběte. Seděl jsem nad tou poezií asi dvě hodiny pročítal jsem to. Chtěl bych mít tu možnost si s těmito básníky jako je Václav Hrabě či jiní posedět, popovídat si, zkusit různé variace, tak jak jsem to zde publikoval. V prologu měl být odkaz na tu stránku. Toť vše

Amadeus
16. 06. 2000
Dát tip
Když bylo Zarathustrovi třicet let, opustil svou domovinu i jezero své domoviny a odešel do hor. ...když se pak vrátil, zjistil, že se všechen lid pomátl. Myslím, že si pleteš dvě rozdílná slova - variace a improvizace - to co jsi udělal má něco z obého - ale bohužel to není ani jedno. Mluvme tedy o mutaci nebo degeneraci - je sice pěkné, že se někdo chytá názvu, tudíž - bere jej doslovně, ovšem byla to vyriace Hrabětova, nikoliv pro kteréhokoliv příživného živla. Nevím, proč je tu o překonávání nějaká řeč - jak by vůbec toto mohlo nastat? Myslím si, že Hrabě neměl křeče a podobné nemoci tohoto nového světa, tak by se tam ani nějak neměly zatahovat. Jestli pak, pro nějakou aktualizaci, tak to pak s nesníženým uměleckým vkladem!!! Nevím co dál, myslím, že jdu do sluje, chcát na oheň, dělat dým, a oddávat se pohledu na mločí exkrementy v koutě!! S pozdravem, Wolfi Amade!!!!

clovrdik
14. 06. 2000
Dát tip
hmm, sorry, Hrabě a Myšík to prostě není

Merle
12. 06. 2000
Dát tip
nevím, co napsal kdo, ale levá mi přijde zřetelně lepší... BTW: špunte, proč upoutávka?

Ruman
12. 06. 2000
Dát tip
Promin, nelibi se mi to a to tak, ze mam potrebu to sem napsat...

Falka
12. 06. 2000
Dát tip
Nezlob se, ale mě neříkáš nic navíc oproti Hraběti a k tomu Hrabě to říká líp. Slyším Mišíka, snad to bude tím. Nějak jsem v tom Tvém nic nenašla. Ale třeba jsem to nepochopila. :-)

Ling
11. 06. 2000
Dát tip
Myslím, že to nebyl dobrý nápad... Hrabě je Hrabě - a toto není o vlastní tvorbě...

Anonym
10. 06. 2000
Dát tip
Spuntiku.. doted jsem te podcenoval asi....Mas TIP.. a urcite zaslouzeny.. i kdyz jsem toho Hrabete(alespon ne tohle) necetl..)) Stevenson(sorry)

kirkov
10. 06. 2000
Dát tip
Sputniku..ode me nic nedostanes, pripada mi to nijaky, zasahuje to prilis do meho Hrabete, asi prave tim jak malo je to uvolnene.

Stevenson
10. 06. 2000
Dát tip
Spuntiku, mne se to libi..i kdyz bys mozna mel vynalozit stejne usili na originalnejsi..Nicmene TIP

Stevenson
10. 06. 2000
Dát tip
asi jsem ho zapomnel dat..)sorry

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru