Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Umřu mezi domy a žádný na mě nekouká

Výběr: Lyryk
21. 07. 2003
18
0
2629
Autor
Rowenna

A je listopad, od léta to

tak rychle uteklo

myla jsem se v kašnách

a mé dlouhé vlasy

na žhavém slunci

ještě večer byly

vlhké u hlavy. Vždyť jsem vám

přece už řekla, že s fetem končím.

Jen ještě tahle poslední dávka.

Kam, kam, mě tenkrát odnesla

ta první rána? Kdo mě tenkrát

objímal? A měl mě vůbec rád?

Slova, slova, lavina, vodopád

slov bez peří, bez bříšek, bez prstů

nic nenahmatáš, nikam neodletíš

nikdy tě nenakrmí, když jsi hladová.

Prevít, říkal pořád, jak mě miluje

a v drogách probendil nádraží, vlak

který by mě odvezl k loukám, k řekám.

V kašně leží zdechlina holuba. A je listopad.

Mávám na auta, kdo si mě dá k pozdní večeři?

Boláky zašminkuji. Tak ještě naposled. Zítra

po kolenou, slibuji, polezu hledat nádraží.

Tam, někde, na konci kolejí

najdu naději.

 

 


Smykač
04. 08. 2003
Dát tip
Ale:))) změna tématu a zase dobře:)) Jeden nekritický*

Hauský
03. 08. 2003
Dát tip
-------------------------

Carrie
24. 07. 2003
Dát tip
drsná

Zly
22. 07. 2003
Dát tip
nehádejte se vy dva.. Cavalerista dělá dobrou práci mám tě rád ségra.. i tvoje texty, tvoje vidění.. on jenom otesává, co má.. a tam, kde to má smysl já jsem rád, žes nakousla další témata pokračuj, prosím

Nanthei
22. 07. 2003
Dát tip
já ji viděla minulý týden na Muzeu. vypadala pořád stejně...

Cavalera
22. 07. 2003
Dát tip
... zdá se mi, že buď skutečně nejsi schopná vnímat to, co je napsané, nebo to neděláš záměrně. Řekni mi tedy, kde jsem jen slůvkem zpochybnil Tvé právo podívat se na mé kritiky? Tohle mě opravdu rozčiluje, protože takovýmhle způsobem se nedá žádný rozhovor vést. S jazykem to není až tak zlé, jako spíše s tendencemi podsouivat druhým názory a myšlenky. Když já řeknu, že slaná voda není dobrá na pití, dostane se mi od Tebe reakce, že jsem vrah a proč chci ty mořský rybičky vyvraždit. Takhle se jednat nedá.

Rowenna
22. 07. 2003
Dát tip
A ještě - trošku mimo, proč jsem měla pocit, že by mohlo být negativně vnímáno, že jsem šla po tvých stopách - po kritikách. Už jsem to jednou totiž udělala, (vlastně, dělám to běžně), ale někdo to přirovnal k metodám STB a tak podobně. Takže proto má reakce. Nějak jsem očekávala podobnou reakci. A to jsme lidi, kteří se slovy pracují. :-) To se uhladí a bude dobře. :-))

Cavalera
22. 07. 2003
Dát tip
no jo no:-)

Romy
22. 07. 2003
Dát tip
***

Nostradamus
21. 07. 2003
Dát tip
moc se mi líbí :-)

Cavalera
21. 07. 2003
Dát tip
... až na malé záchvěji je to jen snaha o popis viděného .. a tak myšlnka, v tomto případě spíše záměr, než myšlenka dalece přesahuje zpracování a poezii ... a nespraví to ani dojemný závěr ..

Rowenna
21. 07. 2003
Dát tip
Cavalero: máš pocit, že se mi vskutku nepodařilo zachytit náladu a atmosféru?

Cavalera
21. 07. 2003
Dát tip
.. do jisté míry ano ... jediný silný moment je závěr, což na jednu stranu může být dobře ... ale zbytek básně až příliš přerůstá v podstatě o reportážní snahu a ztrácí z poetična .. alespoň dle mne

per_zay
21. 07. 2003
Dát tip
hmmmm..... T

Rowenna
21. 07. 2003
Dát tip
No vidíš, závěr - vyčítán jako příliš sentimentální, vlastně zbytečný, a já to vlastně taky tak trochu cítím podobně. Četla jsem si některé kritiky, které píšeš, abych zjistila, jaká poezie se ti líbí. Tahle to asi nebude. Dokonce natolik se ti něco podobného nelíbí, že to nepovažuješ za poezii. No jo, každý má své mantinely, ve kterých se zmítá. Ale zase - přestože já tohle za poezii považuji, netvrdím, že zrovna tahle báseň je bůhvíjak povedená. Koneckonců - z toho, co natropím, bych se do krve prala jen pro pár věcí. Nu což, až napíšu něco, o čem si budu myslet, že by se ti to třeba i mohlo líbit, pošlu avízko. :-))

Olina
21. 07. 2003
Dát tip
*******************

Olina
21. 07. 2003
Dát tip
zapomněla jsem T

Cavalera
21. 07. 2003
Dát tip
... myslím, že jsem nikde neřekl nic o tom, že toto není poezie. Je hezké, že sis dala tu práci a přečetla si mé kritiky, já jsem u Tebe sice nic podobného neudělal, ale z komentářů, které byly od Tebe napsány na mou adresu mohu říct, že snad více než na poezii máš talent na podsouvání druhým myšlenky, názory apod. ... avízko pošli, rád si přečtu.

Rowenna
21. 07. 2003
Dát tip
Cavalera - ajta, to nám to zklouzává od hodnocení poezie ke kritizování člověka. Tohle se snažím důsledně oddělovat. Proč bych nemohla číst tvé kritiky, když ta možnost tady je. Vpodstatě je to jeden ze zajímavých způsobů, jak poznat člověka. Jeho názory. Zajímalo mě, jakou váhu přikládat Cavalerovi, jako kritikovi. Co se mu líbí, co se mu nelíbí. Rozhovor je vcelku o ničem, jako většina disputací tady na Písmáku. Zacyklené debaty. Holt je jazyk jeden z nejkomplikovanějších a nejmíň schůdných prostředků k dorozumění.

egil
21. 07. 2003
Dát tip
***

Witch
21. 07. 2003
Dát tip
ten dokument to vystihuje dost přesně... co s ní asi teď je? nedávno ji ještě viděli v Praze... ***!

Rowenna
21. 07. 2003
Dát tip
Witch: já jsem ho viděla dvakrát, a pokaždé hrůza a děs. Právě jsem si říkala, protože byl dost starý, ten dokument, jestli ještě žije.

Witch
21. 07. 2003
Dát tip
pokud žije, tak zřejmě ne na dlouho... bohužel, už v tom dokumentu jí přece dávali jen několik měsíců života... je to hrůza

(závorka)
21. 07. 2003
Dát tip
jo (líbí) T

Ten nadhled ve Tvých textech, to není samo sebou. Spíš samo Tebou. Jsi sama sobě nadhledem. Na bledém v šedi není vidět bílé. Píšeš rudě . Porád Tě čtu. A porád jsem nenarazil na nic, co by se Ti dalo pohanět. Čili pořád mlčím....:))

Lúmenn
20. 07. 2003
Dát tip
Ten konec je nejlepsi

nin
18. 07. 2003
Dát tip
sorry, já jsem tu zase :))))))), jsem musela

rainman
16. 07. 2003
Dát tip
celý je to sqělý :-) ************

Josefk
16. 07. 2003
Dát tip
nádraží, jako u clovrdika, jen aby byl v pořádku semafor :-))) bezva

ALoDIRuK
16. 07. 2003
Dát tip
Prevít, říkal pořád, jak mě miluje a v drogách probendil nádraží, vlak který by mě odvezl k loukám, k řekám. V kašně leží zdechlina holuba. A je listopad. Mávám na auta, kdo si mě dá k pozdní večeři? Boláky zašminkuji. Tak ještě naposled. Zítra po kolenou, slibuji, polezu hledat nádraží. Tam, někde, na konci kolejí

Hester
15. 07. 2003
Dát tip
*****

Připomíná mi to jeden dokument o narkomance, který jsem viděla v televizi *****

Rowenna
15. 07. 2003
Dát tip
Majko: mi taky. :-))))

Myslela jsem si to :-))

guy
15. 07. 2003
Dát tip
***

nin
15. 07. 2003
Dát tip
ten prostředek je výbornej, fakticky a ten obraz s holubem taky * (já bych to ufikla za tím naposled, ale stejně se ti to moc povedlo :) )

nin
15. 07. 2003
Dát tip
a vůbec povedlo se ti tam fakt přesně zachytit to, jak se takhle z léta stane listopad, ani nevíš jak, tenhle pocit jsem některý roky měla úplně přesně tak, jak ho mám z tvých obrazů v týhle básni... ten začátek je vlastně taky skvělej :), úplně cejtíš tu vůni slunce a letní večer etc. čím víc na to koukám, tím víc vidím, jak moc se ti povedla ta atmosféra... takhle bych sakra chtěla umět psát! ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru