Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na trhu života a smrti

09. 09. 2003
1
0
982
Autor
Ricchardo

...někdy se uzavřu do sebe a zevnitř svého JÁ pozoruju svět...

Jednou jsem si ráno přivstal a šel si koupit něco na trh. Ani jsem nevěděl CO! Jen snad malou blbost pro potěšení, cukroví pro děti, nože či košťata, nevím.

Jak tak procházím kolem stánků, upoutala mě jedna vrásčitá babka. (Babka je vrásčitá sama o sobě, ale tahle byla echt.) Přistoupil jsem k ní a ptal se co prodává, stánek měla práznej. Mile se usmála, sáhla pod pultík stánku  a vytáhla malou zlatou klícku. "Za pěťák, pane." K čemu mi bude klícka, myslel jsem si. Ona, jako by četla myšlenky, praví: " Otevřou ji a přejou si něco zavřít!" Co!, nevěřícně koukám. Taková věcička může uzavřít ve svých útrobách co chci. "Zkusej, pane."

Vedle u stánku prodával pán melouny. Tak jsem si přál uzavřít do klícky tři největší melouny, které měl na stánku. Otevřel jsem klícku, vyslovil přání a ... najdnou zmizeli. Kde jsou, ptám se? Babča povídá: " V klícce, pane, a doma ji otevřou vyslovjej přání, že je chcou ven ty zelený koule a oni se objevjej  před váma." Supr, povídám si a dal jsem ji stříbrňák, ať ví, že prodala dobře.

Tak chodím dál po trhu a zavírám do klícky vše na co si vzpomenu. Jablka, hrušky, mrkev i brambory. Támhle se mě líbil hrnec jinde zase vyšívaný šátek. V parku ptáky, co zpívali na větvi a kytky na záhonech.

Pak mě napadlo zavřít si slunce a měsíc a tisíce hvězd z oblohy. Zavřel jsem vodu i vítr v korunách stromů. Vše mě tak lákalo, abych to měl jen a jen PRO SEBE! Nikomu nenechám nic z toho co MĚ se líbí. Všechno si zavřu a budu užívat podle svých přání. V cirkuse uzavřel jsem klauny a akrobaty s meči. V divadle muzikanty a herce a v pakru jsem je pozval ven, aby mi hráli. Nakonec jsem je zavřel i s tím parkem.

Byl jsem pánem všeho. Patřili mi lidi na ulicích, matky s kočárky, kluk venčící psa, domy, hory, moře. Patřil mi celý svět.

Jen

 

 

jsem   BYL   někým   CIZÍm.

NEPATŘIL JSEM NIKOMU!

Tak jsem uzavřel ŽIVOT i SMRT a s nimi

sám sebe!


Essence
19. 05. 2005
Dát tip
a kde máš dáke nové dielka????? kde je pani múza??? dobre sa čítaš

Ricchardo
11. 09. 2003
Dát tip
Dík všem za kritiku,už jsem to napsal a zveřejnil.Měnit to nebudu ať je to jaký chce, ale u dalších dílek si dám víc záležet.

katugiro
11. 09. 2003
Dát tip
přečetl jsem si předchozí kritiky i autorovu reakci, takže není co dodat... :) alespoň to bylo zábavné

Mair
09. 09. 2003
Dát tip
To červené písmo bych asi nedávala, ale jinak je to zajímavé..snad na ten odflinknutej závěr.

REDH0T
09. 09. 2003
Dát tip
Slušná práce. Myšlenka i pointa. Se závěrem se připojuji viz výše...

fungus2
09. 09. 2003
Dát tip
Je to rozhodně zajímavé.

Danny
09. 09. 2003
Dát tip
zajímavý...

Plopez
09. 09. 2003
Dát tip
Podívej se, máš tam počáteční myšenku, která je dobrá. Jo a ta je rozvinutá až do extrému. To ale NENI povídka. Zkus přidat pár prvků, myslim, že "akrobati s meči" svědčí o tom, že inspirace máš dost :) Nebuď takovej maximalista. Ono rozumně vysvětlit, co se stalo jen s těmi melouny by mě zajímalo daleko víc, než že ses sám sobě odcizil, červená-nečervená!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru