Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Interview za kačku

04. 10. 2003
12
0
1926
Autor
Don´t_worry



 

Kolem půl osmé jednoho čtvrtečního večera zaslechla jsem kroky. Rázné, dotyčný našlapoval tvrdě a přec křehce, jako kdyby se na něm podepsala únava. V tu chvíli jsem věděla, že se žádné přepadení nekoná. Určitě je to někdo, koho znám, ale v té tmě a vzdálenosti nepoznám. Byl zrovna podzim, sychravo a mlha lezla všemi skulinami do oděvu až na holou kůži, kde mě rozetřásla zimou.

Nezatěžovala jsem hlavu zbytečnými myšlenkami a věnovala se tématu, který mě pohltil celou cestou, avšak jsem ho ještě nevyřešila. Vlastně to byla má taktika. Kdybych přišla na to, jak to vyřešit, provazy od sebe rozetnout, další kroky by byly prázdné a neměla bych co dělat. Naschvál jsem vymýšlela další a další možnosti, které byly opravdu fantazií vytvořené a v reálném životě by se sice daly použít, ale zase jen jako příklad mé bujné představivosti.


Byl to pan Klouček, který se snažil co nejdřív dojít domů z odpolední směny. Je to náš soused. Sousedem je každý člověk, kterého znám a tenhle pán mi je známý velmi dobře. Pracuje v zemědělském družstvu a když kolem mě jezdí s traktorem, nezapomene se usmát a zvednout pravačku od volantu, abych věděla, že mě zaregistroval a bere jako kamárádku.


Nadával jsem na všechno. Copak mi tohle za to stojí? Bez výplaty s rozbitým traktorem musím ještě v tak blbým počasí domů. To mám za to. Neděli zabitou, protože zrovna já jediný umím s traktorem. To chci vědět, co mi na to řekne Patricie. Už ji vidím, jak mi bude zas vyhrožovat, abych se na tu práci vykašlal, že jim dělám zas poskoka. Jenže jí nemůžu říct, že je to sice všechno na blití, ale nevím, co bych dělal, kdybych zůstal na podpoře a ještě k tomu s ní doma. Musel bych se jít oběsit, takhle sice výplatu dostávám s měsíčním zpožděním, pojištění za mě neplatí vůbec, ... ale mám práci!

V oparu kravího zápachu, který se za mnou věrně táhl, jsem došel až domů. Okna vyplněná žluto – oranžovou září, dýchla na mě harmonie, ticho a klid. Přesně to, co cítím každý den, že se vracím někam, kde už mám místo. Domů.


“Víš, cos mi slíbil?”

“Ale ano, moment, za chvilku tu jsem, jen se umyju,” houkl jsem do pokojíku, kde na mě čekala moderátorka.


Když jsem vešel, popřála mi dobrý večer sice odměřeně, ale věděl jsem, že je to jen její role. Odpověděl jsem jí stejným způsobem, trochu víc slangově, ale dělala, že to přehlídla.

Seznámila mě s tím, kdo jsem. Vážená osoba bez jména.

V duchu jsem se zasmál, vždyť to je přeci pravda a dál naslouchal tomu, jaké mám postoje, názory a duši, kterou nemám za nic odkrýt.


“Dobře.”

“Představte si, že jsme v kavárně. Nějaké pražské, kde se kouří jen vanilkový doutník a pije překapávaná káva ve směšných šálcích, souhlasíte?”

“Ale jistě,” v tu chvíli už jsem hrál, sebejistě jsem se usmál a pronesl tuhle větu, jako kdybych tím člověkem opravdu byl.


Čím jste chtěl být jako malý chlapec?

(úsměv) Ale to víte, každý týden jsem snil o jiné profesionální dráze. Jednou to byl kominík, protože jsem chtěl, aby všichni při pohledu na mě, trhali si knoflíky.

Později kosmonautem, hvězdářem, politikem a pak už to sny nebyly, ale představy mé budoucnosti. Nemohl jsem si už tolik vybírat, byl jsem na střední škole, kde už byla daná specializace.

Kdybyste mohl něco změnit na naší zemi, co by to bylo?

Určitě hloupost našich politiků. A taky bych pozavíral určité typy lidí a místo nich vypustil zvířata, protože se někdy chovají inteligentněji a přesto jsou zavřeny v klecích, kam je chodíme očumovat.

Dobrá a co si myslíte o smrti?

Jaký to máš otázky, prosím tě?

Ale tati, odpověz.

Jakou smrt máte na mysli, paní redaktorko?

Obecnou.

Aha, obecnou, říkáte? Tak to já vám něco řeknu, sebevražda není smrtí obecnou. A snad ani není nikdy obecná, pokud smrt potká někoho, koho vy neznáte a slyšíte o něm v televizi. Možná v tu chvíli je obecná.

Jáká je tedy?

Tu otázku máš taky ze sešitu? Koho máš na tohle? Buškovou? Já vždycky říkám, že umí dělat jen kraviny, kloudně pracovat neumí, ale vymýšlet bejkárny, to jí očividně jde.

Ne, to se ptám já...

Péťo, já ti nevím, jaká je smrt. Nechci ji znát. Takhle si od ní držíme odstup a máme k ní respekt a to je, myslím si, dobře.

Co považujete za štěstí?

Když se člověk narodí zdravý.

A náhodu?

Když dostanu přídáno, to se mi bude jevit jako velká náhoda.

Jaké osobnosti si nejvíce vážíte?

Chcete konkrétně?

Zajisté.

(ticho)

Kdybych měl říct někoho konkrétního, tak v tu chvíli, kdy ho napíšeš do toho přiblblýho sešitku si ho vážit nebudu.

Takhle stačí?

Ale jo.


Hele, tati, teď ti budu dávat otázky, které nebudou všeobecné, ale osobní.


Jak jste poznal svoji manželku?

Ona poznala mě.

A jak?

Na zábavě se kolem mě tak dlouho motala, až jsem si jí všiml.

Tati, to jsi byl takový střelec?

To víš, že jo.

Proč jste se vzali, byli jste zaláskovaní?

Ani ne, ale museli jsme nebo kolik si myslíš, že jsme spolu let?

14?

Hm a kolik je Tobě?

Bude mi čtrnáct.

Tak vidíš.


Co máš na mámě rád?

Že ona má ráda nás.

To je všecno?

Je ti to málo?

Nevím.


A co ti na ní vadí?

Nikdy se nenaučila zavírat bublinkové limči v pet lahvích, plete si věci, které už jsem jí stokrát říkal.

Vždyť to znáš, Péťo.

(oboustranný smích)

Děkuji vám za interview.

Snad se to bude tý krávě Buškové líbit.

Nononono....My si nebudem podávat ruce?

Děkuji, pane Kloučku.

Není zač, redaktorko. Jdu se najíst.


Ještě než jsem odešel, zakřičela na mě, jestli prý bych já někdy nemohl byt readaktorem, aby ona mohla odpovídat. Že to prý chce zkusit, jak odpovídaj slavní.

“Hned, jak si najdu čas!”


V ložnici, když mi Patricie domlouvala, ať nechám práci prací, přemýšlel jsem o tom, jaká jsou velká slova. Byl jsem sobecký a trochu myslel na sebe. Nakonec, nikdy jsem s Péťou nedělal domácí úkoly, ale tohle jsem chtěl kvůli sobě, ne kvůli ní.

Slavní sice mluví, mluví, ale prázdně...Samé velké slovo. Působivé, dojemné, ale velké nic.

Usnul jsem a ráno vstával polámaný.


“Ahoj, sousedko, jak se máš?” zařval přes silnici a na pozdrav zvedl pravačkou.

“Jde to.” usmála jsem se, uchytila tašku pevněji do druhé ruky a šla domů. No jo, Klouček.


Budu jednou slavný, ale nebudu prázdný, ale plný, třeba jim povím, jak se práškuje pole, kolik je v tom chemie a jak dobré je kraví mléko a né ta ředina v obchodem.

Budu slavný.






pozorovatel
17. 07. 2004
Dát tip
Mě by zajímala StvNova kritika. Já vím, já vím. Nic mi do toho neni, tak já to teda už vědět nechci... (jsem vyčůranej, co?) Mně začátek kulhající nepřipadal. Já ho přeskočil. Vlastně ani ten konec nemusel být, protože interview je skvělý, roztomilý a milý a všeříkající. "Dobrá a co si myslíte o smrti? Jaký to máš otázky, prosím tě? Ale tati, odpověz. Jakou smrt máte na mysli, paní redaktorko?" Tak tohle je mistrózní (a že to myslím nadneseně..). Přesně takhle si představuju vztah otce s dcerou. Úsměv, takový upřímný, s bílými zuby, plnými rty a narůžovělými tvářičkami.

To je hezký úsměv, cením si ho, a proto na něj taky cením - zuby. Nevím, jestli jsi četl, ale StvN - Pro tebe.

pozorovatel
17. 07. 2004
Dát tip
Vždyť já vim:-( Asi nejsem tak vyčůranej:-(( Já jen, že kritika StvN mě moc zaujala. On vůbec píše moc zajímavý a dobrý kritiky.

Asi napíšu bez komentáře - už je to tak.

pozorovatel
17. 07. 2004
Dát tip
Že nejsem vyčůranej???!!! Cccc - toto je arogantní a urážlivé Cccc. :-))))

Tsssss. směvú

čekanko, kromě nejasnosti a kulhajícího začátku, pomrkávající dětskosti, nemám nic zásadního proti.;-)

TO JE DOBŘE :-)))

;-)

No páni! :-) °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

katugiro, třeba ti udělám radost příště, ale to mě zas budeš chtít "přecpat" někam jinam. Vinki, i přesto... barobrk, reklamu na Jar? :( Jak maminka má málo času, protože musí mýt nádobí a když si koupí NOVÝ Jar, vše se změní? Mno, neovlivním čtenáře...no, hmm..nechytám to. :)

Vinki
05. 10. 2003
Dát tip
Az tyhle vecicky nekdy vydas (doufam, ze se nekdo najde), dej vedet. Budu prvni, kdo bude stat o autogram :). Jinak to je proste ze zivota. Osobne mi staci to, co mam. Momentalne tedy stesti a lasku. Vic nepotrebuju. Penize se hodi, ale zivot na nich nestoji. A slavu? Na co? *

Dero
05. 10. 2003
Dát tip
Tak, pakliže Vinki bude první, pak já bych prosil o autogram jako druhý ... :)

Vinki
05. 10. 2003
Dát tip
Hmm, to teda bude seznam ;)...

Dero
05. 10. 2003
Dát tip
Už to tak vypadá ... to se ani nebude dát spočítat. Jedna, dva, mnoho ... :)

Vinki
05. 10. 2003
Dát tip
A to mnoho, prosim, nasobit jeste tak stem. Dont worry pochvalim vzdycky znova, protoze si to zaslouzi. Dix!

Dero
05. 10. 2003
Dát tip
Přesně tak ...

Zly
05. 10. 2003
Dát tip
* líbí se mi ten rozhovor/ je těžké udělat přesvědčivě dialogy/ a tobě to zjevně jde/ jsou-li vyfabulované a nikoliv doslova opsané z nějaké reálné situace

Děkuji všem za reakci, přípomínky a názory. katugiro, proč to "Ostatní" být nemůže? To se opravdu kouká tolik na kategorie, kdybych to dala do básní lyrických rýmovaných nic nenamítám, ale takhle? BG: Možná máš pravdu, ale ono to "zrálo" delší dobu s jinými situacemi a tahle se mi zdála lidská a fajn. Dero + Vinki, červenám se tu a to není dobře :) Zly, není to opsané z reálné situace, ale klidně bych si ji jako reálnou uměla představit.

katugiro
05. 10. 2003
Dát tip
já jen že bych to s radostí vítal v povídkách, lidé tam cpou věcí... :)

Vinki
05. 10. 2003
Dát tip
Nemas za co se cervenat... tak "kritika" je z me strany uprimna a od srdce.

Dero
04. 10. 2003
Dát tip
A opona padá a sál ještě stále šumí údivem následovaným skandovaným potleskem ... ***

Dash_707
04. 10. 2003
Dát tip
Hmmm... fajn :o) :)))***T

StvN
04. 10. 2003
Dát tip
Moc se v tom nevyznám. Ale něco mě napadlo. Snad se nebudeš zlobit. Kromě nejasnosti a kulhajícího začátku, pomrkávající dětskosti, nemám nic zásadního proti.

"Kromě nejasnosti a kulhajícího začátku, pomrkávající dětskosti, nemám nic zásadního proti." Kromě toho už vážně nic? Nechci ti kazit náladu nebo vlastně sobě, že si to uvědomím, ale tam už nic jiného není. Díky všem, kdo se tu pozastavil a hezky napsal názor.

StvN
04. 10. 2003
Dát tip
Nebuď tak pesimistická. Vážně stojíš o hlubší kritiku?

Nejsem pesimistická. Stojím o hlubší kritiku. Nestojím o sedření z kůže. Mimochodem, co tě napadlo?

StvN
04. 10. 2003
Dát tip
Jak hlubokou? Víš dobře, že neumim moc kvalitně kritizovat, tak jaký sedření? Napadlo mě, co bych napsal na druhou otázku.

Asi tááákhle hlubokou...Náhodou, jak jsi mi jednou psal, tak jsem si tu kritiku musela dvakrát číst a měl jsi pravdu. Co bys napsal - nevrhám se do jámy lvové?

StvN
04. 10. 2003
Dát tip
Napíšu, pošlu, někdy. Kritiku i nápad. OK?

Bez mrknutí oka souhlasím.

poorboy
04. 10. 2003
Dát tip
Ale ona ta pomrkávající dětskost je fajn...*

Brunhilda
04. 10. 2003
Dát tip
docela zajimavy, smysl mi trosku unika, ale styl vytribeny, si myslim :o)

Brunhildo, za ten vytříbený styl ti mnohokráte děkuju :-)) A díky všem.

katugiro
04. 10. 2003
Dát tip
začátek je trochu zmatený a vlastně... vlastně jsem to celé dostatečně nepochopil... ale zaujalo mě to, tím traktoristou (i když odstavce jeho postavy moc nekorespondují se závěrem) a domácím úkolem... a rámec pohledu cizí dívky je možná zbytečný... :) tak a ono je to "Ostatní"? Proč?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru