Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

zápisky z paříže IX

14. 09. 2003
7
1
2824
Autor
halivera

14. září 2003

   i dnes si vychutnávám snídani v rozlehlé jídelně s oválným stolem pro  8 lidí sama. rodinka odešla i s bárou po ránu do kostela, kde se setká se sylvii a všichni společně přijdou na oběd.
   přes jednu třetinu stěny jsou zrcadla. dělám na sebe různé pošklebky a směju se. už jsem jako děti. ty to dělají s oblibou pokaždé. musí při tom však vynaložit více úsilí, neboť byly posazeny strategicky zády. soused od naproti asi občas zírá, co se tu děje. stěna vedoucí do ulice je pro změnu celá okno. francouzi zpravidla nemají v pokojích okna jak mi do půlky, ale až na zem.
   sylvie je "sympa" a donesla k obědu koláč jako "desért", ale marie-ange byla včera u večeře zábavnější. po obědě jsem uplatnila svoji nejpoužívanější frázi "je suis heureux d´avoir fait votre connaissance" (těší mě, že jsem vás mohla poznat), kterou občas obměním "...tres heureux..." (velmi mě těší) a odkvačila jsem do ulic s předsevzetím, že dneska bloudit rozhodně nebudu!
   "rue de fleurus" výborně, to je hned za rohem, kde budu navštěvovat kurzy "alliance francaise"; "boulevard raspail" prima. wooow! támhle naproti je výtečné květinářství a mají otevřeno. trávím tu asi 20 minut a jsem blažená. nakonec neodolám malinkaté scheffleře. odnáším si jí zpátky domů a v duchu si představuju, jak velká potvora z ní vyroste. doma u rodičů totiž všichni proklínají 2 metrovou příšeru, která se už nedá stěhovat. a máme tu "rue de vaugirard", která by postupně měla přejít do "boulevard de saint-michel", pak vezmu jakýkoliv most přes seinu a ocitnu se u  vytouženého "forum de halles",  což je něco na způsob celého komplexu anděl v praze, několikrát rozlehlejší s překrásným bazénem. sem si určitě dojdu co nejdříve zaplavat. mají tu kolem přenádhernou spoustu všemožných nejen exotických květin. řekla bych taková naše botanická zahrada v hlavním městě.
   abych to nezamlouvala... našla jsem správnou "rue", ale vydala jsem se opačným směrem, což mi došlo asi po půl hodině svižné chůze. abych nešla zpátky stejnou cestou, poodešla jsem o ulici vedle a zjistila, že se tu po obou stranách táhnou trhy se starožitnostmi. nádhera, nádhera, nádhera. a najednou ani nevím jak, jsem u seiny.
   tak teď už vím, kam si zítra konečně doběhnu koupit kolečkobrusle, abych se nemusela po paříži stále plahočit pěšmo. hledám si příhodný kus trávníku s dobrým výhledem na petánquisty a při rozjímání esemeskuju s domovinou.
   můj pokoj zkrásněl. hrdě se tu zabydlela květina.
 


1 názor

najmä tá posledná veta:D, ale neviem, aká je to kvetina tá scheflleřa (preto ti dávam dvoju obľúbenú. ktorú ale nie je potreba kupovať;) ) *

JiKo
05. 09. 2004
Dát tip
enlever magnifiquement :-)

Seregil
02. 07. 2004
Dát tip
JJOOOO.. motz pjeknjý...

alina
15. 09. 2003
Dát tip
mooooc pěkňoučký .......... Tož si pěkně hýčkej a ochočuj květinku ;) a xixixixixi ..... s tím poztrácením se .......... no ....... nezklameš, co?! .............. brou noooc, chůviškoo

houba
15. 09. 2003
Dát tip
to se někdo má, trávit babí léto v Paříži.... ale píšeš docela hezky, vtáhlo mě to a další pokračování si ohlídám :-) tip*

Kastel
15. 09. 2003
Dát tip
Líbí T

halivera
15. 09. 2003
Dát tip
děkuji moc, vám všem. omluvka - nestíhám psát reakce, ale čtu vaše a velmi mě těší ba přímo hřejí nejen na dušičce :o)

Diana
14. 09. 2003
Dát tip
Moc ráda si to čtu a vzpomínám na Paříž. Píšeš čtivě a plasticky, vidím všechno přímo před očima. :-))) ***

LaMouette
14. 09. 2003
Dát tip
ali.. a sím nezapomínat si s květinkou povidat.. :-) mlack a mej pekny den:-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru