Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dar Zlohodné vůle

21. 06. 2000
1
0
1188
Autor
Acynonyx

Vždy mi Pilát připadal jako člověk který si nemohl vybrat. Jaká je skutečnost? To je na vás.

"Ukřižuj Ho",křičel lid a Pilát Pontský své dlaně vodou začal mýt. Jaké viny dopustil se? Zda my bysme obstáli? Měl na vybranou? Křižoval přec židovský lid. Je dnes Pilát v nebi? Jestli ne,kdo z nás by tam měl být. On věděl proč si ruce myl a je mu to přec k smrti. Proč Bůh nám jenom daroval ten dar se rozhodnouti?
Acynonyx
22. 06. 2000
Dát tip
JDqH-máme svobodnou vůli a zároveň je vše předepsáno v knize života. Ale tam je napsáno to co ty uděláš. Bůh je nadčasový a ví všechno.

Miroslawek
22. 06. 2000
Dát tip
Acynonyx: nechci s Tebou polemizovat o tom, že Bůh je nadčasový a ví vše, to se neodvážím popřít. Jen mi vrtá hlavou, jak to tak jistě víš Ty, když Ty nadčasový ani vševědoucí nejsi.

Chrjac
22. 06. 2000
Dát tip
Miroslawek: Buh sam to rika, ze vsechno vi!!! Acynonyx souhlasi s tim co rika Buh! Acynonyx: Vyborne! TIP*

Miroslawek
22. 06. 2000
Dát tip
Chrjaci, Tebe jsem se na nic neptal, ptal jsem se Acynonyxe. Na tuhle definici kruhem jsem přišel i bez Tebe, jenže je to definice kruhem a ta jak známo nic nedokazuje ani nevysvětluje. Alespoň pro mne ne-e.

Chrjac
22. 06. 2000
Dát tip
Miroslawek: Zadna definice kruhem! Je to naprosto vira!!!!

Miroslawek
22. 06. 2000
Dát tip
Chrjac: víru Ti neberu, ale přesvědč mne. Jenže proto,abych v něco uvěřil musím mít nějaký důvod. Proč bych si měl být jist tím, že Bůh je a je vševědoucí a nadčasový jen proto, že jsem se to dozvěděl od jiných lidí, kteří se stejně jako já mohou mýlit, mohou lhát. To, že se něco někde píše? A Bible? Tu knihu mohl napsat Bůh, ale nemusel. Navíc jsou i jiná náboženství a vůbec spousta nepřeberných možností. Proč bych neměl věřit třeba tomu, že žiju ve světě filmu Matrix a všechno kolem mne je jen virtuální realita. To je stejně pravděpodobná možnost jako jakákoliv jiná.

Acynonyx
22. 06. 2000
Dát tip
Moje víra v Boha není tak slepá jako u jiných "křesťanů". Já jsem si existencí Boha jist jako, že ti teď odepisuji na tvou kritiku. Ale dobře znám tvou situaci (myslím jako nevěřícího), protože jsem byl taky nevěřící. Omlouvám se, jestli ti moje díla připadají moc silná a jednoznačná, "ale kdo ví o vodě v poušti a zamlčí ji je vinen."

Miroslawek
21. 06. 2000
Dát tip
Podle mého si Pilát vybral, co považoval za nejsprávnější. Ovšem jestli to nejsprávnější skutečně bylo si neodvažuji soudit. Zdá se mi, že si uvědomoval určitý alibismus svého počínání, na druhou stranu měl proti rozvášněným fanatikům jinou rozumnou možnost? Možná je dopověď v tom, že si člověk často něvybírá mezi dobrým a zlým, ale zlým a ještě horším. A odhadnout důsledky je dopředu těžké. Myslíš, že by to Ježíš rozchodil, kdyby ho Pilát propustil? Já myslím, že by ho stejně zabili.

JDqH
21. 06. 2000
Dát tip
Acynomyx: Tak jak to u křesťanů s tou svobodnou vůlí? Skutečně může každý z nás dělat co chce, nebo existují ony "Knihy Života", jak je popisuje Jan v Apokalypse, a vše je už dáno? Miroslawek: Já si myslím, že by to přežil. Jen z tisíce podobných. To nepřátelství Synodu proti Ježíší je jen pozdně křesťanské zbožné přání. V té době chodilo Palestinou tolik Mesiášů, že kdyby je měli všechny pobít, kdo by tam zbyl... A co Jidáš, co Petr...Četls' od Borgese jeho úvahy na toto téma? Zajímavé...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru