Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Netcafe Plešatýho Matěje

30. 07. 2003
5
0
3341
Autor
Movsar

jen taková malá skorozabijačka...

Matěj byl provozním jedné malé internetové kavárny nabízející mimo čtyřiadvacetihodinového přístupu na síť rovněž výběr ze dvou druhů keksů a cikorku, jíž Matěj pyšně nazýval „smrťákem“. Přívlastek plešatý Matěj získal pro svou prostovlasost, která jej stihla v brzkém věku třiceti let. Nápadné bylo rovněž jeho permanentní slinění z koutků úst, kterým dával najevo svou nezávislost a výstřední charakter. Jeho zaujetí pro net bylo fascinující – dokázal strávit prohlížením pornostránek i 20 hodin denně. K takovému  výkonu si pomáhal natrénovanými mikrospánky na klávesnici do nichž upadal v přesných intervalech. Novou energii do žil mu rovněž vlévaly vždy na dosah přichystané arašídové oplatky.

Klientelu jeho kavárny tvořili většinou děti hrající si PC hry a pak náhodní okolojdoucí, toužící si vybrat poštu. Matěj se na poslední zmíněné často zlobíval – nabízeje jim registraci, znamenající slevy po zakoupení nekřesťansky drahé permanentky, ti na jeho dobře míněné nabídky nereflektovali. Po odmítnutí se vždy hystericky zajíkal zlostí. Vždyť to myslí s těmi hloupými tak dobře, nechával ještě dlouho poté doznívat ve své lysé hlavě myšlenky.

Jednoho pátečního večera vstoupili do jeho kavárny dva muži. Oblečeni celí v bílém, nažehlené puky, polokošile, na hlavách placaté čapky. Jeden z nich měl přes rameno zavěšenu příruční sadu golfových holí. Plešatému Matěji zazářili oči. Konečně někdo, kdo si koupí jeho permanentku, pomyslel si. Vidina několika barevných papírků prokládaných kovovými proužky jej jaksepatří nastartovala. Usadil oba muže k počítači a nenápadně koulením svých vypouklých, zvířecích očí sledoval, co se na jejich obrazovce objeví. Muži chvíli cosi ťukali do vyhledávače, oba si dobře vědomi šmíráka za nimi. Byla téměř půlnoc a kavárna byla prázdná. Matěj ještě stihl nabídnout smrťáka, když jeden z mužů rychlým pohybem vytáhl hůl na odpalování krátkých míčů a trefil s ní Matěje mezi oči. Správce sítě měl tuhý kořínek – počítal rány do tří. Ještě před tím, než upadl do říše Morfeovy, problesklo mu instinktivně rozbitou hlavou, že ani nestihl pánům poradit registraci. Muži si v klidu prohlédli stránky světového golfového klubu a odkráčeli.

Plešatý Matěj se po dvaadvaceti dnech probudil z kómatu a po dalším měsíci už seděl za stolkem ve své kavárničce. Ještě trochu opuchlá tvář a v prostoru stolu pod klávesnicí ostře nabitý revolver. Nabídku registrace teď supluje leták na dveřích.  


MCMLIII
12. 11. 2003
Dát tip
je to "tarantinovské"

nu, použít slovo "prostovlasost" pro člověka, který nemá vlasy... to je jako nějaká nadsázka?

WiruZ
31. 08. 2003
Dát tip
rozhodne patris mezi nejlepsi pismaky na pismaku tiP po pravu zaslouzen....

skvela vec*!

lachtan81
02. 08. 2003
Dát tip
Hermes: wow .. teda ty boduješ !! ;-) Koukám, že na každýho to působí jinak .. možná i proto, že já do internetových kaváren nechodím..tak nedokážu pochopit onu panující atmosféru, kterou ty tak barvitě líčíš...skvělá jízda.

lachtan81
01. 08. 2003
Dát tip
Promiň - nic moc, dílko je čtivé svým slohem, nikoli obsahem.

HERMES
01. 08. 2003
Dát tip
Život mnoha různých plešatých Matějů, honících si v přítmí své internetové kavárny, ochablé přirození, je okořeněn hrou Heroes Might and Magic. Sedí obvykle na malé otočné židli, jejíž polstrování je prosezené a nasycené potem. Vedle něj bývá výmluvně postavena oslizlá varná konvice, plná vodního kamene a kalné vody. Když promluví na zákazníka, je mu cítít z úst natrávený česnek a malé drobty v koutcích úst tvoří mozaiku nanebevzetí Panny Marie. Plešatý, obtloustlý, hruškovité postavy, je králem ve světě her, je nesmrtelný. Jeho zpocené tlusté prsty jsou přilepeny k erární myši. Povídka je natolik realistická, že jsem se až vyděsil. T P.S. Golfisté jsou nesmrtelní hráči bušící golfovou holí do hlav všech podřadných bytostí nabízejících registrační slevu.

Yossarian
30. 07. 2003
Dát tip
mně se to líbilo, i kyž konec byl poněkud hodně nečekanej , tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru