Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hlas, který zazněl v ráji

03. 10. 2003
8
0
2556
Autor
Mírotvůrce

Když skončilo bombardování, bloumal poslední muž na světě po troskách Clevelandu, Ohio. Nikdy to nebylo nijak zvlášť veselé město a ani estéti ho neměli zrovna v lásce. Ale dnes se smrsklo, stejně jako Detroit a Ragún a Jokohama a Minsk, na nepřehlednou hromadu trámů, cihel, zkroucené oceli a roztaveného skla.
Když si tak klestil cestu kolem rumiště, jež kdysi bývalo památníkem vojáků a námořníků, zahlédly jeho oči, zarudlé pláčem nad osudem lidstva cosi, co nespatřil v Bejrútu, Benátkách ani v Londýně. Zahlédl pohyb jiné lidské bytosti.
V hlavě mu zapěl nebeský chorál díků a ihned se dal do běhu přes výmoly a zbytky zdiva Great Avenue. Byla to žena!
Viděla jej a už z držení jejího těla mu bylo jasné, že i ona je naplněna tímtéž jásavým pocitem štěstí. Rozeběhla se k němu s rozpřaženýma rukama. Zdálo se mu, že si plují vstříc jako ve zpomaleném záběru z nějákého baletu. Jednou zavrávoral, ale rychle se opět vzchopil a pokračoval v cestě. Prodrali se množstvím pomačkaného plechu slisovaných krabic, jimž se kdysi říkalo auta, a setkali se před roztříštěným torzem stavby, která bývala před časem, nyní tak nekonečně vzdáleným, radnicí.
"Jsem poslední muž na světě!" vyhrkl. Nemohl v sobě tu větu zadržet - drala se ven ze všech sil. "Jsem poslední, docela poslední. Všichni jsou mrtví, všichni až na nás. Jsem poslední muž a ty jsi poslední žena, a musíme spolu zplodit nové pokolení a obnovit naši rasu. Tentokrát se nám to povede. Nebudou žádné války, nenávist, fanatizmus, nic než dobro a láska… dokážeme to, uvidíš, bude to nádhera, zářivý nový svět, který povstane z té smrti a hrůzy."
Její tvář, pokrytá prachem a zbrázděná strádáním, se rozzářila téměř nadpřirozenou krásou. "Ano, ano," přitakala vzrušeně. "Přesně tak to bude. Miluji tě, protože jsi celý svět, který teď mohu milovat. Budeme se milovat navzájem."
Dotkl se její ruky. "Miluji tě. Jak se jmenuješ?"
Slabě se zarděla. "Eva," odpověděla. "A ty?"
"Bernard," opáčil on.

evalota47
05. 10. 2005
Dát tip
ještě lepší...T

evalota47
05. 10. 2005
Dát tip
sem ho tam nedala

čtvrtek
30. 10. 2004
Dát tip
bravo, směju se nahlas :)))

Afranat
07. 10. 2004
Dát tip
Já myslím, že obraz, opakuji pro všechny realisty, OBRAZ, je to ne jen zajímavý, ale taky velmi osobitý a originální, mně nezbývá nic než říct, u této povídky jistě neoriginální, slovo : TIP

Noe1
07. 10. 2004
Dát tip
Bernard :-))) druhý po Adamovi? :-) ... pointu jsem už někde četl ... ale co ještě dnes nebylo někdy někde napsáno. Jo pěkná povídka

Dobrá. Přiznávám, že pravděpodobnost přežití v takovém světě by byla minimální a určitě by to dalo moc práce, ale vždyť tam o to jak přežil vůbec nejde. To je tam jen tak mimochodem.

katugiro
13. 10. 2003
Dát tip
ajo... :)

katugiro
12. 10. 2003
Dát tip
Mírotvůrče, dokážeš si představit sám sebe ve světě, který je rozbombardovaný tak, že jsi téměř jediný, kdo přežil? Myslíš, že v té pustině zkřížené s divočinou nebudeš v ohrožení života? Už jen najít pitnou vodu a postarat se o přečkání zimy, natož pak shánět si jídlo... :)

StvN
07. 10. 2003
Dát tip
Katugiro - je to pochopitelná námitka, ale předpokládám, že způsob cestování není hlavním předmětem povídky. Ale dost obhajoby, je pravda, že tím ztrácí na vážnosti.

StvN
06. 10. 2003
Dát tip
Mě to přijde vtipný, navíc docela dobře napsaný. O nesmyslnosti se dohadovat nebudem, je to přece sci-fi. A podstatou sci-fi neni pitvat, jestli tomu co ve Star Treku říkají warpový pohon není jen vkusná kulisa.

StvN
06. 10. 2003
Dát tip
Mě to přijde vtipný, navíc docela dobře napsaný. O nesmyslnosti se dohadovat nebudem, je to přece sci-fi. A podstatou sci-fi neni pitvat, jestli tomu co ve Star Treku říkají warpový pohon není jen vkusná kulisa.

katugiro
06. 10. 2003
Dát tip
chápu, že cestuje dlouho, ale dostat se jen tak přes Atlantik a podnikat to navíc v ohrožení života jen z plezíru, to čtenář nelehce tráví u jakékoliv sci-fi...

Jak to v ohrožení života? Po bombardování ho už přece nemá kdo ohrozit.

Tak k tomu bombardování: Je tam "Když skončilo bombardování" ne právě nebo tak něják a myslím že je celkem jasný že ten Muž cestuje už pěknou chvíli zpustošeným světem. Bombardování nebylo atomové, ale naprosto obyčejné kovercové ve větším měřítku (já vím, je to dost nereálný, ale tohle je sci-fi). Vybombardovali se všichni navzájem. O národnosti bernarda jsem neuvažoval, Eva je tam kvůli tomu vtipu (možná nepovedenýmu, ale je tam) Až budu mít trochu času, tak se to pokusím poopravit k lepšímu.

Yossarian
04. 10. 2003
Dát tip
zajímalo by mě co si zamýšlel tím Bernardem když zrovna skončilo bombardování, někdo musel bombardovat,né? nemůžou bejt poslední na světě!

Yossarian: Třeba skončilo bombardování tím, že se vybombardovali všichni navzájem :)

Yossarian
04. 10. 2003
Dát tip
technicky dost dobře nemožný, leda že by stroje..

že by terminátoři? :) Ale možné to přece je, v dnešní době, když stačí zmáčknout jen tlačítka a města mizí jako pára ...

natík
04. 10. 2003
Dát tip
bombardovani nemusi byt jen z letecke... jak chces vyjadrit ze po sobe nekolik nejvetsich mocnosti sveta nahazelo xy raket? uznej ze: "právě skončilo raketování" je dost blbe. klidne mohlo skoncit bombardovani meteority. staci zapojit predstavivost. taky zalezi na schovivavosti ctenare.

katugiro
04. 10. 2003
Dát tip
byl to ale opravdový Muž, když dokázal ve vybombardovaném světě cestovat přes Bejrút, Benátky i Londýn až do Clevelandu... mně ta povídka přijde hloupá :)

fungus2
03. 10. 2003
Dát tip
Zajímavé. TIP

Dero
03. 10. 2003
Dát tip
Pěkný konec :) ... *

Proč si každý myslí, že po bombardování (pravděpodobně jde o atomovou bombu) někdo vůbec přežije. Už z toho slova "atomová bomba" jde takový strach, při kterém lidé umírají jenom je někdo vysloví. Kryty jsou nespolehlivě, a i kdyby vydržely nikdo přesně neví, kdy bude možné znova vylézt na zemský povrch! Rovněž že by poslední ženou byla Eva? :) To jméno vymírá - na světě je stále méně žen jménem Eva, to jméno je značně nepopulární (že by to způsobila bible) a tak si myslím, že poslední ženou nebude Evička. Pokud jde o Bernarda! (že by pokus o žert?) tak trochu člověk očekával co z tebe vypadne :) Bernard mě určitě nenapadl to je pravda. Strašně by mě zajímalo jaké byl národnosti, já jen abych věděl, který národ má největší šanci, že tam alespoň jeden člověk přežije :) Zabaleno už mám, jen čekám kam si mám koupit letenku a odstěhovat se :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru