Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzdorukámen

11. 07. 2000
6
0
3288
Autor
Merle

Hle, tu stojím silou hor, sklátím vojsko nezvané. Štítem mým je mocný vzdor! Tu - padne kosa na kámen! Ve víře má převaha, neuhasne plamen ten. Ostřím zbraně - odvaha. Tu - padne kosa na kámen! Strašné šiky v černé zbroji. Jedem strachu omámen, bojím se, že neobstojím. Mé - srdce padlo na kámen... Jako kosou řady sťaty. Snadno si nás našla smrť. Tu kosa na kámen padla. A - ten jen pukl v štěrk a drť! Vyprázdněné vnitřnosti, krve pach a smrti sten. Nedělej si starosti. Jen - padla kosa na kámen...
mike
20. 11. 2000
Dát tip
Tak konečně jsem si udělal jasno v lyrice a epice (kecám) :-)). Po technické stránce tomu nejsem schopnej nic vytknout, na to moje znalosti a básnířské zkušenosti rozhodně nestačí. Co se týká obsahu jsem (slovy pana Kaplana) vedle jak tak bedle.

Prokletí
17. 10. 2000
Dát tip
*Vzdorukámen: nelíbí: 1. jsem pacifista, 2. psával jsem podobný básně...ležej hluboko na dně mýho šuplete, asi odtamtud nikdy nevyjdou...doufám, 3.slovník národních obrozenců mi není blízký, ty jeden ... Jirásku...hihih m.

Miroslawek
16. 08. 2000
Dát tip
Tak trochu Shannarova píseň přání ;o)))

Merle
16. 08. 2000
Dát tip
Míwa: nesnáším Shannaru ;-)))

Silvinka
05. 08. 2000
Dát tip
Už viem, čo mi prekáža. Padla kosa na kámen... Je síce dobrý obraz, ale opočúvaný. Možno by to chcelo inú, rovnako silnú metaforu. Ale opakovanie mi tu znie nerušivo. ;o))

Laďa
17. 07. 2000
Dát tip
Merle ač tvoje epika, talent tě klátí, to mi nikdo nevymluví. Neubráníš se pstá dobré básně. :-)

zolli
16. 07. 2000
Dát tip
Hu jo ju :o) TIP

Merle
14. 07. 2000
Dát tip
snoopy: vím, že nemáš rád válku a tak se ani nedivím tvýmu pohledu na věc. Uznávám, že lehkost a kvalita jí opravdu chybí... Jen nebudu vysvětlovat, co sem tím chtěl říct, a co to mělo znamenat.

Mahoney
13. 07. 2000
Dát tip
ách jo, Merle, já Ti to tu nechcu pranýřovat, jenže mam ten názor, že jestli má ze mě někdo dělat blbce, tak ať jsem to já :-)) takže v zájmu použití správných a objektivních informací si beru na pomoc výkladový slovník: epický - výpravný, tj. vypravující nějaký děj lyrický - vyjadřující subjektivní city a myšlenky; lyrická báseň = výraz osobního básníkova prožitku, jeho citů, nálad a myšlenek, vyvolaných určitou skutečností, který však může mít širší společenskou platnost, vyjadřuje-li i to, co prožívají ostatní můj výklad: epická báseň prostě vypráví nějaký příběh ve verších, také ho přikrašluje různými pro příběh nepodstatnými skutečnostmi (např. popisem krásy okolní přírody), ovšem účelem je sdělit nějaký příběh lyrická báseň má za úkol pouze přenést na čtenáře autorovy city a pocity, příběh často mívá, ovšem ten je vyprávěn naprosto fiktivně a pouze za účelem navození určité nálady, atmosféry, autor příběh nepodává jako skutečnost, ale spíše jako fiktivní příklad dotvářející celkový dojem... takže je-li toto epika, pak báseň vypráví o tom, jak autor (nebo ten, jehož jménem autor promlouvá)… hmm, a nějak mě žádný epický výklad nenapadá, snad kromě popisu sečení trávy, ale od toho se dost vzdaluje poslední sloka možná tu ale hodně zkratkovitě vypravuješ příběh, který neznám, protože Tě neznám, ale jinak to má opravdu k epice hodně daleko, zatímco se to nebezpečně blíží lyrice... možná se jedná o epický děj ukrytý za metaforickými obrazy, v tom případě je ovšem ukryt tak dokonale, že dekódovat ho dokáže jen několik zasvěcených, kteří Tě znají natolik dobře, aby věděli, o které události ze svého života právě mluvíš... pro všechny ostatní se báseň stává lyrickou hádankou... fakt sorry, ale tohle je asi to jediné, při čem jsem na hodinách literatury dával pozor, tudíž vím přesně, co je epika, co je lyrika... a taky ještě existuje lyricko-epický směr, ale o tom až někdy jindy, ano? PS ale se nic nemění na tom, že se mi to moc líbí, TIPa už jsi dostal, a kdybych měl napsat něco víc, snad jen že je zřejmé, že báseň je hlubší než kam dohlédnu… tedy, já dohlédnu hodně hluboko, ale souhlasím s Reginsem, že čtenářovo hluboko pravděpodobně leží úplně jiným směrem než to autorovo…

Merle
13. 07. 2000
Dát tip
Falka: ne, to tam není Mahoney: no nenapadlo mě, že by někdo mohl přehlídnout (pro mě jasnou) epickou linii té bitvy (Lyryk o ní píše), ale epika (vyprávění) je opravdu (mě to můžeš věřit) základem týhle básničky... ;-))

Sarken
13. 07. 2000
Dát tip
jsem ráda, žes tam nechal ten předposlední verš, tak, jak byl nádhera

snoopy
13. 07. 2000
Dát tip
válečná epika jistě má své opodstatnění : ) ale asi jediné, co se mi líbilo je ten vtip s "kosou/smrťí" jinak k IF (r.k.) to má daleko, ze začátku je to tak dětské a nevystupňované, a kde jsem čekal aspoň pointu, je bagatelizace, zbytečné zlehčování, které podle mne neodpovídá již tak značné lehkosti předchozího vyprávění je tam sice jakás černota, ale ten "kámen" tak neodbytně buší, až mě udolal působivé ale je "srdce padlo na kámen," (i když poněkud nepatřičné v kontextu - - žádné jiné asociace na srdeční záležitosti jsem nenašel), působivé snad proto, že si to představuju příliš živě a bolestivě. závěr: zdá se mi, že tu padla tvá múzolapka na pramen, který příliš brzy vyschl. a s tupou kosou se klasy inspirace jen lámou a k zemi kácí, veta po koláči. zkus kombajn, můj úderníku z nejmilejších. kdeže je tvá lehkost? hledám dveře do léta.. : )

Mahoney
12. 07. 2000
Dát tip
mě se to líbí, ale epika to není, to mi nikdo nevymluví (*)

Merle
12. 07. 2000
Dát tip
snoopy: neomlouvej se, není za co Jester: buď rád, že byly aspoň vyprázdněný ;-)) Lyryk: chápu co se ti na tom nelíbí. Za tou básničkou je víc (to říkám za sebe), ale já to tam nedokázal vepsat. Mahoney: asi přesně nevíš, co znamená epika...

Šílená
12. 07. 2000
Dát tip
Bratříčku je mi jasné, že za tím je víc než je na první pohled vidět - přiznám se že se můžu jenom domýšlet a ještě k tomu dozajista špatně. Nu a technická stránka - to co si použil u posledních řádků svých slok se mi dost libí. Je v tom naboj a je to neokoukané.

Bosonohá
12. 07. 2000
Dát tip
Koukám na to asi už počtvrté (a zvyšuju Ti tak sledovanost!! :-)) ) a pořád nevím, co s tím. Až jsem si přečetla jestera... a podepisuju (až na ta játra na talíři..brrrr)... Ale je to zajímavé, nezaškodí občas změnit styl.

Cid
12. 07. 2000
Dát tip
Mě se to líbí moc. Tím opakováním verše jsi mi zalichotil. Nejsem jediné hovado na Písmáku, které to dělá. Myslím, že jsem pochopil první vrstvu. Co je pod ní, to se domýšlím. Není to jen balada, je to i podobenství, pokud nejsem úplně vedle. Dík.

Falka
12. 07. 2000
Dát tip
Už jsem tu byla několikrát a stále nevím, co napsat. Tuším, že je za tím víc. Jen nevím, jestli tuším správně. Snad ne.

Regins
12. 07. 2000
Dát tip
taky v tom vidim podobenství,doufám ,že nad tim moc nepřemejšlim(tedy zbytečne moc),protože často v básni najdu významy ,které tam být ani neměly,pak z toho někdy vznikne trapná situace...prostě jen jako bitva mi to rozhodně nepřijde(jako Adelan) a souhlasim ve zbytku s Falkou

Vio
11. 07. 2000
Dát tip
není to můj styl, ale stejně si myslím, že je to dobrý ;-)

Adelan
11. 07. 2000
Dát tip
Mě se to líbí moc,Merlíku, nevím sice, co jsi měl konkrétně na mysli, třeba to jsou metafory a znamená to úplně něco jiného, ale mě se vybavila jedna bitva, co mě neustále přitahuje...

papouch
11. 07. 2000
Dát tip
čéče, nejni to moje kravní skupina .. a málokdy od takovýhle vejcy něco napíšu .. ale tole se mně (prostěajednoduše) líbilo

Tynic
11. 07. 2000
Dát tip
Jo....je to chytré....dobře se to čte...ba i působivé Malinko se mi nelíbí : A - ten jen pukl v štěrk a drť! Ta pomlčka při recitování nahlas nějak nesedí...možna kdyby tam bylo A ten - jen pukl v štěrk a hruď Pak by ale zase nevyšly slabiky...tak vlastně nevím...

Merle
11. 07. 2000
Dát tip
Adél: víš jak já sem na tom s matlafórama... Tynic: pomlčka tu funguje jako pauza u všech řádků, kde je na konci. Zrovna tenhle je ale o slabiku delší, než ostatní. Uznávám, že bych ho mohl sladit k ostatním, ale já to schválně neudělal. Takhle mi to přijde správnější (věc názoru).

Hackman
11. 07. 2000
Dát tip
ses drsnej Merle..ale neni to spatny

Bibša
11. 07. 2000
Dát tip
Bráško, kosa na kámen? A všechno je na padrŤ? A já znám jedno sekundové lepidlo a to funguje na všechno i zlámaná žebra, i srdce... láska na dlani. Líbila. Moc.

snoopy
11. 07. 2000
Dát tip
ne-e, mne se to nelibi, a omlouvat se nebudu : ).

jester
11. 07. 2000
Dát tip
kdyz kosa na kamen padne, proc te merle nenapadne kosit trochu vedle? kdyby sis tam jmeno nedal tezko bych autora hledal zmatl jsi mi hnedle.. I kdyz jatra, to je moje na taliri vsak, ne z boje (nekdy snad i plicky) fuj tajkslu je vsude dosti proc jeste cpat ty vnitrnosti take do basnicky... ber mi s reservou.. )) just kidding.. jinak.. dobry

Lyryk
11. 07. 2000
Dát tip
Právě tak a proto poezie vzniká, metlaforou je celek básně a bohužel velmi představitelný příběh za ní.. Rozhodně ne TIP (i když je ode mne..), chci tím říct, že osud jen soudí, tady a teď na místě, nic zlého si předem nepřipravuje, alespoň doufám :-)))

Yoss
11. 07. 2000
Dát tip
Jester: moc dobrý fakt :o)))

Silvinka
11. 07. 2000
Dát tip
No Merlík, máš aj lepšie veci. Vlastne ani neviem povedať, prečo sa mi to nepáči. Popremýšlam, vrátim sa, oki?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru