Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Too late, Terminator 3

12. 08. 2003
1
0
2107
Autor
Yossarian

Je obrovská škoda, že film nepřišel o deset let dřív. Byl by to obrovský trhák. Dnes, v době nejmodernější digitální techniky, je to jen slabý odvárek. Přesto možná stojí za shlédnutí.

Terminátor se potřetí vrátil = Terminator 3 - The Rise of Machines

Dějově po deseti letech od doby, kdy se tehdy třináctiletému Johnu Connorovi a jeho matce Sarah podařilo společně s Terminátorem T800 zažehnat Den Zúčtování. Den, kdy lidstvo téměř zničí samo sebe.

Ve skutečnosti se na třetí pokračování slavného Terminátora čekalo plných dvanáct let.

Od druhého dílu se mnoho změnilo. Tak především odmítla svou roli představitelka Sáry Connorové, herečka Linda Hamilton. Rovněž režisér prvních dvou dílů, James Cameron, se nechtěl na filmu podílet. Ale že na Terminátora stačí jenom Arnold Schwarzenegger, o tom snad dopředu nepochyboval nikdo.

Režírování se ujal ještě ne tolik známý Jonathan Mostow, do hlavních rolí byli obsazeni vedle Arnolda Schwarzeneggra,  Nick Stahl jako John Connor, Claire Danesová (známe ji jako milenku Leonarda di Capria  v Shakespearově Romeovi a Julii) alias jeho budoucí žena Katherine Brewster a především (pro mnohé) nádherná Kristanna Lokenová jako dosud největší Arnoldův nepřítel – nejmodernější kybernet TX.

   Samotný děj silně připomíná díly předešlé, jen pro snad lepší překlenutí dlouhé pauzy mezi díly se nám hned v úvodu představí John Connor, který ve strachu před Skynetem žije potulným životem bez dokladů.

To už se ale ve výloze s figurínami „vylíhne“ první stroj z budoucnosti, zlá TX.

Ve stejnou dobu na jiné místo pošle svého bojovníka i Hnutí Odporu. Arnold si tentokrát dojde pro oblečení do nedalekého klubu, kde je zrovna na programu pánský striptýz. Nedočkavě svlékne urostlého striptéra na jevišti, nadržené paničky uchváceně jásají (první z ohlášených vtipností tohoto pokračování, na které hned naváže další, to když Arnold opustí již oblečen do kožených kalhot a bundy- jak jinak,  klub a po zašátrání v náprsní kapse vytáhne neterminátorsky vypadající brýle  ve tvaru motýlka- Elvisovky, které si vyzkouší a vzápětí s lhostejným výrazem rozšlápne).

Terminátor nemá tentokrát za cíl ochraňovat jen Johna Connora, ale také jeho budoucí ženu, sympatickou zvěrolékařku Katherine Brewster (jejíž otec, jak se později dozvídáme, je velitelem supertajného projektu vlády Spojených států, tzv. obranného systému Skynet).

Oba dva budoucí manželé se za velmi dramatických okolností setkají ve zvířecí nemocnici, to už se je ale chystá TX zabít. Arnold přijede v poslední vteřině, na chvíli zneškodní TX, strhne se divoká honička v ulicích L.A., která snad trochu připomíná honičku na dálnici v Matrix reloaded. TX pronásleduje Johna a Kathy v hasičském jeřábu, Arnold za nimi spěchá na policejní motorce. Do toho ještě houkají policejní auta a sanitky, které TX umí ovládat dálkově. Prostě zmatek, desítky explodujících aut.

 Vrcholem všeho je, když TX nabere Arnolda na jeřábní hák a probourá s ním několik domů.

Následuje velkolepá scéna na hřbitově, ve které Terminátor s rakví na rameni projde skrz déšť střel policistů, rotačákem pokosí pár aut, nezaznamená žádné lidské ztráty, a pak i s Johnem Connorem schovaným v oné rakvi (náhoda, že zrovna byla po ruce neprůstřelná rakev) odjede autem (jako obvykle - auto, které řídí Arnold, má gumy odolné střelám , auta soupeřů pak přesně naopak).

 Při jednom z dialogů si John Connor uvědomí, že misí Terminátora není zabránit nukleární válce, ale zajistit jeho přežití.

Přinutí Arnolda, aby se s ním vydal za generálem Robertem Brewsterem, který jediný může hrozbu zkázy lidstva zastavit. Ten mezitím ale spustí Skynet- obranný systém,který si uvědomí sám sebe, a začne ničit své protivníky- lidi.

Místo tajné vojenské základny, doslova nabité nejmodernějšími zbraněmi včetně robotů, je ideálním místem skoro závěrečné části děje. Arnold se střetává s TX, v divoké rvačce zdemolují záchody, posléze však TX téměř ukopne Arnoldovi hlavu (skvělý trikový záběr kdy hlava Terminátora zůstane viset jen na několika lankách).

John s Katherine prchají k letadlu, chtějí se dostat do Crystal Peek, tajného zařízení v Sierra Nevadských horách. To je podle slov umírajícího Brewstera jejich poslední šancí. V hangáru narazí na Arnolda, který  však na ně již zdálky křičí, ať před ním utečou, TX ho  totiž přeprogramovala (což je další nedomyšlené místo ve scénáři), Arnold se chystá Connora zabít, ale najednou si zázračně uvědomí svou misi a raději se sám vypne aby mu neublížil. „Mladí“ odlétají (náhoda že se zrovna v tomhle letadle Katherine učila lítat) na základnu v horách, která je už ale dávno opuštěná a zastaralá (přesto je  všechno odemčené a funkční, dokonce zde svítí světla a jsou zapnuty monitory ačkoliv tu není ani noha). V poslední dramatické scéně Arnold vyhodí do vzduchu TX a také sám sebe.

John zděšeně zjišťuje, že není v jádru Skynetu ale v protiatomovém bunkru, pozná že jeho

osudem nebylo zabránit nukleární válce, ale jen ji společně se svojí budoucí ženou přežít.

Slibuje, že nikdy nepřestane bojovat…

Je 18:18 a útok začal, nastává Den zúčtování (Judgment Day), který byl ve skutečnosti neodvratný.

 

Pár nových triků, naprosto jiné možnosti digitální techniky, perfektně strojové pohyby Kristinny Loken alias TX, zjišťování DNA olíznutím prstu s krví, skvělá práce vizážistů (Arnoldu Schwarzeneggrovi bylo v době natáčení již 56 roků ale ve filmu pořád vypadá stejně jako v prvním díle v roce 1984), možná až přehnaně velkolepá honička a demolice všeho kolem, skvělá rvačka ve které si oba Terminátoři rozbíjejí o hlavu pisoáry, pár výrazných chyb ve scénáři, největší rozpočet v dějinách (170 miliónů dolarů) filmu.

Tak asi tak by se dal heslovitě charakterizovat Terminátor 3 – Vzpoura strojů.

Jen škoda, že si tvůrci více nevyhráli s některými detaily.

Konec dává  mlhavě tušit –určitě se  bude natáčet čtyřka (líbilo by se mi, kdyby se větší část děje odehrávala v budoucnosti, kterou známe z prvních dvou dílů ze záběrů, kde se po kopcích lidských koster prohánějí oceloví roboti s lasery. Ostatně, scénář v přítomnosti nemá kam pokračovat, na konci třetího dílu přišlo to, před čím chtěl film varovat již od prvního dílu, totiž záhuba lidstva).

 

 


sorry, tohle neni recenze ale shrnuti/vytah, takhle recenzi psat nemuzes, protoze reknes potencialnimu divakovi vsechno, nevyvolas v nem zadnou touhu prijit na film, pripadne nechodit... jinak film je uz staveny jinak nez oba predchozi dily, zde nejde o akcniho nesmrtelneho Arnolda, ale o starsi typ robota, ktery o sobe vi ze uz nepatri mezi ty nejrychlejsi /coz ve filmu byla vtipna poznamka/... zaroven by bylo dobre poznamenat, ze ve filmu nebyly videt zadne brutalni detaily rozstrilenych tel, krev pri strelbe tekla jen kdyz TX zabila snoubence Katherine a krev ohodila fotografii... film neni koncipovan jen pro akcniho divaka, ale pro mnohem sirsi verejnost a myslim ze se velmi povedl, ale nedari se tam tu sirsi verejnost prilakat... ale jinak psani zdar, tesim se na dalsi Tvoji vec... /P.S.:naklady na film s marketingem cini celkem 240 milionu dolaru... a to je skutecne uz palka/

gd
13. 08. 2003
Dát tip
klub hub.

Naso
13. 08. 2003
Dát tip
ja sa zatiaľ na film iba chystám - a teraz už o čosi pripravenejší...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru