Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

moje vize / sedm slov

15. 06. 2000
6
0
3954
Autor
MM

toto je možná spíš indispozice než úvaha. ale uvažoval jsem nad ní :) předem se omlouvám, že kusy toho jsou anglicky, ale na některé věci se tenhle jazyk prostě hodí líp. je pravda, že jsem se toho snažil říct tolik najednou, až se v tom může někdo trochu ztrácet - co se dá dělat :)

za poslední půl rok se v mém životě mnoho změnilo. věci, o nichž jsem byl s bláhovou jistotou svých osmnácti let (ano, jsem tady snad nejmladší, klidně se mi smějte) přesvědčen, se rozplynuly jako pára nad hrncem. když se teď dívám zpět, docela se stydím - a doufám, že chybami se člověk učí. esem, můj kamarád z bulharska, dal na svou stránku mimo jiné část, kterou nazval "my vision" a v níž bylo několik zdánlivě útržkovitých myšlenek, které pro něj znamenají představu, jak by měl žít. sám jsem se celé jaro pokoušel stejně stručně vyjádřit své pocity... toto pondělí jsem vůbec nespal a ráno se vyšel podívat na východ slunce. procházel jsem se po místech, která pro mne znamenala dětství, brečel a uvědomil si, že tahle část života právě skončila. potom jsem na prašném hřišti v parku vzal kus větve a do písku napsal svou vizi. odcházel jsem domů s podivným pocitem smíření, naplnění a klidu. zde jsou ta slova - rád bych věděl, co si o nich myslí jiní... my vision: sky above | peace in mind | being around | helping hands = life worth living. a teď přeskočím k něčemu jinému: libanonský spisovatel Chálíl Džibrán (jeho knihy doporučuji) jednou řekl své přítelkyni: představ si, že by ses musela vzdát všech slov, která znáš, a zůstalo by ti jich jen sedm. která bys vybrala? ta nejdůležitější, ta co shrnují celý svět, vysvětlil jí. potom ji řekl "svých" sedm slov. zkuste sami popřemýšlet nad tím, co vy sami považujete za podstatné a jaká slova vybrat (jeho výběr je na konci této úvahy, ale nečtěte si je, dokud si nenajdete ta svá, aby vás neovlivnil). stojí za to, zamyslet se nad smyslem života. v době, kdy je běžné podobné myšlenky odsouvat co nejdál, považuji vás, písmáky, za menšinu lidí, kteří dosud uvažují... mám pocit, že jsem měl obrovské štěstí, že v mém okolí jsem se dosud setkával zejména s lidmi, kteří sex nepovažují za lásku, peníze za úspěch, a klidné svědomí u nich neznamená špatnou paměť. bohužel se mi zdá, že toto pro mne normální chování se stalo ve společnosti výjimkou. a tak "běžný" = nenormální (snad až amorální). prosím, zkusme se všichni chovat normálně... daleko příhodnější než výkřiky "Ježíš je můj pán", jakkoliv třeba pravdivé a dobře míněné (ovšem svou nesmlouvavostí odrazující) mi přijde "úplně prostá" cesta, která je dána citátem (není přesný, knížku, kde jsem jej četl, už nemám) od solženicina. "zlo je možná silnější a zvítězí. ale budu dělat všechno pro to, aby to nebylo mým přičiněním." poněkud vulgárně shrnuto: "snažím se žít alespoň míň jako prase." aniž bych se proto povyšoval nad jiné. a teď těch slíbených sedm slov. nejprve má slova: on, my, dík, smysl, mír, bytí, snaha. pak sedm slov mé kamarádky: vesmír, krása, já, ty, pravda, čistota, pokora. a nakonec ta, jež vybral sám Džibrán: bůh, země, krása, láska, já, ty, příjmat. those are my thoughts... where are yours?
Kombajn
11. 06. 2002
Dát tip
Pamatuju se ze na jedne Liqudaci jsme ty slova vybirali. nevim co jsem vybral, ale bude to neco jako: ja,ty, laska, bolest, smrt, pravda, svoboda pro me jsou tato slova pravdiva. a nenecham si je vzit. neexistuje spravnych 7 slov. existuje jen 7 slov pro kazdeho z nas. a i kdyz ma kazdy ta slova jina, jsou pro nas spravna. jinak *!

Anonym
05. 04. 2001
Dát tip
Hmm... , tak teda Buh, mir, pratelstvi, rad(-a), dobro, pokora, smrt, protoze ta k tomu zivotu taky tak nejak patri... K

IVANOL
08. 02. 2001
Dát tip
.prachy, sex, násilí, podrazy, zlodějna, lhaní, chlast.. -to sem viděl napsaný na prašnym hřišti v jednom parku, ale teď si vybavuju, že to bylo rusky, tak nic :-D

Anonym
07. 12. 2000
Dát tip
Adamm :tazko mi tu hladat slova snad len : skveleeeeee a mojich sedem slov /tak narychlo / : laska , sny ,samota ,nadej , ludstvo , buducnos a siedme dam opet sllovo laska

Anonym
08. 11. 2000
Dát tip
láska,pravda,život,porozumění,krása,mír,Bůh...co dodat? Dávám tip.

bobotic
27. 10. 2000
Dát tip
poznání,neklid,smích,prázdnota,láska,vztahy,smysl,pravdivost(i vůči sobě), bože odpusť ale snesu život spíš bez tebe. Dík Adame

Mahoney
24. 08. 2000
Dát tip
láska, lidé, hvězdy, svět, já, život, sny pravda - TiP, na víc se tu nevzmůžu... málem bych zapomněl... děkuju, moc

Laďa
19. 06. 2000
Dát tip
Meku já taky většinou nepoužiji cizí slova, ale někdy to považuji za nevyhnutelné. Pokud ta myšlenka přijde v angličtině, pak by se smysl možná změnil s jazykem. Adamme myslím, že uvažuješ a že to rozhodně není na škodu. Kdo z nás tu má jiný názor? Možná si to mohl rozvést. Ale těch sedm slov si najdu.

Kangi
19. 06. 2000
Dát tip
jsi zde možná mezi nejmladšími, ale rozhodně se ti bude těžko někdo smát ...

McCoal
16. 06. 2000
Dát tip
Dobré, i když já se příliš nezabývám hledáním odpovědi na otázku co je smyslem života. Protože pro mě je smyslem života život sám. Neptejte se, proč tu jste a kam jdete, ale už konečně žijte, dokud je čas. BTW. Ta angličtina mi v tom přišla zbytečná. Navíc oblaha zní daleko líp, než sky. Alespoň teda mně. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru