Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Král Bouří

25. 07. 2003
10
3
1921
Autor
Don´t_worry



Setmělo se. Každý věděl, co to znamená. Na obloze byla veselice, která byla ryze soukromá věc, proto služky zatáhly závěsy, aby lidské ani to zvířecí oko nemohlo o ničem vědět. Pilo se, jedlo ve velkém až z toho rostla velikánská břicha, prostě se hodovalo přesně tak, jak to známe z královských dvorů. To král Bouří - Eduard, hodný stařeček, předával žezlo mladšímu - svému synovi. I když se oslavovalo nikdo z přítomných opravdu šťastný nebyl, bylo jim nad Slunce jasné, že teprve teď jim nastanou kruté chvíle. Temperamentní mladík to byl, všem k zalíbením, jenže i rozmazlený a drzý. Žádné kloudné pořízení s ním není.

 

Už při ceremoniálu dělal hlouposti. Mráčkům přestrojeným za šašky se vysmíval...Co se to dělo? Vždyť kašpárci se mají smát, ne naopak. I šlechtici, povýšené hvězdy, se smáli, ale jen proto, aby neurazili. Totiž, hvězdy nejsou upřímné, svítí a vábí svým zevnějškem, jinak nikdo neví, co si myslí...Ale jsou také moudré, věděly, že náš nový král přestřelil.

Mezi přítomnými nastal rozruch! Světlo se malými škvírami dostávalo přes černočerné závěsy. To nepřítel - Sluníčko si hrálo a chtělo trošku poškádlit starého krále...Nevědělo nic o tom, že princ už vyrostl do takové výšky, že hůl, která je dědičná, je menší než on. Pořád ho pokládalo za malé princátko.


A co se zatím událo na zemi? Lidé ze svých příbytků vylezli, aby viděli, jak na nebi se mraky protrhávají. Byl to ojedinělý úkaz. Buď  bylo nádherně nebo tma. Jakoby se to všechno semlelo dohromady. A zlá Viola vyběhla na palouk, aby natrhala kytici Rozrazila rezekvítku, nepřála si nic jiného, než aby byla zase tma a metaly blesky. Nepopírám, ... krásná byla. Kdo by odolal rusovlásce se zelenýma očima? A selská postava! Každý mladík se za ní otáčel. Jenže ona neměla zájem! Prý, že se nebude jen tak s někým zahazovat.


Zatímco Viola trhala kytku nazvanou lidově bouřka, tam „nahoře“ Vincenc svolával všechny pyrotechniky a dunící koule, takže bomby.

 

„Anastázie, ty jsi tak bledá...“ říkal starý král Sluníčku.
„Nevěděla jsem, co se tu děje...Chtěla jsem Tě poškádlit, hloupě jsem si myslela, že spíš, proto ty závěsy....
Ach, odpusť mi. Jen pár paprsků z mých nejvěrnějších přes ty závěsy pronikly. Neměj mi to za zlé, Eduarde,“ omlouvala se paní, ze které nešla žádná zář. Kupodivu byla chladná, proto jim v tom paláci nic neroztálo.
„Ale...z toho si nic nedělej. Nepozval jsem Tě na korunaci nového krále jen proto, že Tě Vincenc nemá rád, vždyť víš...mládí. Ale, když už jsi tu, chvíli tu s námi pobuď. Všeho je tu dost. Já sám Tě zvu,“ moudře pravil Eduard.

 

Sluníčko poslalo těch pár paprsků pryč a obloha se zakryla opět tmavým hábitem. Viola měla radost. Došlo i na blesky. To Vincenc chtěl ukázat svou sílu a nenávist vůči Sluníčku.

Anastazie a Eduard měli spolu ústní smlovu. Od prvního zakokrhání do poslední svačiny sedláků na nebi úřadovalo Sluníčko. Někdy méně, někdy přidalo na síle, podle toho jaký byl měsíc a den. A Eduard měl nebe pro sebe celou noc. Nikdy tuhle dohodu neporušili. Král říkával, že takhle se mu metají blesky o hodně lépe.


„Musím...Nemohu nechat vesničany, aby seděli v tmavých světnicích. Musejí na pole, za prací. Zvířata ve stájích nejsou na denní bouřku zvyklá...Nech mě jít,“ žebronila Anastázie a měla slzy v očích.

„Jen jdi. Sám se Ti pokusím pomoct,“ a nemotorně se zvedl z křesla, aby mohl jít usměrnit svého syna.
„Ty hlupáku, copak nevíš o dohodě? Proč to děláš?“
"Otče, ty´s měl málo a nechal si diktovat, já nechci mít stejné podmínky, chci moc!“ křičel přes celé nebe  Vincenc. Nepotřebovalo se žádných bomb, stačil ten křik..úplné hromo - blesko - bití.


Duha.
Sluníčko o vlásek vyhrálo. Už jen poprchávalo.
Duha, kamarádka Sluníčka. Signalizuje, že bude zas vše v pořádku.
„Synu, běž mi z očí a žezlo nech u mé postele. Právě teď už nejsi král Bouří, jsi normální člověk a jako oni budeš toužit po paprscích, tak i po bouřkách. Až Tě oblaka, mí dvorní šašci, budou snášet dolů, ne, aby ses jim smál! A v prvním dotyku Tvé nohy s vlahou půdou zapomeneš svoji minulost. Budeš jen obyčejný chasník, co žádného studia neměl. Jen nezapomeň. Měl jsem Tě rád a budu Tě z povzdálí sledovat, jak si vedeš.“

 

Jak starý - nový král Bouří řekl, tak se ihned stalo. O jednoho chasníka na tom lidském světě bylo víc.


Vincenc se toulal po vesnicích až došel k té nejvíc zapomenuté. Tam žila i Viola.
Obyčejný chasníček se do ní v prvním okamžiku, kdy ji spatřil, zamiloval. A i jí byl ten neznámý kluk sympatický. Jenže oba měli škaredé povahy, takové, které se opravdové Lásky nikdy nedočkají.
Dostal práci. Musel pást kozy. Každý den byl v kozím oparu, smrděl a ruce opuchlé měl od mozolů. Po xtýdnech, kdy už si celé stádo pojmenoval, stal se zázrak..To celé mu dodalo, aby už povýšený nebyl. Eduard mezitím do hlavy svého syna vléval vzpomínky. Ty nehezké si nechal u sebe v šuplíky a klíč od něj hodil „dolů“, kde rovnou spadl do rybníka a káčata své krky hned nořila pod hladinu.
Spal v seníku. Každý den vyndával z šedé košilé provoněné kozím dechem seno, někdy, kdy bylo všude vlhko, dokonce i krysy...Změnil se a už neměl vysoké nároky na bezbarvou postýlku, která s ním plula ve dne i v noci.


A Violka ho ztrapňovala. Vesničané chtěli Vincenta odmilovat, ale vždyť víte, že okolí nepomůže, jedině on sám...Tím se stal obyčejným chasníkem, který měl city a bylo mu z toho velmi smutno, že tak krásné děvče je takové.


Znáte to, dva lidé jsou spolu a navzájem se ovlivňují. I když měla Violka pořád špatné vlastnosti, tak pomalu se zakrývaly jinými, vznešenějšími. Ty jí dával sám Vincenc - pasák koz. A tak se jednou stalo, že i Violce se otevřely oči. Tvář ji znachověla poznáním, jaká byla. A svého “zachránce“ odprosilaza to všechno, co mu udělala, že ho má prý velmi moc ráda.
Vincenc se dočkal. Láska přišla k němu do seníku, i když se stěhoval k Violce do světničky. Byla svatba, kde nemohl žádný vesničan chybět.

Přišel nám dopis. Odesílatelem byl nějaký Vincenc z lidské větve.
A bylo tam psáno, že ten Vincenc si bere nějakou Violku. No, upřímně, když už si s tím dal práci a pozval nás. Také poslal tohle psaní po služebné, co jednou v noci měla dělat hromobití.

 

Byla to nádherná svatba. Byla jsem jim za svědka, sám Vincenc mě pozval. Že prý, co jsme si, to jsme si. Minulost je smazána. Měla jsem na sobě žluté šaty protkané kapičkami rosy a z třpytivých nitek. A nebyla jsem sama. Byl tu se mnou jeden pán. Velmi ušlechtilý, i když se musel opírat o takovou zvláštní hůl a na světě poztrácela svou moc. Novomanželům jsme jako dárek věnovali plný pytel duhy. To aby děti si měly s čím hrát.
A pak jsme šli opět domů. Šťastni, že Vincenc i Violka se změnila, že budem mít krásné vnoučata a že je až teď krásný pohled dolů.


A jestli vidíte na obloze metat hromy a blesky, tak vydržte. To jen se s mým starým škádlíme. Smlouvu jsme zničili, protože lidé potřebují vyčistit vzduch nejen v noci a neuškodí jim , když na chvíli zalezou do svých příbytků a na dřevěných stolcích jim svítí svíčka, která chvíli co chvíli odkapuje vosk, ze kterého si děti modelují kuličky.
Doposud jsem vyhrávala a vítězit budu i nadále. Vždyť vidíte duhu....
„Anastázie, ty jsi tak bledá...“
„Netrap je tam tolik, pusť mě, já jim pošlu pár paprsků...“

 


3 názory

Lakrov
03. 06. 2007
Dát tip
Tady seš (chvíli to zabralo, tě najít v tom vícevrstvém uspořádání). Chci si Tě lépe prohlédnout, když vidím tolik povídek, ale teď musím psát (PL/SQL). Tak doufám, že si nevymýšlím, když napíšu: 'Ještě se vrátím'. Nebo se připomeňte avízem.

Samozřejmě odpuštěno.:) Chápu to jako prodlouženou diskuzi...Peskování za otazníky místo uvozovek, možná místy překlepy je jistě opodstatněné; na druhou stranu, když jsem to sem před čtyřmi léty vkládala, měl ten text alespoň nějakou formu, pak přišly změny a všechny (nejen tahle pohádka) zůstala rozvrzaná, pro čtení asi nepoužitelná. Stačí se ale podívat, kdo to a kdy naposledy četl a ozval se. Ano, svědčí to o tom, že autor nemá chuť se pouštět do opravování. Což je pravda. Lakrove, já tu nebudu zastírat, že v opravování nevidím prioritu. Nevzalo by to tolik času, ale písmák sám o sobě je požíračem. Diskutovaly jsme nad kritikami a začátečníky. Za sebe ti mohu říct, že jakožto začátečník před několika lety mě vycepovali pouze ti možná zbytečně drsní a tvrdí "kritici", ale aspoň mě naučili číst. Vždyť já věděla pouze o literatuře z učebnic, o Lanczové a pár dalších. Neměla jsem žádný rozhled a to teď vztahuju i na dnešní začátečníky...kolik je literátů? Básníků? Běda málo. A co je důležitější? Láska k literatuře, zbytečně ji nehyzdit, nelámat něco přes koleno, ale naučit se alespoň číst. Totiž - každý tu chce něco dokázat, ale pouze za cenu SKRZ někoho. viz Ukaž mi, jak jsem dobrej básník! A jestli je člověk netrpělivej, nezaslouží si ani kritiku, čtenost, ohlas, natož talent. Jsme zase na začátku, že ačkoli nechceme, literatura je řemeslo. Zrovna včera jsem se procházela nádherným knihkupcetvím, kde mě lákala každá kniha. Obalem, pestrostí, obsahem (co jsem si jen přečetla na záložce), ale je to boj. A mě nepřijde vtipný, když začátečník najednou začne hudrovat, že potřebuje pofoukat bebínko, protože na něj nikdo nemyslí. Vkládat deset děl denně, copak už jsme se z toho nepoučili? Je nás tu prostě víc. A ...jak fai psala, že i jo, *, T ti něco řekne, tak s tím nesouhlasím. A nebo jen ironicky. Mně stačí, když čtenáři budou umět číst a zbytečně si nehrát na kritiky s hvězdičkou. Pěkný den. Sice jsem reagovala úplně mimo text nahoře, ale víme pořád nad čím debatujeme, žeano? Ahoj.

Lakrov
24. 05. 2007
Dát tip
Text skrývá náladu jakéhosi zázračného dne. Daleko a jinde. Aby se nikdo nepoznal. Aby nikdo nepoznal... Co je to, co nemá nikdo poznat? Pohádkový vypravěč nás zavádí do říše kouzel. Místy si v navozovaných obrazech protiřečí: král Bouří - hodný stařeček. Též slvní obraty - jak už to v pohádkách bývá - poněkud opotřebované chvěním vzduchu (nad Slunce jasné). Nevážíš si svých děl, když je necháváš ležet v takhle žalostném (grafickém) stavu. A netvrď, že nemáš dost času. Prostě už Tě ten shluk písmen jen přestal bavit. Jak pak má začít bavit jiné? (a přitom sepsat ho zabralo jistě víc, než pět minut). Nestojí za trochu renesance po pěti létech? Vždyť na počátku byla myšlenka, ale jen Ty víš, jak voněla. Proč už to nechceš sdělit ostatním? Tohles chtěl(a)? Té myšlenky je škoda. Pustil(a)s ji do světa příliš brzy. Můžeš mi odpustit?

johanne
26. 03. 2004
Dát tip
hezounké *:)

Kačírek
27. 12. 2003
Dát tip
Hezká pohádka, půvabný námět a souhlas s Kolegou. Jinak kouzelný :o) a tip

Dero
04. 10. 2003
Dát tip
Teď lituji, že jsem si premiéru této pohádky neodbyl v nějakých pozdních večerních hodinách. Zase by se mi jednou usínalo s tím pohádkovým úsměvem na rtech ... :) Nu což, třeba ta nálada vydrží až do večera ... nepochybně ***

Kolega
20. 08. 2003
Dát tip
Musím se opakovat z minulé pohádky. Nápad je znamenitý, ale v provedení by bylo možno ještě něco dohnat. Jinak tam máš pár malinkých překlepů. V básních jsi rozhodně lepší, ale nevzdávej prózu, rozhodně ne. Člověk potřebuje psát i něco jiného než mu momentálně jde. Tipů tu máš docela hodně, takže má kritika tě asi neovlivní. Samozřejmě ti je upřímně přeji. :-))))

Kolego, ne, každá kritika je dobrá a beru si ji k srdci, pokud je slušně napsaná... :)) Díkanec

StvN
05. 08. 2003
Dát tip
Tak se zase odvezu, neni problém.

StvN
03. 08. 2003
Dát tip
Psaná ironie nevyzní, nepoznal jsem to.

J_M_C
03. 08. 2003
Dát tip
je to pekne, jen jsou tam drobne chybicky co vadi na krase. treba xtydnu se mi zrovna nelibi, zvlast kdyz to ma byt pohadka, tady nejsme v matematice, tech par dalsich tolik nevadi.

StvN: Škoda, nemusel ses do mě, kdybys poznal, navážet. J_M_C: máš určitě pravdu, jestli bys byl tak hodný a všiml si nějaké stylistické chybky, oznam mi to. Budu vděčná. Dík

Kolben
01. 08. 2003
Dát tip
:-)**

StvN, třeba si věřím a třeba to byla ironie...(těžko říct)

StvNe, tak to jsem úplně přehlídla. Ano, máš pravdu...Ale budeš brát tuhle pohádku doslovně? Protože bys tam našel větší poklad, než to soupeření.

StvN
31. 07. 2003
Dát tip
Není třeba mě poučovat o tom, jak číst a chápat díla. Jinak si docela věříš, ale nic, u krátkých věcí jsem zkrátka zvyklej všímat si detailů.

Diana
30. 07. 2003
Dát tip
Hezké *

StvN
29. 07. 2003
Dát tip
Nevšimla? - Doposud jsem vyhrávala a vítězit budu i nadále.

barobrk, nechceš říct divné, že ne? Ve mně to slovo "jiné" evokuje.

Lunka: Pročpak jsi mi poslala avízo, když mi nic nechceš? :-)))

Čekanko a proč to kritizuješ pod mou věcí, když to není mně? :) Lunka ti poslala zprávičku - omylem mně, přepošlu, ju?

No jo, máš pravdu, tak já se stydim :-))) Už jsi to měla přeposlat dávno, když je to moje!!!!! :-)))

čekanko, já se zas nestydím, víš? Co když Lunka děkovala mně? Si myslela, že já jsem vůdce, třebas. A nebo ti to chtěla poslat soukromě a poslala mně....(na to nebudu myslet) :) Styď se! .)

A víš co? mně taky nebaví se stydět, tak se stydět nebudeme, co ty na to? :-)))))

Dobře. Nebudem. Hned je to lepší. :)

StvN
27. 07. 2003
Dát tip
Taky se mi to líbí. Ten nápad je dobrej. (Zase to soupeření)

Cannisha, díky. StvNe, jaké soupeření? Žádného jsem si nevšimla....???

barobrk, ehm, počkám :)

Co to se to dělo... druhý odstavec Hezky se to čte! Moc hezká pohádka :-)°°°°°°

Krel
26. 07. 2003
Dát tip
:-) hezké..

děkuju, opraveno :)

Ajé :-))) zase jsem opravovala :-)))

To byla taková chybička, že ani za takový humbuk nestála, víš? Doufám, že si to nebudeš celé přečítat kvůli nějaké další opravě. :-))

já jen, že jsem dostala od Krela vynadáno, že jsem tuhle někde opravovala :-)

nemáš být tak aktivní :))

už budu pasivní :-)))

nemáš být v aktivní - v takových věcech..jinak buď přesně taková, jaká jsi :) a nenech si to líbit. :)

nenechám, neboj :-)))

to mi je jasný, čekanku na Písmákovi už přece trošku znám :)

Hm :-))) a ve skutečnosti je to stejný :-))) akorát včera mi poslali mail z T-Mobilu, jestli bych se nechtěla chovat slušně k jejich operátorům :-)))

Nechtěla, viď? :)

jasně, že nechtěla, když se kvůli nim musim zabejvat jednou aktivací půl dne a každej mi řekne něco jinýho a nakonec mi to ani nechtěj zaplatit, pitomci!

Pitomci! :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru