Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"Udělátko na mlčení"

20. 08. 2003
3
0
1889
Autor
Modona

\" VO CO DE ? Jedno z blues Václava Hraběte začíná veršem : To vám je divný pocit být večer v městě sám a na čele to nosit, ten zčervenalý šrám,... ............................. Člověk musel položit otázku : „A VO CO mi vlastně DE ?“ a za toho druhého, co mizí : „VO CO mu ŠLO ?“. A pak nezbývá, než přetlouct rozjizvené chvíle bez chatů, eSeMeSek, emajlové pošty, virtuálního rozechvění, kde upřímnost lze dovést za hranice vlastního sebezapření, ale chybí ten kontakt očí, těla, úst. Chybí vůně, pocit dotyku. To co je mluva beze slov. Chybí tu možnost mlčet. Vztekle zarputile, uraženě, ale i pomlčet si v souznění. Na sex tu máme knoflík, na úsměv grafiku a znaky, ale na mlčení, kterým se dají vyjádřiti básně, tu není udělátko. Tak VO CO DE?. Pro toho, kdo umí programovat rozsypanou rejží to přeci nemůže být překážkou. \" A tak jsem založila na jakémsi z Matrixových serverů \"noviny\" A VO CO DE, jako udělátko na mlčení, protože mít kde a mít s kým mlčet je důležité, že jo?:-))

     Jo, chvílema je to příliš hlučná samota, nejen tenhle Matrix, ale Matrix jako takový. Znám v centru Varny hospodu s velikánskou zahrádkou, kde maj každý večer sraz hluchoněmí. Procházíš kolem stovek lidí, pohyb jako v mraveništi a žádný zvuk. Jako potápěč co dýchá pod vodou s přístrojem, kolem žraloci a malé ryby, mnoho pohybu a žádný zvuk.

      Ti z kavárny ve Varně i ten potápěč ale vidí víc než písmenka, mnohdy tak zavádějící, chybí zvuk, potápěči i vůně, ale mají doteky, oči a těla.
      I v tom tichu jsme chvílema příliš hluční, rušíme svým hlučením nálady nebo nenálady druhých, kteří se zastavili jen proto, aby nezůstali osamělí ve své ještě větší reálné samotě, ve svém ještě větším tichu, rušeném jen 5-tou, či 9-tou při svém 2-hém, nebo 3-tím. Někdy hlučíme zbytečně ve snaze, ví Bůh čeho, tak moc, až nás to samotné poleká, protože „to byla přece ta chvíle“, kdy patřičnější bylo mlčet, jen se letmo dotknout, aby ten, komu dotek patří, jej mohl přijmout a nebo raději přehlédnout.

     A tak Ti já, co neumím programovat v BFLMPSVZ rozsypanou rejži, vyrobím „udělátko na ticho“, na mlčení, na básně, na úsměv i na dotek. Píšeš a ti, kteří potřebují dotek a úsměv a mlčení, přijdou a nechají se pohladit, nebo jen letmo dotknout a nebo Tvůj dotek raději přehlédnou.


Děláš, jak myslíš.

Modona
20. 09. 2003
Dát tip
ano, navzdory čtenářům dělám jak myslím:-))

Jak kulantní.

Modona
20. 09. 2003
Dát tip
Kulantní? To mělo být vtipné přece:-)

To vyjde na stejno.

Modona
19. 09. 2003
Dát tip
Klenoty přechovávám jinde:-)

Prolog mi stačí.

Modona
24. 08. 2003
Dát tip
No a co jako? Mám ten zbytek smazat? :-)))

Proč ne? Smazat zbytek. Poopravit a proškrtat prolog a je to klenot.

Modona
21. 08. 2003
Dát tip
katugiro já myslím, že i virtuálně se prostě mlčet dá a i Písmák je toho podle mne " živým " důkazem, ale je to samozřejmě věc názoru:-))

katugiro
21. 08. 2003
Dát tip
mlčet ostentativně dle mého názoru nelze, neboť virtuálně na sebe všichni mlčící nechávají kašlat... :)

Yossarian
21. 08. 2003
Dát tip
jo

Bacil
20. 08. 2003
Dát tip
~*~

Virgil
20. 08. 2003
Dát tip
Úplně tichý tip.

Stevenson
20. 08. 2003
Dát tip
Moooc dobre.. libi i vic nez predchozi..TT, vcetne prologu..

Stevenson
20. 08. 2003
Dát tip
Mam podobny nazor.. Víra a láska . Když místo šeptání užiješ megafony proč ne i kadidla místo kouřové clony ?

Modona
20. 08. 2003
Dát tip
Díky, taky se mi líbí víc, ale je to asi dost těžké:-))

Stevenson
20. 08. 2003
Dát tip
tezkemu vse tezke ?_))

katugiro
20. 08. 2003
Dát tip
prolog se mi líbil víc, pasáž o nemožnosti opravdově virtuálně mlčet... :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru