Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak zabít kult aneb Druhý čaj z jednoho pytlíku: Matrix-Reloaded

10. 07. 2003
10
0
3481
Autor
ulita

Nekladu si nároky na regulérní recenzi se vším všudy - následující řádky vnímejte prosím spíš jako hrstku vysoce subjektivních dojmů.

Jak zabít kult aneb Druhý čaj z jednoho pytlíku: Matrix-Reloaded

 

  Matrix-Reloaded je rychlá postmoderní skládanka, ve které najdete ledacos: starověkou mytologii, upíry, sex, orgasmus v dortíku, taneční párty, Martina Luthera Kinga i reklamní kampaň.

  Skládanka je politicky hyperkorektní - důležité role mají ženy a afroameričané a asiatoameričané hrají výraznou přesilovku nad...hm...američany? Při klubových scénách taneční párty vás možná dokonce napadne, jestli úloha bílé rasy není definitivně u konce.

  Matrix-Reloaded navazuje na zápletku z prvního dílu, ale nijak výrazně ji nerozvíjí: dobro (které je dobrem poněkud pochybným a to hned v několika významech) bojuje se zlem (které rovněž není tak úplně zlem).

   Boj ale ze všeho nejvíc připomíná pečlivě naplánovanou a zorganizovanou školní besídku, na které se akčnější scénky střídají s recitací. Bojové scény jsou dokonale vypočítané a působí sterilně: zatímco v Matrixu se Neo při kung-fu exhibici alespoň trochu zapotil, v Reloaded zůstává jeho čelo digitálně suché. Během akčních sekvencí má film tendenci zvrhávat se v průměrnou střílečku. Avizovaný vrchol celého snímku, automobilovou honičku na dálnici, zachraňuje jen Trinity - upnutá v černé kůži se na silné motorce řítí v protisměru napříč rychlostními pruhy.

  Schopnosti některých postav jsou silnou kávou i na realitu matrixu - z albínských dvojčat budete mít pocit, že si je tam zapomněl Peter Jackson a Neo poletující se supermanovsky zdviženou pěstí vás taky možná naštve. Celou dobu jsem čekala, že právě tohle je známkou sebeironie a schopnosti pousmát se nad vlastnoručně stvořeným kultem, bohužel asi marně.

  To všechno je prokládáno třeskutými filozofickými dialogy hlavních postav, v nichž padají perly typu "Některé věci v životě se nemění. A některé ano.".

  Jakýs takýs spád (a další dílek do mozaiky) přinese až poslední čtvrtina filmu - překvapení, i když  trochu očekávatelné, vás možná přivede k myšlence, že bratři Wachowští z téhle nastavované kaše třeba ještě něco vykřešou.

  I mise a charaktery jednotlivých postav už známe a nic nás nepřekvapí: jen Neo špatně spí, Morpheova postava se čvachtá v patosu, ministr obrany na Sionu naplňuje všechna myslitelná klišé a několik postav má šanci objevit se v ději zcela zbytečně. Na nejzajímavější postavu tak aspiruje agent Smith - kterýkoliv.

  Slabiny filmu se nepodařilo zamaskovat ani výraznější hudbou - zatímco s Matrixem vznikl vynikající soundtrack, v Reloaded jsem žádnou hudbu buď nezaregistrovala, nebo tam prostě není.

  Možná jsem měla vůči "dvojce" Matrixu přehnaná očekávání, možná je druhý díl poznamenaný tím, že vlastně druhým dílem není. Ale nejlepším pokračováním Matrixu by bylo žádné pokračování.

  I když důvodům, které bratři Wachowští měli, rozumím.

Odolal by jim asi málokdo.


Beketamon
21. 07. 2005
Dát tip
jojo, dvojka nezaujala

Petula
08. 06. 2004
Dát tip
Ano, nemám, co bych dodala. Cítím to stejně, popsat však neumím…
|||-_-|||
«*»

na střední nám cpali Matrix každej den = taková ta hnědá mastná omáčka, která se upeče tak, že se svaří voda s nějakou špínou a nebo špenát na peroně

pozorovatel
16. 11. 2003
Dát tip
Jednička mi přišla jako naprosto samostatný film bez jakéhokoliv možného pokračování. Taky na mě působila jednoduchým a vyrovnaným dojmem narozdíl od Reloaded. Ten mi přišel spíš jako ukázka toho, co je všechno ve filmovém průmyslu možný. Jakoby základem nebyl děj a myšlenky, jak tomu bylo v jedničce, ale akce a touha se předvést. Přesto se i tady objevilo několik zajímavých dialogů, ale jako například u scény s architektem, jsem po mnoha akčních scénách nebyl ani moc schopnej přemýšlet a chápat. Prostě tu toho bylo dost, co mi nesedělo. Škoda, ale přesto jsem rád, že jsem to viděl.

ulita
08. 09. 2003
Dát tip
jasně, všichni jsme děti postmoderny :)

no to je teda, az reknu mame ze jsem dite postmoderny, tak me pozene z bytu, az prijedu na navstevu, a nadavkama o nevdecnosti setrit nebude... :)))

videl jsem MR dvakrat a napoprve jsem mel ten samy pocit jako je v recenzi, napodruhe jsem si uvedomil, ze jsem nektere casti proste jen nestihnul vnimat /mozna patrim mezi ty pomalejsi/ ale rozhodne se na film vyplati zajit, jde spis jen o to ze jednicka byla vysoce nadprumerny film a dvojka je "jen" nadprumerny film; honicka na dalnici byla vynikajici, eto vsjo :) /okouzluje me slovo "postmoderni" - co to znamena? :P/

ulita
05. 09. 2003
Dát tip
postmoderní označuje vše, co přišlo po moderně :)

:))) takze i ja jsem postmoderni, konecne nekam patrim... :)

ulita
11. 08. 2003
Dát tip
ale jo, di... jestli jsi viděl první díl, tak to dojez :) no anebo si to nech na video, ale tohle je zrovna kousek u kterýho je velký plátno a DS system zásadní...:)

ulita
11. 08. 2003
Dát tip
to by mě docela zajímalo jak se z toho dá zešílet a hlavně jak se to projevuje...??

Bebitka
11. 08. 2003
Dát tip
S_V: nekecáš? měla jsem za to, že ty lidi vědí, že si to jen myslej... :-O

Bebitka
11. 08. 2003
Dát tip
teda pokud nejsou really psychicky vyrušený... abych nebyla za totálního mimoně

Bebitka
11. 08. 2003
Dát tip
skrytý síly jsou bránou do konce... brr... zbytnělá fantazie koneckonců taky... to je hrozně bezvýchodný, víš, že si můžeš dát se životem x výchovou takovou práci a péči a nic...

Rena
20. 07. 2003
Dát tip
No tak jsem měla zase jednou stejnej názor a opět jsem ho vyjádřila "trochu pozdě" recenzí, kterou napsalo tolik lidí předemnou:o)) Jo, je fajn vědět, že nejsi sama na světě:o))

Čumák
17. 07. 2003
Dát tip
celkem trefný! oj, to bylo zklamání... :( *

Bebitka
17. 07. 2003
Dát tip
ulí, díky za doporučení, aspoň ušetřím za vstupný... a skvěle napsáno, můj dojem je kompletní, díky :-)

Radost
13. 07. 2003
Dát tip
pěkně řečeno... já osobně jsem se nejvíc zhrozil nad tím, kam se ztratilo všechno to kouzlo prvního matrixu, a ačkoliv jsem se celý film přesvědčoval, že nikdy nelze vstoupit do stejné řeky, přesto mi to bylo líto. A nejhorší byly třeskuté filosofické rozpravy typu: "Tohle vyrábí kyslík. Nevím jak to funguje, ale vím, přoč to fungovat musí." bože, pročs nás opustil zlatý animatrix

Tynic
12. 07. 2003
Dát tip
Samozřejmě že já k Tvé recenzi :o) Keep it real.

ulita
11. 07. 2003
Dát tip
(závorka): úplně stejně - poprvé jsem zaregistrovala muziku, takže: buď byl dobrý až ten úplně poslední track, nebo to bylo tím, že prostě zmizel obraz a titulky nejsou to pravý...:))) jinak ZION se dá přeslechnout úplně v klidu, věř mi, něco o tom vím... a jestli jsi vydržel i přes titulky, tak ti určitě neunikla upoutávka na třetí díl, že jo...? :)) Tynic: co že ? ty k mé recenzi, nebo já k filmu...? :)))

nin
11. 07. 2003
Dát tip
ta hudba je fakt nejlepší až na konci, ale při tom filmu mě párkrát napadlo, jak je skvěle použitá při těch dlouhých bojových scénách, který by mě začaly jinde nudit po pár vteřinách... zas tak ostře bych to neodsuzovala, párkrát jsem se u toho zasmála (taky jsem byla poprvý v životě v multikině :))), to už samo o sobě stačilo... ale je fakt, že jednička byla lepší a napsalas to vtipně, to se musí nechat! *

Merle
10. 07. 2003
Dát tip
řeknu jen dvě slova: keep it real! ;)

Krel
10. 07. 2003
Dát tip
MNo ano...v mnohém máš pravdu...dá se říci, že teprve posledních 25 minut filmu mě přesvědčilo, že půjdu do kina i na třetí díl...:-))

gd
10. 07. 2003
Dát tip
to jsem ale rád, že jsem to neviděl... čím dál raději... klub.

Wopi
10. 07. 2003
Dát tip
krásně a vtipně napsáno - skvělá recenze *****

Nostradamus
10. 07. 2003
Dát tip
Film jsem ještě neviděl, ale recenze je docela výmluvná a varující (docela koresponduje s mými pocity z prvního dílu) - poté, co jsem nestrávil ani onen kultovní první kousek, budu velmi velmi opatrný :-( Dík a tip za recenzi :-)

Dash_707
10. 07. 2003
Dát tip
Výstižné a obsahově výživné :)))*** jde o to semlít to dohromady tak, aby to nikdo nepoznal, což se dá dost těžko. :o( jinak *T

(závorka)
10. 07. 2003
Dát tip
NESOUHLAS ! (že tam není hudba?! jak může někdo přeslechnout ZION?) ale je fakt, že zdaleka nejlepší muzika byla až při závěrečných titulcích = "výplatní listině" (ale to jsme v celým kině zbyli už jen asi dva..)

Zly
10. 07. 2003
Dát tip
tak já na to teda nepůjdu, no :-))

Tynic
10. 07. 2003
Dát tip
RESTEKP !

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru