Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Snil jsi o ženě

Výběr: Lyryk, dream
17. 07. 2003
31
0
3975
Autor
Rowenna

Malují si nás, malují

ženy jen pro sebe

v dýmu kolem lustru

zaplivaných putyk

 

na hoře, kde zápasí o dech

když  lámou kámen ze skály

na základy pro pevný dům

 

a na ten nejoblejší

načrtnou tvar úrodné ženy

tak měkké, že pod dotekem

jako luk prohne se.

Sametem muže ovine

hedvábím k němu přilne.

 

Věčný mýtus o Pygmalion

už jako holčičky jsme slyšely

o Šípkové Růžence

 

a tak jsme spaly, spaly

a čekaly, až někdo stvoří

naše oči naivně rozevřené.

Žena je přece vždycky slabá.

 

A co taková

která ve vodě oči otevírá

a když píše básně

má je zavřené

aby slyšela

co jí říká vlčice

ovce, perlička

schovaná v jejím těle?

 

Která jemně pokvokává

a o půlnoci divoce

s protáhlým čumákem

běží po stopě

toho, co nikdy nedožene

a když trhá své dvojče

ovečku, krčící se v ohradě

táhle žaluje s vytím

na ten zatracený

vztek. A sama sebe

stravuje. Ráno ovce

se srdcem vyrvaným

nasazuje vlčici

náhubek.

 

Kdo postaví mi dům na skále

kdo moji podobu vymaluje

na kámen? Kdo mi oči

temně podmaluje

aby vypadaly

průzračné?


Zaprděnec
11. 11. 2003
Dát tip
Paní, píšete velice ujózně , jak to děláte

Rowenna
11. 11. 2003
Dát tip
Pane Zaprděnče: checht, tenhle nick napsat, už to stojí za to. :-) Až mi odpovíte, co je to ujózně, napíšu, proč tak píšu. :-)

Zaprděnec
11. 11. 2003
Dát tip
ujózně - to je takové mé synonimum pro lehké jakoby bezbolestné psaní, zárověň však syrové a nespoutané.

3/5+T kdo...

Jeanne
10. 08. 2003
Dát tip
klub + tip

Smykač
04. 08. 2003
Dát tip
Tesat (sochat) jsem nikdy nezkoušel. Zkusil jsem ji jednou nakreslit. Spící. Výsledek byl takový, že cosi chybělo, ač si kupodivu i byla podobná. (viz. text Spíš). Nádherné. Vlčici ani ovci bych neměnil. Pokud je v sobě cítíš, nebudeš přece psát o krtkovi a stonožce, ač by to bylo originální. Taky mám poslední dobou pocit, že hodně lidí tak usiluje o invenci a originalitu, až se tato snaha stává běžným sandartem(a né vždy to je dobře)příp. vznikají násilně nepochopitelné nesmysly. Nemám nic proti originalitě, ale nic se nemá přehánět. Ooops, už tu zase moc kecám. Pardon ***********

suva
04. 08. 2003
Dát tip
musíš jít za sebe - ohlídnout se, jestli jsi nezůstala vpředu - pak vykládat stříbrný vítr prošedivělým starcům a ráno brouzdat bosou nohou v listoví, které své tajemství bez šimrání nepoví :c) Ráda jsem tu s tebou *

Sapho
25. 07. 2003
Dát tip
Snad ryzí drink si s hlavy vysápu, snad budu plakat, když nechápu, proč princezna chce zabít draka, srdce ji rozpářu... Krev z hrdla dvorních dam, do kalichu s velkým rudým křížem dám. Pak oslepím hroty divokých žab ustrnu v sobě, kde mám vlčí dráp. Až rány po slunci ve mě se zataví probudím na skráních stříbrné květiny seškrábnu z hrdel dam kamenný vosk zalévám květinu co kvete beze slov. Roweno, když báseň dokáže v mysli člověka změnit jazyk řeči na "poetično", je to dobrá báseň. A když navíc ještě voní po konopí a unese duši do hloubky, kde začíná vesmír...pak už to není báseň...ale co toje - to nevím.:-) Děkuji.Tip.

Carrie
24. 07. 2003
Dát tip
jojo

Evička
21. 07. 2003
Dát tip
Chtěla bys to vůbec??? (viz poslední verše!)***

Tynna
19. 07. 2003
Dát tip
Je to super.

Tristram
19. 07. 2003
Dát tip
stručný komentář:líbí:)..jako pohádka..skoro před spaním..jen nehcat plynout svůdná plachá slvoa..konec tak plachý není..to ne. stejně jako žena, jež plachá není..to co je ve "vás", mi nepřestane vrtat hlavou..

Tristram
19. 07. 2003
Dát tip
stručný komentář:líbí:)..jako pohádka..skoro před spaním..jen nehcat plynout svůdná plachá slvoa..konec tak plachý není..to ne. stejně jako žena, jež plachá není..to co je ve "vás", mi nepřestane vrtat hlavou..

Witch
18. 07. 2003
Dát tip
***!!!

Nostradamus
17. 07. 2003
Dát tip
paráda!!! :-)

Rowenna
17. 07. 2003
Dát tip
Rainmane: zavírám oči. :-)) Doufám, že tenhle starobou páchnoucí trapný smajlík nespatří Jasan. Nerada bych ho měla na svědomí. :-)))

drfaust
17. 07. 2003
Dát tip
No jo, no. Protiklad ovce a vlčice... protiklad lehoulince... víš, již mnohokrát jsem slyšel zkazku o vlkovi a beránkovi i vlčici a ovečce... a tak mi odpusť, ale není to moc originální. Jinak pocit vnitřní rozpolcenosti, rozervanosti... ten tam tedy je (ach ta schizofrenie uvnitř ženy). Věčný mýtus o Pygmalion už jako holčičky jsme slyšely o Šípkové Růžence Proč to opakování o? Co třeba mýtus s Pygmalion. Navíc hláska s dává význam věčí blízkosti... ano, ta Pygmalion je tu s námi, se všemi ženami... od věku věkův. A co taková která ve vodě oči otevírá* a když píše básně má je zavřené aby slyšela co jí říká vlčice ovce, perlička*** schovaná v jejím těle?*** (ach, teď to pocejtím! je to tu) pak pokračování pěkné No to zvolání: Kdo... to asi opravdu trochu poškozuje. Je to nějak moc otevřený a jasný. A taky ňáký moc ubrečený. Bez básnickosti. temně podmaluje aby vypadaly průzračné?** Tento konec mě ovšem příjemně vrací zpátky. Krásný protiklad temnosti a průzračnosti. ** (možná to jsou jen keci)

Rowenna
17. 07. 2003
Dát tip
Drfaust: Děkuji moc za kritiku. Taky to náhle vidím. Asi to upravím. Jenom to klišé ovce versus vlk budu muset nechat. :-)) Já se to stydím napsat, ale tohle jsou vícemeně automatické, tj. neupravované texty. Psané se zavřenýma očima. :-)) Někdy mi ujede šílený blábol, neuvěřitelná hrubka - a já to nevnímám. Děkuji za zájem.

drfaust
17. 07. 2003
Dát tip
Houbičky... Já nad tím pak ještě taky přemýšlel. Být originální je pěkná dřina (a já taky asi moc nejsem). Říkám si, protiklad vlk vs. beránek se dá použít jako metafora... (a může hodně působit), ale postavit na tom celý text je dost riskantní. :-) Já děkuji za přijetí kritiky.

Rowenna
17. 07. 2003
Dát tip
No, teď jsem se trochu zasekla. Snažit se být originální? Co to je? Buď jsi, nebo ne. Násilí je naprd. Nutit se do nečeho, to mi smrdí. Myslím v poezii. On ten text ani nebyl vnímán jako popis vnitřní rozervanosti ženy. Jeho hlavní poselství já vnímám v tom: jsme trochu jiné, my ženy, než si nás malujete, než nás chcete. Jsme, taky, mimojiné, vnitřně rozervané. Nejen ty pitomoučké oči, co sledují oddaně svého tvůrce. A tak... se v tom motám. No, a proč to tedy autor nenapsal, když to chtěl říct, že ano? :-))

kassiope
17. 07. 2003
Dát tip
Dokonalý, naprosto t*

drfaust
17. 07. 2003
Dát tip
To jsem se asi vyjádřil špatně. Když to nějak originální je, tak to těší. Prostě tak. Ovšem být originální po 5000 letech písemnictví...? Možná jsem nechtěl říct originální, ale spíš nápaditý, i když v tom velký rozdíl není. Nápaditý je ale asi trefnější.

Mně ten dům na skále zase připomněl mého oblíbeného Robinsona Jefferse. Už jen proto (nejen proto) ****

Zly
17. 07. 2003
Dát tip
a chlapi seděj v hospodě a pijou aby zapomněli na ten pocit, když ti po šíji přeběhnou mrazy když se před tebou rozevře co se všema těma vášněma když na ni promluvíš a ona hluchá slepá žvaní a to semínko ukrývá zuřivě ve zpocené dlani odběhneš s kdejakou poběhlicí a nebo se opij jako zvíře až ucítí ten tvůj pach a počkej, až se zlije taky ona na smíření takhle se to vlastně mělo taky stát jakože polehoučku dojde řeč až ráno vášeň je klíč nebo ne?

Kajman
17. 07. 2003
Dát tip
teda to je síla, nic tak dobrýho sem dlouho neviděl!******

per_zay
17. 07. 2003
Dát tip
hmmmm....... T

DV_SWAN
14. 07. 2003
Dát tip
silné ***

rainman
14. 07. 2003
Dát tip
teda holka, kam to furt chodíš na ty nápady a obrazy :-)))... *!*

No, mně to ten dům na skále naopak trošku zkazil, protože mi hned začala Věra Martinová zpívat starou hitovku :-))) Ale no jo, dyk to víš, že je to skvělý. Navíc, já nikdy nevim, jestli jsem ovečka, nebo vlčice :-( °°°°°°

Rowenna
13. 07. 2003
Dát tip
No vidíš, tak na Martinovou jsem si nevzpomněla. :-( :-)))))))

No, vidíš, já tuhle písničku milovala.....dneska už ji nemiluju :-)))))

alim
12. 07. 2003
Dát tip
krasa...:-)t***

guy
11. 07. 2003
Dát tip
***

Tiky
11. 07. 2003
Dát tip
T* taky závěr

blondýna
11. 07. 2003
Dát tip
*

Hester
11. 07. 2003
Dát tip
Jde po mně mráz odshora až dolů. ***

Hester
11. 07. 2003
Dát tip
a šup do oblíbených.

ALoDIRuK
11. 07. 2003
Dát tip
bezva :-)

Josefk
11. 07. 2003
Dát tip
pokoušel jsem tu svoji párkrát namalovat, ale nikdy jsem to netrefil ke spokojenosti obou .-))) a podle představ je to tak, nad vším visí aspoň otazníček :-) nebo damoklíček :-)) chce to každoprdo odvahu, vyjde , nevyjde...ale aspoň se pokusit! jo, je to pak fajn, když se potkáme na jedné frekvenci vvšichni čtyři, tím chci říct, že ani my nejsme jednoznační :-) už toho kecání nech! tak jo, končím :-)

Olina
11. 07. 2003
Dát tip
nej

nin
11. 07. 2003
Dát tip
******************************************************************

Olina
11. 07. 2003
Dát tip
nemůžu se od ní odtrhnout .... vytiskla jsem si ji ... je to pro mě jak balzám, to číst ... díky, fakt díky jsi pro mě strašně důležitá

Perchta
11. 07. 2003
Dát tip
* cítím posun, co mi ladí

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru