Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

J.Loukotková-Medúza

12. 08. 2003
4
0
1535
Autor
Meggie

...při čtení této knížky jsem narazila na tuhle část... přečetla jsem si jí několikrát za sebou a děsně se mi líbila... je v tom něco.... no, snad to sami najdete.

 

           Medúza

 

- Polož tu skleničku, poručil hlasem, který jsem dosud neznala.

   Dostala jsem na něj vztek a položila jsem ji. Skutečně položila, jak to vyžadoval, nikoli postavila. Rezatý alkohol se rozlil po leštěné desce starého stolu. Drze a vyzývavě jsem se na Roberta podívala. A znova jsem se ho začala bát. Nehnul brvou a jen na mě metal další a další vysypané oči. Z chvilku mrzutě poznamenal:

 - Máš chování děvky. A taky děvka jsi, ty denunciantko. Nic víc než přismrádlá mazlavá děvka. Syp.

   A trhl hlavou směrem ke dveřím.

   Poslušně jsem vstala a šla. Krev se mi nahrnula do obličeje. Nikdy bych byla neuvěřila, že by se Robert ke mně dovedl takhle chovat. Když jsem se přezouvala zase do svých univerzálních opánků, dodal:

 - Dneska jsi tu byla naposled. Nemám zájem tě ještě někdy vidět.

  A otevřel mi dveře na chodbu domu.

  V ten okamžik jsem si vybavila momentku ze začátku léta, kdy jsme spolu s Robertem vycházeli ze Želmíry a on se před šatnou znenadání zastavil, obrátil ke mně, jako kdyby byl právě objevil Ameriku, a řekl: Ale že já jsem tvůj kamarád a vždycky budu, to víš? A já jsem tenkrát přikývla, nevím proč zahanbeně.

 - A to jsi mi ondyno řek, že jsi můj kamarád a vždycky budeš, předhodila jsem mu, abych svoji porážku aspoň trochu zmírnila.

    - Tak dobrá, řekl, tak teda kamarád, ty kryso. Máš pravdu, bude to tak lepší.

   Napřáhl se a při otevřených dveřích mě zpolíčkoval, zleva zprava, zleva zprava a ještě jednou, až mi třaskaly zuby o sebe a dělaly se mi mžitky před očima. Byly to chlapské rány a myslím, že mě nešetřil.

   Než jsem se vzmohla na obranu, bylo po všem. Po tvářích  se mi řinuly proudy bezděčných slz a celá jsem se třásla. Maně jsem si sáhla na čelisti, nejsem-li kolozubá.

   Pak teprve zavřel dveře do chodby domu. Sevřel mě do náruče. Vousatou bradou mě začal líbat po zfackovaných tvářích a úpěnlivě mě hladil po vlasech. Pak si mě zase tiskl a tiskl na hruď a spíš mě nesl než vedl zpátky do aťasu. Přitom pořád mluvil, a protože marně lovil v kapse kalhot kapesník, utíral mi slzy rukávem košile a rozmazával mi přitom maskaru po obličeji.

- To víš, že jsi moje kamarádka, ty čubko jedna, rodiče tě asi málo fackovali, to víš, že to je takhle lepší, mluvil ke mně něžným zalehlým hlasem,  - zatracená ludro, tohle se přece nedělá, ale jestli mám bejt tvůj kamarád jednou provždycky, tak ti tu hubu rozfackuju příště zas, až něco provedeš, ty sviňko, až z tebe tu podlost vymlátím, no opři se, já vím, že to bolí, nebreč sakra.

  Mrskl se mnou do křesla, kde jsem seděla prve, a utřel si rukávem teď svoje vlastní oči. Rozvzlykala jsem se a vrhla jsem se mu na prsa a brečela a brečela.

  - Tak už neřvi, blbečku.

  Hodil mě zpátky do křesla a přinesl z koupelny mokrý ručník. Otíral mi jím obličej, slzy i rozteklé líčidlo. Sám už neslzel.

   - Drž, neřáde, musím Tě dát do pořádku, aby nikdo nic nepoznal, promlouval ke mně rozněžněle.

   Roztřásla jsem se a přepadla mě zimnice jako vždycky, když jsem se octla s nervy na pokraji zhroucení. Odnesl mě na postel a zavalil dekami. Nalil do mě tři doušky brandy. Přikrývku mi utěsnil rukama u krku.

   - Káčo pitomá. Lež a neházej sebou. Nervy to má jako netýkavka, a pouští se to do dobrodružství. Kozo sánská.

   Jakmile jsem se uklidnila a třesavka mi přestala, vyskočila jsem z postele a došla pro hadr a utřela jsem pálenku, kterou jsem prve svévolně rozlila po stole. Tváře mě ještě pálily, a tak jsem si je aspoň napudrovala. Potom mě šel mlčky vyprovodit do předsíně a na onom osudném místě  mi řekl na rozloučenou:

  - A přijď brzo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/ Jarmila Loukotková – Medúza, str. 291 – 292, r. 1991/


Milly
14. 07. 2006
Dát tip
hodně zvláštní

Milly
15. 01. 2006
Dát tip
zvláštní.........

gretka
09. 03. 2005
Dát tip
...kdyz si nekdo takhle predstavuje to opravdove pratelstvi, tak ho pak i tak ma, to je jasny.

Watukina
17. 08. 2003
Dát tip
Loukotková má více chuťovek, já si vypsala několik takových z jejího "Bůh čí ďábel".

Perchta
17. 08. 2003
Dát tip
* brrrrrr

kassiope
12. 08. 2003
Dát tip
Týbrďo, tak to je docela drsný. Ta holčina je asi trošku hloupoučká, když si tohle nechá líbit...ale když ona láska je slepá :o) t*

KayTee
12. 08. 2003
Dát tip
drsný!

Krel
12. 08. 2003
Dát tip
hm hm hm...dosti zajímavé..

Meggie
12. 08. 2003
Dát tip
kassiope: tohle je o něčem úplně jiným... ona byla zamilovaná do úplně jiného muže, tohle byl její kamarád, takovej, kterých za život potkáme opravdu hodně maloučko... tohle je o přátelství, trošku o šílenosti, ale hlavně o PŘÁTELSTVÍ....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru