Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smát se, či nesmát?

15. 09. 2003
1
0
818
Autor
Zruk

Věčná otázka trochu jinak..

Fejeton – „Smát se či nesmát?“

 

Ležím na posteli v jednom nejmenovaném lékařském ústavu. Důvod k mému převozu sem mi doposud není jasný; vždyť jsem neobtěžoval slečny v parku, nepooušel se spáchat sebevraždu ani jiným mravním deliktem jsem se neprovinil. Pouze jsem se smál. Okolí mě prostě považovalo za duševně chorého. Ale já se necítím být nemocen a nesměji se pro nic za nic. Mé záchvaty smíchu mají příčiny zvela konkrétní.

 

Směji se našemu upjatě panelovému sídlišti, jež ukázalo moc socialismu a absurditu myšlenky stavět bloky uprostřed téměř nedotčené přírody.

Směji se, když vidím, jak lidská mláďata skotačí na zrezivělých a polámaných houpačkách mezi psími výměšky. Když chvíli poslouchám debatu přiopilých teenagerů, z níž rozumím jen několika větám, v nichž se hovoří o „zasraných cikánech“ a „černých džkách“.

Nejlépe se však pobavím diskuzemi v parlamentu. Zcela revoluční myšlenka o nutnosti čtrnáctých platů soudců v zájmu jejich nezaujatosti mě zcela uchvacuje. Já být soudcem, tak budu tvrdit, že bez patnáctého platu si nejsem svou nezávislostí jistý a pro pokoj duše budu požadovat ještě plat šestnáctý.

 

A to jsou stále jen, řekněme, malé ryby.

 

Ta pravá legrace začíná až se zapnutím naší jediné a jedinečné, zábavyplné (dle licence vzdělávací), železnou rukou spravovávané komerční stanice. Pak pochopím, že v nebetyčné konkurenci sourozeneckých, homosexuálních, komických, lesbických, slintajících a uřvaných dvojic se příšerně nudné a neakční pořady typu „Katovna“ (věřte nevěřte - bez písniček!) můžou jít klouzat.

Přesto mi dokázal bránici potrhat jeden jediný, všemi mastmi kovaný, bavič. Odzbrojující pohled intelektuála v kombinaci s retardovaným růžovým zajícem (snad z nepovedené reklamy na Azurit) mě dokázal dohnat k slzám. Když si pan doktor sundal své okuláry a zabodl své do duše okna do kamery, pocítil jsem nejedou až jakési náboženské vytržení.

Jak je patrno, máme se čemu smát, jsme národ vyslovených smíšků. Jsem rád, že i na Hradě se po suchém dramatikovi objevil někdo od fochu. Prostě pravý lidový prezident.

Doufám, že také napíše nějaká dramata.. Dovolil bych si navrhnout několik titulů – co třeba „Zahradní slavnost aneb sjezdovka za hradem“? Anebo „Audience“? Zde by se v roli sládka zapomenutý opozičněsmluvní kamarád určitě dobře uplatnil. S trochou sebekritiky by mohlo vzniknout i dílko – „Largo plakát – Letná desolato“.

Mám radost, že žiju v takto pohodyplné době. O to více mě pak rozlítí bulvární plátky (jako je dle pana prezidenta Respekt), které se mi snaží namluvit, že některý z těch fantastických komiků v parlamentu snad vzal nějaký úplatek. Takové novináře bych nejraději odvezl někam daleko, ať tu nevytváří blbou náladu, to přece není fair.

Spravím si ji jedině tak, že se ptám zdejších sester na jejich platy. Uklidněn vědomím, že řidič tramvaje je stále důležitější než ty slečny v bílém, které mě odtud nechtějí pusti, můžu si zajít na pivo.

 

Co Čech, to pivař. A buďme na to hrdí, protože v tom je naše síla, játra nejátra, a na dekrety nám nešahejte. Protože MY jsme Češi! Můj oblíbený komik Zeman to krásně dokázal těm inteligentům, pánům s principy, nandat. Třináctileté děti s cigaretou v puse a půllitrem před sebou jsou mi zárukou, že pro ty pitomé intelektuály už nebude mezi námi místo.

Slastně se uvelebím, když zaslechnu z úst těchto dětí řeči plné xenofobie a rasism. Opět jsou tu ti „zasraní cikáni“, přihodí se pár „zkurvených němčourů“ a „amerických vrahů“, a máme to. Kdo jiný, než my, Češi, by měl soudit ostatní? My jsme přece ten po staletí svobodný a hrdinný národ, který rozhoduje o vývoji světa!!

Naše pivo je nejlepší a na dekrety nám nešahejte.

A teď mi řekněte, přátelé, dá se tohle všechno brát vážně? Myslím, že ne. Proto se směji, abych ze sebe dostal ti hořkou příchuť. A jenom doufám, že sestrám nezvýší plat – čemu bych se tu smál, než mě propustí?!   


Zbyhoň
08. 07. 2004
Dát tip
Je to takové splácané, všechny obecně kritizované jevy dohromady s troškou vcelku otřepaného humoru. A vidíš, s odstupem času, kdo si dnes vzpomene na Železného? Jo, mládež je blbá, souhlasím s tím, ačkoli k ní patřím, ale pochybuju, že nějakej mládežník bude mluvit jedním dechem o „zasraných cikánech“ a „amerických vrazích“. Ledaže by to byl záznam nějaké bitky při anarchistické demonstraci. Tak asi tak…

Andulka
04. 11. 2003
Dát tip
prepsala bych to v "ja" forme....protoze pak skrz sebe kritizujes spolecnost kolem sebe. Jinak dobry :-)*..skvely konec, ze jeden se musi tomu smat, aby se nezblaznil, zacatek je trochu pomaly...:-)

Yossarian
24. 09. 2003
Dát tip
oprav si ty chyby, rušej s většinou souhlasím, kolem skupiny Hrad máš celkem přehled

Zruk
22. 09. 2003
Dát tip
Ano, i tak se to dá chápat. Nicméně je rozdíl mezi kritikou útočnosti a útočností samou. Literatura je odrazem života, ne život sám. Otázkou samozřejmě zůstává, jakou zbraň ke kritice použít. Snažil jsem se použít její vlastní. To, že je kritika rasismu a xenofobie stokrát otřepaná je taky pravda, jenže to jaksi stále na věci nic nemění.

Gael
21. 09. 2003
Dát tip
Připadá mi to trefné a výstižné. S mnohými výroky se úplně ztotožňuji. Smála bych se při tom až bych plakala, jenom kdyby to nebyla tolik pravda:-) Některé obraty a věty mi připadají trochu překombinované, ale líbí se mi celková struktura fejetonu. Příjemně jsem si početla.

Bohemista
21. 09. 2003
Dát tip
Zbytečně útočné, odsuzuješ ty, kteří útočí proti ostatním a sám se tak chováš. Podle své teorie jsi tedy typickým Čechem! Trochu povrchní a také už stokrát otřepaná kritika rasismu a xenofobie. Jako inteligent, za kterého se podle všeho považuješ, bys mohl vymyslet něco originálnějšího. Naprosto se ztotožňuji s tvými názory co se týče naší kulturní scény, mládeže a televizní zábavy. Dohromady je to zajímavé počtení.

Příliš útočné. Krom posledního odstavce pořád něco kritizuješ a na někoho s osočuješ. V takovém textu se poté zcela ztrácí vtip. Poslední odstavec patří k nejlepší části fejetonu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru