Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Matrix Reloaded

20. 07. 2003
0
0
1646
Autor
Rena

Ano i ne

                       Trinity utíká před Agentem, vyskakuje z okna mrakodrapu a zahájí palbu salvou kulek z jinak účinných zbraní.

Proti nepříteli ovšem nemá moc šancí a jedna z ran protivníka ji zasáhne do hrudi. V takovém okamžiku se Neo probudí a zjistí, že smrt Trinity je pouhým děsivým snem a nedejbože, snad i vidinou budoucnosti. Pak Morpheus prohlásí svým hlubokým hlasem "Here we go !" (český překlad: "Jdeme na to!" nebo " Tak jsme tu!" mi moc nesedí a tak zůstanu u originálu) a rozjede se trailer na údajně největší trhák všech dob.

                        Záměrně říkám "údajně", neboť  Matrix se stal  kultovním a hlavně nejvíce komerčním snímkem tohoto roku především kvůli drahé a monstrózní reklamě. I přes zjevné trikové kvality dvojky, ovšem zdaleka nemůže předčít děj dílu prvního. V některých momentech má člověk pocit, že mu z jakýchsi kosmicky záhadných důvodů není dáno pochopit jednání té či oné postavy a občas se dokonce zdá,  že se z Morphea stal, pod vlivem scénáristů, fanatický vůdce vzbouřenců, zatímco v prvním díle působil jako o něco mladší moudrý stařešina. Nevýhodou je i to, že malému srovnání s Matrixem nemůže Matrix Reloaded nijak uniknout také díky bratrům Wachovským, kteří neustále naznačovali, že v dalších dvou pokračováních uvidíme něco, co jsem ještě neviděli. Omyl! Tedy v případě dějové linie jistě. Páni Wachovští snížili svůj TRHÁK jen na další snímek s hrdinou, který zachraňuje  lidskou civilizaci před záhubou. A byť je jeho snaha uskutečňována sebezvláštnějšími způsoby, není to nic moc. Možná je to i "díky" rychlé proměně Nea z "Alenky v říši divů" na "Všeználka". Jisté zmatení nelze však této postavě odepřít a náhlá schopnost Nea "vidět do věcí budoucích" naznačuje, že se má náš "Superman" stále co učit. K ostatnímu nemám, co bych dodala. Vzhledem k tomu, že se film začne rozjíždět až v druhé polovině, by se dalo říct i mnoho pochvalného. Například řešení návratu Agenta Smithe mi připadá docela nápadité (třeba je to i z důvodu, že mi Weaving moc neseděl jako Elrond) a závěr, že Sion byl už několikrát zničen stroji, je šokující. Nejhorší je ale skutečnost, že v okamžiku, kdy se konečně bavíte, přehlídka skvělých triků a křesly třesoucí nářez končí.

                        Ne, nemám nic proti Wachovsky brothers. Matrix miluju a to bezvýhradně, jenže tu teď nemluvím o celé trilogii, ale jen o jedničce. Přesto ovšem dávám  Reloaded * * * a půl hvězdičky z pěti. Škoda, když jsem jela do multikina, myslela jsem, že jich bude pět :o((


Elyn
09. 01. 2005
Dát tip
tahle recenze moc ne... začátek má sice hodit čtenáře hned do děje, ale ten, kdo nezná postavy z Matrixu, je zmaten - možná by se slušelo je nějak uvést. I potom je to skok sem - skok tam... což je škoda.

StvN
01. 11. 2003
Dát tip
Už se těšíš na Revolutions? Mám pár otázek k Reloaded. Víš kdo je ten kluk, kterej se na Nea pořád lepí a tvrdí, že ho Neo zachránil? Víš kdo je ve skutečnosti Bane? Proč Smith na začátku říká, že vše proběhlo přesně jako minule a hned si odpovídá, že úplně přesně ne? Jestli budeš odpovídat, tak nezapomeň na avízo.

Rena
30. 08. 2003
Dát tip
Mám svůj názor! Doufám, že to tady snad ještě můžu!! Jednička si podle mě posadila laťku moc vysoko a proto se jí dvojka nemůže rovnat. A co se mně týče, myslím, že to zase až tak veliká bomba nebyla.

StvN
19. 08. 2003
Dát tip
Film jako takový je velice zdařile natočený. Je vtipný, ale ne trapný, monumentální, ale ne přehnané akční scény, geniální muzika, kamera, efekty na jedničku. Má atmosféru a styl. Tomu se nedá nic vytknout. A co se týče příběhu, tak je nesmysl koukat na něj jako na samostatnej díl vytrženej z kontextu. Jestli chceš psát dobrý recenze, nezapomínej na souvislosti. Taky nemůžeš čekat, že bude dvojka trojka něco měnit. Vychází z jedničky, nemají za smysl převracet svět.

StvN
18. 08. 2003
Dát tip
K recenzi. Vzhledem k tomu, že jsem podobné kusy již četl, tak se nedivim. K filmu. Zklamání vychází především z nemístně vysokého očekávání. Další věcí je, že zřejmě všem kritikům unikají souvislosti. Matrix není jen film, matrix je svět se svou historií. Není to svět podobný Středozemi. Je to svět vyrůstající z tohoto světa. Pokud jsem správně pochopil filozofii obou snímků, domnívám se, že nás to hlavní teprve čeká. Je nesmysl kritizovat polochost děje, když ti unikl základní fakt a to, že jsi viděla polovinu filmu. Reloaded se po Matrixu odehrává s určitým časovým odstupem, zatímco Revolutions následuje okamžitě. Pointa teprve přijde a já bych se nedivil, kdybychom se dověděli, že Neoův "skutečný" svět je jen dalším podprogramem. Jestli Matrix chápu správně, pak záleží na každém detailu. Věřím, že dnešní chaotické chování některých postav, dá v Revolutions smysl. Další věc. Matrix je složitý svět. Vychází z Bible a jiných mytologických představ. Takže nezbývá než se na to podívat obšírněji a uvědomit si souvislosti. Jestli se mi na Reloaded něco nelíbilo, byl to Neo, který byl až přehnaně zabedněný. Viz rozhovor s vědmou, se senátorem, s Architektem atd. Možná jsem trochu zaujatej, možná si myslim, že vidim víc, možná mě vyvedeš z omylu.

Rena
18. 08. 2003
Dát tip
Já všechno, co jsi napsal věděla, dokonce, jsme o tom biblickém smyslu měli malou besedu, ale já mluvila o filmu jako takovém. Matrix mě hodně změnil, ten první, ale tenhle tolik ne. Máš pravdu je to syndrom prostředního dílu. Wachovští to taky říkali.

ulita
01. 08. 2003
Dát tip
no a já měla cestou do kina takovek trapně slavnostní pocit,jako kdybych jela na nějakou šíleně slavnou divadelní premiéru.....:) divný, že jo?

kaktusik
21. 07. 2003
Dát tip
.. mne sa Matrix páčil .. 1 aj 2 .. ale každý môžeme mať na tú istú vec iný pohľad .. veď o tom to je :-)

Lúmenn
20. 07. 2003
Dát tip
Tak v tomhle s tebou nesouhlasim. Me se dvojka libila vic nez prvni dil, ale uznavam, ze promena(jak ty rikas) z Alenky ve Vseznalka je zde trochu divna. Jinak bych dala Matrixu reloaded 4,5 hvezdicky. Ale tvuj nazor ti neberu mas na nej pravo. Dik za super recenzi:-)

monsignore
20. 07. 2003
Dát tip
Provedení filmu výborné, hudba mnohem výstižnější v prvním snímku, dialogy jsou však ploché pseudointelektuální, negativně polopatistické. Herecké výkony standartní současné produkci. Velmi zjevně až křiklavě naznačeno třetí dějství. Trochu hra na staré dobré supermanství. Originalita filmu je pokud nepřihlížím ke grafickému zpracování a akčního náboje nulová, neboť stejné téma již dávno bylo vytvořeno v poněkud směšně vzhlížejícím snímku TRON. Film má ale určitou atmosféru sterility, která pochopitelně záměrně vytvořená působí velmi přesvědčivě.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru