Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hrdina

08. 07. 2003
4
0
2686
Autor
Dash_707

Po dlouhé době přichází do našich kin filmové dílo, ve kterém dominuje výtvarná složka nad akcí. A to je malý zázrak.

Není v současné době v našich kinech mnoho filmů, po jejichž shlédnutí by člověk odcházel s pocitem vnitřního usmíření a s vědomím příjemně prožitých chvil, aniž by během promítání schovával hlavu pod sedadlo, a po návratu domů bázlivě nahlížel do koupelny, či pod postel. Film, který výrazně vybočuje z běžné západní produkce, uvádí  do našich kin Elite Group Interprises Inc. Jeho název Hrdina dává tušit, zvláště jedná-li se o čínsko-americkou spolupráci, že půjde o dílo jehož atributy budou bojové scény a nespoutaná agrese. Čtenář Shortovy publikace Mao, obsahující výčet rafinovaných krutostí, tak typických pro východní národy, by očekával od tohoto díla zhmotnění této nepochopitelné neúcty k člověku. Ti útlocitnější by asi film a priori zavrhli, a ti, pro které je násilí, zohavená těla a výkřiky trpících tou nejlepší devízou pro kladné hodnocení filmu, budou v očekávání silného zážitku. Jedni i druzí budou zřejmě zklamáni.

     Co běžného diváka asi zarazí, jsou jména tvůrců a hlavních protagonistů filmu. Až na kameramana Christophera Doyla a houslového virtuosa Itzhaka Perlmana sólujícího v hudebním doprovodu, jsou to samí Číňané. A právě to činí film Hrdina výjimečným a atypickým v řadě filmů stejného žánru. Režie Zhag Yimona, zvuk Tao Jinga, hudba Tan Duna, kostýmy, výprava i střih a herecké výkony Jet Liho, Tony Leung Chin Wai, Maggie Cheung Man Yuk a Zhang Ziyi tvoří uceleně sepjaté harmonické dílo, ve kterém je jednoduchý děj pouze záminkou k rozehrání vizuálních fantazií obohacených podmanivými zvukovými efekty.

     Kdyby nebyl jednoduchý děj, popisující epizodu ze života vládce království Čchin, obohacen o četné variace, dalo by se říci, že jde o banální příběh, z něhož se nedá pro filmové dílo mnoho vytěžit. Ale divák záhy zjistí, že sled událostí tvoří zdobný rám pro díla mistrovsky prokomponovaná kamerou Christophera Doyla, korespondující s kaligrafickým uměním, která v Číně té doby doznalo vrcholu. Navíc se zde objevuje dnes nepříliš často používaný výtvarný prvek – velký detail. Kapky vody poletující mezi meči bojujících protagonistů příběhu, zápas na hladině jezera, či v paláci budoucího císaře patří k působivým momentům, stejně jako souboj v podzimní krajině. A co je pozoruhodné, ač je děj v podstatě nepřetržitým sledem soubojů, objeví se v celém filmu jen dvě kapky krve – důkaz, že dramatičnost děje není podmíněna nechutnostmi a potoky krve. Pokud přehlédneme v některých scénách levitační schopnosti hlavních postav děje, (obvyklé pro filmy čínské, nebo japonské provenience), není v podstatě nic, co bychom filmu vytkli.

     Zhang Yimon, který se kromě režie podílel také na námětu, scénáři a produkci měl, zdá se, šťastnou ruku při výběru spolupracovníků, herců a zejména kameramana. Výsledné dílo je po všech stránkách důkazem mistrovského zvládnutí filmařského řemesla. Emotivní divácký prožitek a následná katarze bude u náročného diváka mnohokrát převyšovat investici do ne zcela levné vstupenky. Těm, které předchozí řádky inspirují k shlédnutí filmu Hrdina přeji příjemný zážitek.

 


Timber
15. 10. 2003
Dát tip
HA...film jsem viděl, výtvarně úžasný, choreografie dokonalá. Ale ten děj..hm. Myslím, že se z toho dalo vymačkat mnohem víc. Film se plácal někde mezi Hollywoodem a Tigrem a drakem. Nevyrovnanej. Recenze povedená. Jet Lee-toho já můžu, momentálně je to nejlepší herec na kung-fu. Nic proti Jackie Chanovi :-))

Čumák
17. 07. 2003
Dát tip
šmarja, tak mě popadla chuť se na to jít podívat. díky za tip.

Dash_707
15. 07. 2003
Dát tip
Kdybych měl film rozebírat po záběrech, tak bude recenze tak dlouhá, že to nebude nikdo číst. Apropos, co mne zaujalo v jednotlivých částech filmu, jsem napsal, přednosti filmu jsou v řazení záběrů, v použití velkého detailu jako filmařského prostředku a harmonizaci záběru výběrem barev, kompozice a zvukové složky. Ostatní si musí divák prožít sám. Kdo to tam ovšem nevidí a necítí ten propastný rozdíl mezi běžnou produkcí a Hrdinou...potom lituji. Vidíš-li Hrdinu jako vizuální kýč, je to Tvůj úhel nazírání a také Tvůj problém. De gustibus non disputandum. ( ...a zaobíráš se píše s "i") :o)

Radost
13. 07. 2003
Dát tip
Dash: já film viděl, ale stejně při tvá recenze přijde plná frází... asi to nebude názorem na film, ale spíš kvalitou recenze... přece jen se zaobýráš (dost nepodstatným) detailem, jako je létání hrdinů, a zcela opomíjíš definovat, jakto, že dílo působí harmonicky, sepjatě, čím je tak zvláštní a uchvatný způsob vizuálního podání, proč tobě např. připadaly zápasy úchvatné... atd., atd. Prostě recenze jak z Premiere. (osobně si myslím, že hrdina je další vizuální kýč, jen o něco hezčí a poeičtější než "kýče americké";-)

Seek
11. 07. 2003
Dát tip
já na to asi zajdu znova :-D

freonek
10. 07. 2003
Dát tip
Hezky napsané. Do kina na to asi nepůjdu, ale až to bude na videu, tak to půjčím tátovi.

gd
10. 07. 2003
Dát tip
asi na to nepůjdu, ale do klubu to dám...

Dash_707
10. 07. 2003
Dát tip
Dík za názory a příspěvky, jsem rád, že film oslovil podobně jako mne i někoho dalšího (Seek - díky), jen bych opravil chybu ve jméně režiséra: správně Zang Yimou - nikoliv Yimon, překlepl jsem se. :o)

Watukina
10. 07. 2003
Dát tip
Hrdina mě opravdu dostal.Po prvních pěti minutách odešlo dvacet Američanů, protože film v původním znění měl pouze české titulky :) Po dalších deseti se vyvalila polovina kina a ti, kteří zůstali do konce, se tvářili, jak když jim uplavaly hračky. Mě osobně film nadchl.Byla jsem na něm ještě třikrát a vždycky jsem si našla něco nového, co mě zaujalo.Tleskám a zároveň se děsím toho, kam spěje náš národ zhýčkaný americkými kýči.

Seek
09. 07. 2003
Dát tip
Ahoj :o) Hrdinu jsem shlédnul před nedávnem a byl jsem z něj nadšený. taky jsem hned napsal krátkou recenzičku do našeho fantasy klubíku. Teď vidím že i jiní mají podobný dojem. Tvá recenze přesně vystihuje mé pocity z filmu. ty detaily, zejména ty zpomalené...myšlenkový souboj v čajovně, útok na císařský palác, odrážení šípů, když Zlomený meč kreslil znak meče dvacátým způsobem...a ty housle, taky jsem odcházel z kina s pocitem dokonalé harmonie. a taky mi připadalo že ač je ve filmu spousta soubojů, nejsou důležité. umění létat patří ke starým dálnovýchodním legendám. nejvyšší mistři takřka všech bojových či nebojových filosofií to bez problémů (údajně) dokázali :-) takže mi to ve filmu přišlo přirozené. prostě tehdy byla taková doba. zajímalo by mě do jaké míry byl film ovlivněn spoluprací s američany. poslední scéna u brány paláce je totiž tak vyloženě neamerická, a logicky z děje vyplývající, že si myslím, že ji většina západních diváků nepochopí. :-)

Olina
08. 07. 2003
Dát tip
díky:)

KayTee
08. 07. 2003
Dát tip
podívej se na KRUH (The ring) nebo na HRA NA SMRT a hned budeš koukat pod postel :o))))* Díky za recenzi...možná to skouknu

Dash_707
08. 07. 2003
Dát tip
S.Vašina: tedy promiň, nevím, jaké fráze máš na mysli. Tys ten film viděl ? Pokud ne, tak mou recenzi hodnoť až po jeho shlédnutí. Patříš-li do kategorie diváků, kteří musí mít v každém záběru useknuté hlavy, potom sorry. V tom případě se Ti můj názor bude zdát opravdu nadnesený. Máš-li vkus identický s mým, snad to budeš vidět z jiného úhlu. Dovedu ocenit práci kameramana i nápady režie i z té profesionální stránky (ostatně jsem FAMU vystudoval a snad o tom něco málo vím). To ovšem neznamená, že těch mých pár řádek budeš brát jako bernou minci. Nemám ve zvyku se vyjadřovat frázemi a už vůbec ne chválit přehnaně něco, co za to nestojí. Za reklamu filmu peníze nedostanu, to mi věř. Pokud film uvidíš, možná změníš názor - a možná při něm usneš, nevím. :o)

Dash_707
08. 07. 2003
Dát tip
Někdo jásá nad Terminátorem, jiný nad Prci, prci prcičky, já jásám nad Hrdinou, takový je život... :o) Každý má svou zahrádku na které rád spočine pohledem. :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru