Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Starosti

06. 09. 2003
12
0
2127
Autor
C_ensinka

Každý den se potýkáme s různými nepříjemnostmi, záleží jen na nás jak se k nim postavíme. Ale je důležité vědět, že tu nejsme sami a že nejen my, máme problémy. A hlavně, ne vše je vždy černé...

Sedím.

Sedím na lavičce v parku. Je teplé červnové dopoledne. Sluneční paprsky mě lechtají po nahých holeních, kolenech a části stehen. Mám na sobě oblečenou bleděmodrou džínovou sukýnku. Nevnímám je. Horní část těla je skryta ve stínu, neboť vedle mne stojí rozložitá statná lípa. Nevnímám to.

Ze silnice za plotem v parku se ozývají motory aut, autobusů a náklaďáků. Kdesi v podvědomí slyším tikat zeleného panáčka na přechodu, klapot podpatků ženy v slušivém kostýmku právě přecházející onu silnici. Pracuje jako sekretářka, před dvěma roky skončila vysokou školu, práci si našla poměrně jednoduše, plynně ovládá angličtinu, němčinu a francouzštinu, učí se ještě španělsky. Šéf ji už podruhé za tento týden sexuálně obtěžoval. Začalo to nevinnými poznámkami, plácl ji několikrát přes zadeček, dnes se snažil pohladit její prsa a líbat se s ní. Pospíchá do svého bytu, nejlepší kamarádka je s přítelem na Slovensku, s rodiči vycházela vždycky špatně. Doma ji čeká fenka dalmatina, té se svěří.

V místě, kde se střetají veškeré cestičky parku a kde stojí starý památník, krmí stařenka holuby. Každý má své jméno. Paní si všimne, že dnes nepřiletěl Flíček. Zvláštní jméno pro holuba, ale na tohohle sedí, pod zobáčkem má totiž bílou skvrnku, malý flíček. Stařenka nemá děti a vzhledem ke svému věku už ani mít nebude, manžel zemřel v dolech. Holubi jsou jejími dětmi. Jsou jí vším, nic jiného nemá. Lojza si jí sedne na zápěstí a spokojeně zobe z dlaně. Paní ho pohladí po hlavičce. Usměje se, světlo z úsměvu přejde i do jejích očí, jsou modré. Po vrásčitém obličeji stéká velká slza, slza štěstí i smutku, slza nenaplněných přání, slza stáří, naděje… Co se stalo špatně?

V hlubokém objetí a ještě hlubším polibku si užívá mladý pár na lavičce napravo ode mne. Nepozoruji je. Nevnímají zvuky aut, zpěv sýkorek, šepot křídel ptáků, nemyslí na své problémy, vnímají jen sebe. Závidím jim. Ona se před třemi měsíci vyspala s jedním frajerem, před týdnem a půl jí přišel říct, že je HIV pozitivní, obrečela to. S nevýslovným strachem, se strachem o život, si nechala udělat testy. Včera si šla pro výsledek, zpráva byla více než potěšující, HIV negativní. Byla tak blízko smrti, miluje svého přítele. Je teď a tady, je s ním, vychutnává si ho. On nedávno složil s úspěchem maturitu, dostal se na vysokou školu, čekají ho tři měsíce prázdnin, tři měsíce zábavy a pohody, tři měsíce bez starostí a pak ještě celý život.

U vstupu do parku stojí malý pojízdný vozík, u něj pán prodává zmrzlinu, mám nejradši tu vanilkovou. Před třemi roky podvedl svou manželku s o devět let mladší dívkou, je rozvedený a znovu ženatý, prý šťastný. Předevčírem mu umřela matka na rakovinu, nervově se zhroutil, byla jeho modlou. Ve všem ji vždy poslechl, jen jednou ji nebyl po vůli, a to, když zahnul své ženě a vzal si jinou. Na smrtelném loži mu odpustila. Za šest měsíců mu jeho druhá manželka dá dítě. Se svoji první ženou už jedno má, osmiletou holčičku, táta pro ni byl bohem, poslední dobou je pro něj čím dál obtížnější splácet alimenty.

Na lavičce sedí mladá žena. Vyndá z kočárku malého caparta a tím rozšíří jeho možnost zkoumat svět i hmatově. Cestou sem mohl objevovat nové věci pouze očima, nyní si je může ohmatat, může je cítit. Nedočkavostí tří let se zbrkle pustí na průzkum terénu. Maminka je lehce odpočatá, dnes v noci dítko poklidně spalo a tak se oddávala slastem s manželem, jsou spolu necelých pět let. Pět let štěstí, získávání nových zkušeností, devět měsíců těhotenství, několika hádek s manželem, starostí se zajištěním rodiny, přerušení práce a následná mateřská dovolená, několik skrovných dovolených v Chorvatsku a v Krkonoších, dámské jízdy, oslavy narozenin. Pět báječných let naplněných spoustou všedních radostí i starostí. Maminka se probere s krátkého zamyšlení, otočí se, vidí svého synka, cosi drží v ruce a pláče. Běží k němu, je to holub, mrtvý holub. Matka zhnuseně vytrhne dítěti ptáka z ruky. S tím si nesmíš hrát, říká mu rozezleně. Vezme syna do náručí a vrací se k lavičce, ke kočárku, aby ho vrátila do malého světa dívání, do světa omřížovaného jedním tmavomodrým popruhem od kočárku s přezkou. Dítě se naivně snaží vyprostit z matčina sevření, malými pěstičkami ji buší do ramen, dětským hněvem kope nožkami. Obličej se mu zakabonil a s očí se řinou slzy, slzy hněvu a rozzlobenosti, slzy mládí a naivity, slzy beznaděje… Co jsem udělal špatně? Na trávě zůstal ležet mrtvý holub, bříško otočené k nebesům a hlavu zakloněnou, na hrdle má malý bílý flíček.

Bleděmodrá džínová sukýnka mi překrývá horní část stehen, na zbytek svítí slunce, vychutnávám si teplo každým centimetrem kůže, v ruce mě tlačí malá lahvička. Na pažích skrytých ve stínu pod lípou mi naskočí husí kůže, zvednu se a protáhnu na slunku. Každý má své problémy, denní starosti, ale je tu i to dobré. A lze s tím žít, nemá smysl před tím utíkat. Hlavou mi vrtá myšlenka, jak asi učitelce omluvím dnešní hodiny, co jsem tu seděla místo učení ve škole. Ale co je jedno dopoledne proti celému životu? Nikdo, ani on, kvůli komu tu přemítám, za to nestojí. Vydám se k bráně parku, po cestě pozdravím pána, co prodává zmrzlinu.

Odcházím.

Podívám se na lahvičku v ruce, je plná bílých prášků. Zahodím ji do koše. Já CHCI žít. I se starostmi. Přemýšlení nad sebevraždou mi třídní asi nezbaští, co?!!


evalota47
28. 04. 2005
Dát tip
Jsem začínající i když už dost stará autorka - a po tom co jsem přečetla za těch opravdu jen pár dní-protože jsem opravdu vášnivý čtenář/někdo místo čtení radši kouří trávu/ - je to opravdu moje droga - teda to čtení - nevim nevim jestli tady nabídnu něco k posouzení ze svýho archivu - a tobě určitě dávám tip,a ještě musím podotknout,že přečtu a napíšu co si myslím - ostatní reakce si přečtu až potom abych se nenechala ovlivnit.Jen tak dál.

Azmidiske
28. 11. 2004
Dát tip
Tak zaprvé rozhodně TIP. Zadruhé je to super. Vůbec mi nepřišlo, že se to točí kolem sexu (že by mi to přišlo normální :-), asi tě to napadlo, když jsi vážně seděla v parku a pozorovala lidi kolem. Kladně hodnotím pozitivní závěr. A poslední věta to je perla, to by se mělo zarámovat a někam vystavit.

Nekdo tu kritizoval, ze se vsechno toci okolo sexu - no, vyzkumy ukazujou, ze na nej bezne clovek mysli dost casto, takze o co jde? Proste je to takova spojovaci nitka toho pribehu, jako ten holub, jako ty starosti. Je to zajimavy napad jak jsi je pospojovala, ty lidicky tim, co je jim vsem spolecne. Vic takovych pribehu... Lide by si pak byli bliz, kdyby si je cetli. A jeste bliz, kdyby si videli do dusi, i kdyz to je docela strasidelna predstava zase. :) Ale treba bychom zjistili, ze jsme vsichni stejni.... No, treba o tom napises. :) Jinak se omlouvam za mizive procento konstruktivni kritiky ke vsemu, kde jsem se vyjadril, rad si totiz ctu, co se mi libi a tvoje dilka se mi zamlouvaji - hledam si na nich hlavne to pekny...

C_ensinka
20. 03. 2004
Dát tip
Cum...: Potěšenej čtenář udělá radost sám o sobě, konstruktivní kritika by měla pomáhat k vývoji... Takže by mi prospělo spoustu konstruktivní kritiky:o) na druhou stranu i ten spokojenej čtenář je hnacím motůrkem. A abych to shrnula, díky moc. Taky se na Tebe podívám (pokud nepíšeš básně :o)) )

horák
15. 03. 2004
Dát tip
priznam se, ze na me tam matla ta sukynka, libi se mi ta hlavni myslenka, prestoze je hrozne ohrana, ale taky jsem si ji vlastne vystrihl, i kdyz z vekove jinyho uhlu, libi se mi taky, ze ses snad dobrovolne pustila do tak dlouheho utvaru

C_ensinka
15. 03. 2004
Dát tip
horák: No jooo, dobrovolně, byla to první povídka a mě smrt dost fascinuje a tak jsem ji tam dostala. Navíc, líbilo se mi to prouzdání v citích starostech. A sukýnka? Tam nejde o tu sukýnku jako o to vnímání slunečních paprsků, resp. tepla, vnějších podnětů, nejdřív se musí srovnat s tím, co je uvnitř ní a pak teprve může vnímat ty okolní podněty... Alespoň tak jsem to tehdy zamýšlela. Děkuju za čas, za přečtení

C_ensinka
09. 02. 2004
Dát tip
sgt_Hakon: Ucitivě děkuju:o))) Je pravda, že se dá konec čekat, ale jinak to nešlo;) pa a ještě jednou dík

sgt_Hakon
08. 02. 2004
Dát tip
je to naprosto výborný.. měl bych dnska chuť napsat něco podobnáho, ale už bych si připafdal dině, že tě kopíruju a navíc tohle je fakt bomba... ten konec... thriller! sice jsem to malimno čekal, ale je tu výborný.. je pěkné jak sis u každé z těch postav vyhrála s detaily! blahopřeju!!! P.E.R.F.E.K.T.N.Í. 10/10 + T

pozorovatel
01. 01. 2004
Dát tip
Z tvých povídek asi nejpovedenější. Zatím doufám.

C_ensinka
01. 01. 2004
Dát tip
pozorovatel: To je moje první povídka, snad nemám "sestupnou tendenci":o))) sicco: moc milý, zvlášť od Tebe, když si u jiné mé povídky napsal něco ve stylu, že k tomu, aby se Ti to líbilo, potřebuju talent a štěstí:o))

pozorovatel
01. 01. 2004
Dát tip
Já dodnes nemůžu překonat svojí první povídku. :)

C_ensinka
01. 01. 2004
Dát tip
A která to je? Teď čtu kastraci a fakt se bavim:o))

sicco
01. 01. 2004
Dát tip
no ono šlo spíš o to, že jsem tohle nečetl ve stejnej den a já bohužel nejsem takový profík, abych reagoval na povídku bez emocí, které ve mě vyvolala, jinak tvoje povídka (což je ovlivněno i tím, co jsem předtím četl) jinak tvoje povídky jsou dost dobrý na to, abych si tě dal mezi oblíbené autory a jen doufám, že jsem si na pismákovi neudělal nepřítele na život a na smrt, takže se ještě pokusím svá slova trožku zmírnit

C_ensinka
01. 01. 2004
Dát tip
Tak teď jsi mě fakt potěšil. A i kdybys tohle nenapsal, Tvůj nepřítel bych nebyla:o))) je to prostě vlastní názor - nemám ráda tady takový to urážení v kritikách. To se tě naštěstí netýká. A dík:o)

sicco
01. 01. 2004
Dát tip
tak to jsem rád a ty moje pindy u povídky Skály měly viznít v podstatě pozitivně, ale fakt zní dost sarkaticky až sprostě, hold mám talent na nabubřelý keci, o tom by ti mohl tady kdekdo vykládat

sicco
06. 10. 2003
Dát tip
tak to mám rád, když mi text tluče do mozku a já si říkám, proč to tak neumím taky

C_ensinka
19. 09. 2003
Dát tip
A teď, když už jsme si ujasili pohlaví, bys mohl napsat ty věty, co?:o))

clovrdik
18. 09. 2003
Dát tip
líbí se mi ten styl .. taková dobrá lavičková depka, kdy člověk sedí a všímá si všech možnejch detailů, kterejch by si jindy ani nevšiml a nepřemejšlel o nich ... TIP za to

Yossarian
18. 09. 2003
Dát tip
to víš že se nezlobím, jak bych jen mohl! Ale že Ti Yossarian přišlo jako dívčí nick, to mě rozesmálo. :-)

C_ensinka
16. 09. 2003
Dát tip
Promiň, to mě nenapadlo, přišlo mi to jako dívčí nick.. Doufám, že se na mě nezlobíš, chybička se vloudila:o))

Yossarian
15. 09. 2003
Dát tip
??? věty změnila, já sem kluk

C_ensinka
14. 09. 2003
Dát tip
Děkuju všem, fakt:o)) Od Dr.:Lecera to vyloženě potěší, Tvé příspěvky (myslim jako autor- povídky atd.) se mi líbí.

C_ensinka
14. 09. 2003
Dát tip
Jestli můžeš tak mi napiš, který věty a jak bys je změnila - zajímá mě to, bez ironie. Dík

C_ensinka
14. 09. 2003
Dát tip
Katiguro - Máš pravdu a s tim sexem mě štve, že mě to samotnou nenapadlo. Asi se budu muset zamyslet nad starym dobrym Freudem:o)) Ale díky, máš pravdu, poučím se;)

Perchta
11. 09. 2003
Dát tip
jojo, viz katugirova první věta a zajímavé takové, asi budeš spisovatelka, děvče

HERMES
08. 09. 2003
Dát tip
veskrze pozitivní T

Yossarian
07. 09. 2003
Dát tip
máš tip jako hrom, přesto se mi pár vět nelíbí, ne stylisticky ale obsahově, ale HLAVNĚ, ten nápad s tim, že sedíš na lavičce a vždycky prolítneš do cizího svědomí a zase se vynoříš a dynamicky zamíříš jinam do někoho jinýho je fantastickej, mám aspoň dobrou inspiraci, dík

katugiro
07. 09. 2003
Dát tip
dá se to přečíst... :) obrazy v cizích hlavách mi přišly poněkud monotematické (tak či onak točící se kolem sexu), spojující motiv holuba je sice hezký, ale chybí mu opodstatnění, pak bych také řekl, že se tříleté dítě neptá "co jsem udělal špatně", ale spíš se z principu vzteká... :) já mám vždycky připomínky, to nic, ten první řádek ber jako pochvalu...

Dr_Lecter
06. 09. 2003
Dát tip
Perfektní...T

Áda116
06. 09. 2003
Dát tip
Dokonalý. Zajímavé zamyšlení. A nejlepší je poslední věta. do klubu...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru