Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V očích měla anděla

Výběr: Cavalera, JRR, clovrdik
07. 07. 2003
28
0
4765
Autor
Krel

\"...každý můžeme mít svého anděla, stačí jen chtít...\" řekla. On se jen usmál. \"Já Ti věřím\". \"Tak ho pozdrav řekni mu něco, koukej vždyť sedí vedle mne.\"

Ta kopí větru

vídal jsem již z dáli,

jak obelisk se tyčila

prašné strouhy

šplhaly jim po ratištích.

A soumaři těžce naložení

dřevem svých bratří,

moc mladým na podpal,

v motlitbách to procesí

mířilo ke hrotům.

Kde se krev podzimu

tlukot křídel

žár výhně stali jedním.

Sepjaté ruce tichu vydané

volaly o návrat.

Plášti je přikryla

v hlubokém objetí vzedmula se k nim

okovy opadly

zpěv kýlu

šoupání vesel zahnalo tmu.

.

.

.

a na nebi se potrhala mračna.


Soptík
18. 09. 2004
Dát tip
hm,viz limetka, kdyz to nepochopi ani S_B, tak to uz je co rict, ne?.-)))))))

arthamir
01. 09. 2004
Dát tip
zvláštní, působivě zvláštní...

revion
25. 01. 2004
Dát tip
podľa mňa dosť nudné..

Dave_Zw
27. 11. 2003
Dát tip
Hezký hezký ale...Krelíku, Krelíku, kdy budou další dílka, co?

Fairiella
14. 11. 2003
Dát tip
Maličko mě vyrušila základní pravopisná chyba, ale jinak*

rabako
08. 11. 2003
Dát tip
***

815_0
06. 10. 2003
Dát tip
:-)

Brunhilda
05. 10. 2003
Dát tip
sakrys, ani sem ty kritiky nedocetla, na muj vkus je to zas moc pismenek pohromade...ehm...takze k tem nedotcenym radkum - ja takovy veci rada, nemusi to bejt nutne ani mezera, dyt grafika ma taky svy kouzlo, no ne? a jeste k basnicce - pripomina mi to lorelai :o))

-- uz tu bolo asi vsetko povedane... Moc dobre, Tip.

Shammann
01. 10. 2003
Dát tip
Tak sem si opět jednou početl nějákého toho klasika. Díky. (díky taky za tvoji poslední kritiku, někteří lidé by mě tady nechali klidně tápat slepýho) *

Kastel
30. 09. 2003
Dát tip
To je na mě těžký - já jsem jednoduchej a proto šťastnej :o)

Hakim
25. 09. 2003
Dát tip
Je to opravdu smutné, ale kařdý ho némá... ...někdy je vidím procházet se po ulicích... ...jindy jen tak vysedávají v parku a usmívají se... ...občas k nim přisednu a těším se z jejich přítomnosti... ...jak rád bych byl s nimy stále... ...navždy

Hakim
25. 09. 2003
Dát tip
Jen avízko pro Morganu, co ty na to sestřičko???

clovrdik
19. 09. 2003
Dát tip
moc pěkně se to čte .. má to atmosféru starejch obrazů s pořádně silným nánosem barvy ... TIP a dávám i výběr; něco takovýho jsem tady dlouho nečetl

ŽILETA
02. 09. 2003
Dát tip
Četla jsem to asi třikrát, ale neoslovuje mě to. Navíc nechápu první sloku - buď se "Ta kopí tyčila (ne tyčily)" a nebo si neumím představit jak se tyčí strouhy, ještě navíc jak obelisk. Ten obraz mi nesedí: Ta kopí větru vídal jsem již z dáli, jak obelisk se tyčily prašné strouhy šplhaly jim po ratištích. ale já nejsem kritik, básním nerozumím, takže to asi nic neznamená. Ostatním se líbí, což je fajn.

ŽILETA
02. 09. 2003
Dát tip
zapomněla jsem se podepsat pravým nickem: Žileta je Astra, teď něco dělala v Kotelně, takže zapomněla :-)

Evička
02. 09. 2003
Dát tip
Dík za avi! :-) Krel je dobrej! Moc.***

815_0
24. 08. 2003
Dát tip
Jejda - Zoroaster - dík za avi...:-) A - za objasnění toho všeho :-) limetka - kdž řeknu dík, bude to vypadat možná hloupě - proto snad jen tichý obdiv :-) papouch - nevím nic o lokomotivách a ani troško mi to nevadí - ale - už to přirovnání se mi ani trochu nelíbí - tohle číslo - datum má pro mě moc velkej osobní význam - proto - dík, že si to pro příště odpustíš :-) Více v kritice u jednoho mýho dílka - teď nevím u kterýho :-)

papouch
24. 08. 2003
Dát tip
815_0 : Nemyslel jsem to nijak zle, chraň bůh, bylo to míněno z legrace.... Neuvědomil jsem si, že asi ne všichni znají označování lokomotiv (dnes už ale neplatné) První číslice je počet hnaných náprav - tedy např. u parních lokomotiv ta kolečka, která jsou spojena tyčí a přes kliku je žene parní stroj.. Druhá číslice - přičteme-li k ní 3 a vynásobíme-li 10, dostaneme maximální konstrukční rychlost Třetí číslice - přičteme-li k ní 10, dostaneme tlak na jednu hnanou nápravu (v tunách). Další číslice (za tečkou, nebo výrazně menší) odlišuje od sebe různé typy lokomotiv, které mají stejné první trojčíslí. (mnohdy se nedává, neb lokomotiva toho trojčíslí je jediného typu) Následuje troj, až čtyřčíslí malých čísílek, to je pořadové číslo lokomotivy. Příklad: 556 je lokomotiva s pěti hnanými nápravami, max. rychlost 8O km/h, tlak na nápravu 16 tun - tedy celková hmotnost lokomotivy činí 5x16 = 80 tun. 433.1 - 4 spřažené nápravy, 60 km/h, 52 tun, v pořadí druhý typ (první měl označení 443.0) Tak :-))))) Já většinou myslím všecko ze srandy, tak už se na mě nezlob :-) (Ale musíš uznat, že lokomotiva s osmi spojenými nápravami by fakt byla blbá, nevešla by se do oblouku :-)))

815_0
24. 08. 2003
Dát tip
V pohodě - navíc - musím Ti poděkovat za opravdu zajímavý informace :-) A - přiznávám se - jako lokomotiva jsem opravdu nepoužitelnej :-)

Perchta
22. 08. 2003
Dát tip
Zoroaster, díky za avi Já píšu hvězdičku, dávám tip. Tím se mj dostanu do toho seznamu vlevo a tím mi pravděpodobně příjde časem šance dílko si znovu přečíst, až bude nějaký kritik chtít říct něco všem. Moje hvězdičky jsou důležitý - pro mě. Ale to je přece kritika, ne? Pro autora je dílo to nejdůležitější a pro kritika zase kritika. Muhehe.

rabako
15. 08. 2003
Dát tip
líbí!!!!! ***

papouch
10. 08. 2003
Dát tip
mimochodem ...... 815.0 .. to by byla hodně blbá lokomotiva.... 8 hnaných náprav max. rychlost 40 km/h nápravový tlak 15 tun na nápravu ... :-)

kassiope
10. 08. 2003
Dát tip
Pěkné...t*

limetka
09. 08. 2003
Dát tip
Já se s dovolením přidám k názoru 815 0. Všichni neumíme psát odborné kritiky, ale mohli bychom napsat alespoň své pocity, jaké jsme měli při čtení toho díla. Mně například udělá radost i špatná kritika ( i když ty hezké jsou přeci jen milejší ), protože vím, že si ten dotyčný přečetl mé dílo do konce a vážím si toho, že si dá tu práci, aby mi vysvětlil proč se mu to nelíbilo. A vůbec, proto sem snad všichni svá díla píšeme, abychom pak slyšeli názory druhých a ne se jen dívali na hvězdičky, nebo prázdná políčka. To pak nevím jestli tomu dotyčnýmu šlo o mé dílo, nebo jen o to si přičíst další bod za nějakou tu kritiku. Kdybych si nepřečetla prolog, nevěděla bych o čem ta báseň je. Četla jsem to třikrát za sebou a jediný pocit, který mám, je vztek, že tomu vůbec nerozumím.

Cavalera
09. 08. 2003
Dát tip
limetka: ... ani slovo jsi zřejmě nepochopila ... A k Tvému postoji k básni: jestli Tě chytají vzteky, když nepochopíš báseň, tak je mi Tě líto ...

Cavalera
09. 08. 2003
Dát tip
... nemluvě o to, že prolog je prostě součástí díla, byť třeba není z pera autorova .. odůvodňovat něco tím, že sis musela přečíst po x-tém neúspěchu v chápání prolog je argumentačně na úrovni tříletého dítěte ...

limetka
09. 08. 2003
Dát tip
Tak teď jsi mě vážně pobavil:-) Promiň, ale ty tady do krve hájíš jen sám sebe. Je mi opravdu líto, že jsem se dotkla Tvé ješitnosti. Co se týče této básni. Já neargumentovala, já napsala pouze, že tomu nerozumím. A nemyslím si, že bych se za to měla nějak stydět, nebo že by můj rozum byl na úrovni tříletého dítěte. A myslím si, že kdybych Tě požádala o rozebrání a kritiku tohoto díla před tím, než tam někdo jiný napsal svůj názor, asi bychom se nedozvěděli nic. Ale možná, že se mýlím. K tomu mému vzteku. Je mi opravdu líto, že mi pointa básně prostě uniká a že některému slovu prostě nerozumím. A závidím Ti, že Ty máš v tomhle případě jasno. Takže byl bys tak moc hodný a vysvětlil mi místo autora co znamená slovo ,,ratiště"? Nebo alespoň mi pomohl pochopit obsah toho, kde se toto slovo nachází. A ještě něco, chtěla bych se omluvit autorovi. Protože se mi jiné jeho dílo fakt líbilo ( bohůžel jsem ještě neměla čas si přečíst toho více) a myslím si, že tahle naše debata už nepatří do kritiky na dané dílo ale spíše do osobních zpráv. Ale možná to také není špatné téma pro diskusi.

Cavalera
09. 08. 2003
Dát tip
"Kdybych si nepřečetla prolog, nevěděla bych o čem ta báseň je." .... je-li u básně prolog je tam asi z nějakého důvodu a patří k básni ... už ti to cvaklo? Patří to k sobě .. Všechno, co jsem tu chtěl říct jsem řekl. Už mě nebaví tyhle diskuze, laskavě čti věci pozorně a pak mi něco říkej. A pokud nerozumíš částem či celé básni, ptej se autora.

815_0
05. 08. 2003
Dát tip
Úvod líbí - obraty taky - ale - nevím - snad mi vadí to "divno", čím je to prosáklý a co se ostatní, jak se zdá líbí - ačkoliv těžko soudit podle hvězdiček a prázdných kritik - nevím, proč to lidi dělaj - myslím, že každý by měl mít svůj názor, který by se neměl bát vyslovit - a to ani v případě nepochopení obsahu, který i já ač nerad musím ppřiznat - nevidím myšlenku, ani pointu - je to - no - krásný, ale divný :-) Každopádně - jsem nadmíru zklamán, jak to tady vedeš - takovýhle prázdný kritiky bych zakázal - ale - asi naštěstí - nemám tu moc :-) Omlouvám se všem, kteří dostanou avi, ačkoli podali fain kritiku - promiň(te) :-)

Cavalera
05. 08. 2003
Dát tip
815: .. každý alespoň trochu japný ví, že občas chybí slova, občas není čas, občas to není zapotřebí, občas není chuť a myslím, že se najdou japnější, kteří budou znát další "občas" ... můžeš namítnout že občas je to lenost, občas povrchnost a i tady by se našlo dalších několik "občas" .. zamysli se, vyber si a jestli Ty máš vždy spoustu slov k vyjádření se pod dílem, pak můžeš být rád a snad i na sebe pyšný ..

815_0
05. 08. 2003
Dát tip
Pýcha se mi nanejvýš hnusí - avšak uznávám, že Tvá reakce má cosi do sebe - myslím, že máš snad i pravdu - avšak lidé, kteří nemají čas, chuť, nebo mu chybí slova,... neměl by se pouštět do psaní kritiky, když stejně nic nenapíše - snad by bylo milejší přečíst jedno dílko a napsat svůj názor, než projet jich deset a napsat deset hvězdiček - nevím - upřímně to nemám rád - promiň... Pojem "líný" je asi nejvýstižnější - vlastně nechápu, proč to taky nedělám, když je to ve všem a všude v týhle době tolik IN...:-)

Cavalera
05. 08. 2003
Dát tip
.... samozřejmě, že nemusím, když nemám slova dávat hvězdičku ... nebo vložit porázdný řádek ... ale ... Ale i tím prázdným řádkem dávám něco najevo ... minimálně to, že to stálo za to, abych tu vůbec kliknul ... ovšem ony ty prázdné řádky mohou znamenat i více .. a autot to myslím vycítí, obzvláště tehdy pokud zná kritizujícího delší čas ... Za další ... i tím že nic nenapíšu dávám ostatním najevo (ze statistických údajů), že tady o něco jde .. ať už množstvím komentářů, či tipů, což logicky musí lákat čtenáře, kteří vybírají dílka k přečtení, tedy nečtou systematicky ... a pokud mohu mluvit za sebe, mám rád i prázdné řádky, hůlavně od někoho, protožre mi tím dává najevo, že to alespoň za něco stálo ... A ještě jedna poznámka ... kdybych napsal básničku nejkrásnější na světě a nikdo neměl slov, zůstala by dle Tvé logiky bez tipů, bez řádků, bez hvězdiček a nikdy bych se nedozvěděl, že ta bíásnička působila i na druhé ... a snad bych ji i považoval za škiváru, jistě bych byl ovšem smutný, že se nenašel nikdo, kdo by mi u ní udělal alepsoˇm prašivou hvězdičku, prázdný řádek atd ...

815_0
05. 08. 2003
Dát tip
Kdybys napsal nejkratší básničku, pod čímž si představuji něco jako prázdný řádek, s chutí bych konstatoval, že jsem nepochopil, kam daným textíkem míříš... Avšak domnívám se, že lidé píšící hvězdičky, přešli by ho bez jakéhokoliv projevu - ti "aktivnější" by snad napsaly otazník... Napsat prázdnej řádek je ta největší divnost - dobře - snad autor ví, co jím chtěl daný člověk říct, avšak nemyslím, že je to konkrétní - myslím, že "složitý" člověk, nebo jen člověk, který všechno nevnímá jen povrchně, může čas od času přijít k názoru, že Ti "známí lidé" se jen nechtěj zatěžovat se psaním kritiky k jeho dílkům - tímto zdůrazňuji, že takto citlivou a vnímavou bytostí autor není... Nic proti tomu všemu, co píšeš, ale já osobně se nikdy nevzdám myšlenky, že je mnohem lepší mít u dílka pět hodnotnejch kritik, ačkoliv nejsou třeba zrovna příjemný, než padesát prázdnejch řádků a hvězdiček obsahující pochybný TIPy - na statistiky se můžu vykašlat, protože mě nezajímá kolik je schopný dílko dostat TIpů, ale to, jak dokáže dílko zapůsobit na čtenáře - soudě podle prázdných řádků, mírně bych se v týhle souvislosti pousmál a zároveň uronil dvě tři slzy...:-)

Cavalera
05. 08. 2003
Dát tip
první věcí je skutečnost, že nikde není ani náznakem uvedeno, že prázdný řádek je hodnotnější něž pár slov, pouze toliko, že i ten prázdný řádek něco vyjadřuje (zároveň ani netvrdím, žře je tomu obráceně) .... pokud toto nejseš schopen pochopit a rovněž to, že i udělený tip a jejich množství může něco představovat tak je mi to líto

815_0
05. 08. 2003
Dát tip
I mě je líto, že stále víc lidí si myslí, že tím že dají TIP udělají pro autora víc, než když mu napíšou, co si myslej a co cítěj při čtení jeho dílka - je to smutný - stejně jako Tvé "materialistické" názory...:-)

Cavalera
05. 08. 2003
Dát tip
... opět stejně jako v předchozím příspěvku jsi udělal jen jedno ... podstrčil jsi mi svou fikci a obrátil naruby to co jsem napsal ...

815_0
05. 08. 2003
Dát tip
OK - je mximálně zbytečný v neustálým podstrkování svejch názorů tomu druhýmu, protože se osobně obávám, že to nikam nevede - snad ještě jednu věc: když si pročteš kritiky - když bys měl porovnat kritiku od Diany a Oliny - chceš mi vmlátit do hlavy, že jen proto, že obě autorky dali TIP jsou jejich kritiky stejně hodnotný ?! (ten vykřičník bych si měl možná odpustit...:-))

ofčátko
05. 08. 2003
Dát tip
temno i přes protrhání a na mě příliš prašno. chm.

Cavalera
05. 08. 2003
Dát tip
Na Tvou otázku už bylo odpovězeno v předchozím. Opět je to z Tvé strany jen zcela zabedněné podstrkování a naprosté nevnímání toho, co kdo píše. Buď záměrně, nebo z natvrdlosti.

815_0
05. 08. 2003
Dát tip
Koukám, že jestli by mě byl někdo schopnej přesvědčit o tom, že hvězdičky a prázdný kritiky jsou dobrý, Ty to (žel) rozhodně nejseš :-) Promiň a i za tu snahu - dík :-)

Jinovata
04. 08. 2003
Dát tip
Ty poznámky Miroslawka k archaičnosti... Ano. Ale je to prima

Perchta
03. 08. 2003
Dát tip
někdy si myslíš, že už jsi všechno pochopil a přijde další rána *

Carrie
22. 07. 2003
Dát tip
andělé nelíbí, báseň jo, co jsou ratiště? :o))

má to sílu, atmosféru, účinek a nemám co dodat, ....zbytečná slova...*

Hauský
09. 07. 2003
Dát tip
krásné......

Mrkvička
08. 07. 2003
Dát tip
Hezké, moc t*

valerinka
08. 07. 2003
Dát tip
bratriiicku.......! *!

papouch
07. 07. 2003
Dát tip
koukám, že budu muset číst od Tebe nejen blbůstě.... píp

Olina
07. 07. 2003
Dát tip

Nečitelné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Evička
07. 07. 2003
Dát tip
Trýznivé milostné ...pak od trýzně osvobozující...a na nebi se potrhala mračna...***

Cavalera
07. 07. 2003
Dát tip

Rowenna
07. 07. 2003
Dát tip
******

JRR
07. 07. 2003
Dát tip

egil
07. 07. 2003
Dát tip
jojo***

Amanda
06. 07. 2003
Dát tip
Proste tve... sila sveta v tve dusi, ktera tak moc krici ale ja do ni neproniknu, snad proto tajemstvi... te...!*

Diana
05. 07. 2003
Dát tip
Každý máme svého anděla, stačí jen vzít ho na vědomí.... Báseň mne vynesla vzhůru k nebi ve spirále tornáda. Je v ní silné napětí, které se v posledních verších uvolňuje a dává pocit konečného akordu hudební skladby. Obrazy jako obvykle originální, silné a především krásné, krásné...Ani mi nevadí, že nevím, co je ratiště.

3/5+T kvalitní obraty a tak vůbec celkově to má atmosféru...líbí

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru