Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Znovu a znovu

18. 07. 2003
2
0
872
Autor
limetka

S láskou vedeme věčný boj. O ní bylo napsáno dost úvah, básní, povídek či románů. Ale myslím, že právě tohle téma je, jsko láska sama, věčné.

Znovu a znovu 

 

Začíná to tak hezky. Letmé dotyky, významné pohledy, šťastné úsměvy. Ale také  nespavost, nechuť k jídlu a pocit, že bez přítomnosti toho druhého váš život jakoby pozbyl důležitosti. Tomu se říká zamilovanost. V této době svého partnera vidíme jako nejúžasnější,  nejkrásnější bytost na světě.

Pokud si ti dva, po uplynutí této přenádherné a zároveň sebeklamné doby, mají stále co říct a jeden druhému co dát, může vše přejít v mnohem hlubší vztah, lásku. Ta nám předvede jiná zákoutí a odhalí jiná tajemství tohoto věčného, fénixového citu. Vzájemná úcta a tolerance naplní naše srdce štěstím a my můžeme pojídat plody našeho trvalého a záviděníhodného vztahu.

Ale láska se potřebuje rozvíjet a někam směřovat. Je jako ta voda, která se ve formě kapek spadlých na vyprahlou půdu, vsakuje a hledá si cestičku do větších vod, aby ve tvaru rozbouřených řek, se vlévala do moří a hlubokých oceánů. Nebo ztratila svůj směr a země jí vtáhla do svých útrob a míst zapomění.

 

*      *      *

 

Její láska se dočkala zvonění svatebních zvonů. A trvala nádherných 13 let. Byla požehnána početím dvou dětí a radostí z jejich dospívání. Nikdo, ani ona, nepochyboval o štěstí, jenž naplňovalo jejich dům.

O to horší bylo probuzení z tohoto sladkého, opojného, ideálního snu, kdy zjistila, že skutečnost tohoto štěstí závisela na její nevidomosti a chtěné nevědomosti. Pak pro ní začalo pravé peklo na zemi. Úřady, sociální pracovnice, denodenní hádky s manželem i rodinou. Pokud jí ještě zůstaly nějaké střípky lásky, jeden po druhém se tříštily o nepřátelská a nenávistí naplněná srdce. Pak přišel den, kdy její láska definitivně odešla.

Rozvedli je před Štědrým dnem. Stála v soudní síni s očima zarytýma do dřevěné podlahy a snažila se vzpomenout, kdy a kde udělala chybu. Kdy a proč se on zpronevěřil jejich lásce i sám sobě, věděla přesně. Právě s ním souvisela její vina na tomto nešťastném konci. Byly to peníze, co z něj udělaly otroka nenasytnosti. A ona se nechala vozit ve zlatém kočáře, aniž by svému manželovi pomohla prohlédnout a přivést ho tak zpátky z podvodů a násilím zkaženého světa. 

Pocit viny je jako sup, který krouží nad vaší hlavou a čeká na svou mršinu. Záleží jen a jen na vás, kdy seberete všechen zbytek svých sil a kousek po kousku likvidujete to sebeobviňování a krok za krokem jdete vstříc novému začátku.

 

Ona to zkouší stále. Znovu a znovu začíná. A svoje srdce skládá a lepí i když velmi, velmi pomalu. 


chicoria
09. 08. 2003
Dát tip
Souhlasím s Popmpejem

Pompejus
05. 08. 2003
Dát tip
Řekl bych o sobě že jsem v tuto chvíli v prvním odstavci. Trochu mě děsí, to co má přijít. člověk se nesmí vzdát a lepit to své srdce stále znovu a znovu. Možná by to pomohlo udělat jinak. Nepustit hned každého k srdci, ale dát mu klamný cíl. A když rozbije jej, nebude to srdce bolet. K němu si pustit jen toho, kdo za to stojí. Prachy udělají ze sebevětší lásky šrot. Je to smutné, ale pravdivé. Připadá mi, jakobys to psala ze své vlastní zkušenosti. Obdivuju lidi, kteří dovedou všechny své pocity bezprostředně vylít na papír jako kus inkoustu a ještě té skrvně dát nějaký tvar. TIP

Koukám, že tobě tu taky tipy slibujou a nedávaj! :-))))) Já ti ho dám :-) přesto si neodpustim: Prolog i celá první část mi přijdou zbytečný. :-)

limetka
19. 07. 2003
Dát tip
Ha, ha Já to začala psát jako úvahu a až pak se to nějak změnilo. A tak jsem to tak nějak spojila. Víš, asi mě chytil záchvat vás tak trochu poučit:-)))))))))))

No to já chápu, já poučuju neustále, k ničemu jinýmu to moje psaní taky neni :-)))))

kaktusik
18. 07. 2003
Dát tip
Láska je ako večnosť .. bublá zo srdca .. je láska skutočná, ak sa jedného dňa z ničoho nič stratí? .. ale ten 3.odstavec zhora sa mi celkom páčil .. :-) ..

limetka
18. 07. 2003
Dát tip
Víš, každý, kdo miluje, si myslí, že právě ta jeho láska je skutečná a jedinečná. I Ona si to myslela.

Dash_707
18. 07. 2003
Dát tip
:))**

Skip
18. 07. 2003
Dát tip
tip a obdiv. Ty víš proč, limetko. Víc tady psát nebudu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru