Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Křída

01. 08. 2003
10
0
2066
Autor
racek

 

Křída

 

 

   V prázdné školní třídě si po tabuli psala bílá křída. Sama sebe zkoušela z vyjmenovaných slov. Ne že by je neuměla: stokrát je předepisovala s paní učitelkou. Opakovala si je z pilnosti: byla to velmi svědomitá křída.

  Celou svou bílou duší netoužila po ničem jiném, než aby zadané úkoly plnila přesně podle norem a Pravidel. Proto milovala paní učitelku, ale v dětských rukou trpěla. Těch pravopisných chyb a hrubek, co byla nucena proti svému přesvědčení napsat!

  Když si ověřila, že vyjmenovaná slova ovládá jako když bičem mrská, seskočila na zem a jako vrabčák poskakovala po třídě.

   Pod třetí lavicí u okna objevila pohozený papírek.

  Zvědavě si psaníčko přeslabikovala: MYLUJU TĚ, četla s údivem. Slovo MYLOVAT ještě nikdy neslyšela. Neřekla by, že patří mezi vyjmenovaná, ale dost možná se změnila Pravidla pravopisu. A taky bylo možné, že paní učitelka prostě MYLOVAT zapomněla děti naučit.

  Křída si nové slovo zkusmo napsala vedle na podlahu. Zadařilo se! Měla takovou radost! Roztančila se po linu a psala: MYLUJU TĚ, MYLUJU TĚ, MYLUJU TĚ…tak dlouho, dokud nebyla popsaná nejen celá podlaha, ale i tabule a lavice. Pak vysílením usnula.

   Když ráno přišly děti do školy, s úžasem koukaly na učebnu, popsanou slovem, které neznaly. Dosud ho neučily. A paní učitelka se moc zlobila. Jé, ta se zlobila! Hřímala:

-         Měkké I! MILOVAT je měkké I! Co znamená, se zeptejte doma, já vám ho vysvětlovat nebudu. TAKOVÉ SLOVO do školy NEPATŘÍ!!!

   Chudák křída! Tolik se styděla, až se schovala za hadr na tabuli. Tolik hrubek napsala sama od sebe  – a ještě k tomu v nějakém neslušném slově /protože to musí být neslušné slovo, když do školy nepatří/!

   Tak se styděla, že jí i bílá duše zčervenala. A červenou křídou už zůstala.

    Paní učitelka byla za červenou křídu ráda: konečně měla  na tabuli čím opravovat hrubky a špatně vypočítané příklady.  Křídě se konečně splnil její sen –  chovala se pouze podle norem a Pravidel.

   Ale čím víc vykřičníků a zákazů psala, tím víc chřadla a ubývala.

Od doby, co poznala slovo MILOVAT, jí chyběla nejen bílá barva, ale i radostná bílá duše.

 

/27*7*2003 ráno, Dobříš, Pavlu Švarcovi/

 

 


Zvěruška
12. 08. 2004
Dát tip
Asi to nebylo jen o křídě a právě to se mi moc líbilo :-)

Andulka
15. 10. 2003
Dát tip
yeah, bez srdce a rozumu jsou normy a Pravidla k nicemu....:-)*

Albireo
07. 08. 2003
Dát tip
Miloučká minipovídka. Rozhodně s tipem

Redhawk
03. 08. 2003
Dát tip
Hmm fajn... A bohuzial pekne so zivota. Ako na rannu rozcvicku to bolo pisane tak super

lachtan81
02. 08. 2003
Dát tip
Pěknýýý .. :-)

Nostradamus
02. 08. 2003
Dát tip
Roztomylé :-)*

zolli
02. 08. 2003
Dát tip
Pohádky mají mít dobrý konec! Důrazně žádám, aby se i křída zamylovala tak, až zčerná na uhel a pak v rukou malíře, ať maluje akty jeho milované!

fungus2
01. 08. 2003
Dát tip
Líbí. TIP

des_te_meer
01. 08. 2003
Dát tip
skoda, ze takove dulezite slovo do skoly nepatri. ***

Kolben
01. 08. 2003
Dát tip
Když to slovo učitelka nechce dětem vysvětlit, můžeš je poslat za Adonisem na písmáka, ten si s nima poradí. Jinak fajn :-)*

Diana
01. 08. 2003
Dát tip
. Moc povedené. milé. Líbí se mi zejména, že ..." čím víc vykřičníků a zákazů psala, tím víc chřadla a ubývala" TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru