Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Carlos Stříbro

19. 09. 2003
15
0
3287
Autor
StvN

 

?Carlos Stříbro se zády opřel o pahýl sloupu pouličního osvětlení. Ze stříbrné tabatěrky odebral něco tabáku a zvolna si ubalil cigaretu. Připálil si stříbrným Zippem a vše zase vrátil do kapsiček kožené vesty. Natahoval hřejivý kouř, nechával jej v plicích a zase vyfukoval, jako by kouřil svou poslední cigaretu. Mezitím hleděl dlouhou, temnou ulicí směrem k hřbitovu. V této liduprázdné čtvrti fungovaly akorát zákony fyziky.

Měsíc slavil úplněk, další magický úplněk. V posledních letech se zdálo, že je v úplňku až podezřele často. Zpozoroval kroky.

Zahalenou postavu nechal přijít až k sobě. ?Muchos le Grande,? řekl na pozdrav a myslel tím ?je vše zařízeno tak, jak jsem chtěl??.

Druhý přikývl. Věděl dobře, že Stříbro říká akorát mucho, muchos, muchas a muchachos, někdy přihodí i le Grande, nebo Pedro. Zpod kapuce si prohlížel Stříbra, pro kterého občas pracoval jako poslíček a po očku si prohlížel jeho výstroj a výzbroj. Jako už tolikrát hledal v jeho oděvu stříbrné předměty, plíšky připevněné zdánlivě nahodile na těle, chránící důležitá místa. Jeden větší měl nad loktem levé paže. Několik vrhacích nožů, dva vysoce účinné automaty v pouzdře na bedrech, stříbrnou krabičku s tabákem a Zippo.

Stříbro vypadal na první pohled jako běžný mexikánec, na druhý jako cikán, z profilu jako indián a zezadu jako žena. Ale byl to Rus. Menší postavy, než se sluší na východního Slovana. Byl však houževnatý a zocelený bitvami s mrazem, hladem, upíry a vlkodlaky.

?Muchachos,? oznámil Stříbro a myslel tím ?vypadni?.

Muž s kapucou se vytratil do ticha a zmizel.

Carlos počkal až nastane půlnoc a vyrazil k hřbitovu. Jeho klid nerušilo ani občasné zamlaskání ozývající se z vymlácených oken sklepení, syčení nebo vytí ani hrobové ticho na půdách vybydlených činžáků. Tušil, že na něj nikdo nezaútočí. Znali ho tu příliš dobře. Avšak jeden, snad nějaký nováček neodolal.  Snesl se lehce jako vlající šátek ze čtvrtého patra a s připravenými tesáky padal Stříbrovi na záda. Z okolních děr a okýnek přihlížely rudě svítící oči, které čekaly až se ozve známá znělka španělské kytary a pak, pak někdo z nich zjistí, že nežije, tentokrát opravdu.

Carlos přistoupil k padlému vlkodlaku, z hrudi vytáhl vrhací nůž, pečlivě jej očistil a znovu zamířil ke hřbitovu.

 Zeď byla pobořená a její kameny porostlé mechem. V jednom takovém hluchém místě byla jakási věc přikrytá plachtou. Poslíček tedy nelhal, škoda. Stříbro se usadil na zdi a hleděl na vibrující náhrobní kameny. Zem se pod nimi pohybovala a z ní vylézaly pokroucené postavy, desítky mrtvých těl se prokusovalo vlhkou zeminou na povrch, lačni bílých paprsků měsíce, lačni sami sebe. Carlos otevřel stříbrnou krabičku a začal si balit cigaretu.

Když dokouřil byly venku všechny mrtvoly. Hučely jako silný příboj, pokulhávaly dokola a chaoticky do sebe narážely.

?Muchachos Pedros,? zvolal Stříbro a myslel tím ?tuto párty prohlašuji za ukončenou?.

Seskočil ze zdi a strhnul plachtu z nablýskaného, stříbrného rotačního kulometu.

?Muchos,? povzdechl si a myslel tím ?to bude masakr?. Pak se ozvala znělka španělské kytary.?
Čumák
01. 07. 2006
Dát tip
:) ffftipne az do morku *

Wasekk
08. 02. 2006
Dát tip
tak tohle jsou zvratky... vyzvrátil jsi něco, co už vyzvracel někdo jiný. styl psaní je dobrej, ale pokud...POkud to chceš považovat za fantastickou literaturu(Fantasy, Scifi, Horor), tak to musí mít příběh. jako prostě něco normálního, ale musí to mít obsáhlou myšlenku, nápad. příběh sice je(trošku překopčenej, mnohem víc, než klasický), ale myšlenka(tu si vyvrátil hned) ani nápad v tom neni... máš tu mnohem lepší kousky, tak si je užij. Zdar a sílu do psaní...

StvN
08. 02. 2006
Dát tip
Tohle bylo pouze na efekt. Bral jsem to jako legraci a beru to tak dál. Dokonce jsem k tomu napsal pokračování a tam příběh byl, ale nevim, kde je tomu konec, kdyby tě to teda zajímalo. Možná bych to našel.

Dolente
27. 05. 2004
Dát tip
Mně to příde fcelku zajímavý. Líbí se mi Stříbrův styl :o)

StvN
27. 05. 2004
Dát tip
Vcelku ano. Dík.

Dolente
27. 05. 2004
Dát tip
Rádo se stalo, squííík. :o)

MeTB
08. 12. 2003
Dát tip
Tak tohle bohuzel musim ze sveho pohledu ztrhat. Podobne veci jsem psal nekdy zhruba ve ctrnacti letech, a kdyz jsem si ted ty, ktere jsem neztratil, prectetl, chytil jsem se za hlavu (a za nos). Chybela mi tu poradna dejova linka, tedy to, co me u pribehu drzi. Pokud je to parodie na Desperado ci jemu podobne, je to parodie na parodii a plati stare dobre porekadlo o opakovanem vtipu. Je mi lito, ale cetl jsem od tebe opravdu vynikajici kusy a tohle jim nesaha po pas... Tom

StvN
08. 12. 2003
Dát tip
Vim o tom. Je to tak trochu ukazka, ceho vseho jsem schopen.

Semeno
26. 11. 2003
Dát tip
:o) No teď mě nic nenapadá, já si přečtu něco jinýho, ..ee, příště nebo mi ujede autobus

Semeno
24. 11. 2003
Dát tip
Ale jo. Vyprávíš to. Tvůj vypravěčskej rys, tam je. To je divný, rys, ryska lyska

StvN
24. 11. 2003
Dát tip
Tak to jo. Vypravěčskej rys určitě. To je dost velká pochvala. Na to, že místo kritika píšu kiritka.

StvN
23. 11. 2003
Dát tip
Mě to každopádně těší. Semeno, tohle je kiritka, která má jakous takous hlavu a patu. A nedivim se, že poznáš, co patří ději a co mě. Mě totiž nepatří ani ň.

Semeno
20. 11. 2003
Dát tip
Je to vychytaný. To se mi moc líbí. Vždycky se strašně bojim že mi to ňáká nevychytávka zkazí. Ale je to vychytaný!!! Jóóó´!! Fajn. Je to super. je to úplně bezva. Kurňa, já se ale umim vyjadřovat. No rozhodně je tro skvělý. Je super jak je tam cejtit tvůj rukopis. Hlavně myslim ten rukopis, že by to mohlo bejt první od tebe čtený dílo a stejně bych vědělo co patří ději, příběhu a co tobě. :o))))) Sergo: Todle se mi líbí!

Seregil
20. 11. 2003
Dát tip
Mno tak někomu se to líbí.... to potěší autora...

FARAMIR
19. 11. 2003
Dát tip
Ja som ju tam ani nehladal...

StvN
19. 11. 2003
Dát tip
Ano. O tom to neni.

Vallery
18. 11. 2003
Dát tip
Na můj vkus je to akorát hodně střílení a myšlenka žádná (....jo, možná tam je myšlenka, ale že by klesala nějak hluboko se říct nedá) tahle tvoje povídka ale aspoň nepůsobí nedokončeným dojmem (Es bien.)

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Neni tam myšlenka.

Vallery
18. 11. 2003
Dát tip
tak se aspoň nemusim cejtit jako blbec, že sem jí tam nenašla....

FARAMIR
26. 10. 2003
Dát tip
Ten recept na guláš poznám. Končí sa slovami: "...a za stáleho miešania vylejeme do záchoda."

Seregil
26. 10. 2003
Dát tip
FARAMIRE. tak zle jsem to nemyslel...

StvN
26. 10. 2003
Dát tip
To doufám.

Seregil
15. 10. 2003
Dát tip
Docela dobrý... ale nesedlo mi to

StvN
15. 10. 2003
Dát tip
A komu to cpeš? Nemůžu za to, že jíš zkažený jídlo.

Seregil
15. 10. 2003
Dát tip
To máš jako s připáleným gulášem babiččina receptu. Tak na mě zapůsobila ta povídka. To je vše...

StvN
15. 10. 2003
Dát tip
Dobře, to přirovnání se mi nelíbí, ale když myslíš.

StvN
14. 10. 2003
Dát tip
Nejde o vkus. U nás na jihu se říká kapuca a tudíž s kapucou. Mě zase děsně bije do očí slovo kapucí. V tomhle nemůže mít nikdo pravdu. Já třeba vždycky říkal všade, ale spisovně prý je všude. Nakonec jsem zjistil, že všade spisovný bylo, ale tak před sto lety.

Mě by na tom "kapucou" ani tak nevadilo že je to nespisovný, jako spíš to, že to tam bije do očí tím, jak by se tam místo toho hodilo kapucí (alespoň podle mého naprosto bezvýznamného a ve většině věcí naprosto nevhodného vkusu) >:-]

Zpočátku detektivka, pak mírné sci-fi, na konci masakr. I když ani jeden z těchto žánrů není můj oblíbený, tak musím uznat, že až na několik drobností (sem tam slovosled ve větách) je to opravdu zábavné a povedené. Tip (zasloužíš si ho)

Toxman
10. 10. 2003
Dát tip
*

StvN
09. 10. 2003
Dát tip
Jednodušší je spoléhat na word přímo v akci. Jsem prostě lenoch. Ale ještě to nevzdávám, třeba jde obojí.

j_i_r_i_k
09. 10. 2003
Dát tip
No právě že ta onlajnová pravidla tvar kapucou neznají :)... A uznávám, že vyžívat se v roli klikající ovce, která vyměnila širé obzory za klícku Velkého Billa, je opravdu jednodušší...

StvN
08. 10. 2003
Dát tip
Kapucou je spisovně. Spoléhám na word.

j_i_r_i_k
08. 10. 2003
Dát tip
StvN: Teda chtěl jsem chválit, nicméně hláška "Spoléhám na Word" mě docela dostala :)... Kdyby ses radši spoléhal na pravidla českého pravopisu (třeba na ta onlajnová www.pravidla.cz), tak bys to změnil na správné "kapucí" :)... No, ale stejně chválím, je to takové lehce stravitelné, ňamy lahůdka :)...

skvělé. Tohle je přesně ta délka povídek, která se mi zamlouvá. Čtivé, ne příliš originální ale skvěle napsané. Akorát jedna drobnost mě rýpala, který si nedá pokoj zarazila: docela se tam nehodí slovo "kapucou" kdyby tam bylo "kapucí" neměl bych co vytknout. (já nésu žádné čechák, ale v té liternátuře bych mluvil áj spisovněé) PS: Mír s tebou ... TIP

Mair
23. 09. 2003
Dát tip
Ta slovní zásoba je opravdu obdivuhodná:)*

FARAMIR
22. 09. 2003
Dát tip
Muchos... (myslim tym TIP*) Muchachos... (...a myslim tym AVI)

Paranoicus
19. 09. 2003
Dát tip
Hohó, to vypadá na moderního upírobijce. I když, jestli ládoval stříbro i do svýho gatlingu, musela se mu popisovaná párty dost prodražit Rozhodně stojí za to, hodit sem jeden malej ŤYP ...


Abych nezapomněl, zezadu vypadal jako žena ...

to vypadá na předávkování filmy Desperado a Od soumraku do úsvitu:o))Přiznám se, mám je taky rád.

FLO
19. 09. 2003
Dát tip
Mně se líbí Stříbrova bohatá slovní zásoba :) *

Plopez
19. 09. 2003
Dát tip
Dobrá parodie, řekl bych*

fungus2
19. 09. 2003
Dát tip
Povedené!! TIP

pozorovatel
19. 09. 2003
Dát tip
Já miluju film Od soumraku do úsvitu. Na tomto a jemu podobných jsem vyrostl. Prosté, jednoduché a dobré. Atmosféra se ti vyvedla. Tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru