Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prázdná lednička

31. 08. 2003
10
0
3184

     Vracíte se domů z práce či školy a nemůžete se dočkat, až otevřete ledničku a sníte párky, které jste si tak pečlivě ukryli před zbytkem osazenstva bytu nebo baráku. Klíče necháte spěšně v zámku a valíte se směr kuchyň, těše se na chutné jídlo. Otevřete ledničku a jediné, co vidíte, je bílo. Pokud je léto, možná ve vás tato běloba vyvolá pocit melancholie při vzpomínce na sníh, ale daleko pravděpodobnější bude, že urazíte ledničce dveře, když je budete naštvaně zavírat (lepší by bylo nepoužívat eufemismů a „prostě je nasraně urvete“).

    Váš dvanáctiletý bratr, který vyděšeně (poté co zaslechne zuřivý křik a padající dveře) vyleze s posledním kusem párku v ruce z pokoje, se stane mrtvým (konečně jste přišel na užití uražených dveří). Bohužel při tupém úderu do jeho hlavy zmizí v útrobách potravní trubice i poslední ždibec párku. Dnes nejíte.

     V jednu dobu (byl jsem prakticky na dně) jsem se tuto tristní situaci s (ne)jídlem rozhodl řešit. Vystříhal jsem papírky se jmény naší rodiny a každý si označoval své kusy potravin. Poté, co jsem však druhý den našel na bílém jogurtu (zpola dojedený) dvanáct papírků se svým jménem, rezignoval jsem.

     Šel jsem se si postěžovat kamarádům do hospody. Trochu jsme to přehnali s pitím a domů jsem se vracel notně opilý. Poté, co se mi na osmý pokus podařilo trefit patro, na šestnáctý dveře a na osmapadesátý klíčovou dírku, jsem dostal chuť na něco k snědku. Otevřel jsem ledničku a uzřel Sibiř. V návalu zlosti, bezmoci a zvratek jsem vyrval ze zadní stěny ledničky nashromážděný led a začal jej cucat, chtě se alespoň trochu nasytit. Po jeho pozření mi bylo dobře, ale následně jsem strávil čtrnáct dní v nemocnici se zápalem plic a s nikdy nenadepsanou cedulkou: „Blb, co jedl led z lednice, i když měl v mrazáku čtyři pizzy.“


Alojs
01. 01. 2006
Dát tip
je tam tvrdší humor a líbilo se mi to asi ze všech nejvíc, co jsem dnes četl.

Zbyhoň
08. 07. 2004
Dát tip
Zas musím na své historické exkurzi tipovat…a doufám, že si od Tebe přečtu něco aktuálního v podobné, ne-li lepší kvalitě. Protože tohle (a jiné starší fejetony) je fakt podstatně lepší, než Tvé novější věci.

marcela
04. 06. 2004
Dát tip
aha, tak to sa ti zije v lete, ked je 35 stupnov v tieni ;-)

Hester
01. 06. 2004
Dát tip
marcela: kdepak, mně se vytváří led i v takzvaně samoodmrazovací ledničce :-) když si toho vydržím nevšímat tak tři měsíce, doroste do koule o velikosti dětské hlavy :-)

marcela
27. 05. 2004
Dát tip
Mne tam tiez nieco nesedelo. Okrem tych drobnych gramatickych chyb to bola prave ta posledna veta - lad je v mrazaku, nie v chladnicke. Inak to bolo fajn, zive, vesele. PS: ja som mala asi stastie na dobrych surodencov, ktori mi nezvykli konzumovat moje oblubene potraviny.

Vaneta
25. 10. 2003
Dát tip
dobře jsem se pobavila a smála se hodně na hlas,jsem temperamentní povaha,takže mám pro hlavního hrdinu pochopení:o)líbí se mi jednoduchost a vtipnost,sedí mi i ty ostatními kritizované obraty-treba ta první věta,nebo mrtvý bratr(je jasný,že jde o nadsázku,zapadá to)Co mě maličko zklamalo je poslední věta,něčím mi moc nesedí a nezapadá.

Andulka
17. 10. 2003
Dát tip
hm...zacinalo to lednici....a ja si rikala, ze mas stesti, ze nezijes se mnou.....:-) Jinak tim ze si se opil jako....bych se moc nechlubila....:-)

adamekma
17. 10. 2003
Dát tip
tema dobry, ale zpracovani je takovy dost morbidni (asi tak prvni 2/3 ?), pointa dost dobra

Naštěstí se to nestalo mně...:)

Andulka
17. 10. 2003
Dát tip
ja taky nemluvim o tobe, neboj....ja mluvim o hlavnim hrdinovy tve povidky....:-)

WiruZ
22. 09. 2003
Dát tip
joooooo:)))))))*/*klub......

Josefk
02. 09. 2003
Dát tip
že by párky bylo potřeba před někým ukrývat, to je pro mne novina..tak třeba svíčkovou, to bych pochopil :-))) ale asi jo, naše děti taky radši picu jak knedliky .-))) nechápu! pěkná rozhněvaná zápletka :-)

Hester
01. 09. 2003
Dát tip
co třeba... dvanáctiletý bratr se stane mrtvým. Je jasný, že opravdu ho nezahlušíš, a proto to zní blbě. Vyjádřila bych intenzívní touhu ho těma dveřma zabít, ale ne dokonanej skutek, nehledě k tomu, že "stane se mrtvým" není nejšťastnější formulace. Naopak se mi moc líbí papírky na jogurtu, ale mělo by být "zpola dojedeném", v šestém pádě stejně jako jogurt. Super je věta "Otevřel jsem ledničku a uzřel Sibiř. " Nesedí mi ty zvratky, možná i proto, že jsou taky ve špatným tvaru (koho, čeho, zvratků, pokud neskloňuješ zvratky podle vzoru ženy :-)

Hester
01. 09. 2003
Dát tip
a taky přechod od druhé osoby k první.

Sám se divim, jak mě mnohdy dokáže vytočit maličkost. Řekl bych, že bratr je ten nejhorší nepřítel. Styl se mi líbí.

Pivicko
01. 09. 2003
Dát tip
Další príma příběh, díky :-))) *

Yossarian
01. 09. 2003
Dát tip
valíte se směr kuchyň, těše se na chutné jídlo - třeba tohle mi nesedí, píšeš dobře, často ti tipuju, dnes taky, ale styl by se dal vylepšit :)

Asi se ti nelíbí ten přechodník... Snažím se je co nejvíce potlačit, ale někdy si je nedokážu odpustit - a to i když vím, že ve fejetonu jsou spíše na škodu. Díky za názor.

Yossarian
01. 09. 2003
Dát tip
nee, taky bych je rád používal ale většinou se bojim ,slibuju si už dlouho že se je doučim abych je mohl používat bezchybně, ten přechodník v tomhle mi malinko fakt vadí, ale těch všcí je tam víc, prostě občas mi text plně nesedne, ale stejně si jeden z nejlepších, nejvíc mě nasere když v náhledu najdu povídka nebo fejeton nebo úvaha a pak se jedná vo nějakou nesmyslnou krátkou hovadinu

To mě nijak moc neirituje. Prostě to zavřu nebo to nečtu. Nebo to přečtu, a pak napíšu pěkně peprnou kritiku. Je ale fakt, že mnoho lidí tady na netu si neuvědomuje, že když sem vloží krátkou sračku, tak si ji sice mnoho lidí přečte, ale pořád to bude jen sračka...

Hester
31. 08. 2003
Dát tip
:-) má to mouchy, ale za poslední větu *

Co třeba za mouchy? Rád bych věděl, co se dalo napsat lépe, popřípadě jinak. Díky za přečtení.

Dash_707
31. 08. 2003
Dát tip
:o) :)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru