Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jahodanův příběh

14. 07. 2003
9
0
4269
Autor
Movsar

Jahodan Vávra byl hráčem na klávesy v jednom málo úspěšném provinčním bandu. Jeho spoluhráči jej neměli příliš v oblibě, zdál se jim být morous. Měl děvče jménem Žaneta, což byla pobledlá knihovnice „měkké kůže“, jak jí popsal frontman skupiny. Jahodan k ní zahořel první láskou, a dívka vědoma si své situace – že, totiž nebýt toho, zůstala by na ocet – nenechávala uhasnout plamen hudebníkovy přízně rezervacemi nejnovějších knižních titulů.
Před týdnem svému milému přinesla ještě horký výtisk Knihy zrození a zániku arménského duchovního vůdce oblastní sekty Adama Karkeziana. Jahodan doslova hltal stránky každý večer před tím, než se sesul z Žanetina neforemného těla a usnul.
Osudného dne skončil s kapelou zkoušku trochu později – řešil se víkendový výjezd do přilehlého města a tak vznikly menší neshody. Jahodan hustou atmosféru neunesl, pln vzteku odkráčel z plechové garáže hledat útěchu v náručí potem ulepené Žanety a najít jí v Knize zrození. Když procházel potemnělým sídlištěm zaslechl hluk motoru a vzrušené hlasy. Jakoby to byl východní akcent, pomyslel si Jahodan a nemýlil se. Když se tomu místu přiblížil, uviděl dva muže na motorce a před nimi stojícího třetího. Zadní z motorky držel v ruce pistoli a mířil na stojícího. Dialog byl veden v ruštině. Jahodan v ten moment dostal nepochopitelný nápad. Krok k němuž se rozhodl nebylo možno nijak logicky vysvětlit, snad posílen četbou Karkezianových mouder, snad inspirován béčkovými filmy, beze špetky soudnosti přiskočil zezadu k motorkáři – střelci a vtiskl mu do zad své klávesy. Doufaje ve štastný konec, vidíc se ve večerních zprávách coby heroický poskytovatel rozhovorů zařval: „Slez z tý mrchy hajzle a to plivátko hoď na zem.“
Profil jeho zbraně však nelhal. Teď Vávra uviděl mužovu tvář – hleděl na něj nesourodý pár očí mongoloidního tvaru a jeden čistě broušený vývrt hlavně ráže .45. Olověná střela s hvězdicovitou výdutí otevřela lebku jako ocelový louskáček Solingen skořápku vlašského ořechu. Další výstřely už Jahodan neslyšel. Při pádu muzikantovo tělo zavadilo o klávesy, a protože byly napájeny monočlánky, spustil automatický bubeník s podkresem melodie tanga. „Ta dá da da da dá…“ rozeznělo se do ticha zapadlého koutu sídliště a smrt vyzvala dvě těla k poslednímu tanečku.






Evička
16. 02. 2005
Dát tip
arménský duchovní vůdce Adam Karkezian řikáš? Jdu do knihovny ... dík za inspiraci :-) .... na oplátku ti nabízím knihu Franze Werfela - Čtyřicet dnů - skvělý román o první genocidě 20. století - o vyvraždění Arménů Turky. -- Při čtení tvého příběhu jsem si napětím okousala tři prsty ... TIP, automatický bubeníku :-))

Movsar
16. 02. 2005
Dát tip
jedním takovým slavným arménem byl taky "doktor smrt" jack kevorkian. celá jeho rodina tomu strašnému vraždění podlehla a když se on, pod tíhou neštastných dojmů, snažil lidem utrpení zkrátit, chtěli ho odsoudit k 25 letům. naštěstí v americe soudce není úředník bezduše aplikující normy, ale "odborník na spravedlnost", používající mimo zákonů též své úsudky, a tento muž jistě hodný obdivu byl osvobozen. tak jen, že se taky přimlouvám za legalizaci eutanazie

MCMLIII
12. 11. 2003
Dát tip
Opět jsi ukázal, že se nebojíš zakomponovat do textu nečekané zvraty.

Stinohlav
10. 11. 2003
Dát tip
Tak tohle mi uniklo. ~ Opravdu povedene :)

jo, solingenská ocel, to je kvalitka.

Abyss
14. 10. 2003
Dát tip
me to pride takovy ze zivota :) ... zaujalo me to a sem rada ze to skoncilo dobre...*

Carrie
19. 08. 2003
Dát tip
blbej život, blbá smrt ;o))))

HERMES
28. 07. 2003
Dát tip
Automatický buberník s podkresem tanga byl vynikající, nikým nenapodobitelný, geniální dějový zvrat. Tímto počinem jsi se zapsal mezi velikány dramatu. Toto dílo zasluhuje hlubší studium. T

Calavera
24. 07. 2003
Dát tip
použi tento štýl v niečom komplexnejšom a ja sa na to budem tešiť ;o)

WiruZ
21. 07. 2003
Dát tip
:)*/*

Jo. Dobře napsaný. °°°°°°

HERMES
16. 07. 2003
Dát tip
Jsa vyhozen z okna ven padáš z obrovské výšky a jenom koutkem oka během tohoto vesmírného letu vnímáš běh životů za kancelářskými okny (vaření kávy, flirtování.....). Prolétáš kolem pater s bravurní nadpozemskou lehkostí vlastní jenom bájným hrdinům z dávnověku. Téměř si neuvědomuješ vlastní rozčarování z blízkého nárazu na zem, vnímáš jenom pocit naprosté lehkosti a opojení z letu střemhlav. I tak by se dal sjednotit Jahodanův osudový pád korunovaný věčností a charakterizovaný jeho stavem nebytí.

Movsar
15. 07. 2003
Dát tip
klub mě velice těší, sleeping beauty. dík

Movsar
15. 07. 2003
Dát tip
avi

Grip
15. 07. 2003
Dát tip
Připojuji se k sleeping_beauty, ale tip Ti nedám. Promiň :-(

Radost
15. 07. 2003
Dát tip
rozjezd dobrý, ale pak jakoby tě to přestalo bavit a takhle krátká povídka by měla mít mnohem výraznější pointu :-(

m11
15. 07. 2003
Dát tip
v pohode........ tip..............

StvN
15. 07. 2003
Dát tip
Nevim jestli to byl záměr, ale je neni to moc dobře napsaný. Co se týče nápadu, no, jak řekla s-b, blbá pointa.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru