Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Divnověda: hruškovitá gravitace

11. 07. 2003
1
0
6958
Autor
Danny

další diskuse do Klubu divnovědců...

Vážení příznivci divnovědy,

jak je známo, Newton přišel na Teorii gravitace, když ležel pod jabloní a spadlo mu jablko na hlavu. Je jasné, že kdyby místo toho ležel pod hrušní a spadla mu na hlavu hruška, přišel by na Hruškovitou teorii gravitace, která by se od té naší jablečné lišila jako jablko od hrušky.

 

Otázka pro vás: čím by se lišila?


hajdam
12. 12. 2003
Dát tip
Možná by bylo zajímavé, kdyby ležel pod jabloní a spadla na něj hruška... Pak by se možná zabýval filosofií, nebo sadařstvím, že? Zajímavé by také bylo prozkoumat vztah, mezi počtem spadnutého ovoce a rychlostí / propracovaností Newtonových zákonů..

Toxman
16. 07. 2003
Dát tip
drfaust: Jen vnímání ? Já bych si skoro dovolil tvrdit, že částečně mění, i když jen lokálně, přímo samotné přírodní zákony :o)

Merle
16. 07. 2003
Dát tip
danny: dík

Ivča
15. 07. 2003
Dát tip
Dle mého,kdyby onou hruškou byla přezrálá máslovka,myslím si,že by k žádné teorii ani nedošlo :-)))

drfaust
15. 07. 2003
Dát tip
No s kokosem by to mohlo být ještě zajimavější, protže jak je všeobecně známo, občas házejí kokosy na zem i rozpustilé opičky. Mohl by to být první náznak odpoutání se... Ovšem, co taková makovice? Platí i v jejím případě téže fyzikální zákony nebo je stižena jistou vyjímečností? Aplikace množství vetšího než malé makovice výzanmně mění vnímání gravitace

Danny
15. 07. 2003
Dát tip
Merle: už je to tam

Toxman
14. 07. 2003
Dát tip
No nevím, ale zdá se mi, že otázka je položena naprosto chybně, poněvadž je jasné, že i když Newton ležel původně pod jabloní, na hlavě se mu (trochu paradoxně) objevila hruška jako Brno i s přilehlým okolím. :o))

Merle
14. 07. 2003
Dát tip
danny: zaškrtni si prosím "jen do klubu"

Aki
14. 07. 2003
Dát tip
myslím, že by se nic zvláštního nezměnilo... akorát Apple computer by se jmenovala Pear computer a Vilém Tell by měl lehce ztíženou střelbu... gravitace by zůstala stejná, páč se stejně neřídí podle jabka, ale podle pomeranče. moh bych tady rozvíst sice svoji teorii "Šťopky a bubáka", která to dokazuje, ale vy byste tomu stejně nerozuměli, tak si to radši nechám pro sebe :o)) Merle: proč jen do klubu? konečně je tady po záplavě Cvekovskejch nafoukanejch bublin zase diskuse o něčem, tak proč ji hned uklízet? :o)

Merle
14. 07. 2003
Dát tip
aki: protože je klubová... a jestli se zajímáš o takový diskuze, vstup do toho klubu...

Aki
14. 07. 2003
Dát tip
Merle: ale no ták... nebuď suchar... :o)

Merle
14. 07. 2003
Dát tip
aki: to mě ještě neznáš :) žádný vyjímky... od toho tu přece ten klub je

Spvrivs
14. 07. 2003
Dát tip
Vyjděme kupříkladu ze známého rčení: "jablko nepadá daleko od stromu". Lidová moudrost záměrně nezmiňuje v tomto kontextu problematiku hrušek, protože po hruškách, jak známe z pohádek, dochází často k různým somatickým změnám. V případě, že by na Isaaca spadla hruška, bychom se tedy docela klidně mohli dočkat např. teorie, že zemská gravitace, přitahující hrušku k zemi, má protiváhu v nadměrném růstu nosu, uší či jiných částí těla (a zde se kupodivu dostáváme zpět k případu, kdy by Newton ležel pod Ms. Hruškovou, ve kterém jsme vlastně, pouze jinou cestou, došli ke stejnému závěru).

rutha
14. 07. 2003
Dát tip
Možná že mu na hlavu spadlo uplně něco jiného,ale jablko je simbol vědění,a života,...eště že neležel pod kokosem.... :-))))))))))))))

Bacil
14. 07. 2003
Dát tip
a že mu kokos nespadl na kokos :-)))

Gekon
13. 07. 2003
Dát tip
jabko, hruska, svestka.. ale povazte, co dkyby mu na hlavu spadla nejaka houba!

drfaust
13. 07. 2003
Dát tip
Ano, musím se připojit k předpísmákům (ženatej). Protže gravitace skutečně zakřivuje prostoročas, zdá se, že okolnosti v případě Newtonově nám taktrochu nebyly nakloněny. Newton má jablko, které, zřejmě svou kulatostí, uvrhnulo fyziku do jistého pomýlení, které napravil až Einstein. Spadla-li by Newtonovi na hlavu hruška, mohl dojít probubezení ještě většího a netuše cokoliv o neeuklidovské geometrii, která je kostrou obecné relativity, mohl odhalit tajemství ještě větší. Nesměl by ovšem tápat ve svých naprosto zcestných fluxích a fluentách (viz jeho dílo Principia Philosophia Naturalis - kapitola o diferenciálním počtu).

Watukina
13. 07. 2003
Dát tip
ad Big George: To máš pravdu. Jednou mě nadrali hruškovicí a mým největším nadlidským výkonem bylo následné sejití pěti pater na dvanácticentimetrových podpatkách :)

Ženatej
12. 07. 2003
Dát tip
Gravitační pole by se nešířilo prostorem kulově (jablko), ale bylo by deformované (hruška). Jelikož jsem někde slyšel, že zakřivení gravitačního pole bylo již pozorováno, považoval bych existenci paralelních světů se sirem Newtonem pod hrušní za prokázanou... ...Matematika vyjadřující gravitační zákony je v těchto světech na rozdíl od té naší mnohem komplikovanější. Horší už je to snad jenom ve vesmírech, kde mu spadla na šišku větev i s listama... ;-))))

cilka
12. 07. 2003
Dát tip
Ženatej :-))

Albireo
12. 07. 2003
Dát tip
Ženatej :-))

j_i_r_i_k
12. 07. 2003
Dát tip
Co se ovoce k zemi padajícímu týče, nevidí naše sekce žádné významné rozdíly... Vyskytl se sice názor, že v případě neobvykle rozměrné přezrálé hrušky mohla by se tato rozprostřít nešťastně po obličeji Newtonově a zahlcením dýchacích cest tak způsobit vědcův předčasný odchod z tohoto světa, nicméně tento jev je natolik nepravděpodobný a současně celkem nezajímavý, že nemá smysl se o něm zde nadále rozepisovat, zájemce o hlubší poznatky odkazuji na zprávu, kterou naše sekce o této problematice připravuje... V této zprávě se objeví i výsledky bádání vyprovokovaného otázkou (původně myšlenou spíše žertrem), co by se stalo, kdyby Newton neležel pod hrušní, ale pod Hruškovou (v originále se jedná o Newtonovu sousedku Amandu Pears)... Ukázalo se totiž, že v tomto případě by teorie z toho času vzešlá neměla těžiště v síle způsobující pohyb dolů, jak tomu je v případě gravitace, ba právě naopak základem by byla jakási tendence k stoupání a vztyčování... Na podrobnosti si ovšem zvídaví kolegové budou muset ještě chvíli počkat...

Albireo
11. 07. 2003
Dát tip
Ve světě hruškoidní gravitace by u počítačů javovské applety zmutovaly na pearety. Možná by se také z ovoce místo calvadosu pálil calvalinux.

drfaust
11. 07. 2003
Dát tip
Z téhleté gravitace vzešla by substituce a v jednom přísloví pak by byl podmět maličko hruškový

Watukina
11. 07. 2003
Dát tip
Z hlediska vyššího principu mravního s přihlédnutím k motivům eklektickým, utilitaristických a parapsychologických se tento problém jeví jako zcela nerentabilní. V každém případě z idiota neudělá Einsteina ani tuna jablek, ani tuna hrušek.

Nostradamus
11. 07. 2003
Dát tip
Mé chatrné věštecké oko vidí, že by v tom případě byli všichni sice gravitovaní, ale někteří gravitovanější (ženy možná i gravidní a ještě gravidnější :-)

(závorka)
11. 07. 2003
Dát tip
na jedné straně: rána, jako rána (pokud by ovšem nešlo o "hniličku", že..); na druhé straně by se možná (vzhledem k tbaru) lépe vysvětlovali gravitační (možná i gravi"dační") anomálie...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru