Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smutný příběh

26. 06. 2003
4
0
1120
Autor
Petan

Včera jí bylo teprve 14 let. Připadala si dospěle, ale nebyla. Stále jen zůstávala bláznivou puberťačkou. Zamilovala se do něj – do 17letého Honzy. Byl jiný. Lišil se v tolika věcech, ale jedno měli společného – milovali jeden druhého. Jejich láska ale zůstala nenaplněna, neboť Ti, kteří záviděli jejich vznikající štěstí, tu nádhernou lásku zničili.

Zapálila si. Pořád ještě nejde a už čeká pět minut. Je zima. Prsty u rukou i nohou mrznou. Je teprve 13. listopadu a už je plno sněhu. A v čekárně – tam kde na něj čeká – je pořádná zima. Už slyší kroky. Nepříjemně zaskřípají plechové dveře u čekárny a pak se ve dveřích objeví on – Honza. Kluk, kterého tak moc miluje. On ji taky. To věděla, i když jí to nikdy neřekl. Přisedl vedl ní na promrzlou lavičku v čekárně. Začali si povídat a ona si uvědomila, že jí vlastně ani nepopřál k narozeninám. Ale najednou vyndává něco z kapsy. Jejich ruce se dotkly a ona do své ruky dostala krabičku ve tvaru srdíčka. Otevřela ji. S údivem se podívala na její obsah. Tak nádherné stříbrné korálky, na jejichž konci jsou zavěšena dvě stříbrná srdíčka. Nasadil jí je a taktně naznačil, že jí moc sluší. Myslel si, že je dárkem zklamaná, ale spletl se. Zuzka byla šťastná, jako by dostala největší diamant světa. Znamenalo to pro ni moc, konečně ji má někdo rád, konečně na ní někomu záleží. Šli se projít. Sněžilo. Bylo jim nádherně, drželi se za ruce, třebaže jim mrzly. To nevadilo, byli spolu a to je zajímalo – to jediné. Chodili spolu ani ne čtrnáct dní, ale znali se od konce prázdnin. Zamilovali se do sebe na druhý pohled. Napsal jí, ona odepsala a teď jsou spolu. Konečně.

S jeho láskou také zanedlouho zažila nejhorší týden svého života. Její rodiče zjistili, že kouří. Matka se chovala hystericky – “Jsi hnusná děvka, chci, abys chcípla, k smrti tě nenávidím,” křičela na ni. Otec jí surově bil, kopal do ní a nadával do krav a do kurev. Všechno jí bolelo – zmlátili jí tělo i duši. Ale co jí bolelo nejvíc, bylo to, že jí z krku strhli řetízek od Honzy a na kousky roztrhali nádherné přání k narozeninám, které od něj také dostala. “Už nikdy se s tou zkurvenou sviní neuvidíš, jestli se sním ještě jednou sejdeš, zabiju tě – chci abys chcípla a už nikdy se s hajzlem neslezla.” Zuzka je nenáviděla. Táta byl nevlastní a máma se k ní jako k vlastní nikdy nechovala. Chtěla se jim pomstít. Nejprve se ale spínala v křesle ve svém pokoji v ukrutných bolestech. Přemýšlela, co dělat. “Uteču, nechci, aby mě týrali,” řekla si rázně. Všechny myšlenky se jí honily v hlavě. Ale vlastně už byla rozhodnuta. Ještě že oni měli jít někam na návštěvu. A toho Zuzka využila. Jen co za nimi zaklaply dveře, začala balit své nejnutnější věci. Většinu jich sice vzít nemohla, ale aspoň něco. Ani ne za deset minut už jim psala v kuchyni na kus papíru vzkaz: “Nehledejte mě, přijdu, až si uvědomíte, jak moc jste mi ubližovali." To byl její poslední vzkaz. Pak už ji nikdy živou neviděli. Po rozsáhlém pátrání ji našli v dosti zohaveném stavu v lese asi 5 kilometrů od bydliště. Jen pár set metrů od silnice. Její matka se z toho sesypala. Ačkoli jsou to již tři roky, dodnes jezdí jednou týdně na kontrolu do psychiatrické léčebny. A Honza se málem oběsil. Naštěstí se mu to nepovedlo. Dnes je tomu rád, po roce trápení si totiž našel Ivanku. Je o dva roky mladší. Nikdy však na Zuzku nezapomněl. Každý den chodí i s Ivanou k jejímu hrobu. Konečně má pokoj od těch rodičů, co si na rodiče vlastně jen hráli. Ti si však své chování vyčítají jeden druhému. I když kdo ví, jestli to jen nehrají.


sicco
28. 08. 2003
Dát tip
souhlasím s Astra zní to celý tak nějak novinově a to je chyba, dát do toho víc citů ze sebe by asi pomohlo

Perchta
26. 08. 2003
Dát tip
*

Michalka222
26. 07. 2003
Dát tip
Je to opravdu dobře napsaný. Dobrej příběh, smutnej, ale přesto dobrej. Líbí se mi to a dávám tip

3/5 psáno dobře, leč šlo by lépe, cit v tom je...jen tak dál...viz Astra

Derylla
26. 06. 2003
Dát tip
No, je to takový opravdový a hlavně vážně smutný... Ta Ivanka musí být asi fajn, když s tím Honzou chodí k hrobu Zuzky a takhle mu pomáhá. Dávám tip.

fungus2
26. 06. 2003
Dát tip
Hm. Tak to je na TIP

Astra
26. 06. 2003
Dát tip
Ona týraná rodiči a navíc prožívá první nesmělou lásku. Hodně těžké téma pro začátek. Možná by to chtělo více autorčina vhledu do psychologie postav. A taky více životních zkušeností. Bez něj vyzní příběh povrchně a schematicky. Je to takový smutek pro smutek, povzdech nad tím, co všechno se může stát, rozepsaný odstaveček z černé kroniky...a jede se dál. Jinak formulace: Co to je "taktně jí naznačil, že jí moc sluší?" Nebo "spínala" se v křesle v bolestech? Atd... Odděluj odstavce. Nový děj, nový odstavec. Aby se mohl čtenář nadechnout. Piš ale dál, máš na to. Začni svými pocity, myšlenkami a postřehy a časem se vypíšeš.

Astra
26. 06. 2003
Dát tip
:-) sorry "autorova" vhledu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru