Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jsem snad králík?

07. 07. 2003
6
0
1512
Autor
Virgil

JSEM SNAD KRÁLÍK?

I u nás v Česku si ze svých daní platíme vědecká a výzkumná pracoviště. Platíme si je špatně, ale platíme. Výzkumná pracoviště zkoumají, vědci dumají a čas od času přijdou s objevem. Musí přijít, jinak by měl jistě někdo někde pocit, že bychom si je mohli přestat špatně platit a mohli bychom začít neplatit je vůbec. A co víc, je nutno přijít s objevem, který bude zásadní. Nebudeme si platit výzkumná pracoviště, aby nám pak vědci řekli, že je všechno v pořádku a nic není třeba měnit. A tak byly doby, kdy byly těstoviny zdravé, byly doby, kdy byly těstoviny škodlivé (jaká je teď s ohledem na těstoviny zrovna doba, netuším), byly doby, kdy bylo třeba jíst hodně masa a byly doby, kdy se maso nedoporučovalo. Byly doby, kdy byly cigarety vlastně docela zdravé. 
V posledních letech přichází "zeleninové období". Skoro to tak vypadá, že kdo nežvýká trávu jako přežvýkavec, nedožije se příštích vánoc. V pořádku, jsem liberálně smýšlející člověk: kdo chce chroupat stonky, žvýkat listy a soukat do sebe kořeny i s hlínou, ať se neostýchá. Kdo si myslí, že slupne dvě kila zelí na posezení a bude zdravý jako řípa, nebo sní dvě kila řípy na posezení a bude zdravý jako zelí, proč mu brát iluze. Ale proč vnucovat tohle zelené svinstvo všem? 
Všimli jste si, co vám nosí prakticky ve všech restauracích na stůl? Objednáte si roštěnou s hranolky a co se stane? Přinesou vám plátek masa, pár kousků hranolek a to celé se tísní na talíři vedle zelí, řepy, rajčat, okurek a všelijakého jiného lupení, které ani nedokážu pojmenovat! Pomalu se ani nedostanete k tomu, co jste si vlastně objednali! Musíte přeorgoanizovat celý talíř nebo - což je úděsné - trochu té zeleniny sníst, abyste se dostali ke své večeři! Je to stejné, jako byste si v cukrárně objednali sachr dort a oni vám ho přinesli schovaný pod hemenexem! Je to totéž, jako byste si koupili knížku básní pana Kainara a prodavač vám ji zabalil do flanelového ručníku! Je to totéž, jako byste si koupili chalupu na Sázavě a dostali k tomu jeden temelínský jaderný blok. Jistě, můžete si užít hemenex, flanelový ručník i jaderný blok, ale proč? Objednali jste si to? 
Vážení páni kuchaři českých restaurací! Nejsem králík! Nejsem vůl! Nechroupám! Nepřežvykuji! Když mi chcete přilepšit, dejte plnou porci masa a přidejte pomfritů. Když budu mít chuť na čerstvý jetel, objednám si ho. 
Děsím se doby, kdy se bude do půlitru piva v poměru jedna ku jedné přidávat voda Mattoni, protože je zdravá. 


m11
09. 07. 2003
Dát tip
nemoc šílenejch krav na tebe.

Virgil
09. 07. 2003
Dát tip
Šílený krávy jsou šílený jen proto, že žerou právě tu trávu :-).

Krel
08. 07. 2003
Dát tip
Tak tohle bych podepsal...v tí restauraci zažívám přesně totéž:-))

Krel
08. 07. 2003
Dát tip
oprava: té

Yossarian
08. 07. 2003
Dát tip
to BG, taky znám hospodu kde za málo peněz dostaneš hodně jídla, a dobrýho, bez zeleniny, ale tam určitě nikdy Virgil nikdy nebyl

Wopi
07. 07. 2003
Dát tip
Fajn fejeton! :)

Rowenna
07. 07. 2003
Dát tip
:-))


Mair
07. 07. 2003
Dát tip
Já náhodou zeleninu chřoupu ráda, třeba taková nakládaná cibulka u utopenců, kyselé zelí u bramboráčků...když je jídla dost, zelenina neuškodí. Zkus změnit restauraci:)

Nostradamus
07. 07. 2003
Dát tip
Staré české přísloví říká: Zeleninu ano, ale pasírovanou přes prase :-)

Yossarian
07. 07. 2003
Dát tip
takže: fejeton je výbornej, nejlepší co jsem v poslední době tady čet, ovšem že tipuju. Výtka: mohl si to napsat malinko míň radikálně, ale obraty máš dobrý. K tý obloze u minutek: to je přeci jednoduchý, na talíři to vypadá líp a hlavně toho hlavního jídla nemusí bejt tolik. Já všechnu zeleninu (kromě paprik na které jsem alergický) poctivě sním a potom se navrch dorazím objednaným jídlem, libuju si kolik toho bylo a restaurace si libuje jak na mně ušetřila. :)

Astra
07. 07. 2003
Dát tip
Ber zeleninu jako estetický prvek - abstraktní umění na talíři. Pohled na talíř barev z přírodního materiálu vylaďuje chuťové buňky a probouzí tvé vnitřní zvíře. Tak remcej a žer! :-))))

Astra
07. 07. 2003
Dát tip
oprava.. samozřejmě "neremcej" a...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru