Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kritikům

22. 07. 2003
4
0
2262
Autor
Kodynie

Nejlepší obrana je útok. Do útokůůůů !!! Hurááá !!!

Kritikům

 

Jste jako supi,

draví a rvaví.

Jste jako supi

slétávající se

na nic netušící oběť.

 

Jste jako supi

nemilosrdní

a krutě hraví.

Jste jako supi,

jenž necitlivě klovnou

a zase odletí.

 

Jste si jistí sami sebou

a svým právem soudit druhé,

protože vy jste ti praví,

kteří všechno ví a všude byli

a sami nejlépe ví, co se hodí.


Musil
29. 08. 2003
Dát tip
Nebylo by lepší, kdyby sis založila nějakou diskusi o tom, jak má kritika vypadat? To by mohlo prospět. Ale tahle veršovaná agitka?

j_i_r_i_k
21. 08. 2003
Dát tip
Tak jo, neříkám :)...

Kodynie
18. 08. 2003
Dát tip
Neříkej, že by se nám z toho zase něco podobného nevyvinulo? Trvalo mi to přesně pět vteřin toto slousloví skloubit k sobě a napsat sem.

j_i_r_i_k
15. 08. 2003
Dát tip
"sofistikovaná lingvistická filipika" - eh, tak tímhles utloukla Ty mě, bo jsem to musel zkopírovat, bych to neopsal :)...

Kodynie
14. 08. 2003
Dát tip
Achich ouvej. To mne s Tebou čeká další sofistikovaná lingvistická filipika? Ou, ou, to je utrpení a bída. Stejně mne zase utlučeš svými argumenty. Tak já se pro jistotu vzdám už předem.

j_i_r_i_k
12. 08. 2003
Dát tip
Nesmiřitelný kritik? Eh, to asi ne, tedy asi ne ve smyslu, jak toto sousloví chápeš Ty... Jinak kritik jsem, jako každý, kdo má názor, nesmiřitelný - co vlastně to slovo značí? Že nejdu smířit? Že můj názor nesouzní s názory druhých? Je to zvláštní slovo, když ho začneš pitvat, nemyslíš?

Kodynie
06. 08. 2003
Dát tip
Jiříku, já se tu drze dovolenkuji a neodpovídám Ti na Tvůj vzkaz. To je opravdu vrchol autorské arogance. Jiříku, smím se Tě na něco zeptat? Ty ses dal na dráhu nesmiřitelného kritika? Nějak jsem si toho nevšimla, to jsem ale hrozný ignorant. Ty nejsi potrefená husa, psala jsem to trochu pod vlivem mé debaty s ostatními kritiky, kteří mi zde vyjádřili svůj názor na neposlušné a nevděčné autory.

j_i_r_i_k
29. 07. 2003
Dát tip
Teď váhám, zda se mám rozčílit pro tu poslední větu, ale to bych byl ta husa, že? Tak to budu radši zticha :)))...

j_i_r_i_k
26. 07. 2003
Dát tip
A není to spíše Jste jako děti krutí ve své nejistotě jste jako děti kopete, protože se bojíte... ?

Kodynie
26. 07. 2003
Dát tip
Jiříku, tohle bude spíše pravda, ale neříkej jim to moc nahlas. To by už vůbec nepřijali a přišli by nás rovnou ukřižovat. Pro pravdu se každý zlobí a potrefená husa se vždy ozve.

Seljuk
24. 07. 2003
Dát tip
Dobrá myšlenka, for,a by šla víc propracovat a s pár dalšíma nábadama by to mohla být pecka... P.S.: nejsem sup, jsem čáo...čáp marabu (mrchožrout i příležitostný lovec)

Kodynie
24. 07. 2003
Dát tip
Blondýno, proč bych to měla dávat do Arény? Paradoxně jsem to napsala především sobě pro radost a pro útěchu, i když se to nezdá. PS: Nikdy nic nedávám do Arény. Aréna je pro kritiky. Já nepíšu pro kritiky, ale pro čtenáře. Je Ti to teď jasnější?

blondýna
24. 07. 2003
Dát tip
V tom případě ta báseň asi měla mít název:Mým čtenářům, nebo tak něco, ale nechci ti do toho mluvit, autor jsi ty:-)

Kodynie
24. 07. 2003
Dát tip
Autoři jsou nevyzpytatelná verbež, neposlouchají vážené kritiky, kteři to s nima přeci myslí dobře a potřebují od nich vodit za ručičku. Hi, hi, hi. Pojmenovávám si díla podle svého neměnitelného klíče, abych jako čtenář i za deset let věděla o čem to bylo nebo k čemu se to vztahovalo. To je hrozné. Ti autoři jsou ale nevychovaní chuligáni, trochu úcty k pracovitým kritikům by jim nezaškodilo. No jo, ale to bychom se tu brzy unudili. Hi, hi, hi.

blondýna
24. 07. 2003
Dát tip
bohužel, Kodynie, pleteš jabka s hruškama; název básně je mnohdy velice důležitým vodítkem k rozboru, neřku-li občas jediným... corpus delicti: Kritikům Jste jako supi, draví a rvaví. Jste jako supi slétávající se na nic netušící oběť. Jste jako supi nemilosrdní a krutě hraví. Jste jako supi, jenž necitlivě klovnou a zase odletí. Jste si jistí sami sebou a svým právem soudit druhé, protože vy jste ti praví, kteří všechno ví a všude byli a sami nejlépe ví, co se hodí. ............................................. verze bez názvu Jste jako supi, draví a rvaví. Jste jako supi slétávající se na nic netušící oběť. Jste jako supi nemilosrdní a krutě hraví. Jste jako supi, jenž necitlivě klovnou a zase odletí. Jste si jistí sami sebou a svým právem soudit druhé, protože vy jste ti praví, kteří všechno ví a všude byli a sami nejlépe ví, co se hodí. v prvním případě je mi to jasné, ať už by to byl napsal kdokoliv, v případě druhém už si můžu představit co chci.:-)

Kodynie
24. 07. 2003
Dát tip
Blondýno, jak už tu Wopi vtipně poznamenal, je tahle báseň bez názvu poměrně univerzální a tak já chci skutečně ještě za deset let vědět, proč jsem to psala. Ve své univerzálnosti bez názvu je to v podstatě tuctový a nic neříkající kus (tedy pro mne), někomu by to asi něco dalo, ale já bych si řekla, že jsem pěkně blbla. Takhle budu vědět a řeknu si: "Byla jsem našňupnutá speciálně na kritiky." A to mi věř že v ten den jsem měla pěkně pochmurnou náladu. Při publikování jsem ale už měla hravou náladu a tak jsem její celkovou atmosféru odlehčila Prologem (ale asi jen pro sebe). PS: Moc to žereš, neber kritizování tak smrtelně vážně. Ty kritizuješ autory. Já si dovolila provést kritiku kritiků. Je to jen můj soukromý žert a mým soukromým vtipům se dokážu pořádně zasmát jen já sama, ostatní většinou nechápou, co je tu k smíchu.

blondýna
24. 07. 2003
Dát tip
myslím, drahá, že jsem se nikdy ani slovem nedotkla tvé osoby, ale jen a jen pouze tvých děl, nic víc:-) mám prostě svůj názor a pokud něco napíšu, tak si za tím stojím a klidně se i poperu:-))))))

Kodynie
24. 07. 2003
Dát tip
Blondýno, já nemluvím o své osobě, ale o svých dilech. Z Tebe jsem už vyrazila konečně věcný názor o mé poezii (a musím uznat, že to bylo tak trochu osvobozující, vědět kde dělám chybu, protože aspoň vím proč se má dílka nikdy nezařadí do zlatého fondu amatérského písemnictví). Smím Ti prozradit jedno malé tajemství, spousta zdejších nesmiřitelných kritiků zjistila, že jsem nekritizovatelná a už ke mně nechodí. Docela se mi po nich stýská. Ráda se hádám o svých dílkách a jejich právu na život. Chtějí si žít svým vlastním soukromým životem. Když Ti autor napíše za jakých okolností dílko vzniklo, jen Tě informuje a nechce politovat. Já chci jen v klidu tvořit pro své čtenáře a nerada se hádám, abys věděla. Proto si jdi hrát do Arény, tam je spousta autorů kteří dychtivě čekají, až budou pořádně zkritizováni. Pro mne jsou kritici rušivý element a mně se pak špatně tvoří. Hele a nezačínej zase o kvalitě mých dílek, jo. Co se nelíbí Tobě nebo Tě neosloví, tak to neznamená, že tu není dost vděčnějších čtenářů, kterým se má tvorba - která pro kritiky není zrovna košér - líbí a oslovuje je. Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. Počítám s tím a chápu ty pobouřené, kteří tu mou tvorbu neradi vidí. PS: Cody tu napsala řádnou definici kritiky. Kritika má autorovi pomoci v dalším rozvoji. Mně to v růstu nikam nepomůže a tak se smiř s tím, že tenhle autor je totální nemehlo a neumí psát básně tak dobře jako Ty. Tohle není ironická poznámka, ale upřímně vyjádřený obdiv k Tvému literárnímu umění.

Wopi
23. 07. 2003
Dát tip
Fagus: dávej, prosím, avi, když odpovídáš ;-)

No, být zavilým kritikem, na poslední sloce bych si vyloženě smlsnul....

(závorka)
23. 07. 2003
Dát tip
jo (všichni) + (per zay!!) :-) + T (za podnětné dílo)

Kodynie
23. 07. 2003
Dát tip
No to je hrozné, oni se mi tu vykecávají, když spím. Tak hezky po pořádku, netlačte se tak, na všechny se dostane. Per_zay: Děkuji Ti za poučnou přednášku o supu bělohlavém, tahle báseň však není o tomhle zvířátku, ale o zvířátku kritickém a smím si snad ve své prostoduchosti také zametaforizovat? Chceš-li zaměň zde za supa slovo hyena, slétávání za plížení, klovnutí za rafnutí atd. atd. Hyeny jsou sice taky mrchožrouti, ale nečekají až je po Tobě a dovolují si na slabé a dorazí si je sami. Snad Tě hyení přirovnání nebude tak iritovat. Wopi: Recituj to komu chceš, nevěděla jsem, že je to tak univerzální. Jsem ve své prostoduchosti asi také svým způsobem geniální. Haleluja. Fagus: Vidíš to, to je nespravedlivé, kritici se slétávají tam, kde stejně autorovi v ničem nepomůžou, protože ten ve své prostoduchosti ani nevnímá, co po něm vlastně chtějí a ostatní by na sobě rádi zapracovali, ale kritici na just takovému člověku podrobně nevysvětlí kde dělá chybu, kde je slabší v kolenou a kde by mohl trochu přidat kdyby chtěl a je to v něm. Např. takový nový autor PIRX přímo žebrá o konstruktivní kritiku a ono se mu jí nedostává. Wopi, prosím prosím smutně koukám, nemohl by ses na něj trochu podívat svým odborně kritickým okem? Výmluvu typu že už tam byl Miroslawek neberu, protože ta mu do další tvorby nic nedala. Mimochodem, musím pochválit Blondýnu že se konečně dopracovala ke skutečně užitečné konstruktivní kritice pod mým potrhličím dílem Lenochova siesta, kde jsem se konečně dozvěděla jaká má poezie doopravdy je (to jsem potřebovala vědět, abych mohla posoudit jestli se s tím dá něco dělat nebo ne). Jo a Rowennu musím taky pochválit, ta byla taky u mne včera správně kriticky konstruktivní. Není nad věcnost a srozumitelnost. Těm zabedněnějším autorům je třeba vše vysvětlit polopaticky. Kdo je línej napsat o písmenko víc, ten nikdy nebude správným a druhým užitečným kritikem. Stando, já Tě vidím. Až Tě chytím, tak Tě sním.

per_zay
23. 07. 2003
Dát tip
:-) zkoušel jsem si dosadit hyenu a atd., ale nejni to ono..sup je sup.. jde asi o to, že ten chudák kritik nikoho nepohřbívá (neklofe, nerafá) on se takový autor svým -špatným, horším, slabým- dílem, teď mluvím o sobě, aby nedošlo k mýlce, pohřbívá sám; kritik už jen staví náhrobek a tesá epitaf... a na důkaz neiritování T

Kodynie
23. 07. 2003
Dát tip
Dobrá, ať si nám tedy kritici tesají epitafy, ale ať to proboha dělají pořádně. Nesnáším polovičatou práci. PS: Myslela jsem si, že sup bude pro tuhle básničku to správné zvířátko. Dík, žes mi to potvrdil. A nechytej mne pořád za slovíčko. To jsou mé metafory opravdu tak mizerné, že nezbývá než je jen parodovat.

blondýna
23. 07. 2003
Dát tip
Kodynie, když něco někam veřejně vkládám, tak jaksi zkrátka musím počítat s nějakými ohlasy, ať už pozitivními, nebo negativními; ty sem vložíš dílko věnované kritikům, těm supům supovatým, dle tebe, ale přesto to šalamounsky nevložíš do arény:-) to je fakt mimo mísu... Tak co chceš slyšet? Buď budu taktní a tuhle epickou báseň minu bez povšimnutí a mávnu nad ní rukou, nebo ti rovnou napíšu, že mě nechává naprosto chladnou, ponivadž mi až tak úderná zase nepřipadá:-))

Rowenna
22. 07. 2003
Dát tip
Ach.

Vio
22. 07. 2003
Dát tip
:-) černá a bílá

Witch
22. 07. 2003
Dát tip
nenaděláš nic... a ta oběť zas tak "nic netušící" není, řekla bych :o)

Kodynie
22. 07. 2003
Dát tip
Witch: Jak kdy, jak kde a jak jak.

Witch
22. 07. 2003
Dát tip
hmmm jo v případě písmáckých kritiků ale ne :o)

Kodynie
22. 07. 2003
Dát tip
Když přijde sem na Písmáka nový autor panensky nedotčený kritikou a ani neví že něco takového existuje, tak to platí v případě písmáckých kritiků na dvěstě procent. PS: Mluvím jen o zarputilých a nesmiřitelných kriticích. O těch co se pokoušejí o konstruktivní kritiku to neplatí.

Drago
22. 07. 2003
Dát tip
bohužel... a myslím že v případě písmáckých kritiků nejvíc, neboť jsou to hlavně samozvaní kritici... no, raději nic. 3/5+T

blondýna
22. 07. 2003
Dát tip
dneska bylo vedro:-)))

Kodynie
22. 07. 2003
Dát tip
Já to nenapsala dneska, ale už před měsícem, ale je pravda, že dnešní pekelný kritický žár mne donutil to publikovat právě dnes.

blondýna
22. 07. 2003
Dát tip
když já holt beru vážně jen požadavky mojí dcery a to ještě jen některé:-)))

Kodynie
22. 07. 2003
Dát tip
Nic se neděje, vždyť já jsem neměla přece žádné požadavky. Jen jsem chtěla uzavřít mírový pakt o neútočení.

blondýna
22. 07. 2003
Dát tip
jsem pro pakt a vyvěšuji bílou cejchu:-)

Dash_707
22. 07. 2003
Dát tip
Někdy zde platí úsloví: "Kritik je individuum hodnotící něco, o čem má vážné pochybnosti, že by mohl vytvořit sám." Neplatí to ovšem paušálně. I v Písmákovi se najdou fundovaní autoři, kteří si mohou dovolit kritizovat, ale je jich jako šafránu. :o)

Cody
22. 07. 2003
Dát tip
:-) pak asi nevíš, co je to kritika a kdo je to kritik

Cody
22. 07. 2003
Dát tip
avi

Kodynie
22. 07. 2003
Dát tip
Kdo to neví moje skorojmenovkyně? Já, on, my, vy, oni, jaký, který, čí ?

Cavalera
22. 07. 2003
Dát tip
Ach to je hloupé ...

Cody
22. 07. 2003
Dát tip
Zřejmě ty, pokud jsi schopna něco takového napsat.. a neříkej mi "skorojmenovkyně" .. ach ano, bohužel se naše jména vyslovují podobně. ... ach jo, chudáci autoři, když jim tam někdo napíše kritiku... chudinky malinký ... víš, kritika slouží především k tomu, aby se autor rozvíjel a díky tomu se zlepšoval ve své tvorbě... Tobě asi moc lidí kritiky nepše, viď? :-)

Kodynie
22. 07. 2003
Dát tip
Cavalera, lepší už to nebude. A jen pro Tebe můj první smajlík zde na Písmákovi :-) . Važ si toho, je to historický okamžik, který se nebude už nikdy opakovat. Cody, když chceš někoho rozvíjet, tak mu musíš konkrétně říci, kde dělá chybu a ne ty všeobecnosti, kterými se to tu jen hemží a jsou vydávany za fundované kritiky. To je mi milejší čtenář, který věc přečte a v tichosti odejde stejně jak přišel. Neškodilo by v kritikách být konkrétnější, když mají mít nějaký efekt a ne jen že člověka naštvou, protože tady někdo vyřvává že je něco špatně, ale naschvál si nechává pro sebe, co je špatně. To bych uměla taky. Není umění napsat negativní kritiku, ale umění je napsat skutečně užitečnou negativní kritiku.

Cody
22. 07. 2003
Dát tip
Kodynie: to souhlasím... skutečně je umění napsat užitečnou negativní kritiku.. ale v tom není problém a ty to víš. Problém je v tom, že autoři zde publikující neumí na takovou kritiku reagovat a bohužel velmi často reagují nepřiměřeně a afektovaně... což je škoda, neboť jim uniká to pozitivní, co taková kritika přináší. Ale je pravda, že v současnosti je na Písmáku "kritická" krize.. neboť ani já sama nevím, jak kritizovat dílko, které je natolik ploché, neforemní a bez jakéhokoli tvůrčího projevu, který by za kritiku stál... bohužel.

Kodynie
22. 07. 2003
Dát tip
Cody: Když autor křičí, neznamená to, že pokud je negativní kritika v něčem konstruktivní, tak že mu to později v hlavě nedoleze tam kam má, smůla je že se to sám kritik pak už nedozví a s tím by měl počítat a nerozsévat hrůzu a děs, kde to není nezbytně nutné. A to si piš, že jí nevědomě rozsévá ať to bylo jeho záměrem nebo ne. Když to nestojí za kritiku, tak to nekritizuj a nech si tu kritiku pro skutečně nadějné autory. Ti, co nejsou skutečně talentovaní, odpadnou po čase sami. Napsat že něco nestojí za kritiku je potupnější a výchovnější více než nějaký emocionálně laděný podrážděný kritický výpad.

per_zay
22. 07. 2003
Dát tip
hmmmm.... Sup bělohlavý (Gyps fulvus) je velmi užitečné zvíře.... NEslétá se na nic netušící oběť (neb je mrchožrout - a "oběť" už žádný tuch nemá); obdobně platí i pro "necitlivé" klofnutí; a neodletí hned - potřebují se nažrat..(nevím, co je nemilosrdného na snídani..) :-)

Cody
22. 07. 2003
Dát tip
:-)))

Wopi
22. 07. 2003
Dát tip
per_zay to napsal tak, že v podstatě nemám, co bych dodal... :)) snad jen to, že básnička má širší využití - dá se třeba recitovat i pod názvem "nepřátelům drobných pěstitelů konopí", aniž by se na ní muselo měnit jediné slovo :))

Vio
22. 07. 2003
Dát tip
Print by vám to vysvětlil ;-) Jo, Print...

Fagus
22. 07. 2003
Dát tip
Moje přání jest aby kritiků bylo co nejvíc a co nejdravějších. Problém je, že mnoho hodnotitelů zde si plete pojem kritik s pojmem cynik anebo s něčím jiným. Vzývám tedy vás, kvalitní kritici, vrhněte se na má díla a pomozte mi vystoupat k nebesům.

Wopi
22. 07. 2003
Dát tip
no, už se na Tě vrhnul Miroslawek, pokud jsem si všiml :))

Fagus
22. 07. 2003
Dát tip
Pravda, ale pokud jsem si stačil všimnout, zatím je ta jeho kritika převážně mimo téma :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru