Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

pot II

Výběr: kalais, Wopi, Cavalera, Lyryk, dablik008, srha
23. 07. 2003
33
0
7329
Autor
hermit

pot II


má klávesnice láska špinavá poušť
se stem a čtyřmi hroty
zápěstím rejdím dýhovaným stolem
prsty mám v ní a hlavu
u korun 
              z nich
se dívám dolů
k mlýnu s červivou moukou
loutkou mlynáře
a sebou jak
na šťastné lavici
bdím
          zápěstím házím
prsty krumpáčky lží
prsty vlákny k mlýnicím
prachu elektrod
božích
             má klávesnice je
skrytá poušť
ti  co přešli děkují
se zraky do bílých zdí


Yeziiinka
19. 01. 2005
Dát tip
:) Přečetla jsem si celou diskusi pod dílem, abych se jako trošku přiučila třeba to, jak mám báseň uchopit. Místo toho jsem se setkala s podivuhodným příběhem o mnoha dějích, které mne skutečně bez okolků umístily přímo doprostřed pouště. Aspoň že tak :) A chci říct - jak tak báseň ve snaze o souznění čtu, přišlo to nekonkrétní zadostiučinění, které mi někdy bohatě stačí k závěru... Je to prostý pocit líbení, pokory a nálady, bez kapky pointy v jakékoli barvě. :)) Je to fajn. Dík.

Yeziiinka
18. 01. 2005
Dát tip
Tak tady jsem zůstala nedotčena... vlastně úplně mimo. Jdu si uvařit kafe, no.

hermit
18. 01. 2005
Dát tip
protože jsi přešla... tu poušť jako. :o) (dík za čt ení) )

arthamir
10. 09. 2004
Dát tip
možná by se mi to mělo líbit? ale nenašel jsem si v tom nic moc pro sebe... :-(

srha
23. 07. 2004
Dát tip
super *! zdraví faust

miii
29. 12. 2003
Dát tip
fakt divná, divná věc - to pokoušení klávesnic***

_sendy
11. 09. 2003
Dát tip
divná,divná věc

Kubanec
10. 09. 2003
Dát tip
vostrý:)*

tanganika
09. 09. 2003
Dát tip
***

Armand
31. 08. 2003
Dát tip
nádhera hermite nádhera ...*!

Hauský
22. 08. 2003
Dát tip
no tady toho jééééé.....je to moc moc dobrý!!

vajda
11. 08. 2003
Dát tip
...uz mi to istu dobu nepise...ale ked pise...pisem atramentom...fakt...akasi ucta ci co... viem na co si narazal... jednoducho sa bez T nedas obist! T

houba
07. 08. 2003
Dát tip
TIP a tu diskuzi si přečtu až jindy :-))

dablik008
04. 08. 2003
Dát tip
pšt ;oX *V*

dablik008
04. 08. 2003
Dát tip
pšt ;oX *V*

drfaust
31. 07. 2003
Dát tip
Olala. Potěšen. Děkuji gd.

Bebitka
30. 07. 2003
Dát tip
aledity Míro, třeba to byl překleb... ;-)

gd
30. 07. 2003
Dát tip
Charles Bukowski: Chopin Bukowski tohle je mé piano. zvoní telefon a lidi se ptají: co děláš? co tak se s námi opít? a já říkám: sedím za pianem. cože? sedím za pianem a zavěsím. lidi mě potřebují. naplňuji je. když mě chvilku nevidí, zoufají si, jsou z toho nemocní. ale když je vidím příliš často, onemocním já. je těžké živit a nebýt sám živen. mé piano ke mně mluví. někdy jsou ty kousky roztěkané a nepříliš dobré. jindy jsem tak dobrý, že se cítím jak Chopin. někdy vypadnu ze cviku někdy hraju falešně. to nevadí. já totiž klidně můžu poblít klávesnici ale budou to moje zvratky. je to lepší než sedět v místnosti s třemi nebo čtyřmi lidmi a jejich piany. tohle je mé piano a je lepší než to jejich. a oni ho buď mají nebo nemají rádi.

gd
30. 07. 2003
Dát tip
originál - čistě pro srovnání.... Charles Bukowski: Chopin Bukowski this is my piano. the phone rings and people ask, what are you doing? how about getting drunk with us? and I say, I'm at my piano. what? I'm at my piano. I hang up. people need me. I fill them. if they can't see me for a while they get desperate, they get sick. but if I see them too often I get sick. it's hard to feed without being fed. my piano say things back to me. sometimes the things are scrambled and not very good. other times I get as good and lucky as Chopin. sometimes I get out of practise out of tune. that's all right. I can sit down and vomit on the keys. but it's my vomit. it's better than sitting in a room with 3 or 4 people and their pianos. this is my piano and it is better than theirs. and they like it and they do not like it

hermit
30. 07. 2003
Dát tip
gd, líbí, mi se!:-) zdroj? i v češtině jest?


gd
30. 07. 2003
Dát tip
takhle to mimochodem vypadá, když někdo zapomene na uzavírající parametr "/a"...

gd
30. 07. 2003
Dát tip
tady jsou mimochodem i další texty z toho výboru. líbil se mi třeba tenhle... cosi došly mi sirky. péra v gauči jsou polámaná. ukradli mi kufr. ukradli mi olejovou kresbu dvou růžových očí. auto je v háji. v koupelně lezou po zdi ryběnky. má láska je v háji. zato akcie šly dnes nahoru. tady je odkaz ma těsné provázání bukowského tvorby s klasickou hudbou. a pár bukowských hudbu i skládalo, jak vidno zde... google, to je věc...

Bebitka
29. 07. 2003
Dát tip
pancrfaust na vás, neznabozi... diskuse pod dílem je bez koruny za bodík a na frantu z obrataně si nešahejte, tolik udělátek jako von nebudete mít nikdá, natož keramickejch, muhehé... hermithe: i ti, co přešli, přešlí děkují Sv. Vašina: není to zlý, hochu, není... tady´s mi vysloveně učinil zadost, totiž radost, byť nechtěně... :-)

Bebitka
29. 07. 2003
Dát tip
Stanislave, zvyklej nebo nee, já tě plácat nebudu, nebuj :-))

pampelin
29. 07. 2003
Dát tip
Báseň si těsně netipnu, ale Miroslwkovu formulaci: není hanba, že nerozumíš... ale ten předpoklad, že musíš, aby bylo dílo kvalitní, je ostudně blbý. bych dal vytesat:)))))

Miroslawek
29. 07. 2003
Dát tip
Eddy_: to jsi měl říct rovnou, že vydíš, nebyl bych se obtěžoval jasnit zrak v tak prudkém případě...

hermit
26. 07. 2003
Dát tip
drfaust- právěže neznám, přelítl jsem nějakej výbor, co u nás od Bukowskýho vyšel, ale votrávilo mě to, takže to asi nebude ten inspirační zdroj, to, co píšeš, je možná lepší, no...

drfaust
26. 07. 2003
Dát tip
No ta Láska je pes je právě výbor z let (tuším) 1974 - 1978. Mě osobně se tam ne všechno líbí, ale tenhle text určitě. On se (podle mě) bezvadně hodní do téhle debaty. Lepší - jako Bukowski? Já nemám teď ten text poruce, ale tam je to o něčem trochu jiném. Jeho text je takový přímější. Opravdu ten text nemám při sobě a nechci mu křivdit, ale pokud si vzpomínám, je i trochu chudší. Já to jen nemohl nepřipomenout.

hermit
26. 07. 2003
Dát tip
Těžko soudit, neznám to... on má, pokud vím, jinej styl... a ten B. styl se mi líbil... mě nesedí to, O ČEM to je a k čemu on dochází... ale je mi fajn, jak se držel svý lajny a proto je tak často napodobovanej... líbil se mi od něj Holywood, co si tak vzpomínám....

hermit
25. 07. 2003
Dát tip
Eddy, ta tebou zmíněná Miroslawkova tryskavost byla, jak předpokládám, veselá ironie, nemusíš se kulivá tomu kyselit jak kyselina akorbová, bo tak něco, nie? ;-)

Miroslawek
25. 07. 2003
Dát tip
Eddy: pokud jsou to pro tebe kydy, doufáš marně ;o) Navíc nehodlám plýtvat silami a suplovat tvé vlastní úsilí k práci na sobě, jež jsi se neobtěžoval vyvinout... Ale abych rovněž uzavřel diskuzi, nevím přesně, co sis ucelil, ovšem obávám se, že každá poezie je do značné míry osobní. Objektivismus je hloupá a pyšná zhovadilost rádobymudrců a výsledné texty snažící se o ni podle toho dopadají. Ivo Aštar Benda buď pokálen. Požadavek na srozumitelnost komukoliv a vlastně i na srozumitelnost obecně je nesmyslný... a nejen dnes, s tím bys neuspěl ani v 19. století. Třeba Zpěvy Maldororovy od Lautréamonta (1864) byly pochopeny a přijaty francouzskou uměleckou (a tedy odbornou! nikoli, použijeme-li cvekovštiny, luznou ;o))) veřejností až ve druhém desetiletí století 20... u nás byly vydány a poté okamžitě soudně zakázány 1927... a mám takové nejasně jasné tušení, že ty bys to nedal ani dnes po téměř 140 letech. To ovšem nic nemění na tom, že, ať máme jakékoliv výhrady k jeho dílu, Lautréamont nepochybně byl veliký básník, jehož dílo položilo základy pro francouzskou, resp. světovou (a i českou) poezii. Nebo u nás jen namátkou takový Deml... Holan, Šiktanc... a i takový Skácel, který uměl stvořit věci průzračné, ale uměl své texty také pěkně zakalit... z takového jeho čtyřverší jako je Mitmem bys tuším dostal osypky. Ale ono je vždycky nejjednodušší přičíst svou vlastní nedostatečnost někomu jinému... a prohlásit text za nesrozumitelný, nesouvislý blábol, přinejlepším "osobní poezii" a jít hrdě prdět na latrínu vlastního sebeuspokojení. Abychom si rozuměli, není hanba, že nerozumíš... ale ten předpoklad, že musíš, aby bylo dílo kvalitní, je ostudně blbý. Živé umění je o chození novými cestami a když je před tebou někdo příliš napřed nebo jde postranní pěšinou, neznamená to, že se ztratil... to jsi jen ty zaostal.... pokud jsi tedy vůbec na nějakou cestu vyšel.

Miroslawek
25. 07. 2003
Dát tip
hermit: to nebyla ironie, to byla mírně bujará, expresivní nadsázka v zájmu úplnosti postižení významu obrazným podobenstvím, kterého jsem použil.

Miroslawek
25. 07. 2003
Dát tip
A ještě cintát z Demla: Jest pravda jako zvěř a dlužno ji loviti v houštinách souvětí a v brázdách slova, někdy jako lišku v doupatech protiřečnosti a smíchu jezevčíky důvtipu a kouřem pokory, jindy za teplého večerního soumraku jinotajů (v mlčení celé přírody, když táhnou sluky), neboť pravda je ve své podstatě divoká a plachá, znajíc člověka, ale i když se vzbouří a je neslušná, vystupujíc ze jha času a jako povodeň strhujíc mlýny obecné logiky a zanášejíc bahnem chudá předměstí vědy a umění, nebo jako oheň vyprskujíc do prostoru mastnoty a chlípnosti a pohodlí, šindely přetvářky, myšinu mlsnosti a klepů, projektily vzpoury či lávu extase a rouhání: bývá nesrozumitelná. Mluvíme o koních, o dětech, o ptácích, o rybách, bůhví o čem, ale za našimi větami jako pod kobylkou houslí ozývá se nejen ta žíně a struna, bekot jehňat a ržání kentaurů, lkaní kukaček a doupňáků, nýbrž i duše dřeva a ono na povrchu červenavé, jako srdce uhlazené, ale uvnitř prázdné a tmavé vězení naší touhy… (Česno, 1924)

drfaust
25. 07. 2003
Dát tip
...naokraj Rozhodně bzc netvrdil nic o pěkně zabalených blábolech; už třeba: má klávesnice láska špinavá poušť prsty mám v ní hlavu (ach moje řeč) u korun z nich (a dál) z nich se dívám dolů ... (stále to teče a to jak dolů tak nahoru) ... atd. odpověď na to, kdo jsou ti, kteří přešli, má každý asi svou, a když si myslí že jsou tam jen tropy a figury, tak mu to asi neteče a odpověď nemá. Jen bych se zeptal Hermita: Víš i přesto že se mi to líbí hodně, znáš Bukowkého báseň Chopin Bukowski? (mimo jiné je k nalezení v Láska je pes) To vadí trochu mě. Tohle je mé piano... .... někdy hraju jako Chopin někdy jsou ty kousky roztěkané a nepříliš dobré ... (tady bych řekl že Eddy čerpal z ní, když říkal: Nějaké věty jsou rychlé nějaké pomalé ale každá říká..., a tak je skrytá narážka na Bukowského už asi u něj. Přesto si dovoluji se zeptat explicitně Hermita.) ... Tohle je mé piano a oni ho buď mají nebo nemají rádi. (Tenhle Bukowksi patří k mým nej, kdysi jsem ho i ...) ****t

gd
24. 07. 2003
Dát tip
když člověk neví coby, píše o tom jak píše. jinýmu bych to zazlíval, ale když hermit o napsal tak krásně...... akorát trochu probíjí, hoch... :)))

gd
24. 07. 2003
Dát tip
že jsi nedal vědět... mínus bod... dnes budu ve stromovce na psích vojákach... břečet do půllitru a sentimentálně vzpomínat na mládí, jež uprchlo mi v dál... zajdi... na nějakou ošklivou chorobu... :)))

hermit
24. 07. 2003
Dát tip
všem děkuji všem i žlutým :-) Míwo, tobě děkuji předvším za připomínku k závěru s tou pointou, možná se mi eště usadí a ten závěr srpkem prosekám... btw: . . . zdá se mi když tu někdo napíše nesouvislé nic neříkající blábolky v pěkných kombinacích slov a vět - tak se tomu říká poezie... POEZIE je symfonie. Nějaké věty jsou rychlé nějaké pomalé ale každá říká říká něco o něčem říká jedno Zase jediná záporná kritika takže se tu asi stanu neoblíbeným uživatelem kterého vyhodí... To je svět i poezie se začíná kalit... pěkný, Eddy, díky! :o) jak by sis to nazval?

gd
24. 07. 2003
Dát tip
sv: koukal jsem na mapu, jmenuje se to pod lípami a je to hned u tramvaje? možná bych se mohl stavit, ale opravdu jen na skok - tak na dvacet minut, půl hodinky, končím v šest a koncert začíná od sedmi... resp. měl by.

hermit
24. 07. 2003
Dát tip
sv/gd: stejně nevim kde to je... nechcete skočit rači na prahu na sokolovský?

hermit
24. 07. 2003
Dát tip
no, dyk, bejvalou hospodu Labuť myslim....:o)))

Miroslawek
24. 07. 2003
Dát tip
Eddy: ale pronikl... ze svého pohledu se cítím pod povrchem básně vcelku volně... ovšem nevím proč bych to měl nějak konkretizovat a rozebírat... tobě nicneříkající to jistě je, tomu rozumím také ;o)

gd
24. 07. 2003
Dát tip
vidíte burani - vy se tady bavíte o pajzlech a miroslawek s edíkem vedou teoretický diskuse. takhle by se mělo rozjímat pod uměleckým dílem, na úrovni!

gd
24. 07. 2003
Dát tip
copak? nečekal bych podobně disharmonické tóny v naší líbezné debatě o filigránských významových nuancích moderní poesie. mám o tebe starost, milý stanislave, nemáš v posledních dnech nějaké trápení? mohu ti nějak pomoci?

gd
24. 07. 2003
Dát tip
co se děje, jelínku ušatá?

gd
24. 07. 2003
Dát tip
božínku! ty máš... - opičku! chachacha, no tak to se povedlo, nezdolný mohykán libeňských žižkovských a smíchovských hospod má hlavu, jako když mu do ní kopne motykou... no to je mi OPRAVDU LÍTO!!! chachacha, krucinálfagot, na ten se hraje stejně nejlíp. vedro k posrání, což?

Marthin
24. 07. 2003
Dát tip
Jojo, v práci bývá nuda veliká..;-)

Petula
24. 07. 2003
Dát tip
Kritiky nečtla, báseň jen zlehka přijala, protže na mne moc složito-silná, leč z toho, co uvízlo v mé chatrné představivosti jsem okouzlena „modrní zemitostí“ (nebo jak to pojmenovat?) pocitů a předání náůady, vcítění…

|||-_-|||
«
*»


ぺた



Cavalera
23. 07. 2003
Dát tip
*

(závorka)
23. 07. 2003
Dát tip
jo (líbí) T někdo klávesnici..někdo myš..

egil
23. 07. 2003
Dát tip
smekám.****

Pája
23. 07. 2003
Dát tip
g g G **************

cilka
23. 07. 2003
Dát tip
*

Krel
23. 07. 2003
Dát tip
hezké...

nin
23. 07. 2003
Dát tip
týjo *******

Nostradamus
23. 07. 2003
Dát tip
krása :-) *

Evička
23. 07. 2003
Dát tip
Tvé prsty jsou krumpáčky lží??? Ne, děkuji!

ALoDIRuK
23. 07. 2003
Dát tip
prsty krumpáčky lží prsty vlákny k mlýnicím prachu elektrod božích má klávesnice je skrytá poušť ti co přešli děkují se zraky do bílých zdí ....T

hermit
23. 07. 2003
Dát tip
Evičko, ď, konečně taky ňáká reptalka, už mi to bylo divný....:o)

Romy
23. 07. 2003
Dát tip
***

Miroslawek
23. 07. 2003
Dát tip
krumpáčky lží... a doprčic Eddy: říká mi mnohé, na rozdíl od průzračných nicnovehonebovlastníhoneříkajících textů, které mne svou neživotností nudí ještě dříve, než je opravdu začnu číst... neboť jsem je již vlastně tolikrát četl a chrastit modlicími mlýnky mne nebaví. A to nejsem žádný hermitův zarytý fanda (to spíš on můj ;o) chrochtající nad každým Mistříčkovým uprdnutím... umí napsat i z mého pohledu poněkud dosti slabší text, umí i sám sebe vykrást... ale tohle, tohle není ten případ. Nevím proč dílku vyčítáš vlastní neschopnost proniknout mu pod kůži. Tvar a vnitřní soudržnost textu je (pravda, zřejmě jen pro cvičené oko) vcelku evidentní. Básnické figury i tropy jsou stiskem básníkovy vůle i přes svou vybuchující barvitou tryskavost účelně stáčeny k osvěžující proudnici zbrocené emotivní naléhavostí významů, která v žhavě oslepující běli kapek dává v pointě prohlédnout... i když na můj vkus lehce přespříliš. Ještě bych tě chtěl jen lehce upozornit, pokud svému hanlivému blábolku říkáš kritika, velice se mýlíš, je to pouhý výkřik, nestoudně snadné tvrzení a to dosti neuměle formulované, takže s ním je těžko skutečně polemizovat. Nemyslím, že by tě kvůli němu chtěl (natož mohl) někdo vyhazovat, spíš se dočkáš zvýšené čtenářské pozornosti, což je možná i tvůj důvod, když to nejde jinak, viď? ;o)

Wopi
23. 07. 2003
Dát tip
Eddy_: kdo tě odkud vyhodí?? Nemáš trochu stíhu? ;-)

Wopi
23. 07. 2003
Dát tip
Eddy_: Zajímavé, že sám na kritiku reaguješ slovy "nejsi nějakej vypláchnutej?" Myslím, že bys nemusel zrovna zneužívat žlutého pole.

Wopi
23. 07. 2003
Dát tip
já ne, jen opláchntutej :)

DV_SWAN
22. 07. 2003
Dát tip
supr **** jsem takový sériový po(r)t a proto jsem hledal a nenašel "pot I" jestli není měl bys ho dopsat :-))

Olina
22. 07. 2003
Dát tip
já nevím co bych napsala *******************************

Olina
22. 07. 2003
Dát tip
no, Stando, kdybych dovedla zpřehlednit, co cítím při čtení téhle básně, jistě by to znělo nějak podobně, jak jsi trefně vyjádřil:)))

Olina
22. 07. 2003
Dát tip
futuristů z Obrataně je najednou jak naseto, že? :) ... se lidi potkávaj a poznávaj v podobných životních situacích ... možná to tím tak trošku bude, co myslíš?

Rowenna
22. 07. 2003
Dát tip
Ani bych neřekla, že je tvá klávesnice skrytá poušť. ****

Bacil
22. 07. 2003
Dát tip
tady tyhle prostě umíš... a já jen zírám a smekám

Wopi
22. 07. 2003
Dát tip
pěkný konec

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru