Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Už jen Žena

23. 07. 2003
7
0
1361
Autor
Zelenooka

možná mi poradíte s kategorií... :)

 

        Přes den byla cynickou puťkou – vím, chce se namítnout, že puťky nebývají cynické, puťky jsou přece hloupé a cynismus je výsadou i prokletím inteligence – ale ona byla ženou rozporů, a tak dokázala být i cynickou puťkou.

A protože přes den citům nepodléhala, ale vysmívala se jim, tak večer, když sama uléhala do letním peklem prohřáté postele stávala se z ní žena. Žena, která jako romantici 19. století toužila po lásce, toužila po zklamání a bezbřehé bolesti, toužila po všem, co reprezentovalo absolutno, nebo se jeho střípkům  alespoň podobalo. Před spaním četla romány plné nekonečných lásek, vášně a dobrých konců, ale před očima měla tragedie Romea a Julie, Tristana a Isoldy, Orfea a Euridiky; a nože na krku všech znásilněných žen. A byla vzrušená – byla přece ženou rozporů. Dotýkala se absolutna.

Když v té horké snové posteli zavřela oči, cítila jak se její tělo propadá do stavu beztíže, do víru jiného světa, jak splývá s proudem cítila jak se jí k smrti točí hlava – a ten pocit mohl být úžasným a mohl být tím absolutním, kdyby zároveň nevnímala svou mysl, těžkou jako kámen, co ji bolestivě táhne pod vodu a v tom absolutním proudu ji topí.

Někdy se snažila bránit, počítala výplatu a v duchu se těšila, co všechno si bude moct koupit, ale jindy, když neměla sílu, se jen propadala a modlila se, ať ji proud nebere s sebou, ať ji neutápí.

A nebo ať to udělá!

Měla v sobě tolik bolesti, ale bála se ji vykřičet do světa, protože by přestala být tragickou hrdinkou, ale stala by se 24-hodinovou puťkou.

Mívala pocit, že ji všichni sledují, a tak využívala každé příležitosti utéct tisícům očí a zažít své malé chvilky absolutna. Jízda stoosmdesátkou s rozevlátými vlasy a tváří zfackovanou od větru, stoprocentní vysilující sex, Saint-Exupéryho Malý princ – byl přece tak tragický a tak sladký ve své osamělosti! – jako ona.

 

A pak se zamilovala – ne pomalu, ne najednou, prostě normálně. Za nějakou dobu se vdala a tak nějak bez povšimnutí, bez pláče a bez bolesti přestala být noční nymfou Absolutna i cynickou puťkou a stala se ženou. Jenom ženou. Když ji po třech letech, dvou měsících a jedenácti dnech opustil,  její bývalá touha se jí vrátila.

 

Ale Bůh k ní nebyl milosrdný. Když už se před spánkem nedokázala ztratit sama v sobě, když už neuměla přivolat tu bolestivou závrať, kdy puká srdce, vzala si na pomoc chemii. Prášky, drogy a zase prášky. Chlast.

Dny puťky a noci bez absolutna jí pomalu začaly splývat a ona pochopila, jaký dar měla – a ztratila. Ty chvíle před usnutím opravdu žila, tenkrát se dotýkala VŠEHO.

Dvacátéosmé ráno po rozvodu se už neprobudila.

 

Život k ní nebyl tak milostivý, aby ji ve smrti spojil s její láskou, tak jako Julii s Romeem, Lucii s Petrem.

Ale ona, ona ve smrti našla sama sebe.

 


Domeček
16. 06. 2004
Dát tip
Kvůli té hře s barevným textem je to místy téměř nečitelné.

Seregil
11. 06. 2004
Dát tip
Parádní dílko.. asi bych to mrsknul do kategorie..Ostatní... tip.. a klub sekce ozvy Ticha...

Simona
18. 03. 2004
Dát tip
Barbar, krásné... Zelenooká, skvělé;o)*t

rainman
10. 08. 2003
Dát tip
píšeš krásně, Zelenoočko...a tohle je z Tvých dílek nejlepší :-)* a ta kategorie ? řekl bych, že má Barbar pravdu

Aagaatka
24. 07. 2003
Dát tip
Kraaaaaaaaaaasne, uzasne, nevim kolik superlativu pridat, po ranu se mi spatne vyjadruje.ale uplne sem to zhltla.tipikos zelenookos

Poplétka
24. 07. 2003
Dát tip
jo, asi jenom smrtí jde najít sebe a že je cynismus dobrý předsmrtný stav? A zajímavý je, když se pak další ráno stejnak zase probudíš v tomhletom světě, a přitom už máš po smrti. To je paráda! Život je pak lepčí než za živa. dost žvatlání, dílko se mi líbí*

Zelenooka
24. 07. 2003
Dát tip
dekuju, dekuju a dekuju :)

Evička
24. 07. 2003
Dát tip
Dobrý, dobrý a zase dobrý - ale ukončila bych to ....a její bývalá touha se vrátila! Sakra!***

Barbar
23. 07. 2003
Dát tip
Duše je studna plná lásky dávejte ji kolem sebe a nikdy nedopusťte aby nebylo komu jinak se stane jedovatou a otráví VÁS! Voda v dobré studni a láska v dobrém srdci neubývá.....

Barbar
23. 07. 2003
Dát tip
Řekl bych, že je to její medilonek....

Barbar
23. 07. 2003
Dát tip
Jé, ztrati sem A :-))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru