Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Realita

23. 07. 2003
1
0
1297
Autor
Alan

Není strachu, kde není naděje.

 

                                                    E. A. C.


Jess
02. 02. 2004
Dát tip
Dovolila bych si v této souvislosti citovat slova ze rtů toho, kterým byl Last Angel. Bohužel, má klávesnice odmítá psát katakanu, takže to bude v angličtině: It is human fate. Human hope is made with sorrow.

Bakchus
11. 09. 2003
Dát tip
Krásnou pasáž má Spinoza ve své Etice vysvětlované geometrickým způsobem (Spinoza: Etika, Praha, 1991 o původu a přirozenosti afektů, str.152): Strach je nestálý smutek, vzniklý z ideje věci budoucí nebo minulé, o jejímž výsledku do jisté míry pochybujeme. Naděje je nestálá radost vzniklá z ideje věci budoucí nebo minulé, o jejímž výsledku do jisté míry pochybujeme. Z těchto definic plyne, že neexistuje naděje bez strachu ani strach bez naděje. Očekává-li někdo v naději něco a současně pochybuje o výsledku, můžeme předpokládat, že si představuje něco, co existenci budoucí věci vylučuje a tedy se rmoutí. Dokud tedy setrvává v naději, má strach, zda věc nastane. Očekává-li naopak někdo něco se strachem, tj. pochybuje-li o výsledku věci, kterou nenávidí, představuje si rovněž něco, co existenci této věci vylučuje, a tedy se raduje. Potud má naději, že věc nenastane.

Gabriel
02. 09. 2003
Dát tip
poslouchas Type O Negative? myslim ze jejich kredo je "No hope No fear" a taky se rika nadeje umira posledni

815_0
09. 08. 2003
Dát tip
Snad proto strach neznám... TIP

Alan
25. 07. 2003
Dát tip
Ale navzájem se to přeci nevylučuje, Jess. Kdosi sní o naději a bojí se, že nedojde k jejímu naplnění. Když procitne, naděje zmizí a on se stane součástí " strachu." Absorbuje ho to... Salve in eterniam, Alan

Jess
24. 07. 2003
Dát tip
Dovolím si nesouhlasit. Strach je všude, naděje je 'jen sněním bdícího'.

Seljuk
23. 07. 2003
Dát tip
No hope, no fear. No fear, no dream. No dream, no hope... damn fuckin´ circle...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru